Bijlagen bij COM(2007)660 - Beginselen, prioriteiten en voorwaarden die zijn opgenomen in het Europees partnerschap met Servië, met inbegrip van Kosovo als gedefinieerd bij Resolutie 1244 van de Veiligheidsraad van de VN van 10 juni 1999

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE 1: SERVIË (MET INBEGRIP VAN KOSOVO VOLGENS RESOLUTIE 1244 VAN DE VN-VEILIGHEIDSRAAD)

EUROPEES PARTNERSCHAP 2007

1. INLEIDING

De Europese Raad heeft zijn goedkeuring gehecht aan de invoering van Europese partnerschappen als middel om het Europese perspectief van de landen van de westelijke Balkan gestalte te geven. Met het voorgestelde herziene partnerschap wordt het tweede partnerschap bijgewerkt op basis van de conclusies van het voortgangsverslag 2007 van de Commissie over Servië en Kosovo (volgens resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad). Er worden nieuwe en nog resterende prioriteiten in beschreven. De nieuwe prioriteiten zijn aangepast aan de specifieke behoeften en de stand van voorbereiding en zullen zo nodig worden bijgewerkt. Van de autoriteiten wordt verwacht dat zij een plan opstellen met een tijdschema en specifieke maatregelen om de prioriteiten van het Europese partnerschap aan te pakken. Het partnerschap geeft ook een leidraad voor de financiële bijstand aan het land.

2. BEGINSELEN

Het stabilisatie- en associatieproces blijft het kader voor de Europese integratie van de landen van de westelijke Balkan, totdat zij uiteindelijk zullen toetreden. De beschreven prioriteiten hebben betrekking op het vermogen om te voldoen aan de criteria die zijn vastgesteld door de Europese Raad van Kopenhagen in 1993 en de voorwaarden die zijn vastgesteld in het kader van het stabilisatie- en associatieproces, met name de voorwaarden die door de Raad zijn gedefinieerd in de conclusies van 29 april 1997 en 21 en 22 juni 1999, de slotverklaring van de topontmoeting in Zagreb op 24 november 2000 en de Agenda van Thessaloniki.

3. PRIORITEITEN

Bij de selectie van de prioriteiten die in dit Europees Partnerschap worden vermeld, is het uitgangspunt geweest dat redelijkerwijs mag worden aangenomen dat zij de komende jaren volledig dan wel voor een groot deel zullen kunnen worden verwezenlijkt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen prioriteiten voor de korte termijn, die binnen één tot twee jaar zouden moeten worden verwezenlijkt, en prioriteiten voor de middellange termijn, die binnen drie tot vier jaar zouden moeten worden verwezenlijkt. De prioriteiten betreffen zowel de wetgeving als de uitvoering daarvan.

Daarnaast zijn er natuurlijk andere taken die moeten worden uitgevoerd, en die wellicht prioriteiten worden in toekomstige versies van het partnerschap, wat ook afhangt van de voortgang die Servië en Kosovo zullen boeken.

De belangrijkste kortetermijnprioriteiten zijn in het begin van de lijsten samengebracht, in willekeurige volgorde.

De prioriteiten worden opgesomd in de bijlagen 2 en 3.

4. PROGRAMMERING

De bijstand van de Gemeenschap aan de landen van de westelijke Balkan in het kader van het stabilisatie- en associatieproces wordt verleend via de bestaande financiële instrumenten, met name Verordening (EG) nr. 1085/2006 van de Raad van 17 juli 2006 (IPA) en, wat vóór 2007 goedgekeurde programma’s betreft, Verordening (EG) nr. 2666/2000 van de Raad van 5 december 2000 (Cards) [3]. De financieringsovereenkomsten fungeren als rechtsgrondslag voor de tenuitvoerlegging van de concrete programma’s zelf. Dit besluit heeft derhalve geen financiële implicaties.

Servië (met inbegrip van Kosovo volgens resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad) kan voorts toegang krijgen tot financiering op grond van de meerlandenprogramma’s en horizontale programma’s.

5. CONDITIONALITEIT

Voor de bijstand aan de landen van de westelijke Balkan geldt de voorwaarde dat vooruitgang is geboekt ten aanzien van de vervulling van de criteria van Kopenhagen en de verwezenlijking van de specifieke prioriteiten van dit Europese partnerschap. Bij niet-naleving van deze voorwaarden kan de Raad passende maatregelen nemen op grond van artikel 21 van Verordening (EG) nr. 1085/2006 of, voor programma’s van voor 2007, artikel 5 van Verordening (EG) nr. 2666/2000. Voor de bijstand van de Gemeenschap gelden tevens de voorwaarden die door de Raad in zijn conclusies van 29 april 1997 zijn vastgelegd, met name wat betreft de verbintenis die de begunstigden zijn aangegaan om democratische, economische en institutionele hervormingen uit te voeren. In de afzonderlijke jaarlijkse programma’s zijn bovendien specifieke voorwaarden opgenomen. De financieringsbesluiten worden gevolgd door een financieringsovereenkomst die met de bevoegde autoriteiten wordt gesloten.

6. TOEZICHT

De uitvoering van het Europees Partnerschap wordt gecontroleerd door middel van de mechanismen die zijn vastgesteld in het kader van het stabilisatie- en associatieproces, met name de door de Commissie voorgelegde jaarverslagen.

BIJLAGE 2: PRIORITEITEN VOOR SERVIË

Prioriteiten voor de korte termijn

Voornaamste prioriteiten

– De verplichtingen van de toekomstige stabilisatie- en associatieovereenkomst en interimovereenkomst volledig nakomen.

– Zorgen voor volledige medewerking met het Joegoslavië-tribunaal (ICTY).

– Zich constructief opstellen in de komende onderhandelingen over een duurzame oplossing voor de status van Kosovo, samen met de voorlopige instellingen voor zelfbestuur in Priština.

– De grondwet en de constitutionele wet in overeenstemming met de Europese normen ten uitvoer leggen.

– Doorgaan met de inspanningen voor hervorming van het openbaar bestuur, met inbegrip van het betalingssysteem van de overheid, met het oog op transparante werving en selectie, professionaliteit en verantwoording. De structuren voor Europese integratie versterken en de coördinatie in het gehele bestuursapparaat en het parlement verbeteren, met bijzondere aandacht voor beleidscoördinatie.

– Het functioneren van het justitieel apparaat verbeteren en onafhankelijkheid, professionalisme en efficiency garanderen. Waarborgen dat de loopbaanontwikkeling en de aanwerving van rechters en aanklagers gebaseerd zijn op technische en professionele criteria en vrij zijn van politieke beïnvloeding.

– Bestrijding van corruptie op alle niveaus opvoeren. Opzetten van een alomvattend openbaar stelsel voor financiële controle ter versterking van transparantie en verantwoordingsplicht ten aanzien van de aanwending van openbare middelen.

– Voltooien van de privatisering dan wel liquidatie van bedrijven in collectieve eigendom of staatseigendom.

Politieke criteria

Democratie en rechtsstaat

Grondwet

– Wetgeving en instellingen aanpassen aan de nieuwe grondwet.

Parlement

– De hervorming van de kieswetgeving voltooien (met inbegrip van het kiezersregister) en deze aanpassen aan de nieuwe grondwettelijke vereisten. Zorgen voor transparantie van en verantwoordingsplicht voor de financiering van politieke partijen, met inbegrip van herziening van de bestaande wetgeving, zodat deze in voldoende toezicht en sancties voorziet.

Openbaar bestuur

– Instellen van een goed functionerende ombudsman in overeenstemming met de wettelijke vereisten. Zorgen voor correcte follow-up van de aanbevelingen van de ombudsman.

Civiel toezicht op de veiligheidstroepen

– Zorgen voor meer democratisch toezicht door versterking van de parlementaire controle en instelling van transparanter financieel beheer.

Justitie

– De volledige onafhankelijkheid van rechtbanken en aanklagers waarborgen. Het bureau van de aanklager voor oorlogsmisdaden versterken.

– Het actieplan voor de hervorming van het justitiële stelsel uitvoeren.

– Wetgeving vaststellen en uitvoeren inzake verplichte aanvangs- en voortgezette opleiding van rechters, aanklagers en ondersteunend rechtbankpersoneel; versterken van opleidingscentra.

– Het gerechtelijk stelsel rationaliseren en de procedures moderniseren. Een effectief beheersysteem voor de rechtbanken invoeren. Administratieve rechtbanken en hoven van beroep opzetten.

– Een IT-netwerk voor aanklagers op alle niveaus opzetten. Zorgen voor de handhaving van de vonnissen van de rechtbanken. Verder versterken van de capaciteit om oorlogsmisdaden in het land zelf te berechten, overeenkomstig de internationale verplichtingen inzake het Joegoslavië-tribunaal.

– Versterken van het bureau van de aanklager voor oorlogsmisdaden.

Corruptiebestrijding

– Uitvoeren van het actieplan voor de strategie voor corruptiebestrijding en opzetten van een onafhankelijk, effectief bureau voor corruptiebestrijding.

– Ratificeren van de internationale verdragen tegen corruptie.

– Verder verhelderen en handhaven van de regelgeving ter voorkoming van belangenconflicten, in lijn met de internationale normen.

– Ontwikkelen en implementeren van een transparant stelsel voor vermogensverklaringen van ambtenaren.

Mensenrechten en bescherming van minderheden

– Nakomen van alle verplichtingen die voortvloeien uit het lidmaatschap van de Raad van Europa.

– Waarborgen van de naleving van de mensenrechtenbepalingen van de nieuwe grondwet.

– Voortzetten van de-institutionalisering, gemeenschapsgerichte zorg en hulp aan afhankelijke personen, onder andere op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg.

Burgerrechten en politieke rechten

– Maatregelen nemen bij melding van gevallen van mishandeling. Versterken van de systemen voor interne controle die gevallen van mishandeling door politiefunctionarissen behandelen.

– Verbeteren van de omstandigheden in gevangenissen. Zorgen voor passend toezicht op de detentieomstandigheden van langdurig gedetineerden en personen die gedetineerd zijn wegens georganiseerde criminaliteit, zorgen voor verdere opleiding van penitentiair personeel en verbetering van de faciliteiten voor bijzondere behoeften.

– Verbeteren van het functioneren van de Omroepraad overeenkomstig de internationale normen en zorgen voor eerlijke en transparante toewijzing van regionale en lokale uitzendfrequenties aan omroepbedrijven.

– Volledig uitvoeren van de wet inzake vrije toegang tot informatie. Versterken van het bureau van de commissaris voor vrije toegang tot informatie, teneinde de uitvoering van besluiten en aanbevelingen te waarborgen.

– Goedkeuren van wetgeving inzake verenigingen en de juridische status van ngo’s. Aanmoedigen van de ontwikkeling van maatschappelijke organisaties en een regelmatige dialoog over beleidsinitiatieven met dergelijke organisaties.

Sociale en economische rechten

– Brede antidiscriminatiewetgeving vaststellen en zorgen voor passende institutionele ondersteuning van de slachtoffers van discriminatie.

– Passende wetgeving aannemen inzake de restitutie van onroerend goed en zorgen voor volledige tenuitvoerlegging.

Rechten van minderheden, culturele rechten en bescherming van minderheden

– Zorgen voor eerbiediging van de grondwettelijke bepalingen inzake de rechten en de bescherming van minderheden. Volledig uitvoeren van de strategieën en actieplannen betreffende integratie van de Roma, met inbegrip van repatrianten.

– Voortzetten van de inspanningen ter bevordering van goede interetnische betrekkingen, onder meer door maatregelen op het gebied van onderwijs. Versterken van het functioneren van de nationale raden voor minderheden en goedkeuren van de in behandeling zijnde wetgeving. Bevorderen van de participatie van minderheden bij de rechterlijke macht en in de instanties voor rechtshandhaving. Voortzetten van bewustmakingsactiviteiten, met inbegrip van het gebruik van minderheidstalen.

– Goedkeuren van nieuwe wetgeving inzake vluchtelingen en voortzetten van de uitvoering van de nationale vluchtelingenstrategie.

Regionale vraagstukken en internationale verplichtingen

– De akkoorden van Dayton/Parijs blijven naleven.

– Maatregelen nemen voor de naleving van het vonnis van februari 2007 van het Internationaal Gerechtshof in de zaak die door Bosnië en Herzegovina is aangespannen tegen Servië en Montenegro betreffende de toepassing van het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide.

– Bijdragen tot de versterking van regionale samenwerking, verzoening en goede nabuurschapsbetrekkingen, onder meer door het bevorderen van de overgang van het Stabiliteitspact naar een meer door de regio gestuurd samenwerkingskader, en door effectieve tenuitvoerlegging van de Midden-Europese Vrijhandelsovereenkomst (CEFTA).

– Sluiten en ten uitvoer leggen van overeenkomsten met buurlanden inzake grensoverschrijdende samenwerking, bestrijding van georganiseerde misdaad, illegale handel en smokkel, justitiële samenwerking, grensbeheer en milieu.

– Bijdragen tot de totstandkoming van een oplossing voor uitstaande grensgeschillen met Kroatië en Bosnië en Herzegovina.

– Waarborgen van het recht op een reële keuze tussen duurzame terugkeer en integratie. Bijdragen tot de volledige uitvoering van de Verklaring van Sarajevo.

Economische criteria

– Een op stabiliteit gericht begrotingsbeleid voeren, met inbegrip van een loonbeleid voor de openbare sector dat op fiscale consolidatie is gericht en een lage inflatie en externe duurzaamheid bevordert.

– Voortzetten van de hervorming van het beheer van de overheidsfinanciën, teneinde controle, transparantie, verantwoording en efficiëntie te versterken.

– Een monetair beleid voeren dat bevorderlijk is voor de prijsstabiliteit, teneinde de inflatieverwachting te verminderen en te consolideren.

– Verbeteren van de faillissementsprocedures teneinde niet-levensvatbare ondernemingen sneller de markt te doen verlaten en structurele wijzigingen te bevorderen.

– Voltooien van de liberalisering van de nog door de overheid gecontroleerde prijzen teneinde de efficiëntie van de marktmechanismen en de toewijzing van middelen te verbeteren.

– Verder versterken van het financiële toezicht om de stabiliteit van de financiële sector te vergroten.

– Verder ontwikkelen en uitvoeren van de hervorming van het pensioenstelsel en voorzetten van de hervorming van het zorgstelsel. Versnellen van de herstructurering en privatisering van het verzekeringswezen.

– Voortzetten van de inspanningen om de grijze economie te formaliseren. Invoeren van een systeem voor het beheer van de overheidsuitgaven. Doorvoeren van fiscale hervormingen.

– Ontwikkelen van een stabiele en functionerende markt voor grond/onroerend goed. Formuleren van wetgeving inzake het kadaster.

– Voortzetten van de inspanningen ter bevordering van de werkgelegenheid, onder meer door middel van beroepsopleiding en arbeidsmarkthervorming, verbeteren van de openbare diensten voor de arbeidsvoorziening. Uitvoeren van de strategie voor de werkgelegenheid van mensen met een handicap.

Europese normen

Interne markt

Vrij verkeer van goederen

– Voortzetten van aanpassing van de regelgeving inzake normalisatie, certificatie, metrologie, accreditering en conformiteitsbeoordeling aan de Europese normen. Doorgaan met het overnemen van de Europese normen en opzetten van een nationale coördinatie-instantie voor kwaliteitsinfrastructuur die belast wordt met de versterking van dit gehele terrein.

– Tot stand brengen van een structuur voor markttoezicht. Zorgen voor goede coördinatie tussen de autoriteiten voor markttoezicht.

– Aanpassen van de handelsregeling en de desbetreffende wetgeving om te voldoen aan de verplichtingen op grond van de WTO, de stabilisatie- en associatieovereenkomst en de CEFTA.

– Instellen van mechanismen voor interne consultatie en kennisgeving inzake nieuwe technische regelgeving, voordat maatregelen die gevolgen hebben voor de handel worden ingevoerd.

– Versterken van de bestuurlijke capaciteit op het gebied van consumentenbescherming.

Vrij verkeer van kapitaal

– Doorgaan met de ontwikkeling van een systeem voor internationale betalingsverrichtingen overeenkomstig de internationale regels. Instellen van nationale behandeling voor de aankoop van onroerend goed en vrij verkeer van kortlopende kredieten en beleggingen.

Douane en belastingen

– Voltooien van de aanpassing van de douanewetgeving die nodig is voor de correcte uitvoering van de stabilisatie- en associatieovereenkomst. Versterken van de capaciteit van de douane voor de bestrijding van corruptie, grensoverschrijdende criminaliteit en belastingontduiking. Versterken van de handhavingscapaciteit, met name op het gebied van risicoanalyse en controles na in- of uitklaring.

– Voortzetten van de aanpassing van de belastingwetgeving aan het acquis. Ten uitvoer leggen van de belastingwetgeving, met name op het gebied van belastinginning en controle, teneinde belastingfraude terug te dringen en de handhavingscapaciteit te vergroten.

– Naleven van de beginselen van de gedragscode voor de belastingheffing op ondernemingen en zorgen dat de nieuwe belastingmaatregelen in overeenstemming zijn met die beginselen.

Mededinging

– Verbeteren van de bestaande wetgeving inzake kartelbestrijding overeenkomstig de eisen van de stabilisatie- en associatieovereenkomst. Versterken van de administratieve capaciteit van de Mededingingscommissie, zodat de regels conform het EU-acquis efficiënt en op onafhankelijke basis worden gehandhaafd.

– Instellen van een onafhankelijke en volwaardige autoriteit voor het toezicht op overheidssteun.

– Verbeteren van de procedures voor controle op concentraties, teneinde de efficiency van de Mededingingscommissie te versterken.

– Passende regelgeving voor overheidssteun invoeren in overeenstemming met de eisen van de stabilisatie- en associatieovereenkomst.

Overheidsopdrachten

– Toepassen van een samenhangende en effectieve regeling voor overheidsopdrachten. Waarborgen van de onafhankelijkheid van de instanties voor overheidsopdrachten. Zorgen voor transparante procedures, ongeacht de waarde van de opdracht. Afschaffen van discriminatie tussen leveranciers uit Servië en uit de EU. Versterken van de handhavingscapaciteit in deze sector.

Intellectuele-eigendomsrechten

– Verder verbeteren van de bescherming van intellectuele-eigendomsrechten en versterken van de bestuurlijke capaciteit voor de tenuitvoerlegging en handhaving van intellectuele-eigendomsrechten.

Werkgelegenheid en sociaal beleid

– Opzetten van geschikte bestuurlijke structuren en ontwikkelen van capaciteit op het gebied van de bescherming van de gezondheid.

Onderwijs en onderzoek

– Voortzetten van de inspanningen ter verbetering van het onderwijsstelsel. Sterkere koppelingen tot stand brengen tussen beroepsonderwijs en hoger onderwijs en de arbeidsmarkt en de behoeften van de economie. Versterken van de bestuurlijke capaciteit en verbeteren van de coördinatie tussen de betrokken instanties.

– Ratificeren van het UNESCO-verdrag betreffende de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen.

WTO-vraagstukken

Doorgaan met de voorbereidingen voor de toetreding tot de WTO.

Sectoraal beleid

Industrie en midden- en kleinbedrijf

– Uitvoering van het Europees Handvest voor het midden- en kleinbedrijf. Verminderen van administratieve belemmeringen voor het midden- en kleinbedrijf.

– Formuleren van een nieuwe mkb-beleidsstrategie voor de middellange termijn en een industriebeleid, gevolgd door een operationeel actieplan.

– Versterken van het functioneren van de Raad voor het midden- en kleinbedrijf als instrument voor publiek-private en interministeriële samenwerking met betrekking tot de opzet en uitvoering van het mkb-beleid.

– Verminderen van administratieve belemmeringen voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Landbouw

– Versterken van de bestuurlijke capaciteit die nodig is voor het opstellen en uitvoeren van het landbouw- en plattelandsontwikkelingbeleid.

– Moderniseren van de wetgeving en versterken van de tenuitvoerlegging en de controles op het gebied van voedselveiligheid en op veterinair en fytosanitair gebied.

– Uitbreiden van het identificatie- en registratiesysteem voor dieren tot alle relevante diersoorten.

– Doorgaan met het verbeteren van de veterinaire, fytosanitaire en sanitaire laboratoria, inspectiediensten en controles aan de buitengrenzen.

Milieu

– Versnellen van de aanpassing van wetgeving en normen aan het acquis van de EU.

– Implementeren van de aangenomen wetgeving, met name op het gebied van milieueffectrapportage.

– Beginnen met de uitvoering van het Kyoto-protocol.

– Goedkeuren en uitvoeren van de nationale strategie voor milieubescherming en een strategie voor duurzaam ontwikkeling.

– Versterken van de bestuurlijke capaciteit van de instanties voor planning, vergunningverlening, inspectie en toezicht en projectmanagement, versterken van de capaciteit op plaatselijk niveau en zorgen voor coördinatie tussen het centrale en het plaatselijke niveau.

– Verder ontwikkelen en een begin maken met het uitvoeren van de plannen voor afvalbeheer en beginnen met de aanleg van een faciliteit voor de behandeling en veilige verwijdering van gevaarlijke afvalstoffen.

Vervoer

– Verder uitvoeren van het memorandum van overeenstemming inzake de ontwikkeling van een kernnetwerk voor regionaal vervoer in Zuidoost-Europa. Versterken van de samenwerking met het Waarnemingscentrum voor vervoer in Zuidoost-Europa.

– Vaststellen en uitvoeren van een nationale vervoersstrategie. Maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

– Uitvoeren van de verbintenissen die zijn aangegaan in de eerste overgangsfase van de overeenkomst betreffende de totstandbrenging van een Europese gemeenschappelijke luchtvaartruimte.

– Herstructureren van de spoorwegen en oprichten van instellingen voor het spoorvervoer.

– Ontwikkelen van de binnenvaart, onder meer door het opzetten van River Information Services.

Energie

– Uitvoeren van de verplichtingen die bij het Verdrag tot oprichting van de energiegemeenschap zijn aangegaan met betrekking tot de overname van het acquis inzake de interne markt voor gas en elektriciteit en de grensoverschrijdende handel in elektriciteit.

– Wijzigen en uitvoeren van de energiewet en zorgen voor soepel functioneren van de onafhankelijke regelgevende instantie voor energie.

– Doorgaan met milieuaudits van energiecentrales en aanpakken van de ergste vervuilers. Ontbundelen om de markt te herstructureren en open te breken, met als doel een regionale energiemarkt tot stand te brengen, met name door verbetering van de interconnectiviteit met de buurlanden.

– Toetreden tot de internationale verdragen op het gebied van nucleaire veiligheid en opzetten van een passend regelgevend orgaan.

– Doorgaan met het ontmantelen van de onderzoeksreactor van Vinča.

– Versterken van de bestuurlijke capaciteit van de betrokken ministeries.

Informatiemaatschappij en media

– Volledig liberaliseren van de sector elektronische communicatie en waarborgen van de onafhankelijkheid van de regelgevende organen. Uitvoeren van de vastgestelde strategie, waaronder vaststellen en uitvoeren van de noodzakelijke wetgeving en beleid en versterken van de bestuurlijke capaciteit.

– Beginnen met aanpassing aan het acquis inzake de audiovisuele sector. Versterken van transparantie en verantwoordingsplicht, met name bij de staatsomroep.

– Ondertekenen en ratificeren van de Europese Overeenkomst inzake grensoverschrijdende televisie.

Financiële controle

– Vaststellen en uitvoeren van een beleid publieke interne financiële controle.

– Ontwikkelen van procedures en administratieve capaciteit met het oog op een efficiënte bescherming van de financiële belangen van de EU.

Statistieken

– Wijzigen van de statistiekwet en intensiveren van de samenwerking en coördinatie met het nationale statistische stelsel.

– Uitvoeren van een landbouwtelling, opzetten van een landbouwregister en verder ontwikkelen van nationale rekeningen overeenkomstig ESA 95. Verbeteren van de gegevensbronnen.

Justitie, vrijheid en veiligheid

Visa, grenscontrole, asiel en migratie

– Uitvoeren van de strategie voor geïntegreerd grensbeheer en intensiveren van de samenwerking tussen de betrokken diensten.

– Verbeteren van de grensoverschrijdende politiesamenwerking volgens de beste praktijken, versterken van de capaciteit van de grenspolitie en zorgen dat de grenspolitie over moderne infrastructuur en uitrusting kan beschikken, met name op IT-gebied.

– Aanpassen van het visumstelsel aan het acquis en ten uitvoer leggen van de overeenkomst met de EU over versoepeling van het visumverkeer.

– Vaststellen en ten uitvoer leggen van asielwetgeving, zorgen voor goede opvang van asielzoekers en oprichten van een instantie voor de verwerking van asielaanvragen.

– Ten uitvoer leggen van de overnameovereenkomst met de EU.

– Formuleren van een strategie voor de integratie van terugkerenden, waarin ook de sociaaleconomische omstandigheden in aanmerking worden genomen.

Witwassen van geld

– Vaststellen van de nodige wetgeving en formuleren van een nationale strategie voor de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme. Versterken van de nationale instanties voor de bestrijding van witwassen en verbeteren van de samenwerking tussen instanties en met het buitenland.

Drugs

– Versterken van de capaciteit voor de bestrijding van drugssmokkel, ontwikkelen en beginnen met de uitvoering van een nationale drugsstrategie die in overeenstemming is met die van de EU, en verbeteren van de internationale samenwerking.

Politie

– Zorgen voor volledige tenuitvoerlegging van de politiewet, om een professionele, verantwoordingsplichtige, transparantere politiemacht tot stand te brengen, die vrij is van onterechte politieke beïnvloeding. Verbeteren van de capaciteit door gespecialiseerde opleidingen.

– Nemen van de nodige maatregelen om een overeenkomst te sluiten met Europol.

Bestrijding van georganiseerde misdaad en terrorisme

– Vaststellen van nog niet aangenomen wetgeving, uitbreiden van de mogelijkheden om beslag te leggen op criminele vermogens, uitvoeren van een nationale strategie voor de bestrijding van georganiseerde misdaad en versterken van de criminele inlichtingendienst.

– Voortzetten van de strijd tegen mensenhandel, onder meer door de strategie voor de voorkoming van mensenhandel uit te voeren en de slachtoffers passende bijstand en bescherming te bieden.

– Verbeteren van de efficiency van de internationale samenwerking en implementeren van de relevante internationale verdragen inzake terrorisme.

– Verbeteren van de samenwerking en de uitwisseling van gegevens tussen alle afdelingen van de veiligheidsdiensten en met andere landen. Voorkomen van de financiering en voorbereiding van terroristische aanslagen.

Bescherming van persoonsgegevens

– Herzien van het juridisch kader, ondertekenen van de internationale verdragen en oprichten van een onafhankelijke toezichthoudende autoriteit.

Prioriteiten voor de middellange termijn

Politieke criteria

Democratie en rechtsstaat

Openbaar bestuur

– Verder versterken van de capaciteit voor Europese integratie bij de overheid. De noodzakelijke structuren moeten tot stand worden gebracht bij de verantwoordelijke ministeries en overal in het overheidsapparaat. De mechanismen voor samenwerking moeten worden verbeterd in alle afdelingen die zich met Europese integratie bezighouden.

– Doorgaan met de volledige tenuitvoerlegging van de ambtenarenwet en de wet inzake het openbaar bestuur. Maatregelen nemen voor de ontwikkeling van het menselijk potentieel bij de overheid. Versterken van de capaciteit voor beleidsvorming en coördinatie van het openbaar bestuur op regeringsniveau en lokaal niveau. Invoeren van een gecentraliseerd salarisstelsel. Uitvoeren van de grondwettelijke bepalingen inzake decentralisatie en zorgen dat plaatselijke overheden over de hun toekomende middelen kunnen beschikken.

Civiel toezicht op de veiligheidstroepen

– Voortzetten van de herstructurering en hervorming van de strijdkrachten en versterken van de transparantie en het civiele toezicht.

Justitie

– Wegwerken van de achterstand bij de rechtbanken en versterken van efficiency en professionalisme.

– Invoeren van uniforme normen, zodat betrouwbare gegevens over het justitiële stelsel kunnen worden verzameld.

Corruptiebestrijding

– Zorgen voor volledige naleving van de internationale verdragen inzake corruptiebestrijding. Zorgen voor verdere versterking van de instanties voor corruptiebestrijding.

Mensenrechten en bescherming van minderheden

– Uitvoeren van de antidiscriminatiewetgeving.

– Voortzetten van de inspanningen voor de integratie van gehandicapte kinderen en verbetering van hun situatie. Hervormen van het stelsel voor kinderzorg en zorgen dat kinderen uit minderheidsgroepen toegang hebben tot het reguliere onderwijs.

Regionale vraagstukken en internationale verplichtingen

– Faciliteren van de integratie van personen die niet wensen terug te keren.

Economische criteria

– Versterken van de fiscale consolidatie en verminderen van de rol van de staatssector (gemeten als uitgaven in verhouding tot het BBP) om ruimte te scheppen voor ontwikkeling en groei van de particuliere sector.

– Versnellen van privatisering en eventuele liquidatie van staatsbedrijven om het ondernemingsbestuur te versterken, terugdringen van quasi-fiscale verliezen, bijdragen tot fiscale consolidatie en vergroten van het aandeel van de particuliere sector in de economie.

– Verminderen van de structurele rigiditeit van de arbeidsmarkt, vooral met betrekking tot de reglementering van de arbeidsmarkt, teneinde de arbeidsparticipatie en de werkgelegenheidscijfers te verhogen.

– Verminderen van de overheidssteun als aandeel van het BBP en versterken van het mededingingsbeleid, om vrije en onvervalste mededinging ten behoeve van de Servische consument mogelijk te maken.

– Verbeteren van het onderwijsstelsel om vaardigheden te bevorderen die de inzetbaarheid van werknemers en, op de lange termijn, de economische groei verbeteren.

– Verbeteren van het ondernemingsklimaat om directe buitenlandse investeringen in nieuwe activiteiten te stimuleren.

Europese normen

Interne markt

Vrij verkeer van goederen

– Voortzetten van de normalisatie-inspanningen en voorbereidingen treffen voor het volwaardige lidmaatschap van de Europese normalisatieorganisaties.

Vrij verkeer van kapitaal

– Verder liberaliseren van kort- en middellanglopende kapitaalbewegingen.

Douane en belastingen

– Zorgen voor voortzetting van de aanpassing van de douane- en belastingwetgeving aan het acquis en verder opbouwen van de bestuurlijke capaciteit om deze wetgeving toe te passen en corruptie, grensoverschrijdende criminaliteit en belastingontduiking te bestrijden.

– Verbeteren van de transparantie en de uitwisseling van informatie met de lidstaten van de EU zodat de maatregelen ter voorkoming van belastingontwijking en -ontduiking beter kunnen worden gehandhaafd.

Mededinging

– Ten uitvoer leggen van de wetgeving inzake overheidssteun en zorgen dat de instantie die toezicht uitoefent op overheidssteun goed functioneert.

Werkgelegenheid en sociaal beleid

– Maatregelen nemen om de deelname aan het secundair onderwijs van kinderen van alle gemeenschappen te bevorderen.

– Verder uitwerken van het beleid voor sociale integratie en sociale bescherming.

– Zorgen voor een goed functionerende en representatieve sociale dialoog.

– Verdere maatregelen nemen om de situatie van personen met een handicap te verbeteren.

Onderwijs en onderzoek

– Vaststellen van een nationaal kwalificatienetwerk voor beroepsopleidingen en lerarenopleidingen; bevorderen van regionale samenwerking op het gebied van het hoger onderwijs.

– Vatstellen van een geïntegreerd onderzoeksbeleid.

Sectoraal beleid

Midden- en kleinbedrijf en industrie

– Doorgaan met de uitvoering van het Europees Handvest voor kleine ondernemingen.

Landbouw

– Doorgaan met het versterken van de bestuurlijke structuren en capaciteit die nodig zijn voor het opstellen en uitvoeren van het landbouw- en plattelandsontwikkelingbeleid.

– Doorgaan met het versterken van de veterinaire, sanitaire, fytosanitaire en voedselveiligheidswetgeving en -controles.

– Verbeteren van het afvalbeheer en verminderen van de verontreiniging door de landbouw.

– Doorgaan met het verbeteren van de voedselverwerkende industrie om aan de EU-eisen te voldoen.

Milieu

– Zorgen voor volledige tenuitvoerlegging en handhaving van aan de EU-wetgeving aangepaste wetgeving.

– Ten uitvoer leggen van relevante internationale verdragen en het Kyoto-protocol.

– Vaststellen en beginnen met de uitvoering van strategieën op het gebied van luchtvervuiling, afvalbeheer en natuurbescherming.

– Volledig uitvoeren van de nationale strategie voor milieubescherming en de strategie voor water.

– Versterken van de administratieve capaciteit van milieu-instanties op nationaal en lokaal niveau.

– Implementeren van het meerjarenplan voor de financiering van het beleid voor milieubescherming, onder andere met betrekking tot investeringen.

– Voltooien van de aanleg van een faciliteit voor de behandeling en veilige verwijdering van gevaarlijk afval.

Vervoer

– Verder uitvoeren van het memorandum van overeenstemming inzake de ontwikkeling van een kernnetwerk voor regionaal vervoer in Zuidoost-Europa. Versterken van de samenwerking met het Waarnemingscentrum voor vervoer in Zuidoost-Europa.

– Verder versterken van de bestuurlijke capaciteit, met inbegrip van de voorbereiding van projecten voor grootschalige investeringen en onderhoud van infrastructuur.

– Verder aanpassen van de wetgeving aan het acquis op vervoersgebied, met name technische normen en veiligheidsnormen (waaronder invoering van de digitale tachograaf).

– Uitvoeren van de verbintenissen die zijn aangegaan in de tweede overgangsfase van de overeenkomst betreffende de totstandbrenging van een Europese gemeenschappelijke luchtvaartruimte.

Energie

– Goedkeuren en uitvoeren van een langetermijnstrategie voor een uit milieuoogpunt duurzaam energiebeleid.

– Doorgaan met de implementatie van regionale en internationale verbintenissen op dit gebied, met het oog op de totstandkoming van een competitieve regionale energiemarkt.

– Voltooien van de ontmanteling van de onderzoeksreactor van Vinča.

Informatiemaatschappij en media

– Beginnen met de invoering van het EU-kader voor elektronische communicatie en doorgaan met de aanpassing aan het EU-acquis voor de audiovisuele sector.

Financiële controle

– Ontwikkelen en uitvoeren van de beginselen van gedecentraliseerde verantwoordingsplicht van beheerders en een functioneel onafhankelijke interne controle overeenkomstig de internationale normen en de beste praktijken in de EU.

– Doorgaan met de ontwikkeling van procedures en administratieve capaciteit met het oog op een efficiënte bescherming van de financiële belangen van de EU.

Statistieken

– Verder ontwikkelen van het systeem voor kwaliteitsbeheer. Opstellen van landbouwstatistieken en verder ontwikkelen van sectorale statistieken op alle gebieden.

Justitie, vrijheid en veiligheid

Visa, grenscontrole, asiel en migratie

– Doorgaan met het versterken van de capaciteit van de grenspolitie en de douane. Verbeteren van de faciliteiten op grensposten. Intensiveren van de samenwerking met de buurlanden ter bestrijding van mensenhandel.

– Zorgen voor duurzame oplossingen voor de integratie van overgenomen personen.

Drugs

– Volledig uitvoeren van een nationale strategie voor drugsbestrijding.

Politie

– Verdergaan met de herstructurering van de politie, zorgen voor transparantie en verantwoording, hervormen van de politieopleiding, zorgen voor samenwerking en coördinatie tussen wetshandhavingsinstanties.

Bestrijding van georganiseerde misdaad en terrorisme

– Zorgen voor een effectief systeem voor de bescherming van getuigen. Verbeteren van de regionale samenwerking. Versterken van de bestrijding van economische en financiële misdrijven (waaronder witwassen van geld en valsemunterij), fraude en corruptie. Vergemakkelijken van de plaatsing van verbindingsofficieren, die door de lidstaten van de Europese Unie worden gedetacheerd bij de staatsorganen die betrokken zijn bij de bestrijding van georganiseerde misdaad. Ten uitvoer leggen van het Verdrag van Palermo ter bestrijding van grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit.

– Versterken van de capaciteit binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken (vooral de directie voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit). Ontwikkelen van procedures en capaciteit voor gezamenlijk gebruik van inlichtingen.

– BIJLAGE 3: PRIORITEITEN VOOR KOSOVO (RESOLUTIE 1244 VN-VEILIGHEIDSRAAD)

Prioriteiten voor de korte termijn

Voornaamste prioriteiten

– Zich constructief opstellen ten opzichte van de autoriteiten in Servië in de komende onderhandelingen over een duurzame oplossing voor de status van Kosovo. Nauw blijven samenwerken met de planningteams die voorbereidingen treffen voor de geplande internationale/EU-missie, zodat de tot stand te komen regeling volledig kan worden uitgevoerd.

– Volledige medewerking verlenen aan het Joegoslavië-tribunaal (ICTY).

– Zorgen voor volledige eerbiediging van de rechtsstaat, de mensenrechten en de bescherming van minderheden en een nultolerantiebeleid voeren tegen corruptie, georganiseerde criminaliteit en financiële misdrijven.

– Zorgen voor democratisch bestuur en overheidsdiensten aanbieden aan de hele bevolking van Kosovo door totstandbrenging van een professioneel, verantwoordingsplichtig, toegankelijk en representatief overheidsapparaat, dat vrij is van onterechte politieke inmenging.

– Voortgang maken met de hervorming van het zelfbestuur en versterken van de bestuurlijke capaciteit om decentralisatie te vergemakkelijken, rekening houdende met de visies en belangen van alle gemeenschappen in Kosovo. Vaststellen van wetgeving en toewijzen van passende begrotingsmiddelen.

– Zorgen voor een klimaat van verzoening, interetnische verdraagzaamheid en van duurzaam multi-etnisch samenleven, zodat de terugkeer van ontheemden mogelijk wordt gemaakt. Zorgen voor respect, veiligheid, bewegingsvrijheid en deelname van alle gemeenschappen. Uitdrukkelijk veroordelen van alle uitingen van negatieve gevoelens tegenover minderheden. Krachtdadig alle interetnische criminaliteit vervolgen.

– Een samenleving tot stand brengen die vrij is van alle vormen van discriminatie. Integratie van achtergestelde groepen bevorderen.

– Doorgaan met het verstevigen van eigendomsrechten en het juridisch kader en het verbeteren van de toegankelijkheid van rechtbanken, teneinde een ondernemingsvriendelijk klimaat te scheppen.

Politieke criteria

Democratie en rechtsstaat

Voorlopige instellingen voor zelfbestuur

– Zorgen voor efficiënt functioneren van het parlement en de parlementaire commissies, de regering en de plaatselijke overheden, met volledige naleving van procedureregels en gedragscodes en de rechten en belangen van alle gemeenschappen.

– Verbeteren van het uitvoerend toezicht door het parlement en zorgen voor een uitgebreidere verantwoordingsplicht en meer transparantie binnen het parlement. Versterken van de bestuurlijke capaciteit van het parlement.

– Zorgen voor tijdige en correcte publicatie van het staatsblad. Beter controleren dat de verschillende taalversies gelijkwaardig zijn en zorgen dat het publiek toegang heeft tot het staatsblad.

– Doorgaan met het versterken van de vertegenwoordiging van minderheden in alle instellingen en het overheidsapparaat op gemeentelijk en centraal niveau.

Parlement/Verkiezingen

– Vrije en eerlijke verkiezingen houden. De onafhankelijke multi-etnische centrale kiescommissie versterken, zodat deze verkiezingen tijdig kan regelen.

– Erop toezien dat alle gemeenschappen voor het uitoefenen van hun stemrecht kunnen beschikken over geschikte stembureaus. Daartoe nemen van veiligheids- en andere maatregelen. Mogelijk maken dat binnenlands ontheemden en vluchtelingen deelnemen aan de verkiezingen, ook indien hun mogelijkheden om naar Kosovo terug te keren beperkt zijn.

– Beter controleren dat alle nieuwe wetgeving verenigbaar is met de EU.

Openbaar bestuur

– De capaciteit voor coördinatie door de regering versterken, en de verantwoordelijkheden van de centrale en de lokale autoriteiten voor het garanderen van samenhang in de uitvoering van beleid nader omschrijven. Zorgen dat de regering efficiënter toezicht kan houden op de prestaties van het ambtenarenapparaat.

– Rigoureus toepassen van transparante procedures voor werving en selectie, overplaatsing, beoordeling, promotie, gedrag en ontslag van ambtenaren (met inbegrip van werknemers van politie en justitie), alsmede financieel beheer.

– Verbeteren van het functioneren en versterken van de onafhankelijkheid van de Onafhankelijke Toezichtsraad en het Comité voor de aanstelling van hoge ambtenaren.

– Verbeteren van de kwaliteit en beschikbaarheid van openbare basisvoorzieningen voor alle gemeenschappen, onder meer om bij te dragen tot vermindering van de vraag naar de diensten die door parallelle structuren worden verleend.

– Bevorderen van het decentralisatieproces en vaststellen van onder meer de wetten inzake plaatselijk bestuur en gemeentegrenzen.

Justitie

– Toezien op effectieve, onafhankelijke, verantwoordingsplichtige en onpartijdige rechtbanken en parketten, die vrij zijn van politieke inmenging.

– Versterken van het bureau van de aanklager om dit in staat te stellen aan de beginselen van onafhankelijkheid en onpartijdigheid te voldoen. Doorgaan met het versterken van het bureau van de speciale aanklager. Zorgen voor invoering van een efficiënte beveiligingsregeling voor de bescherming van getuigen.

– Vaststellen van de wetten inzake rechtbanken en de aanklager en deze uitvoeren. Een stelsel voor bestuurlijke rechtspraak ontwikkelen en de wetgeving en bevoegdheden op dat gebied stroomlijnen.

– Volledig invoeren van het geautomatiseerde systeem voor het beheer van rechtszaken in alle rechtbanken en parketten. Verminderen van de achterstanden bij de afhandeling van rechtszaken en handhaven van de besluiten van civiele rechtbanken.

– Versterken van de gemeentelijke rechtbanken en de politie strenger laten optreden om illegale bezetting, illegaal gebruik en illegale bouw van onroerend goed op onpartijdige wijze aan te pakken, te voorkomen en te bestraffen.

– Verder ontwikkelen van onderwijs en opleiding op juridisch gebied, met name voor de magistratuur, openbare aanklagers en administratief personeel. Omvormen van het Justitieel Instituut tot een levensvatbare instelling, belast met de opleiding van justitiepersoneel.

– Ontwikkelen van capaciteit bij de overheid om, vrij van onterechte politieke beïnvloeding, verantwoordelijkheden op het gebied van justitie en binnenlandse zaken aan te nemen. Een systeem opzetten voor benoeming, ontslag en bevordering van rechters en openbare aanklagers dat in overeenstemming is met de Europese normen en vrij is van politieke inmenging.

Corruptiebestrijding

– De wet tot bestrijding van corruptie en het corruptiebestrijdingsplan ten uitvoer leggen. Het bureau voor corruptiebestrijding versterken en het onafhankelijke functioneren daarvan waarborgen.

– De bevoegdheden van het bureau voor corruptiebestrijding, het bureau voor goed bestuur en de raad voor corruptiebestrijding stroomlijnen.

Mensenrechten en bescherming van minderheden

– Voltooien van het wetgevingskader en beter naleven van de mechanismen voor de bescherming van de mensenrechten en de rechten van minderheden, overeenkomstig de aanbevelingen van de Raad van Europa. Vaststellen en uitvoeren van een alomvattende mensenrechtenstrategie.

– Versterken van het juridisch kader op het gebied van de vrijheid van meningsuiting. Zorgen dat de onafhankelijke mediacommissie over de middelen beschikt om de wettelijke bepalingen te kunnen uitvoeren. Wegnemen van onduidelijkheden in de wet met betrekking tot belediging, laster en smaad.

– Een ombudsman kiezen en wettelijke bepalingen aannemen om te waarborgen dat de aanbevelingen van de ombudsman ook worden uitgevoerd.

– Opstellen en goedkeuren van een overheidsprogramma voor de bevordering van vrouwenrechten in Kosovo.

– Effectief uitvoeren van de antidiscriminatiewet. In het bijzonder moeten de eenheden voor mensenrechten in de ministeries volledig operationeel worden en moet worden gezorgd voor hun onafhankelijkheid en de coördinatie met de activiteiten van de ombudsman. Organiseren van voorlichtingscampagnes over de wet in bedrijven, maatschappelijke organisaties en academische kringen. Toezicht houden op en verslag uitbrengen over de uitvoering van de wet.

– Opzetten van gemeenschapsgerichte zorg en hulp aan afhankelijke personen, onder andere op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg.

– Bevorderen van antidiscriminatiebeleid overal in het land, voor alle risicogroepen.

Rechten van minderheden, culturele rechten en bescherming van minderheden

– Zorgen voor volledige handhaving van de wet inzake de officiële talen en het cultureel erfgoed en opzetten van een effectief mechanisme om toe te zien op de tenuitvoerlegging ervan.

– Regulariseren van informele regelingen. Zorgen voor duurzame oplossingen voor de huisvesting en integratie van Roma-gemeenschappen die in precaire omstandigheden in kampen leven, en voor groepen binnenlands ontheemden die in informele centra leven.

– Versterken van de bestuurlijke structuren en de mechanismen voor verantwoording bij het ministerie van Gemeenschappen en Terugkeer. Verduidelijken van de taakverdeling tussen het ministerie van Plaatselijk Bestuur en het ministerie van Gemeenschappen en Terugkeer op centraal en plaatselijk niveau. Verder uitwerken en ten uitvoer leggen van het gezamenlijke strategische kader voor gemeenschappen en terugkeer. Uitwerken van mechanismen op gemeentelijk niveau om de duurzame integratie van terugkerenden en bestaande minderheidsgemeenschappen te bevorderen.

– Faciliteren en aanmoedigen van de terugkeer van vluchtelingen en ontheemden uit alle gemeenschappen en voltooien van het herstel van onroerend goed dat door de gebeurtenissen van maart 2004 is beschadigd of vernield, waaronder historische en religieuze gebouwen.

Regionale vraagstukken en internationale verplichtingen

– Versterken van regionale samenwerking en betrekkingen van goed nabuurschap.

– De Midden-Europese Vrijhandelsovereenkomst (CEFTA) ten uitvoer leggen en actief participeren in alle relevante regionale initiatieven, ook onder auspiciën van het Stabiliteitspact, onder meer in het kader van de overgang naar een meer door de regio gestuurd samenwerkingskader.

Economische criteria

– Een solide fiscaal beleid voeren en er met name voor zorgen dat het sociale beleid voor de aanpak van armoede en sociale uitsluiting verenigbaar is met de duurzaamheid van de overheidsfinanciën op de lange termijn.

– Jaarlijkse streefcijfers vaststellen voor verbetering van de inning van betalingen door de openbare nutsbedrijven, en vaststellen en uitvoeren van strategieën om die streefcijfers te realiseren.

– Aanzienlijke vorderingen maken met de privatisering van bedrijven die voorheen in collectieve eigendom waren, overeenkomstig het tijdschema van het Kosovo Trust Agency.

– Verbeteren van het bestuur, de efficiëntie en de financiële duurzaamheid van overheidsbedrijven. Verder versterken van de operationele en financiële onafhankelijkheid van de regelgevende autoriteiten, ter bevordering van transparantie en concurrentie in de betrokken sectoren.

– Ontwikkelen en uitvoeren van beleid om de overgang van niet-geregistreerde naar geregistreerde arbeid te vergemakkelijken, met als doel een functionerende officiële arbeidsmarkt tot stand te brengen en de effectiviteit van het arbeidsmarktbeleid te vergroten.

Europese normen

Interne markt

Vrij verkeer van goederen

– Horizontale kaderwetgeving vaststellen om de nodige infrastructuur tot stand te brengen voor het functioneren en scheiden van de verschillende functies die voor de toepassing van het acquis inzake het vrije verkeer van goederen vereist zijn (regelgeving, normalisatie, accreditatie, metrologie, conformiteitsbeoordeling en markttoezicht).

Vrij verkeer van kapitaal

– Vaststellen van passende prudentiële vereisten en versterken van het toezicht op de financiële sector.

Douane en belastingen

– Verder aanpassen van de douanewetgeving aan het acquis. Doorgaan met het vergroten van de capaciteit van de douane om corruptie, namaak en grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. Vergroten van de capaciteit van de recherche-eenheid.

– Naleven van de verplichtingen die samenhangen met de uitvoering van de preferentiële handelsmaatregelen, met name in verband met de oorsprong.

– Doorgaan met de aanpassing van de belastingwetgeving aan het acquis van de EU en versterken van de bestuurlijke capaciteit van de belastingdienst. Versterken van het vermogen tot belastinginning van de belastingdienst en verhogen van de belastingopbrengsten.

– Naleven van de beginselen van de gedragscode voor de belastingheffing op ondernemingen en zorgen dat de nieuwe belastingmaatregelen in overeenstemming zijn met die beginselen.

Overheidsopdrachten

– Aanpassen van wet- en regelgeving op het gebied van overheidsopdrachten door vaststellen van de nodige uitvoeringsbepalingen, met als doel deze in overeenstemming te brengen met het acquis. Opzetten van een instantie voor overheidsopdrachten die onafhankelijk is en over voldoende capaciteit beschikt om haar taken uit te oefenen.

Intellectuele-eigendomsrechten

– Zorgen voor de bestuurlijke capaciteit om de wetgeving op het gebied van intellectuele eigendom uit te voeren en intellectuele-eigendomsrechten te handhaven.

Werkgelegenheid en sociaal beleid

– Vaststellen van een werkgelegenheidstrategie en zorgen dat de overheid over betere informatie op het gebied van werkgelegenheid kan beschikken.

– Verbeteren van de publieksinformatie over de toegang tot het socialezekerheidsstelsel en versterken van de capaciteit van de gemeenten op het gebied van sociale bijstand.

– Wijzigen van de wetgeving inzake het socialeverzekerings- en pensioenstelsel.

– Herzien van het stelsel van sociale uitkeringen om discriminatie van begunstigden weg te nemen.

Onderwijs en onderzoek

– Het budget voor onderwijs vergroten, met name om de infrastructuur van scholen te verbeteren, een eind te maken aan het gebruik van lokalen in “ploegendienst”, en een oplossing te vinden voor het gebrek aan lesmateriaal en uitrusting.

– Actieplannen ontwikkelen voor de uitvoering van de onderwijsstrategieën; de dialoog tussen alle niveaus en alle belanghebbenden intensiveren en de nodige middelen toewijzen.

– De wetgeving inzake beroepsopleiding volledig uitvoeren en beginnen met de uitvoering van de wet inzake een nationaal kwalificatiekader.

– Doorgaan met de ontwikkeling van een nationaal kader voor toezicht op en evaluatie van het onderwijs.

– Zorgen voor sterkere betrokkenheid bij de EU-programma’s voor het hoger onderwijs.

Sectoraal beleid

Industrie en midden- en kleinbedrijf

– Uitvoeren van een middellangetermijnstrategie ter ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf, met inbegrip van versterking van het bureau voor ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf en het bureau voor aanmoediging van investeringen. Doorgaan met de uitvoering van het Europees Handvest voor kleine ondernemingen.

Landbouw en visserij

– Een duidelijke taakverdeling vaststellen tussen de verschillende diensten in de landbouwsector (waaronder de veterinaire en fytosanitaire dienst) en hun betrekkingen regelen met het ministerie van Landbouw, Bosbouw en Plattelandsontwikkeling en de lagere overheden.

– De levensmiddelenwet en de uitvoeringsbepalingen daarvoor vaststellen. De instantie voor de uitvoering en handhaving van de wet oprichten.

– Zorgen dat het systeem voor het identificeren en registreren van dieren en hun verplaatsingen operationeel is.

– Een plan opzetten voor de modernisering van agrolevensmiddelenbedrijven.

Milieu

– Uitvoeren van de wet inzake milieueffectrapportage die door het parlement is goedgekeurd.

– Uitvoeren van het brede milieuactieplan, met name wat de volksgezondheid betreft.

– Doorgaan met de aanpassing aan Europese normen op milieugebied.

– Voortzetten van de inspanningen om de bevolking bewust te maken en het maatschappelijk middenveld bij milieuaangelegenheden te betrekken.

Vervoer

– Doorgaan met de tenuitvoerlegging van het memorandum van overeenstemming over de ontwikkeling van het kernnetwerk voor regionaal vervoer in Zuidoost-Europa, met inbegrip van het addendum over de Zuidoost-Europese spoorvervoersruimte.

– Ten uitvoer leggen van de wetgeving inzake wegvervoer en veiligheid van het wegverkeer. Uitwerken van een strategie voor multimodaal vervoer.

– Doorgaan met het verbeteren van het voorzieningenbeheer op basis van informatietoevoer ten behoeve van onderhoud en herstel van de vervoersinfrastructuur. Zorgen dat het wetgevingskader voor concessies met dat van de EU verenigbaar is en maatregelen nemen om investeerders aan te trekken (onder meer door publiek-private partnerschappen) voor de gezamenlijke financiering van grote en strategische infrastructuurwerkzaamheden.

– Zorgen dat de ontwikkeling van de spoorwegen in de strategie voor economische ontwikkeling past.

– Zorgen dat de luchthaven van Priština met een passend veiligheidsniveau functioneert en goed en verantwoordingsplichtig wordt beheerd.

– Het stelsel voor de afgifte van rijbewijzen en technische controle van voertuigen herzien en verbeteren.

Energie

– Ervoor zorgen dat het elektriciteitsbedrijf levensvatbaar en duurzaam is, met name door de inning van betalingen aanzienlijk te verbeteren en goed beheer te bevorderen.

– Doorgaan met de uitvoering van de verbintenissen die zijn aangegaan in het kader van het verdrag tot oprichting van de energiegemeenschap. Doorgaan met de voorbereiding van het project “Kosovo C” voor de opwekking en levering van elektriciteit in overeenstemming met het acquis, zoals bepaald in het verdrag tot oprichting van de energiegemeenschap.

Informatiemaatschappij en media

– Beleid formuleren en beginnen met de uitvoering daarvan op het gebied van netwerken en diensten voor elektronische communicatie, teneinde de sector volledig te liberaliseren en een stabiele concurrerende omgeving tot stand te brengen, met als doel buitenlandse investeringen aan te trekken en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.

– De bestuurlijke capaciteit van de regelgevende instantie versterken. De positie ervan versterken en de operationele en financiële onafhankelijkheid waarborgen.

– Zorgen voor stabiele en duurzame financiering van de publieke omroep RTK, de Onafhankelijke Mediacommissie en het Mediafonds.

Financiële controle

– Doorgaan met de tenuitvoerlegging van de strategie voor publieke interne financiële controle en de wetgeving op dat gebied, die het mogelijk moeten maken te voldoen aan de aanbevelingen op de middellange termijn op dit gebied.

Statistieken

– De bestuurlijke capaciteit van het bureau voor de statistiek versterken en de operationele en financiële onafhankelijkheid versterken. De betrouwbaarheid van de statistieken waarborgen, onder meer door ervoor te zorgen dat respondenten het bureau voor de statistiek tijdig en kosteloos hoogwaardige gegevens verstrekken.

– De ontwikkeling van de economische statistieken voortzetten en de ontwikkeling van sociale statistieken versnellen.

Justitie, vrijheid en veiligheid

Visa, grenscontrole, asiel en migratie

– Zorgen voor efficiënter beheersing van het personenverkeer aan de grenzen en verbeteren van de effectiviteit en transparantie van de grenspolitie.

– Versterken van de samenwerking tussen agentschappen voor grenscontrole en de samenwerking met de buurlanden.

– Opvangfaciliteiten en huisvesting voor asielzoekers verzorgen.

– Migratiewetgeving vaststellen in overeenstemming met de Europese normen. Een strategie en een actieplan voor migratie opstellen, met bijzondere aandacht voor overname en reïntegratie van personen die uit het buitenland zijn teruggekeerd.

Witwassen van geld

– De capaciteit van de eenheid voor financieel onderzoek binnen de afdeling voor de bestrijding van georganiseerde misdaad van de Kosovaarse politie (KPS) versterken. Gespecialiseerde aanklagers en rechters opleiden. De bevoegdheden van de bij de bestrijding van witwassen betrokken instellingen stroomlijnen.

Drugs

– Een strategie voor de preventie van drugsgebruik en een actieplan voor de uitvoering ervan opstellen. De plaatselijke capaciteit van de eenheid die drugsmisdrijven onderzoekt verder versterken.

Politie

– De politiewet goedkeuren.

– De efficiëntie van misdaadonderzoeken verbeteren. Wetgeving tot oprichting van de Kosovaarse politie (KPS) goedkeuren en uitvoeren en de capaciteit voor onderzoek en interne controle versterken. De leiding van de politiedienst versterken.

– Een strategie voor misdaadbestrijding vaststellen en uitvoeren. Een strategie ontwikkelen om wapens in te zamelen. De wetgeving betreffende handvuurwapens vervolledigen en handhaven.

– Een strategie voor de bestrijding van georganiseerde misdaad en terrorisme goedkeuren.

– Het wetgevingskader voor de bestrijding van georganiseerde misdaad voltooien.

– Verder versterken van de plaatselijke capaciteit van de afdeling voor de bestrijding van georganiseerde misdaad van de KPS. Uitvoeren van het actieplan tegen mensenhandel.

Bescherming van persoonsgegevens

– Een brede wet uitwerken inzake de bescherming van persoonsgegevens in overeenstemming met het acquis, in het bijzonder de richtlijn gegevensbescherming (Richtlijn 95/46/EG), en deze wet uitvoeren. Een onafhankelijke toezichthoudende autoriteit voor gegevensbescherming oprichten, met voldoende bevoegdheden en voldoende financiële en personele middelen.

Prioriteiten voor de middellange termijn

Politieke criteria

Democratie en rechtsstaat

Openbaar bestuur

– Doorgaan met een duurzame hervorming van het openbaar bestuur, met inachtneming van de budgettaire beperkingen. Verbeteren van de capaciteit van de lokale overheid om op een onpartijdige en efficiënte wijze diensten te verlenen aan het electoraat.

Justitie

– Definiëren en consolideren van een volledige wet- en regelgeving die de rechten en belangen van alle gemeenschappen eerbiedigt, op basis van alle rechtsbronnen die momenteel in Kosovo van kracht zijn.

– Versterken van de bestuurlijke capaciteit, de coördinatie en de efficiëntie van de rechterlijke macht en alle rechtshandhavingsinstanties. Zorgen voor een uitgebreid levensvatbaar stelsel voor rechtshulp. Ontwikkelen van een alternatief systeem van geschillenbeslechting.

– Verbeteren van het penitentiair stelsel met bijzondere aandacht voor veiligheid, controle, beheer, beroepsopleiding en regelingen voor reïntegratie, en voor de omstandigheden in de instellingen.

Corruptiebestrijding

– Sectorale actieplannen ontwikkelen om corruptie te bestrijden en het corruptieprobleem sterker onder de aandacht van de overheid te brengen.

– Prestaties leveren bij de bestrijding van corruptie.

Mensenrechten en bescherming van minderheden

– Ervoor zorgen dat minderheidsgemeenschappen duurzaam kunnen bestaan en op niet-discriminerende wijze aan de samenleving kunnen deelnemen, door concrete maatregelen te nemen om hun veiligheid en bewegingsvrijheid te garanderen en hun billijke toegang tot openbare diensten te bieden.

– Uitvoeren van de wet inzake gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Zorgen voor het integreren van de rechten van vrouwen in alle bestaande beleidslijnen en wetgeving.

– Ontwikkelen van een geïntegreerd beleid voor het behoud van het cultureel erfgoed. Actief bijdragen tot meer bewustwording en meer eerbied voor het cultureel erfgoed.

– Ervoor zorgen dat het kadaster en de plaatselijk kadastrale kantoren op transparante en niet-discriminerende wijze toegang bieden tot volledige eigendomsregisters en dat deze instellingen verantwoordingsplicht hebben.

Regionale vraagstukken en internationale verplichtingen

– Verder versterken van de regionale en internationale samenwerking, onder meer op het gebied van wetshandhaving, met inbegrip van de uitlevering van verdachten en veroordeelden en wederzijdse rechtsbijstand.

Economische criteria

– Verder verstevigen van de eigendomsrechten, de rechtsstaat en verbeteren van de toegankelijkheid van rechtbanken, teneinde een ondernemingsvriendelijk klimaat te scheppen.

– Een strategie ontwikkelen voor de privatisering en waar nodig herstructurering van staatsondernemingen, om het bestuur en de prestaties van deze ondernemingen te verbeteren en de subsidies aan het bedrijfsleven te verminderen.

– Een actief arbeidsmarktbeleid ontwikkelen en uitvoeren in nauwe samenwerking met het plaatselijke bedrijfsleven om de vraag naar en het aanbod van arbeid beter op elkaar af te stemmen en het aandeel van geschoolde arbeid in de beroepsbevolking te vergroten.

– Passend beleid voeren om de kwantiteit en de kwaliteit van het onderwijs op alle niveaus te verbeteren.

– Versterken van de exportcapaciteit.

Europese normen

Interne markt

Vrij verkeer van goederen

– Doorgaan met de aanpassing aan de richtlijnen van de nieuwe en globale aanpak en de oude aanpak.

– De overige Europese normen overnemen.

– Een structuur voor markttoezicht tot stand brengen.

Douane en belastingen

– Doorgaan met de aanpassing van belasting- en douanewetgeving aan het acquis van de EU. De bestuurlijke capaciteit van de douane en de belastingdienst verder versterken op het gebied van de handhaving van wetgeving en de bestrijding van corruptie, grensoverschrijdende criminaliteit en belastingontduiking.

Overheidsopdrachten

– Ervoor zorgen dat de regels voor overheidsopdrachten daadwerkelijk worden toegepast door aanbestedende diensten en organen op alle niveaus, onder meer door werkinstrumenten te ontwikkelen, in opleiding te voorzien en de bestuurlijke capaciteit te versterken.

Intellectuele-eigendomsrechten

– Doorgaan met het versterken van de handhaving van intellectuele-, industriële- en commerciële-eigendomsrechten, overeenkomstig de middellangetermijnstrategie.

Werkgelegenheid

– Versterken van de bestuurlijke capaciteit van de arbeidsinspecties.

Onderwijs en onderzoek

– Versterken van de mechanismen voor kwaliteitsborging in het onderwijs.

– Doorgaan met de inspanningen om beroepsonderwijs en beroepsopleiding af te stemmen op de arbeidsmarkt en de behoeften van de economie.

– Bevorderen van regionale samenwerking op het gebied van het hoger onderwijs.

– Beginnen met de ontwikkeling van beleid dat bevorderlijk is voor onderzoek.

Sectoraal beleid

Landbouw en visserij

– Ontwikkelen van een beleid en een regelgevingskader ter ondersteuning van een levensvatbare grondhervorming. Ondersteunen van de bescherming van landbouwgrond tegen niet-geplande stadsontwikkeling.

– Beoordelen of agrolevensmiddelenbedrijven aan de EU-vereisten voldoen en een programma opzetten voor de modernisering van deze bedrijven.

– Aanvangen met acties voor een efficiënte controle van de binnenlandse gewassenteelt, met name voor producten met specifieke EU-vereisten.

– Een solide structuur voor bosbouwbeheer ontwikkelen, met name voor de bestrijding van illegale houtkap en bosbranden.

Milieu

– Maatregelen nemen om de regels inzake ruimtelijke ordening te handhaven.

– Verbeteren van de institutionele capaciteit van het ministerie van Milieuzaken en Ruimtelijke Ordening. Verbeteren van de coördinatie van bestuursorganen die belast zijn met milieugerelateerde zaken.

– Stroomlijnen van milieukwesties in het sectoraal beleid, met name op het gebied van energie en vervoer.

Vervoer

– Maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

– Plannen en ten uitvoer leggen van onderhoud en herstel van de vervoersinfrastructuur, onder meer door aanleg van nieuwe infrastructuur, waar nodig door middel van publiek-private partnerschappen.

– Uitwerken en uitvoeren van een strategie voor multimodaal vervoer.

Energie

– Ontwikkelen van een wetgevings- en regelgevingskader om publiek-private partnerschappen en gemengde investeringen in de energiesector aan te moedigen, overeenkomstig de conclusies van de studie over het aantrekken van investeringen.

– Verder verbeteren van de prestaties van het elektriciteitsbedrijf en aansluiting zoeken bij de regionale elektriciteitsmarkt.

Informatiemaatschappij en media

– De wetgeving betreffende netwerken en diensten voor elektronische communicatie aanpassen aan het regelgevingskader en ten uitvoer leggen, teneinde een meer open en concurrerende omgeving tot stand te brengen en de operationele en financiële onafhankelijkheid van de regelgevende autoriteit op telecommunicatiegebied te versterken.

Financiële controle

– Ontwikkelen en ten uitvoer leggen van de beginselen van gedecentraliseerde verantwoordingsplicht van beheerders en een onafhankelijke interne controle overeenkomstig internationale normen en communautaire goede praktijken door samenhangende wetgeving en passende bestuurlijke capaciteit, gecoördineerd door het Ministerie van Financiën.

– Versterken van de operationele capaciteit en de financiële en operationele onafhankelijkheid van de Rekenkamer. Zorgen voor follow-up en uitvoering van de aanbevelingen van de Rekenkamer.

Statistieken

– De samenwerking en coördinatie binnen het stelsel voor de statistiek in Kosovo verbeteren, een systeem voor kwaliteitsbeheer opzetten en de procedures voor productie en verspreiding van statistieken standaardiseren.

Justitie, vrijheid en veiligheid

Visa, grenscontrole, asiel en migratie

– De capaciteit van de directie grensbeheer, asiel en migratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken verder versterken. De operationele capaciteit van de afdeling grenspolitie van de KPS verder versterken.

Bestrijding van georganiseerde misdaad en terrorisme

– De strategie voor de bestrijding van georganiseerde misdaad en terrorisme ten uitvoer leggen en bijwerken.

– De plaatselijke capaciteit voor onderzoek naar georganiseerde criminele activiteiten versterken.

– De gerechtelijke capaciteit voor vervolging en berechting van georganiseerde criminaliteit en financiële criminaliteit versterken.

Drugs

– Zorgen voor samenwerking tussen instanties en samenwerking met het buitenland om de resultaten van de strijd tegen drugssmokkel significant te verbeteren.

Bescherming van persoonsgegevens

– De wet inzake de bescherming van persoonsgegevens versterken overeenkomstig het acquis en zorgen voor efficiënt toezicht en efficiënte handhaving.

[1] Besluit 2007/49/EG van de Raad inzake de beginselen, prioriteiten en voorwaarden van het Europees partnerschap met Montenegro (PB L 20 van 27.1.2007, blz. 16).

[2] PB L 86 van 24.3.2004, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 269/2006 (PB L 47 van 17.2.2006, blz. 7).

[3] PB L 306 van 7.12.2000, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2112/2005 (PB L 344 van 27.12.2005, blz. 23).

--------------------------------------------------