Bijlagen bij SEC(2005)657 - Ontwerp Besluit van de Gemengde Commissie EG-EVA “Gemeenschappelijk Douanevervoer” tot wijziging van de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer - Ontwerp gemeenschappelijk standpunt van de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

BIJLAGE

Aanhangsel I wordt als volgt gewijzigd:

1. Artikel 17 wordt vervangen door:

“Aangiften van douanevervoer door middel van systemen voor automatische gegevensverwerking

Artikel 17

1. Aangiften voor douanevervoer worden ingediend bij het kantoor van vertrek met behulp van een systeem voor automatische gegevensverwerking.

2. Aangiften voor douanevervoer die met behulp van genormaliseerde EDI-berichten worden gedaan, dienen overeen te stemmen met de structuur en de aanwijzingen in aanhangsel III.

3. Wanneer de aangifte voor douanevervoer wordt gedaan door invoer van de gegevens die voor het vervullen van de formaliteiten zijn vereist in het gegevensverwerkende systeem van de bevoegde autoriteiten, wordt de opgave van de in aanhangsel III bedoelde gegevens van de schriftelijke aangifte vervangen door de toezending aan de bevoegde autoriteiten van gegevens, in gecodeerde of andere door de bevoegde autoriteiten vastgestelde vorm, die overeenstemmen met de gegevens die voor schriftelijke aangiften zijn vereist, zulks met het oog op geautomatiseerde verwerking.

4. Wanneer het gebruik van de regeling gemeenschappelijk douanevervoer in het land van vertrek volgt op een andere douanebehandeling of -bestemming, kan het kantoor van vertrek eisen dat deze documenten worden overgelegd.

5. De goederen worden samen met het vervoersdocument aangeboden. Het kantoor van vertrek kan besluiten dat dit document bij het vervullen van de douaneformaliteiten niet behoeft te worden overgelegd, mits het tot zijn beschikking wordt gehouden.”

2. Artikel 18 wordt vervangen door:

“Schriftelijke aangifte voor douanevervoer

Artikel 18

1. Voor goederen die onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer worden vervoerd, kan een aangifte voor douanevervoer worden opgesteld op een formulier dat overeenstemt met een van de modellen in aanhangsel III en overeenkomstig de door de overeenkomstsluitende partijen vastgestelde procedure

a) indien het geautomatiseerde douanevervoersysteem van de bevoegde autoriteiten niet functioneert,

b) indien de applicatie van de aangever niet functioneert.

2. Voor het gebruik van een schriftelijke aangifte voor douanevervoer uit hoofde van lid 1, onder b), is goedkeuring van de bevoegde autoriteiten vereist.

3. Lid 1 is ook van toepassing

a) indien een overeenkomstsluitende partij hiertoe besluit,

b) indien de goederen worden vervoerd door reizigers die geen directe toegang hebben tot het geautomatiseerde systeem van de douane en derhalve hun aangifte niet met behulp van een systeem voor geautomatiseerde gegevensverwerking bij het kantoor van vertrek kunnen indienen. De bevoegde autoriteiten staan toe dat de goederen onder de regeling gemeenschappelijk douanevervoer worden geplaatst door middel van een aangifte voor douanevervoer, opgesteld op een formulier dat overeenstemt met een van de modellen in aanhangsel III.In deze gevallen dragen de bevoegde autoriteiten zorg voor de uitwisseling van de gegevens over het douanevervoer tussen de bevoegde autoriteiten door middel van informatietechnologie en computernetwerken.

4. Het formulier voor de aangifte voor douanevervoer kan worden aangevuld met een of meer aanvullende formulieren die overeenstemmen met een van de modellen in aanhangsel III. Deze aanvullende formulieren vormen dan een integrerend onderdeel van de aangifte.

5. Ladingslijsten die overeenkomstig het model in aanhangsel III zijn opgesteld, kunnen in plaats van aanvullende formulieren worden gebruikt als beschrijvend gedeelte van de aangiften voor douanevervoer waarvan zij dan een integrerend onderdeel vormen.

6. De in de leden 1, 3, 4 en 5 bedoelde formulieren worden ingevuld volgens de aanwijzingen in aanhangsel III. Zij worden gedrukt en ingevuld in een van de officiële talen van de overeenkomstsluitende partijen die door de bevoegde autoriteiten van het land van vertrek worden aanvaard. Zo nodig kunnen de bevoegde autoriteiten van het bij het gemeenschappelijk douanevervoer betrokken land een vertaling eisen in de officiële taal of een van de officiële talen van dat land.

7. Het bepaalde in artikel 17, leden 4 en 5, is van overeenkomstige toepassing.".

[1] PB L 226 van 13.8.1987, blz. 2. Deze Overeenkomst is laatstelijk gewijzigd bij besluit nr. 2/2002 (PB L 4 van 9.1.2003, blz. 18).