Bijlagen bij COM(2010)109 - In het Gemengd Comité van de EER in te nemen standpunt betreffende een wijziging van Protocol nr. 31 bij de EER-Overeenkomst inzake samenwerking op specifieke gebieden buiten de vier vrijheden (SESAR)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE Ontwerp

BESLUIT VAN HET GEMENGD COMITÉ VAN DE EER nr.

van

tot wijziging van Protocol nr. 31 bij de EER-Overeenkomst betreffende samenwerking op specifieke gebieden buiten de vier vrijheden

HET GEMENGD COMITÉ VAN DE EER,

Gelet op de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, gewijzigd bij het Protocol tot aanpassing van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, hierna “de Overeenkomst” genoemd, en met name op de artikelen 86 en 98,

Overwegende hetgeen volgt:

(1) Protocol nr. 31 bij de Overeenkomst is gewijzigd bij Besluit nr. .../… van het Gemengd Comité van de EER van … [3].

(2) Met het oog op de opname van het wetgevingspakket over het gemeenschappelijke Europese luchtruim in de Overeenkomst, alsmede gezien de belangrijke rol van het SESAR-project voor de toekomstige ontwikkeling van de uitvoeringsbepalingen op dat gebied en gezien de deelname van de EVA-staten aan de publieke financiering van het project middels het zevende kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling, is het wenselijk tussen de partijen bij de Overeenkomst passende samenwerking te bevorderen inzake aangelegenheden vallende onder de activiteiten van de gemeenschappelijke onderneming SESAR, opgericht bij Verordening (EG) nr. 219/2007 van 27 februari 2007[4], teneinde de deelname van belanghebbenden uit de EVA-staten aan het SESAR-project aan te moedigen.

(3) Protocol nr. 31 bij de Overeenkomst dient derhalve te worden gewijzigd om de uitbreiding van de samenwerking mogelijk te maken,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Na artikel 1, lid 8 (Onderzoek en technische ontwikkeling) van Protocol nr. 31 bij de Overeenkomst wordt het volgende lid ingevoegd:

‘8 bis. De partijen bij de Overeenkomst bevorderen passende samenwerking tussen de bevoegde organisaties, instellingen en andere organen op hun grondgebied, teneinde de gelijkwaardige deelname van belanghebbenden uit de EVA-staten aan het SESAR-project als van de EU-lidstaten aan te moedigen, met inbegrip van de activiteiten van de gemeenschappelijke onderneming SESAR overeenkomstig de basisverordening(1).

De EVA-staten nemen volwaardig deel aan de werkzaamheden van het comité gemeenschappelijk Europees luchtruim, dat de Europese Commissie bijstaat bij beheer, ontwikkeling en uitvoering van de activiteiten van de gemeenschappelijke onderneming SESAR, behalve wat betreft stemrecht.

(1) 32007 R 0219: Verordening (EG) nr. 219/2007 van de Raad van 27 februari 2007 betreffende de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming voor de realisering van het Europese nieuwe generatie luchtverkeersbeveiligingssysteem (SESAR) (PB L 64 van 2.3.2007, blz. 1).’

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag volgende op die van de laatste kennisgeving aan het Gemengd Comité van de EER zoals bedoeld in artikel 103, lid 1, van de Overeenkomst*.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het EER-gedeelte van en in het EER-supplement bij het Publicatieblad van de Europese Unie .

Gedaan te Brussel,

Voor het Gemengd Comité van de EER

De voorzitter

De secretarissen van het Gemengd Comité van de EER

[1] PB L 305 van 30.11.1994, blz. 6.

[2] PB L 64 van 2.3.2007, blz. 1.

[3] PB L …

[4] PB L 64 van 2.3.2007, blz. 1.

* [Geen grondwettelijke vereisten aangegeven.] [Grondwettelijke vereisten aangegeven.]