Bijlagen bij COM(2003)716 - Basisrichtsnoeren voor een duurzaam Europees toerisme [SEC(2003)1295]

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2003)716 - Basisrichtsnoeren voor een duurzaam Europees toerisme [SEC(2003)1295].
document COM(2003)716 NLEN
datum 21 november 2003
BIJLAGE 1: Belangrijkste tendensen van het toerisme: het scenario voor de toekomst van de sector

BIJLAGE 2: Belangrijke uitdagingen en belangrijkste particuliere en publieke doelstellingen op het gebied van 'governance' voor een duurzaam Europees toerisme

BIJLAGE 3: Voorbeelden van initiatieven en bijdragen van internationale en Europese belanghebbenden

BIJLAGE 4: Communautaire beleidsmaatregelen en initiatieven met een gunstig effect op een duurzaam Europees toerisme

N. B.: alle delen die in de gedrukte versie zijn onderstreept verwijzen uitsluitend naar de 'hyperlinks' die in de elektronische versie zijn opgenomen.

BEKNOPTE SAMENVATTING

Het waarborgen van een duurzaam Europees toerisme op economisch, sociaal en milieugebied is essentieel als bijdrage aan duurzame ontwikkeling in Europa en de wereld, maar ook voor de levensvatbaarheid, de gestage groei, het concurrentievermogen en het commerciële succes van deze economisch zeer belangrijke sector. De uitdagingen voor een duurzaam Europees toerisme liggen zowel op het gebied van de consumptiepatronen, met name wat betreft seizoensgebonden spreiding en het toeristisch verkeer, als op het gebied van de productiepatronen, dat wil zeggen de aanbodketen ("value chain") en de toeristische bestemmingen. Om niet-duurzame patronen in de toeristische sector te doorbreken, zijn duurzaam gedrag van toeristen en "good governance" door overheid en bedrijfsleven van cruciaal belang.

Belanghebbenden op alle niveaus zijn begonnen voorbereidingen te treffen om eisen op het gebied van duurzaamheid beter in het toerisme in te passen en om de mogelijkheden van het toerisme ten aanzien van duurzame ontwikkeling te benutten. Ofschoon deze niet specifiek op het toerisme zijn gericht, draagt de Europese Gemeenschap met een groot aantal beleidsinitiatieven en maatregelen in hoge mate bij aan deze inspanningen ter bevordering van duurzame ontwikkeling, zowel waar het gaat om haar mondiale verantwoordelijkheid als met betrekking tot haar verantwoordelijkheid binnen de Europese Unie.

De Commissie ziet dan ook versterking en optimaal gebruik van het bestaande actiekader als de juiste weg naar een duurzaam Europees toerisme. Dit betekent dat hoofdzakelijk moet worden vertrouwd op de positieve effecten van bestaand communautair beleid en bestaande communautaire maatregelen, die ondertussen worden versterkt, en op initiatieven ten behoeve van duurzaam toerisme die door andere belanghebbenden dan de Gemeenschap op dit gebied worden genomen. De leemtes van deze aanpak dienen te worden aangevuld met enkele specifieke maatregelen.

In internationaal verband bestaat de benadering van de Gemeenschap er derhalve uit haar beleid voort te zetten waarmee zij duurzaam toerisme promoot als handelsproduct en als hulpmiddel voor de ontwikkelingslanden. Zij tracht de samenwerking ten behoeve van een duurzaam toerisme met instanties van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties te versterken, met betrekking tot de verantwoordelijkheid die zij zowel op het mondiale vlak als in Europa heeft.

De Commissie overweegt verschillende maatregelen om de bijdrage van de Gemeenschap aan een duurzaam Europees toerisme te versterken. Deze zijn gericht op het verhogen van de voordelen die de Europese "governance" en het communautair beleid en de diverse communautaire maatregelen die van invloed zijn op het Europees toerisme en de duurzaamheid ervan met zich meebrengen. De Commissie wenst ook de samenwerking met de Wereldorganisatie voor Toerisme en tussen alle belanghebbende partijen van de toeristische sector in Europa te vergroten.

De Commissie is voornemens om een Werkgroep duurzaam toerisme op te richten bestaande uit vertegenwoordigers van de diverse categorieën belanghebbenden. De groep zal worden belast met het ontwerp van een uitgebreid actiekader, waarin specifieke activiteiten aan de afzonderlijke belanghebbenden worden toegewezen en dat een tijdschema voor de tenuitvoerlegging bevat. De Commissie is bereid de tenuitvoerlegging van door de groep ontwikkelde activiteiten te bevorderen en te ondersteunen.

Specifieke initiatieven zullen betrekking hebben op betere controle van en rapportage over de duurzaamheid van toerisme, op activiteiten die duurzame consumptiepatronen op het gebied van toerisme bij de Europese burgers bevorderen, en op het bevorderen van duurzaamheid in de toeristische aanbodketen en bestemmingen. Deze initiatieven zullen vergezeld gaan van de ontwikkeling en het gebruik van gepaste informatie-instrumenten en -netwerken.

De Commissie verwacht dat andere belanghebbenden in Europa substantieel zullen bijdragen aan de inspanningen om een duurzaam toerisme te verwezenlijken. Het gaat hierbij om Europese burgers en toeristen, particuliere ondernemingen, toeristische bestemmingen en overheden en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. De Commissie is voornemens regelmatig verslag uit te brengen over de voortgang bij de tenuitvoerlegging van deze basisrichtsnoeren.

I. Inleiding

Het toerisme is een van de meest belangrijke en groeiende sectoren van de wereldeconomie, en ook in de EU. Het kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan het realiseren van de doelstellingen tot het in stand houden van hoge en stabiele niveaus van economische groei en werkgelegenheid, sociale vooruitgang die rekening houdt met de behoeften van iedereen, en effectieve bescherming van het milieu en verstandig gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Om dit wereldwijd en in de EU in stand te houden, is het noodzakelijk dat belanghebbenden zich interesseren voor de structuur waarvan toerisme afhangt.

De grenzen van de natuurlijke, economische, sociale en culturele hulpbronnen, die de economische duurzaamheid van de sector bepalen, zouden niet in staat zijn het hoofd te bieden aan een zich onbeperkt uitbreidend Europees toerisme. Met behulp van specifieke strategieën zouden toeristische activiteiten echter kunnen worden geheroriënteerd om te voldoen aan voorwaarden op het gebied van duurzaamheid, aan nieuwe uitdagingen en eisen die veranderende toeristische tendensen en activiteiten met zich meebrengen (zie Bijlage 1), en om de inkomsten te verhogen.

In het tijdens de te Johannesburg gehouden Wereldtop over duurzame ontwikkeling goedgekeurde implementatieplan wordt opgeroepen de nadruk te leggen op de ontwikkeling van duurzaam toerisme en worden acties aangegeven om niet-duurzame consumptie- en productiepatronen te veranderen, die tevens zeer relevant zijn voor duurzaam toerisme. Op Europees niveau is er sprake van een groeiende vraag naar strategische richtsnoeren en maatregelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme en adequate duurzame ontwikkelingsmodellen voor iedere soort toeristische bestemming.

Zoals toerisme een mondiaal fenomeen is dat zich op lokaal niveau ontwikkelt, lopen de problemen op het gebied van duurzaamheid die ermee verbonden zijn uiteen van mondiale problemen die op mondiaal niveau moeten worden opgelost tot plaatselijke problemen waarvoor ter plaatse actie moet worden ondernomen. Nochtans is toerisme een primair lokale en regionale verantwoordelijkheid. Aan toerisme gerelateerde maatregelen dienen grotendeels lokaal te worden ontworpen en uitgevoerd, teneinde de specifieke behoeften en beperkingen waarvan sprake is aan te pakken.

Aan de andere kant hebben vele communautaire beleidsmaatregelen een aanzienlijke invloed op de diverse activiteiten van de toeristische sector. De in deze beleidsmaatregelen gemaakte keuzes hebben grote invloed op de ontwikkeling van het toerisme en op de duurzaamheid ervan, zowel in algemene zin als ter plaatse.

Artikel 2 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap noemt de bevordering van duurzame ontwikkeling van economische activiteiten als een van de taken van de Gemeenschap. De mogelijkheden van het toerisme om bij te dragen tot de verwezenlijking van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn aanzienlijk en krachtens artikel 3, onder u), van het Verdrag dient het optreden van de Gemeenschap maatregelen op het gebied van toerisme te omvatten ten behoeve van de in artikel 2 aangegeven doelstellingen. Duurzaam toerisme dient in overeenstemming te zijn met het richtsnoer voor duurzame ontwikkeling die voor de EU is gedefinieerd in de Europese strategie voor duurzame ontwikkeling.

Duurzame ontwikkeling van het toerisme vormt sinds het midden van de jaren negentig een prioriteit voor EU-instellingen. In haar mededeling van november 2001, Een gezamenlijke aanpak voor de toekomst van het Europese toerisme, stelt de Commissie verdere "stimulering van een duurzame ontwikkeling van het toerisme in Europa door opstelling en uitvoering van een Agenda 21" voor. Dit punt heeft veel steun gekregen van het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's.

Deze mededeling is erop gericht verdere vooruitgang in de richting van een duurzaam toerisme in Europa en de wereld te bevorderen. De basisrichtsnoeren van de mededeling betreffen, in dit stadium, de bijdrage van de Europese Commissie aan een breed Agenda 21-proces voor duurzaam Europees toerisme. De mededeling is bedoeld om de inspanningen te stimuleren van verschillende belanghebbenden op dit gebied, op alle territoriale en bestuurlijke niveaus, en geeft aan hoe de Gemeenschap en andere belanghebbenden een verdere bijdrage kunnen leveren.

II. Uitdagingen en doelstellingen in verband met een duurzaam toerisme

* Voornaamste uitdaging: duurzame activiteit en groei

De uitdaging die centraal staat voor de toeristenindustrie, haar ondernemingen en bestemmingen, is: hoe kan het toerisme in Europa en in de wereld, en de voor de komende twintig jaar verwachte groei, op een dusdanige wijze worden beheerd dat wordt gewaarborgd dat het de grenzen van zijn hulpbronnen respecteert en van de capaciteit van die hulpbronnen om zich te herstellen, en tegelijkertijd commercieel succesvol is? Aangezien het product toerisme voor een groot deel op milieu-, culturele en sociale kwaliteit is gebaseerd, loopt de sector het risico - indien deze niet op duurzame wijze wordt beheerd - zijn eigen inkomstengenererende hulpbronnen te schaden of zelfs op te gebruiken en derhalve in economische en sociale zin niet-duurzaam te zijn.

De ontwikkeling van duurzaam toerisme is veeleer gekoppeld aan groei op het gebied van kwaliteit dan van kwantiteit. Kwaliteitsbesef van toeristen is ook een noodzakelijke voorwaarde voor duurzame ontwikkeling, en zowel duurzaamheid als kwaliteit dienen te worden geïntegreerd. Zij zijn onmisbaar voor het concurrentievermogen van de toeristische sector. Het concurrentievermogen van toeristische ondernemingen en bestemmingen vereist efficiëntie waarmee duurzaamheid en optimaal duurzaam rendement kunnen worden betaald. Op hun beurt zorgen de kwaliteit van het personeel, respect voor de plaatselijke samenleving en een geringer effect op het milieu ervoor dat er geld vrijkomt om op efficiënte wijze met de hulpbronnen om te gaan.

De specifieke uitdagingen die van cruciaal belang zijn voor duurzaam toerisme (zie Bijlage 2) bestaan zowel in heel Europa als wereldwijd, maar de specifieke aard en intensiteit van de uitdagingen kunnen van plaats tot plaats verschillen. Over het algemeen zijn zij groter op plaatsen met bijzonder veel toerisme en waar de bevolking in hoge mate van toerisme afhankelijk is. Daarnaast kan er sprake zijn van extra uitdagingen die specifiek voor bepaalde geografische gebieden gelden, zoals het Middellandse-Zeegebied en de Alpen. Ook het zogenaamde massatoerisme kan op duurzame manieren worden beheerd: het identificeren en uitvoeren daarvan vormt weliswaar een bijzondere uitdaging, maar dit belooft de grootste bijdrage tot duurzaam toerisme te zijn.

* Een evenwichtige aanpak van de drie pijlers van duurzaamheid

Duurzaam toerisme is toerisme dat economisch en sociaal levensvatbaar is zonder afbreuk te doen aan de natuur en cultuur ter plaatse. Duurzaam toerisme betekent werk en economisch succes; beheersen, behouden en ontwikkelen van het milieu; en verantwoordelijkheid jegens de samenleving en culturele waarden: drie facetten die van elkaar afhankelijk zijn.

Duurzaam toerisme heeft met name betrekking op belangrijke aspecten zoals concurrerende en sociaal verantwoordelijke toeristische ondernemingen, de mogelijkheid voor alle burgers om aan toerisme deel te nemen, goede werkgelegenheidskansen in de sector en baten afkomstig van toeristische activiteiten voor plaatselijke gemeenschappen. Voor duurzaam toerisme is het noodzakelijk dat culturele integriteit behouden blijft, en dat in toerismemaatregelen rekening wordt gehouden met milieuvraagstukken en de bescherming van cultureel en ander erfgoed.

Oplossingen waarbij verschillende partnerschappen betrokken zijn en "good governance", waardoor de deelname van alle belanghebbenden verbetert, bieden de mogelijkheid de sector vooruit te helpen en het gebrek aan samenhang tussen de werkwijzen van die belanghebbenden te ondervangen.

* Duurzame consumptiepatronen

Een van de grootste problemen van het recreatieve toerisme in Europa is het feit dat het zich in specifieke en beperkte perioden van het jaar concentreert. Dit heeft zowel met het klimaat te maken als met het culturele en sociaal-economische ritme van het leven van alledag. De gevolgen hiervan zijn tijdelijke verzadiging of verstopping van de communicatie-infrastructuur, van de toeristische faciliteiten, en van het opnamevermogen van de bestemmingen, waardoor de kwaliteit vermindert.

Terwijl het gunstig is voor het herstel van hulpbronnen en voor de plaatselijke samenleving, betekent het laagseizoen enorme overcapaciteit. Er is heel veel personeel nodig zonder dat er voor hen het hele jaar werk is. De vaak slechte arbeidsomstandigheden en -voorwaarden hebben een negatief effect op het kwalificatieniveau van de werknemers, de kwaliteit van de dienstverlening en het concurrentievermogen van de ondernemingen. Dit verklaart waarom de sector niet in staat is het benodigde personeel aan te trekken en vasthouden.

De tweede factor die van cruciale invloed is op duurzaamheid, voornamelijk uit milieuoogpunt, is terug te voeren op het vervoer dat nodig is om te kunnen reizen. De explosieve toename van het toerisme in de afgelopen vijftig jaar werd voornamelijk mogelijk door het minder milieuvriendelijke auto- en luchtvervoer, die beide steeds toegankelijker en goedkoper zijn geworden. Dit heeft het gebruik van de auto ook voor langeafstandsreizen aangemoedigd en toeristische reizen per vliegtuig, ook voor relatief korte afstanden, sterk gestimuleerd. Vandaag de dag is er bij het toeristenvervoer sprake van een toenemende spanning tussen de ontwikkeling van de Europese vervoersinfrastructuur en -diensten en de mobiliteitsbehoefte van het toerisme wat betreft beschikbare verbindingen naar bestemmingen, de capaciteit om deze aan te doen en de daaraan verbonden kosten.

De reisintensiteit in Europa zal hoe dan ook verder toenemen. Toeristen opteren steeds vaker voor meer individuele keuzemogelijkheden, en zoeken, veelal met behulp van elektronische hulpmiddelen, naar producten "op maat", waarbij zij de verhouding tussen kwaliteit en positieve ervaringen enerzijds en de prijs van het product anderzijds trachten te optimaliseren.

Naast de aanzienlijke groei van het toerisme zal er door een veranderende demografische structuur vraag komen naar andere typen toerisme. Zo zullen het culturele en het natuurtoerisme vermoedelijk het sterkst groeien. Wat het totale aantal toeristen betreft zullen echter de van oudsher grote segmenten, het zogenoemde massatoerisme dat praktisch geheel in handen is van de internationale touroperators, de belangrijkste blijven in termen van kwantiteit.

Bovendien zullen meer toeristen willen reizen die specifieke behoeften hebben waarmee rekening moet worden gehouden om hen volledig van toerisme te laten profiteren. Naast de 10% van de bevolking die officieel als gehandicapt wordt erkend, zal een toenemend aantal toeristen beperkt mobiel zijn vanwege een tijdelijke handicap of hun leeftijd.

Het gedrag van consumenten is het resultaat van prijs, kwaliteit en imago; het wordt vrijwel uitsluitend door individueel belang bepaald. Momenteel zijn weinig toeristen in duurzaamheid geïnteresseerd. Maar door consumenten op adequate wijze te informeren, via eenvoudig te begrijpen boodschappen in de communicatiemiddelen van de sector die op uitgebreide schaal worden verspreid (promotiebrochures, gidsen en reishandboeken), door hun denken in termen van duurzaamheid te ontwikkelen, en door mensen door middel van duidelijke signalen te beïnvloeden en te overtuigen, kunnen duurzame consumptiepatronen worden teweeggebracht, die de aanzet geven tot wijzigingen in de aangeboden producten. In dit opzicht vormen jonge mensen een bijzonder belangrijke doelgroep. Het kweken van besef met betrekking tot kwaliteit als een geïntegreerd productkenmerk alsmede nieuwe benaderingen om de boodschap bij toeristen te laten aankomen dat er een prijskaartje hangt aan kwaliteit en duurzaam toerisme, moet hiertoe ook behoren .

* Duurzame productiepatronen

Duurzaamheid van de aanbodketen

Net als consumenten volgen toeristische leveranciers traditionele gedragspatronen, vaak sterk ingeperkt door economische imperatieven, een sterke verticale onderlinge afhankelijkheid tussen toeristisme-ondernemingen die de verschillende componenten leveren van het buitengewoon gevarieerde en samengestelde toeristische product, en op prijzen gebaseerde beslissingen.

Voor het beheer van de aanbodketen bij duurzaam toerisme moet er sprake zijn van ondernemingen die onder gelijke voorwaarden onderling kunnen concurreren. Dat vraagt om kwaliteitsbeheer ten aanzien van de productie van goederen en diensten. Opdat economische winst niet ten nadele van sociale en milieukosten wordt gemaakt, dient de sector sociaal-economische en milieuaspecten te internaliseren om de juiste prijzen te kunnen stellen, hoofdzakelijk door gebruik te maken van speciale, op de markt gebaseerde systemen.

Een duurzaam toeristisch aanbod houdt ook in dat werkgelegenheid en sociale uitkeringen zo optimaal mogelijk zijn, d.w.z. dat de ondernemingen van de sector het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen in praktijk brengen. Hiertoe behoren opleidingsmogelijkheden en kwaliteitsbanen voor gekwalificeerd en gemotiveerd personeel voor het leveren van hoogwaardige toeristische diensten, certificeringssystemen om duurzame productie- en consumptiepatronen te bevorderen, en het gebruik van innovatie en nieuwe technologieën waar dit dienstig is. Het vereist ook een versterkte sociale dialoog en meer macht voor de sociale partners, op alle niveaus waarop ideeën ontstaan en worden uitgevoerd.

Duurzame ontwikkeling van bestemmingen

Samen met de afzonderlijke dienstonderdelen van de aanbodketen maakt de bestemming als geheel het totale toeristische product uit. De verschillende activiteiten en beleidsinitiatieven van bestemmingen waarin publieke en particuliere belangen worden gecombineerd zijn derhalve belangrijk voor duurzame productie. In de meeste delen van Europa zorgt het traditionele culturele landschap voor de geschikte natuurlijke en culturele hulpbron die een noodzakelijke voorwaarde vormt voor het toeristisch product. Daarnaast zijn ook hulpbronnen in de vorm van erfgoed, de communicatie-infrastructuur, gastvrijheid en toeristische faciliteiten elementaire hulpbronnen van een toeristische bestemming. Verstandig grondgebruik is een cruciale factor bij de duurzame ontwikkeling van bestemmingen.

Toeristische behoeften in dit opzicht, en met betrekking tot plaatselijke culturele identiteit en behoeften van de plaatselijke bewoners, hebben in sommige gevallen spanningen veroorzaakt op bestemmingsniveau. Concurrerend, hoogwaardig toerisme moet rekening houden met de ecologische draagkracht van zijn natuur- en cultuurgebieden. Veel bestemmingen, met name sommige kustgebieden en eilanden in het zuidelijk deel van Europa, een aantal berggebieden en sommige steden, hebben de negatieve gevolgen ondervonden van een toeristische ontwikkeling tot een peil die hun ecologische draagkracht te boven gaat. Bovendien lopen bestemmingen met een beperkte economische basis, zoals eilanden, waar de plaatselijke ontwikkeling in belangrijke mate op toerisme is gebaseerd, het risico dat dit uitmondt in een zwakke en overafhankelijke "mono-economie" zonder de gewenste indirecte effecten op andere aspecten van de plaatselijke economie, zoals landbouw en kunstnijverheid.

Hierbij komen twee regionaal zeer verschillende fenomenen die nauw verband houden met toerisme: vakantiehuizen en permanent verblijf van 60-plussers op vele Europese toeristische bestemmingen, en eendaagse bezoeken die op bepaalde plaatsen die gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit agglomeraties veel zwaarder wegen dan de "normale" toeristische activiteiten. Ofschoon daarbij in de meeste gevallen weinig geld wordt uitgegeven, kunnen dergelijke activiteiten ertoe bijdragen dat de negatieve effecten van de geringe vraag in het laagseizoen kleiner worden. Maar het is veel waarschijnlijker dat, naast bepaalde negatieve plaatselijke effecten van blijvende aard, zoals het bijdragen aan de verstedelijking van waardevolle landschappen en hogere grondprijzen en hogere kosten van levensonderhoud, grote aantallen dagjesmensen in de weekeinden en vrije dagen met mooi weer, of bij speciale evenementen in het hoogseizoen, in aanzienlijke mate een extra beroep zullen doen en druk zullen uitoefenen op hulpbronnen, op de vervoersinfrastructuur en op diensten die door de toeristen worden gebruikt, met uitzondering van accommodatie.

Om goede vooruitzichten voor het Europese toerisme te garanderen, is het noodzakelijk dat de regionale diversiteit ervan behouden blijft als een pluspunt waar het gaat om concurrentie, dat kwaliteit gewaarborgd blijft en dat er rekening wordt gehouden met gemeenschapswelzijn op toeristische bestemmingen, dat Europese kustzones en berggebieden, beschermde gebieden en cultureel erfgoed als basis voor aantrekkelijke bestemmingen behouden blijven of worden hersteld, dat het milieu en het erfgoed worden beschermd, en dat deze op verstandige wijze worden gebruikt; en dat duurzame mobiliteit tussen bestemmingen en binnen één bestemming wordt bevorderd. Het is tevens afhankelijk van gelijke voorwaarden voor de plaatselijke leveranciers in hun verhouding tot degenen die het toeristische product op de markt brengen. Ook is het voor het garanderen van goede vooruitzichten voor het Europese toerisme noodzakelijk dat de hierdoor gegenereerde winsten terugvloeien naar de bestemmingen.

III. Huidige stand van zaken

Vele initiatieven

Veel verschillende groepen zijn begonnen de uitdagingen aan te gaan (zie Bijlage 3). Basisrichtsnoeren voor een duurzaam Europees toerisme kunnen voortbouwen op een grote hoeveelheid werk en documenten waarin belangrijke processen en beginselen worden aangegeven. Er worden netwerken opgezet om nuttige informatie uit te wisselen of naar buiten te brengen en om goede voorbeelden uit de praktijk te doen navolgen.

Met behulp van een reeks beleidsmaatregelen is ook de Europese Gemeenschap begonnen bij te dragen tot duurzaamheid, ook van toerisme, zowel in mondiaal als in Europees verband (zie Bijlage 4). Ofschoon deze voornamelijk zijn gericht op meer algemene kwesties van duurzaamheid, over economische sectoren heen, kunnen deze elementen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Europese toerisme.

Globaal gezien vertegenwoordigen Europese toeristen de grootste vraag, en Europese bedrijven het grootste belang in internationale investeringen in de toeristische sector. In de overheidssfeer ondersteunt de EU, in overeenstemming met de lopende werkzaamheden op internationaal niveau, de ontwikkeling van het toerisme als een belangrijk middel in de strijd tegen armoede en ter verbetering van de sociale omstandigheden, met name in de armste landen van de wereld. In 1998 heeft de Commissie een strategie ter ondersteuning van de ontwikkeling van duurzaam toerisme in de ontwikkelingslanden voor de Europese Gemeenschap ingediend als een essentieel uitgangspunt voor beleid. De Raad heeft deze in een resolutie van 30 november 1998 overgenomen.

De mondiale verantwoordelijkheid van de Gemeenschap strekt zich ook uit tot duurzame handel in diensten. Naast het nakomen van bestaande verplichtingen wil de Gemeenschap de toeristische sector in het kader van de Wereldhandelsorganisatie-GATS verder liberaliseren. In deze sector overgebleven handelsbelemmeringen moeten substantieel worden verminderd op een manier die in overeenstemming is met andere afspraken die duurzaamheid ondersteunen en die de omstandigheden van plaatselijke gemeenschappen en hun rechten niet negatief beïnvloeden. Het recht van plaatselijke overheden om de ontwikkeling van duurzaam toerisme, de plaatselijke natuurlijke en culturele pluspunten, de kwaliteit van de dienstverlening, de bescherming van consumenten- en werknemersrechten, of de openbare veiligheid te regelen, mag evenmin beperkt worden.

Duurzaam toerisme in het Middellandse-Zeegebied is een bijzondere uitdaging. Het zou kunnen profiteren van een verbeterd Euro-mediterraan partnerschap en van communautaire steun voor de tenuitvoerlegging van het MEDA-programma, met name wanneer regionale overheden en overige categorieën belanghebbenden die belangrijk zijn voor het toerisme zich als partners verenigen. Evenzo zouden de zwakke gebieden in Noord-Europa baat kunnen vinden bij verbeterde partnerschappen in deze regio.

Het Europees Milieuagentschap heeft een aantal sleutelindicatoren opgesteld en werkt aan een 'Rapportagemechanisme voor toerisme en milieu'. Daarnaast vormt het Europees Ruimtelijk Ontwikkelingsperspectief (EROP) een aanknopingspunt voor territoriale ontwikkeling met betrekking tot toerisme, evenals het Protocol op het gebied van toerisme en recreatie in het kader van het Alpenconventie. Voor deze initiatieven zal omzetting naar het regionale en plaatselijke niveau belangrijk zijn om vooruitgang aan te geven.

Op nationaal niveau worden in een aantal landen nationale duurzame-ontwikkelingsstrategieën opgesteld, waarin het toerisme wordt meegenomen, of er worden speciaal voor de toeristische sector nationale plannen gemaakt. Op regionaal niveau worden verschillende prototypen van controle- en indicatorsystemen voor toerisme ontwikkeld en getest.

Trage vooruitgang

Ondanks deze vele initiatieven, die van het internationale tot aan het plaatselijke niveau bestaan en overal beschikbaar zijn, is er nog geen sprake van een significante wijziging op het gebied van niet-duurzame consumptie- en productiepatronen in het Europese toerisme. In het Europese toerisme wordt nog niet fundamenteel rekening gehouden met duurzaamheidseisen ten aanzien van het toeristenvervoer en met de seizoensspreiding van het recreatieve toerisme en de bijbehorende niet-duurzame effecten op economisch, sociaal en milieugebied. Noch is er tot nu toe voldoende effect geweest op de productie in de toeristische aanbodketen of op de ontwikkeling van toeristische bestemmingen.

Blijkbaar ontbreekt zowel de informatie als de stimulans om deze initiatieven ter plaatse, waar het toerisme vorm krijgt, op adequate wijze ter hand te nemen. Aangezien sociaal-economische en milieukosten niet worden geïnternaliseerd, is er veeleer sprake van een ongunstige stimulans. Bovendien wordt consumptiegedrag op individuele wijze gevormd en vindt toerisme plaats op lokaal niveau. Daarop gerichte beleidsinitiatieven moeten op dit niveau worden bedacht en uitgevoerd. Het succes van duurzame productie-initiatieven en bijdragen wordt derhalve in de eerste plaats op MKB-niveau en op het niveau van plaatselijke bestemmingen bepaald.

Een belangrijke handicap voor het omzetten van initiatieven in succesvolle concrete actie aan "het front" van de sector is het feit dat managers met veel kwesties te maken hebben en dat hun prioriteiten op het niveau van de plaatselijke markt worden bepaald. Hierbij komt nog de slechte communicatie van bovenaf naar beneden: op hoog niveau in ingewikkelde taal opgestelde boodschappen bereiken het plaatselijke niveau en regionale spelers en burgers niet. Het beschikbaar stellen van publicaties en verspreiding via internet zorgen er niet voor dat er ter plaatse voldoende eigen inbreng is. Toeristen hebben over het algemeen geen toegang tot de tamelijk ingewikkelde informatie die nodig is om de duurzaamheidseffecten van hun gedrag te beoordelen, of begrijpen die informatie niet. Om die reden is actie noodzakelijk om deze spelers op meer directe wijze te verenigen, erbij te betrekken en te benaderen, en om op eenvoudige wijze toegankelijke boodschappen te formuleren die eenvoudig te begrijpen zijn.

IV. De uitdagingen aangaan: de beleidskeuze

De trage vooruitgang wijst erop dat voor een economisch, sociaal en ecologisch duurzaam Europees toerisme, dat tot de duurzame ontwikkeling in Europa en wereldwijd bijdraagt en dat noodzakelijk is voor de levensvatbaarheid, de groei, het concurrentievermogen en het commercieel succes van de sector, een krachtigere aanpak nodig is die de verschillende uitdagingen op coherente wijze aangaat. Deze aanpak moet uitgaan van de betrokkenheid en de grootst mogelijke actieve bijdrage van alle betrokken belanghebbenden op alle niveaus, en moet zich richten op:

* de voordelen van subsidiariteit en de "bottom-up"-benadering waarmee de zaken worden aangepakt;

* de noodzaak naar afzonderlijke componenten, subsectoren, gebieden en aspecten te kijken, en naar daaraan gerelateerde specifieke problemen, in plaats van toerisme en de duurzaamheid ervan als één enkel vraagstuk te behandelen;

* consumenteninformatie, om ervoor te zorgen dat het vrijemarktmechanisme wordt aangewend om duurzame consumptie- en productiepatronen te stimuleren;

* de noodzaak de bijzondere aard van het MKB en van micro-ondernemingen te erkennen;

* de noodzaak de sociale en economische levensvatbaarheid, evenals de ecologische duurzaamheid, van landelijke en kustgemeenschappen te waarborgen.

Met deze overwegingen dient rekening te worden gehouden wanneer er voor de Europese Gemeenschap een beleidskeuze wordt gemaakt om de uitdagingen ten aanzien van een duurzaam Europees toerisme aan te gaan. Een uitgebreide effectrapportage van mogelijke beleidskeuzes en de publieke raadpleging laten zien dat zowel een alomvattende aanpak in de vorm van echt communautair beleid als volledig afzien van communautaire activiteiten in dit verband moeten worden uitgesloten (zie SEC(2003) 1295). In plaats daarvan moet het bestaande actiekader worden versterkt en optimaal worden benut.

Feedback betreffende de tijdens de raadpleging ontvangen commentaren

Dit omvat ook de meerderheid van de commentaren die zijn ontvangen tijdens de publieke raadpleging die ter voorbereiding van deze Mededeling is gehouden (zie SEC(2003) 1295, hoofdstuk 7. en appendix). Een aantal commentaren ging echter veel verder dan het specifieke onderwerp en betrof kwesties inzake algemene of mondiale duurzaamheid, of bevatte extreme standpunten, zodat feedback in deze context niet mogelijk is of irrelevant zou zijn.

Naar aanleiding van de raadpleging bevestigt de Commissie dat er veel verschillende modellen voor het verwezenlijken van duurzame ontwikkeling van toerisme zijn, dat toerisme en de duurzaamheid ervan hoofdzakelijk afhangen van de consumenten, en dat economisch succes essentieel is voor de verwezenlijking van duurzaamheid. Dit vereist een aanpak die zoveel mogelijk "stakeholders" omvat en de totstandkoming van consensus bevordert. De raadpleging heeft ook geleid tot betere erkenning van het belang van de territoriale dimensie (gebruik van land), en van problemen in verband met klimaatverandering, voor duurzaam toerisme. De seizoensgebonden spreiding is een van de hardnekkigste problemen in verband met duurzaam toerisme, en dit blijft een belangrijke uitdaging die in een Europese context beschouwd moet worden.

De Commissie is geen voorstander van het invoeren van regelgevende instrumenten, gezien het geringe succes van de op vrijwillige basis ontwikkelde instrumenten ten behoeve van duurzaam toerisme tot nu toe. In buitengewone gevallen kan regelgeving echter niet principieel uitgesloten worden, als die onderdeel is van officieel communautair beleid. Gelet op commentaren betreffende de coördinatie en integratie van de verschillende bestaande vormen van communautair beleid die van invloed zijn op duurzaam toerisme, ook in verband met liberalisering, bevestigt de Commissie haar intentie de integratie van duurzaamheidsoverwegingen in communautair beleid en communautaire initiatieven die van invloed zijn op het toerisme in Europa te versterken, en het effect daarvan op het Europese toerisme te verhogen teneinde de duurzaamheid van de sector te ondersteunen. De Commissie wil aandacht besteden aan alle aspecten van duurzaamheid en niet slechts aan enkele.

Hoewel deze basisrichtsnoeren voorzien in geleidelijke totstandkoming van maatregelen in het komende proces, zijn ze zo concreet mogelijk wat specifieke maatregelen betreft. Over het algemeen ondersteunden de commentaren de voorgestelde maatregelen, en voegden nog verdere details of verduidelijkingen toe. In een aantal commentaren werd echter aangedrongen op uitbreiding van het concept van de actie en van de bijdrage van de Gemeenschap, waarvoor meestal een of andere vorm van financiering door de Gemeenschap van duurzaam toerisme nodig zou zijn, of maatregelen die aanzienlijke financiële verplichtingen met zich zouden brengen. In dit stadium is de Commissie niet van plan om op deze verzoeken in te gaan.

In enkele commentaren werd het nut van een Werkgroep Duurzaam Toerisme (Tourism Sustainability Group) betwijfeld, terwijl in andere commentaren bevestigd werd dat een dergelijke groep essentieel is voor het succes van de inspanningen. Men was algemeen van mening dat plaatselijke en regionale autoriteiten in deze groep vertegenwoordigd moeten zijn, maar velen, ook uit de toerisme-industrie zelf, meenden dat de groep niet door de toerisme-industrie geleid zou moeten worden. De oprichting en de werkzaamheden van deze groep worden inderdaad als een cruciale maatregel beschouwd, en in de details is rekening gehouden met de ontvangen commentaren. In Hoofdstuk V.3. zijn de commentaren met betrekking tot andere maatregelen in aanzienlijke mate verwerkt, maar in het komende proces zal worden bepaald hoe deze maatregelen in detail vormgegeven en uitgevoerd zullen worden.

Met betrekking tot de bijdrage van andere "stakeholders": de ontvangen commentaren hebben nuttige informatie aangedragen, en meer de nadruk gelegd op de consumenten en op het belang van voorlichting en opvoeding in dit opzicht. Het belang van stakeholders die in het veld werkzaam zijn werd onderstreept, terwijl het belang van internationale stakeholders met meer terughoudendheid werd gezien. Deze commentaren zijn gebruikt om hoofdstuk V.4 te verrijken, te herzien en aan te scherpen. Zij wezen echter ook op de noodzaak om controversiële kwesties diepgaander te bespreken, zoals bijvoorbeeld de duurzaamheid van zogenaamd massatoerisme, de potentiële beheersing van de markt door grote touroperators, en het nut van milieubelasting, met name in toeristische bestemmingen.

De twee basiselementen van een haalbare weg vooruit om de uitdagingen aan te gaan zijn:

* effectieve tenuitvoerlegging van bestaande initiatieven en versterkte inspanningen van belanghebbenden, buiten de Gemeenschap, die op dit gebied actief zijn, en

* activiteiten van de Gemeenschap, die zich laten uitsplitsen in twee basistypen:

- de maximalisering van het effect van communautair beleid en communautaire maatregelen op duurzaam Europees toerisme,

- de ontwikkeling en uitvoering van aanvullende maatregelen die specifiek op het toerisme zijn gericht, teneinde de duurzaamheid binnen de gehele Gemeenschap te bevorderen; deze maatregelen moeten met name zijn gericht op ondersteuning van en deelneming aan initiatieven van andere belanghebbenden en de leemten aanvullen van het communautair beleid en de communautaire maatregelen die van invloed zijn op toerisme.

De Commissie beschouwt deze coöperatieve en proactieve aanpak, waarbij meerdere belanghebbenden zijn betrokken, en die er ook op is gericht de afstand van de Gemeenschap tot de spelers ter plaatse te overbruggen, als de juiste weg naar de duurzaamheid van Europees toerisme

V. Het realiseren van duurzaam toerisme: basisrichtsnoeren voor een aanpak van de Europese Gemeenschap

1. Het algemene concept voor toekomstige actie

Binnen en buiten Europa zijn voor een duurzaam Europees toerisme op ieder niveau, van het mondiale tot het plaatselijke, beleidsmaatregelen nodig op ieder niveau, van mondiaal tot lokaal, die consumptie- en productiepatronen in de toeristische aanbodketen aanpakken. Belanghebbenden uit de toeristische sector 2 ondernemingen, personeel en bestemmingen, nationale overheden en regionale en plaatselijke overheden 2 dragen de eerste verantwoordelijkheid inzake de opstelling van toeristische beleidskaders en de uitvoering van maatregelen. Zelfregulering in de verschillende subsectoren en op de geëigende niveaus, en het werk van gespecialiseerde internationale en Europese instanties, met inbegrip van normalisatieorganisaties, kunnen vaart zetten achter de voortgang in de uitvoering.

Terwijl acties die zijn gericht op punten die verband houden met seizoensdrukte en op duurzame toeristische reizen, over het algemeen boven het plaatselijke en regionale niveau moeten worden aangepakt, zijn plaatselijke overheden en de particuliere toeristische sector niettemin de cruciale belanghebbenden voor duurzame toeristische producten. Zij moeten op lokaal niveau of voor de subsectoren een eigen Agenda 21 opstellen. Om dit te doen hebben zij beleidstips en richtsnoeren nodig die voortkomen uit een vrijwillig proces, dat in hoge mate is gebaseerd op de betrokkenheid van regionale, plaatselijke en niet-publieke belanghebbenden, zij het dat dit proces op Europees niveau wordt onderschreven. Instanties die de toeristische sector vertegenwoordigen, regionale en lokale overheden en maatschappelijke belangenorganisaties moeten zich tot dit proces verbinden en hun kennis, ervaring en standpunten bijdragen. Zij moeten de boodschap overbrengen aan zowel publieke als private spelers op alle territoriale niveaus.

De alomvattende aanpak van de Europese Gemeenschap zal hoofdzakelijk steunen op initiatieven van rechtstreeks verantwoordelijke en gespecialiseerde belanghebbenden, en op activiteiten uit hoofde van die communautaire beleidsmaatregelen welke van invloed zijn op een duurzaam Europees toerisme. Bij de verwezenlijking ervan dient rekening gehouden te worden met het feit dat het niveau van het toerisme en de afhankelijkheid van toerisme binnen het uitgestrekte en gevarieerde grondgebied van Europa kunnen variëren, evenals de intensiteit en de specifieke aard van uitdagingen voor de toeristische sector en voor duurzaamheid.

De grote diversiteit van het Europese toerisme, het subsidiariteitsbeginsel en het ontbreken van specifieke bevoegdheden op dit gebied betekenen dat de Europese Gemeenschap zelf slechts aanvullende activiteiten kan ondernemen en belanghebbenden ertoe kan aansporen beleidsmaatregelen in praktijk te brengen, onder andere door:

* de samenhang en effectieve bijdrage van communautair beleid en van aanvullende maatregelen op het gebied van toerisme te stimuleren,

* actief deel te nemen aan mondiale en internationale processen, verbanden aan te gaan met internationale gouvernementele organisaties en de activiteiten van de belangrijkste internationale spelers samen te brengen,

* de grondbeginselen van "good governance" in praktijk te brengen en te bevorderen via:

- waarborging van een adequate effectrapportage van alle relevante communautaire maatregelen of initiatieven,

- bevordering van de samenhang van nationaal beleid met betrekking tot communautaire activiteiten en tussen het beleid van de verschillende lidstaten,

- het leggen van contacten met, advisering aan en samenwerking met Europese niet-publiekrechtelijke instanties die de toeristische sector vertegenwoordigen en de belangen van andere belanghebbenden behartigen, en

- bevordering van "good governance" op alle niveaus en het aanmoedigen van de verschillende belanghebbenden, evenals hun vertegenwoordigende instanties, teneinde tot gezamenlijke benaderingen van duurzaamheid te komen in de verschillende toeristische subsectoren;

* Europese, nationale, regionale en plaatselijke particuliere en publieke belanghebbenden bij te staan bij het op zich nemen van hun verantwoordelijkheid voor een duurzame toeristische productie, met name door middel van:

- het gebruik van beschikbare communautaire instrumenten,

- bevordering van uitwisseling van goede werkwijzen en verspreiding van informatie, flexibele samenwerking, partnerschappen en netwerken tussen belanghebbenden in heel Europa, en

- het verzamelen van expertise inzake weinig onderzochte kwesties teneinde bij te dragen tot de advisering van belanghebbenden.

2. De bijdrage van de Europese Gemeenschap

a) In internationaal verband

De Gemeenschap zal haar beleid ten aanzien van een duurzame handel in diensten (met inbegrip van milieuaspecten), internationaal milieubeheer en positieve synergie tussen liberalisering van de handel, economische groei, milieubescherming en sociale ontwikkeling consequent voortzetten, en zal daarbij gebruikmaken van een duurzaamheidseffectrapportage.

In het implementatieplan van de Wereldtop over duurzame ontwikkeling wordt de nadruk gelegd op de ontwikkeling van duurzaam toerisme als een bijdrage tot sociale, economische en infrastructuurontwikkeling en tot duurzame ontwikkeling in de in ontwikkeling zijnde delen van de wereld, en als een kwestie betreffende de bescherming en het beheer van de natuurlijke hulpmiddelenbasis van economische en sociale ontwikkeling. De Gemeenschap zal onderzoeken hoe deze nadruk beter kan worden weergegeven in haar ontwikkelingsbeleid en hulpprogramma's. Zij zal ervoor blijven zorgen dat de uit 1998 daterende Strategie van de Europese Gemeenschap ter ondersteuning van de ontwikkeling van duurzaam toerisme in de ontwikkelingslanden van de Commissie en de daaropvolgende resolutie van de Raad van 30 november 1998, als leidraad dienen voor de betreffende maatregelen.

Bij het vergroten van de nadruk op de ontwikkeling van duurzaam toerisme in ontwikkelingslanden kan ook worden overwogen om met de Conferentie van de Verenigde Naties inzake handel en ontwikkeling (UNCTAD) en met de Wereldorganisatie voor Toerisme (WTO) samen te werken om meer werk te verrichten in het kader van het speciale ST-EP-initiatief (Sustainable Tourism - Eliminating Poverty). De Gemeenschap is voornemens haar samenwerking ook te versterken met betrekking tot andere relevante initiatieven van internationale instanties, zoals het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), de WTO en de Internationale Raad voor plaatselijke milieu-initiatieven (ICLEI).

b) Binnen Europa

Met betrekking tot een vraaggerichte aanpak en ter verbetering van de aanbodketen van belanghebbenden en de ontwikkeling van de bestemmingen zullen acties met name op de volgende gebieden worden gericht:

* op consumenten gerichte bewustmaking;

* partnerschappen en netwerkvorming van verschillende belanghebbenden;

* "governance" en beleidsintegratie op alle niveaus;

* capaciteitsopbouw, goede praktijken en inzet van belanghebbenden voor duurzaamheid;

* controle en rapportage door verschillende belanghebbenden.

Informatie over duurzaam toerisme, beleidsinstrumenten en goede oplossingen uit de praktijk moeten verder worden ontwikkeld. Er is dringend behoefte aan betrouwbare analysetechnieken op het gebied van ecologische draagkracht, aan de ontwikkeling van gebruikersvriendelijke rapportagemechanismen met betrekking tot duurzaamheid en aan betere statistische controle- en indicatorsystemen om informatie te verstrekken voor het beheer van vraag en aanbod in de toeristische sector. Deze instrumenten dienen zo te worden ontworpen dat zij optimaal aan plaatselijke omstandigheden kunnen worden aangepast.

3. Wat de Commissie van plan is te doen

De Commissie voorziet een aantal maatregelen om de verdere bijdrage van de Europese Gemeenschap tot de verwezenlijking van duurzaam toerisme concrete vorm te geven.

a) In de eerste plaats zal de Commissie passende werkregelingen inzetten om de bijdrage van het communautair beleid aan duurzaam Europees toerisme te vergroten.

De Commissie zet effectrapportage in als instrument om duurzaamheidsaspecten te integreren in communautair beleid en communautaire initiatieven die op het Europees toerisme van invloed zijn.

Effectrapportages die worden ondernomen ter voorbereiding van het jaarlijkse wetgevings- en werkprogramma van de Commissie, en gedurende de tenuitvoerlegging ervan, dragen ertoe bij de initiatieven die waarschijnlijk van invloed zullen zijn op toerisme vooraf te identificeren. Met deze rapportages moet het mogelijk zijn de potentiële bijdrage van deze initiatieven tot het bevorderen van duurzaam toerisme te evalueren. Versterkte raadpleging en dialoog, zowel met betrokken partijen als binnen de Commissie, bieden gelegenheid om de belangen van alle belanghebbenden in de toerismesector tot hun recht te laten komen.

De Commissie zal een intern werkprogramma voorbereiden en implementeren om het effect van de verschillende communautaire beleidsmaatregelen op het Europese toerisme te vergroten teneinde de duurzaamheid van de sector te ondersteunen.

Met betrekking tot de communautaire beleidsgebieden die van invloed zijn op de vele aan te pakken uitdagingen, is dit werkprogramma gericht op zowel het verbeteren van de effectiviteit van bestaande instrumenten van wetgevende en niet-wetgevende aard, als op het opstellen van aanvullende initiatieven waar nodig. Gebaseerd op een uitvoerige analyse van de verschillende communautaire beleidsinitiatieven, zal het programma een gezamenlijke "open coördinatie"-inspanning zijn van de belanghebbende partijen en de betrokken Commissiediensten. Een gids zal aangeven welke communautaire steun beschikbaar is voor duurzaam toerisme.

Beleidsterreinen die betrekking hebben op ondernemerschap en concurrentievermogen, werkgelegenheid, leren en geschoold personeel, goede prestaties op milieugebied en op natuurlijke hulpbronnen en cultureel erfgoed, zijn voorbeelden van onderwerpen die bijzondere aandacht behoeven. Maar dit werk zal zich ook uitstrekken tot de kwestie hoe de Gemeenschap kan helpen de gegevens en indicatoren inzake duurzaam Europees toerisme te verbeteren. Eurostat wil, op basis van eerder verrichte methodologische werkzaamheden op het terrein van toerisme en milieuonderzoek en statistieken, een methodologisch handboek opstellen voor het meten van de duurzaamheid van de ontwikkeling van toerisme, en met behulp daarvan een beperkt aantal indicatoren testen. De resultaten van dit werk zullen naar verwachting aanbevelingen opleveren betreffende het verzamelen van statistische gegevens met betrekking tot de duurzaamheid van toerisme.

b) In de tweede plaats zal de Commissie synergie en samenwerking tussen belanghebbenden stimuleren.

De Commissie zal een samenwerkingsovereenkomst met de Wereldorganisatie voor toerisme (WTO) op het gebied van duurzaam toerisme ontwikkelen.

De overeenkomst is bedoeld om de samenwerkingsgebieden en -maatregelen te identificeren, in twee opzichten: (1) specifieke overeenkomsten die betrekking hebben op WTO-initiatieven ten behoeve van duurzaam toerisme die met name op Europa zijn gericht; (2) technische samenwerking van de Europese Gemeenschap inzake, en ter ondersteuning van, mondiale WTO-initiatieven ten behoeve van duurzaam toerisme, en de tenuitvoerlegging ervan, in Europa. Hiertoe kunnen tevens activiteiten in ontwikkelingslanden behoren ten behoeve van de promotie van de ontwikkeling van duurzaam toerisme als een bijdrage tot armoedebestrijding, in samenhang met het bovengenoemde ST-EP-initiatief.

De Commissie is er voorstander van dat de EU-lidstaten (in hun hoedanigheid van leden van de WTO), de toeristische sector en de betrokken maatschappelijke belangenorganisaties, en alle andere aangewezen belanghebbenden, bij de voorbereiding en uitvoering van deze overeenkomst worden betrokken.

De Commissie zal de aanzet geven tot een Groep duurzaam toerisme (Tourism Sustainability Group) die uit vertegenwoordigers van de verschillende groepen belanghebbenden zal bestaan, en die wordt belast met het sturen en controleren van de coherente tenuitvoerlegging van specifieke door hen te ondernemen activiteiten

Om effectief te kunnen optreden moeten alle betrokken belanghebbenden van de groep, die een essentiële rol speelt bij de verwezenlijking van duurzaam toerisme, zich via de open coördinatiemethode gezamenlijk inspannen. De Commissie zal de eerste vertegenwoordiging in nauw overleg met de vertegenwoordigers van de verschillende belanghebbende partijen preciseren. In samenwerking met publiekrechtelijke belanghebbenden op verschillende niveaus en maatschappelijke belangenorganisaties, moeten de verschillende kernspelers van de Europese toeristische sector bijzondere inzet voor, en eigen inbreng door deze groep tonen.

Een eerste taak van de groep zal zijn het ontwerpen, bespreken en indienen van een uitvoerig actiekader waarin specifieke activiteiten worden toegewezen aan de afzonderlijke groepen belanghebbenden, waarin een afgesproken tijdschema voor de tenuitvoerlegging is opgenomen en dat een zeer belangrijke verdere bijdrage vormt tot het brede Europese Agenda 21-proces ten behoeve van duurzaam toerisme. De Commissie is bereid met activiteiten die hieronder, onder c), worden gespecificeerd, een bijdrage te leveren aan de inspanningen van de verschillende belanghebbenden.

De groep zal tevens verantwoordelijk zijn voor het regelmatig evalueren van de tenuitvoerlegging van de in het actiekader voorziene maatregelen. De groep zal worden gevraagd op Europees niveau een systeem op te zetten en te beheren om de duurzaamheid van de toerismesector te controleren. Hierdoor zal het eveneens mogelijk worden regelmatig verslag uit te brengen inzake vooruitgang die op dit gebied is geboekt. Voor dit doel, en om te voldoen aan de in internationaal verband aangegane communautaire verplichtingen, zal de Commissie, samen met andere publiekrechtelijke en particuliere belanghebbenden, doorgaan met het werk op het gebied van indicatoren van duurzaam toerisme.

De Groep duurzaam toerisme moet ook waarde hebben voor de spelers ter plaatse. Hij kan het gebruik van het plaatselijke Agenda 21-instrument op toeristenbestemmingen leiden, en de voorbereiding van een model voor controle- en indicatiesystemen voor plaatselijke bestemmingen om te garanderen dat bestemmingen geen uiteenlopende controlebeginselen volgen, en vergelijkbare resultaten leveren. Ook kan de groep de bottom-up-ontwikkeling van instrumenten aanmoedigen en goede voorbeelden van duurzaam toerisme, die aan plaatselijke omstandigheden zijn aangepast.

c) In de derde plaats kan de Commissie bijdragen aan het bevorderen van duurzame toeristische consumptie- en productiepatronen, en aan het op een betere manier overdragen van benaderingen, initiatieven, instrumenten en goede praktijken op de spelers die ter plaatse actief zijn.

Zij zal zich concentreren op het bevorderen en versterken van vrijwillige inspanningen en veranderingen op het domein van de verschillende belanghebbenden, van hun capaciteitsopbouw, en van het uitwisselen en ter hand nemen van goede praktijken.

* Wat betreft duurzame toeristische consumptie in Europa, wil de Commissie een initiatief waarbij alle belanghebbenden betrokken zijn en dat zich concentreert op de twee kernkwesties van duurzame keuzen van consumenten op het vlak van recreatief toerisme, d.w.z. de juiste seizoensspreiding en duurzaam toeristenvervoer. Belanghebbenden die grote invloed uitoefenen op en/of veel kennis van dit gebied hebben moeten regelmatig bijeenkomen om het probleem van het seizoensgebonden karakter van het toerisme te bekijken. Zij moeten de ontwikkeling van spreiding over de seizoenen, de consequenties ervan en de factoren die erop van invloed zijn beoordelen, en ideeën ontwikkelen om de spreiding te verbeteren en om de negatieve effecten van seizoensdrukte te verminderen. Wat betreft duurzaam toeristenvervoer heeft de Commissie reeds de aanzet gegeven tot een specifieke actie die dit thema aanpakt vanuit een Europees perspectief, en waarbij alle groepen belanghebbenden betrokken zouden moeten worden. Na de huidige voorbereidingsfase en op basis van gedegen informatie over de wijze waarop Europese toeristen reizen, zal de Commissie onderzoeken of het mogelijk is een kwantitatief model en een op de belanghebbenden gerichte beoordeling van het vervoersgerelateerde effect van het huidige Europees toerisme op te stellen. Wellicht volgt hierop een door de Europese toeristische sector georganiseerde prijsvraag voor innovatieve benaderingen en duurzame productie- en consumptiepatronen in het Europese toerisme waarbij op duurzamere wijze van het vervoer gebruik wordt gemaakt. Daarnaast zal de Commissie onderzoeken hoe effectieve, op consumenten gerichte initiatieven van belanghebbenden bevorderd kunnen worden, met inbegrip van media-initiatieven. Dergelijke initiatieven zijn gericht op bewustmaking en op de ontwikkeling van denken in termen van duurzaamheid met betrekking tot toeristische activiteiten. Zij moeten consumenten van de nodige transparante informatie voorzien, bijvoorbeeld over de voor- en nadelen van specifieke toeristische producten waar het gaat om duurzaamheid. Dit kan duurzaam consumptief gedrag met betrekking tot toerisme aanmoedigen en, in toenemende mate, niet-duurzame toerismepatronen wijzigen en prikkels tot bevordering van duurzaamheid creëren. Bij sommige kwesties zal het gaan om het beter begrijpen van consumptiepatronen van toeristen, om te zorgen voor eenvoudig toegankelijke boodschappen in eenvoudige taal (bijvoorbeeld in de vorm van een Handvest van de rechten en plichten van toeristen) en om de educatie van jongeren op het gebied van duurzaam toerisme te bevorderen.

* Wat betreft initiatieven voor het stimuleren van de ontwikkeling en toepassing van goede praktijken inzake duurzame productie in de gehele Europese toeristische sector en onder de belanghebbenden, is de Commissie met name voorstander van het bevorderen van de beginselen van "governance" en van praktijken ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO/CSR), als een bijzonder initiatief binnen het multi-stakeholderforum van de EU over MVO. Wanneer de aandacht wordt gericht op de ondernemingen van de duurzame aanbodketen, in het bijzonder het MKB en micro-ondernemingen, is het noodzakelijk dat hierbij, voor implementatiedoeleinden, de geschikte tussenpersonen worden betrokken om deze ondernemingen te bereiken. Concrete activiteiten waaraan de Commissie kan bijdragen omvatten:

- samenwerking op het gebied van het door het UNEP gecoördineerde Tour Operators Initiative en op het gebied van inspanningen om deze aanpak uit te breiden naar andere toeristische branches en Europese kleine en middelgrote ondernemingen in de toeristische sector;

- opzetten van een platform van verschillende belanghebbenden uit de toeristische sector ter bevordering van het gebruik van de verschillende elementen en instrumenten om MVO-praktijken in Europese toeristische bedrijven ingang te doen vinden;

- inspanningen van verschillende belanghebbenden voor duurzaamheid in de toeristische aanbodketen, met name met betrekking tot bewustmaking, effectieve communicatie en verspreiding van kennis, en promotie ter plaatse van MVO en bijbehorende elementen, zoals leer-, werk- en sociale omstandigheden, duurzame producten en duurzaamheidsrapportage en transparantie.

* Evenzo moeten activiteiten specifiek gericht zijn op toeristische bestemmingen, hun duurzame ontwikkeling en duurzaam beheer bevorderen, en gericht zijn op het versterken van het vermogen van plaatselijke spelers om beter rekening te houden met de dimensie van toerisme die betrekking heeft op het ruimte- en grondgebruik. De Commissie kan aan dergelijke activiteiten een bijdrage leveren door ondersteuning en samenwerking op het gebied van, bijvoorbeeld:

- grootschalige initiatieven om te bereiken dat het Lokale Agenda 21-instrument op Europese toeristische bestemmingen op brede schaal wordt gebruikt als een centrale inspanning voor de duurzame ontwikkeling en het duurzaam beheer van toeristische bestemmingen en overeenkomstige aanmoedigingsmaatregelen;

- ontwikkeling, verfijning en gebruik van betrouwbare en plaatselijk aan te passen technieken om duurzame toeristische ecologische draagkracht te analyseren, beheren en vergroten, alsmede de verschillende elementen daarvan, met inbegrip van beoordeling van de wisselwerking tussen toerisme en cultureel erfgoed, met betrekking waartoe verder onderzoek nodig is en waarbij rekening gehouden moet worden met de mogelijke bijdrage van onderzoek betreffende cultureel erfgoed aan duurzaam toerisme;

- uitwisseling tussen Europese toeristische bestemmingen op het gebied van duurzame ontwikkelings- en beheersvraagstukken, met inbegrip van het gebruik van op de markt gebaseerde instrumenten, toepassing van het ecologische draagkrachtconcept, integraal kwaliteitsbeheer en beheer van gevoelige gebieden en locaties en duurzaamheidscontrole van en -rapportage over toeristische bestemmingen;

- een bottom-up-benadering voor de ontwikkeling en tenuitvoerlegging, met de lidstaten, regionale en lokale overheden en de vertegenwoordigende organen daarvan en met instanties die de Europese toeristische bestemmingen vertegenwoordigen, van bewustmakingscampagnes en effectieve communicatie en verspreiding van kennis over duurzame ontwikkeling en duurzaam beheer van toeristische bestemmingen;

- ontwikkeling en verspreiding van goede praktijken.

Deze initiatieven moeten ook de positieve koppeling tussen duurzaamheid en kwaliteit van toerisme benadrukken, vanuit het oogpunt van consumptie of vanuit dat van productie. Duurzaamheid maakt deel uit van de kwaliteit van het toeristische product, de aanbodketen en de bestemmingen. Toeristen moeten bewust worden gemaakt van het feit dat er aan duurzame kwaliteit een prijskaartje hangt en dat die prijs het waard is te worden betaald.

Voor enkele van bovengenoemde doeleinden zal de Commissie de mogelijkheid onderzoeken gebruik te maken van op taakstelling gebaseerde trilaterale overeenkomsten of gelijksoortige afspraken, wanneer er naast overheidsinstanties ook andere belanghebbenden betrokken zijn.

* Daarnaast is de Commissie voorstander van de ontwikkeling en het gebruik van informatie-instrumenten en netwerken, waarbij de verschillende belanghebbenden zijn betrokken en die op hen zijn gericht, ten behoeve van "good governance" op bestemmings- en ondernemingsniveau, en voor de verspreiding van goede praktijken. Hierbij hoort het volledig benutten van de mogelijkheden voor een beter gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (ICT). Deze kunnen een rechtstreekse dialoog tussen de verschillende belanghebbenden eenvoudiger maken, eraan bijdragen deze te ontwikkelen op het raakvlak van toerisme en toeristische operators, en er kan regelmatig gebruik van worden gemaakt om de voortgang in de richting van duurzaam Europees toerisme te evalueren. Mits er voldoende aandacht wordt geschonken aan de relevante overwegingen, kunnen het onderwerp, de aard en oorsprong van de instrumenten, netwerken en belanghebbenden zo breed mogelijk zijn. In dit verband zoekt de Commissie ook een oplossing waarbij wordt gewaarborgd dat nuttige hulpmiddelen en netwerken die reeds met financiële steun van de Gemeenschap zijn opgezet, langdurig geschikt blijven, worden vernieuwd of op bredere schaal worden gebruikt.

4. Wat andere belanghebbenden kunnen doen

De Commissie verwacht dat de belanghebbenden bij deze maatregelen worden betrokken en al het mogelijke bijdragen om ervoor te zorgen dat deze succesvol zijn. Terwijl zij de interrelaties tussen de bijdragen van nationale overheden, toeristische bestemmingen en hun plaatselijke overheden en particuliere ondernemingen benadrukt, ziet zij de volgende taken voor de verschillende belanghebbenden:

* Europese burgers en toeristen

Om toerisme duurzaam te laten zijn, moeten burgers in toenemende mate verantwoordelijke toeristen worden die duurzaamheid over het algemeen steunen, en moeten toeristische deskundigen zich inzetten voor duurzaamheid. Alle partijen moeten streven naar, en op actieve wijze worden voorzien van, betere informatie over duurzaam toerisme, en bereid zijn verantwoordelijke aankoop- en reisbesluiten te nemen.

Duurzaam toerisme kan alleen slagen als consumenten er de producten van kopen. Duidelijke informatie, bewustmaking en mediapresentaties zijn essentiële aspecten, zowel voor de toerist als voor zijn gedrag, en voor de burger van de toeristische bestemming. Met behulp van coherente en betrouwbare aanwijzingen om duurzame toeristische producten en diensten te identificeren kunnen toeristen deskundige keuzes maken wat betreft de vraag welke producten te kopen en van wie, met wie zij reizen en wie hun loyaliteit verdient.

* Particuliere ondernemingen en sociale partners

Het beter benutten van de vele beschikbare instrumenten en hulpmiddelen die duurzaamheid bevorderen draagt ook in de toeristische sector bij aan de ontwikkeling van producten die zowel reageren op veranderende en nieuwe markten als op op zakelijke boodschappen waardoor duurzaamheid wordt aangemoedigd, en op strengere duurzaamheidseisen. De toeristische sector kan toeristische consumptiepatronen beïnvloeden met betrekking tot seizoensspreiding, vervoer en duurzame producten, bijvoorbeeld via informatie en prijsbeleid.

Een juiste prijs stellen betekent: de kosten van en kansen voor het toepassen van duurzame productie- en consumptiepatronen herkennen; consumenten en producenten de volledige sociale en milieugebonden kosten van hun activiteiten laten betalen; verantwoording afleggen over omvangrijkere economische, milieugebonden en sociale kosten en effecten. In dit verband moet de toeristische sector oplossingen ontwikkelen en voorstellen doen om duurzaamheid te bereiken; oplossingen die haalbaar zijn in een situatie waarin sprake is van smalle winstmarges en toeristen die weinig uitgeven.

Voor open "governance" is het noodzakelijk dat bedrijven de verantwoordelijkheid op zich nemen voor het verrichten van hun activiteiten op een economisch haalbare manier die rekening houdt met milieu- en sociale aspecten. Dit betekent volledige toepassing van passende MVO-praktijken voor toeristische aanbodketendiensten en voor ondernemingen van iedere soort en omvang, opteren voor duurzame methoden en producten, en gebruikmaken van een zakelijk beoordelings- en rapportagesysteem waartoe niet alleen een financiële, maar ook een sociale en op het milieu gerichte balans behoort.

Transparante productinformatie, met inbegrip van reishandboeken, helpt consumptiepatronen te veranderen, en opteren voor duurzame lifestyle-keuzes van consumenten levert zakelijk voordeel op. Erkend beheer, controles, certificering en productetikettering maken inspanningen zichtbaar en trekken consumenten aan die zich bewust zijn van het duurzaamheidsaspect. Door capaciteitsopbouw, leerprogramma's voor personeel en verbeterde bekwaamheid op het gebied van e-business wordt het eenvoudiger zich aan te passen aan de nieuwe manier van zakendoen.

Deelname aan processen zoals Lokale Agenda 21, het geïntegreerd kwaliteitsbeheer van bestemmingen en het behoud en onderhoud van erfgoed zijn belangrijke attributen van een op duurzame wijze beheerde onderneming binnen de toeristische sector, waarmee potentiële conflicten en sancties worden voorkomen. Een verantwoordelijke houding ten aanzien van de ontwikkeling van bestemmingen en de levering van producten betekent ook het betrekken van plaatselijke gemeenschappen en inheemse bevolkingen bij de ontwikkelingsaanpak door zakelijk beleid en besluiten met de plaatselijke belanghebbenden te bespreken.

De toeristische sector moet erkennen dat het recht om plaatselijke sociale en culturele ontwikkeling en landschappen te controleren bij de plaatselijke bevolking en hun overheid ligt. Hiervoor zijn zakelijke besluiten nodig waarbij plaatselijke bewoners, toeristen en het landschap baat hebben, in het bijzonder wanneer het product is gebaseerd op inheemse culturen en hun territoria. Ondernemingen die actief zijn op het gebied van de dienstverlening aan toeristen en van de ontwikkeling van toerisme dienen deel te nemen aan een beoordeling van de ecologische draagkracht en aan de toepassing van hulpmiddelen om de sociale en milieueisen in acht te nemen.

De andere sociale partners, d.w.z. in het toerisme werkzaam personeel en vakbonden, kunnen bijdragen tot meer werkgelegenheid en hoogwaardige arbeidsomstandigheden. Werkgelegenheid waarbij sprake is van verschillende activiteiten, gelijkwaardig parttimewerk, verbeterde leerkansen en geïntegreerde pakketten voor werk-werkloosheid-scholing kunnen arbeidsplaatsen voor de langere termijn garanderen. Dit is gekoppeld aan flexibiliteit, hogere onderwijsniveaus en vaardigheden van de kant van de werknemers, en aan een benadering van de werkgelegenheid die is gebaseerd op grotere sectorale en geografische mobiliteit.

De Commissie acht het noodzakelijk dat beroepsverenigingen en andere instanties die de belangen behartigen van belanghebbenden, op alle niveaus de aanzet geven tot een brede discussie met hun leden over de duurzaamheid van de sector en bijbehorende activiteiten. Hiertoe behoort informatie over duurzaamheid en bewustmakingsmaatregelen en effectieve regelingen voor zelfregulering. Zij dienen ook gegevens over tendensen en informatie over de sector te verschaffen ten behoeve van een betere ontwikkeling van beleid met betrekking tot duurzaam toerisme.

* Europese toeristische bestemmingen en de overheid

Het Lokale Agenda 21-proces is een belangrijke manier om de duurzaamheid van toeristische bestemmingen te bevorderen. Plaatselijke overheden spelen een cruciale rol als leiders, politieke promotors en facilitators van dit proces; zij waarborgen transparante controle en beoordeling met voldoende vergelijkbare gegevens. Als beleidsvormers en eerlijke makelaars temidden van verschillende belangen kunnen zij een uitgebreide kennis van de plaatselijke situatie en spelers combineren met uitgebreide verantwoordelijkheid en macht, en als verspreiders kunnen zij bijna alle plaatselijke belanghebbenden bereiken.

Om hun taak die eruit bestaat een duurzaam toeristisch product te leveren zo goed mogelijk uit te oefenen, dienen toeristische bestemmingen en overheden op alle regeringsniveaus de beginselen van "good governance" te hanteren, te weten openheid en transparantie, betrokkenheid, verantwoordingsplicht, doeltreffendheid en samenhang, en het gebruik van interdisciplinaire en geïntegreerde benaderingen. Zij dienen partnerschappen te activeren van overheden, particuliere ondernemingen en overige maatschappelijke belangenorganisaties, die allemaal een directe bijdrage kunnen leveren aan deze processen van "governance"-door-middel-van-partnerschappen via de juiste fora van belanghebbenden

Een gediversifieerde lokale economie draagt ertoe bij de negatieve effecten te voorkomen van een ontwikkeling die te zeer van toerisme afhankelijk is, en zorgt voor werkgelegenheidskansen op verschillende gebieden. Plaatselijke overheden moeten ook beleid opstellen om om te gaan met de effecten van vakantiehuizen en verblijf door 60-plussers en dagjesmensen op hun toeristische bestemmingen, en met op de bestemmingen betrekking hebbende levenscyclusaangelegenheden. Interdisciplinair landschapsbeheer op regionaal en lokaal niveau staat centraal in het proces van integratie van sectorspecifieke en plaatselijk bepaalde overwegingen op toeristische bestemmingen. Effectrapportageprocedures en controle- en indicatorsystemen als mechanismen ter ondersteuning van de besluitvorming moeten bijdragen aan integratie van beleid en aan de effectieve ontwikkeling van beleid op regionaal en lokaal niveau.

Regionale en lokale overheden spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de praktische instrumenten die ervoor zorgen dat de sociale en milieukosten worden betaald door diegenen die deze veroorzaken, dit ook in het belang van het ontlasten van publieke begrotingen. Zij zijn ook van essentieel belang voor het gebruik van de Structuurfondsen om de duurzaamheid van toeristische bestemmingen te vergroten, en voor de rapportage erover. Bestemmingen en overheden dienen te beoordelen of openbaar beheer economische ontwikkeling in evenwicht houdt, met sociale cohesie en milieubescherming, en dienen tevens gebruik te maken van jaarlijkse rapportagesystemen die niet alleen een financiële, maar ook een sociale en milieubalans omvatten.

De meeste toeristische bestemmingen en openbare instanties moeten op het gebied van duurzaamheid beter presteren. Zij kunnen zichzelf betrekken bij de ontwikkeling, de bevordering en het gebruik van marktinstrumenten, vrijwillige overeenkomsten en etiketterings- en certificeringsprogramma's. Zij zijn in staat invloed uit te oefenen op de consumptiepatronen van toeristen met betrekking tot seizoensspreiding, vervoer en duurzame producten, in het bijzonder door middel van organisatorische maatregelen, promotie en stimuleringsmaatregelen.

Kwaliteit en ecologische draagkracht moeten een centrale rol spelen bij de ontwikkeling van toeristische bestemmingen en de activiteiten die in dat kader plaatsvinden. Regionale en lokale overheden moeten samen met andere op hun grondgebied actieve publiekrechtelijke en particuliere belanghebbenden, ook met het oog op het creëren van "professionaliseringsstructuren" in de toeristische sector, zorgen voor een passend onderwijs- en opleidingsprogramma voor mensen die in de sector werkzaam zijn.

Managers op toeristische bestemmingen en de relevante publiekrechtelijke instanties moeten bekend zijn met de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam toerisme. Hun kennis en activiteiten ten aanzien van het vergroten van vaardigheden dienen met name gericht te zijn op gebieden die van strategisch belang zijn voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme, zoals interdisciplinaire samenwerking, controle en rapportage, gebruik van nieuwe technologieën, netwerkmechanismen en personeelskwesties.

Lokale en regionale overheden en hun vertegenwoordigende instanties hebben een belangrijke rol te vervullen bij de veranderingen en inspanningen die nodig zijn voor het versterken van de institutionele capaciteit om voorwaarts te gaan in de richting van duurzame bestemmingen, en voor het bevorderen van effectieve regelingen voor zelfregulering.

* Internationale organisaties en nationale overheden

Dankzij voortgezette en bredere inspanningen op het gebied van duurzaam toerisme van de kant van relevante internationale organisaties en instanties kan de Europese Gemeenschap haar samenwerking versterken en de krachten met hen bundelen op dit gebied, ondertussen profiterend van en zelfs op effectievere wijze bijdragend aan mondiale ervaring en uitwisseling van ideeën.

Voor de effectieve tenuitvoerlegging van de vele internationale en Europese activiteiten moeten nationale regeringen en toeristische autoriteiten echter belangrijke inspanningen leveren. Lidstaten dienen actief deel te nemen aan de initiatieven van internationale organisaties en instanties, en maatregelen te ondersteunen om op ieder niveau waarop zij invloed hebben duurzaam toerisme te promoten. De Commissie doet een beroep op hen groot politiek belang te hechten aan duurzaam toerisme, met inbegrip van regelingen voor een zo breed mogelijke spreiding van vakanties in Europa, en om van toeristische consumptiepatronen een onderwijsthema te maken.

Toerisme dient een belangrijk aspect te zijn van nationale strategieën voor duurzame ontwikkeling, met voldoende ruimte voor regionale en plaatselijke initiatieven. Bovendien hebben nationale overheden een bijzondere verantwoordelijkheid voor het op brede schaal promoten van de beginselen van "good governance", en voor het gebruiken van effectrapportageprocedures en bewakings- en indicatorsystemen ter ondersteuning van de besluitvorming om bij te dragen aan integratie van beleid en aan de effectieve ontwikkeling van beleid.

Het is de taak van nationale regeringen en regionale overheden om het nodige gewicht toe te kennen aan de duurzame ontwikkeling van toerisme en van de toeristische infrastructuur, en aan het meewerken aan duurzaamheidsinitiatieven en capaciteitsopbouw van andere toeristische belanghebbenden, zowel wanneer zij hun eigen middelen gebruiken als wanneer zij de door de Europese Gemeenschap verstrekte middelen gebruiken. Het op een geïntegreerde basis plannen van gebruik, en effectieve ruimtelijke ordening, is van essentieel belang om duurzaam toerisme te realiseren.

Lidstaten en regio's moeten goede praktijken delen met betrekking tot kwesties als duurzame vervoerskoppelingen, ontwerp van nieuwe ontwikkelingen en technieken voor het beheer van bezoekers op grote schaal. Samen met internationale organisaties spelen zij een cruciale rol op het gebied van het verstrekken en uitwisselen van trendgegevens en alomvattende en gecoördineerde statistische kennis om inspanningen voor duurzaam toerisme en het effect ervan vorm te geven, te controleren en te vernieuwen, en op het gebied van het consistent evalueren van de effecten van die inspanningen en van de situatie.

* Maatschappelijke belangenorganisaties

Aangezien maatschappelijke belangenorganisaties toonaangevend zijn bij de tenuitvoerlegging van duurzame ontwikkeling kunnen zij hun draagvlak in de samenleving en bij de media aanwenden om de bewustmaking van consumenten en een duurzaamheidsbesef bij het personeel van de toeristische sector te stimuleren. Zij kunnen voor een waardevol raakvlak zorgen van burgers, de overheid en de particuliere sector.

Milieu- en andere niet-gouvernementele organisaties (NGO's) kunnen publiekrechtelijke en zakelijke belanghebbenden bijstaan met constructieve, oplossingsgerichte bijdragen, en zorgen voor innovatieve benaderingen, specifieke oplossingsgerichte expertise en de ervaring die met proefprojecten is opgedaan. Dit moet niet alleen gepaard gaan met een grotere betrokkenheid bij het ontwikkelen van beleid voor duurzaam toerisme maar ook met de voordelen van maatregelen voor capaciteitsopbouw. NGO's moeten hun eigen effectiviteit op regionaal en lokaal niveau ontwikkelen, zodat vertegenwoordigende verenigingen in speciale fora voor belanghebbenden in contact kunnen treden met toeristische bestemmingen en overheden.

VI. Conclusies

De Commissie verwacht van andere belanghebbenden dat zij hun bijdragen zullen leveren aan inspanningen om duurzaam toerisme te realiseren. Het gaat hierbij om Europese burgers en toeristen, particuliere ondernemingen, Europese toeristische bestemmingen en overheden en belanghebbenden van maatschappelijke organisaties.

De Commissie zou in 2004 willen beginnen met de geleidelijke uitvoering van de gekozen maatregelen. Het is haar bedoeling dit te doen in samenwerking met de Raad, de andere communautaire instellingen en de internationale organisaties die op dit gebied actief zijn evenals met de actieve deelname van de toeristische sector en vertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties.

De Commissie verwacht in de herfst van 2005 verslag uit te brengen aan de Raad en andere communautaire instellingen inzake de voortgang van de uitvoering, in een vorm die voldoende gedetailleerd is voor de voorbereiding van een Agenda 21 voor Europees toerisme, uiterlijk in het jaar 2007. Dit kan tevens dienen als een sectorspecifieke bijdrage aan het programma ter ondersteuning van Europese initiatieven om de verschuiving in de richting van duurzame consumptie en productie te versnellen, die is voorzien in het bij de te Johannesburg gehouden Wereldtop over duurzame ontwikkeling goedgekeurde implementatieplan.

Bijlage 1

Belangrijkste tendensen van het toerisme: het scenario voor de toekomst van de sector

Europees toerisme vandaag de dag

Toerisme en de bijbehorende groei blijven een van de belangrijkste economische en sociale fenomenen van onze tijd, met een mondiale dimensie. Toerisme omvat een rijke variatie aan producten en bestemmingen, waarbij veel verschillende publiekrechtelijke en particuliere belanghebbenden zijn betrokken, met zeer gedecentraliseerde bevoegdheden, vaak op regionale en lokale niveaus. Toerisme is nu een belangrijk onderdeel van de wereldeconomie, en de grootste enkelvoudige industrie van Europa, met blijvende vooruitzichten voor meer werkgelegenheid. De ontwikkelingen van de toeristische sector zijn met name afhankelijk van vervoer als essentiële facilitator, en bijbehorend beleid.

Sinds de explosieve toename van het toerisme in 1980 is het aantal internationale aankomsten op Europese bestemmingen verdubbeld. Europa is de meest bezochte toeristische regio van de wereld en vertegenwoordigt vandaag de dag bijna 60% van het wereldwijde internationale toerisme. Alles wijst erop dat de groei zal blijven voortduren - op een mondiale markt waar sprake is van hevige concurrentie. Verwacht wordt dat de aantallen in Europa aanzienlijk verder zullen toenemen, en Europa zal een van de belangrijkste markten voor toerisme naar andere delen van de wereld blijven.

Het huidige toerisme van de Europese Gemeenschap is grotendeels intern. Slechts 13% van de geregistreerde toeristische activiteiten wordt toegeschreven aan bezoekers van niet-lidstaten. De afgelopen jaren bracht driekwart van de Europese burgers hun vakantie binnen de EU door. Ongeveer viervijfde van het Europees toerisme is recreatief toerisme, wat ook betekent dat bestemmingen betrekkelijk willekeurig worden gekozen. De rest is niet-recreatief, en hierbij kan de bestemming meestal niet vrij worden gekozen.

In de huidige EU zijn bij deze activiteiten meer dan twee miljoen toeristische bedrijven met in totaal 7,7 miljoen werknemers betrokken. Naar verwachting zullen deze cijfers de komende tien jaar met ongeveer 15% toenemen. In 2001 nam de toeristische sector ongeveer 5% van het BBP van de EU voor zijn rekening. Dit cijfer bedraagt meer dan 12% wanneer ook de rol van het toerisme in breder economisch verband in aanmerking wordt genomen. Bijna 99% van de Europese toeristische bedrijven behoort tot het MKB, ofschoon een aantal grote ondernemingen een aanzienlijk deel van de handel voor hun rekening neemt, met name op internationaal niveau.

Hoewel er in het Europees toerisme sprake is van grote aantallen en verwacht wordt dat deze aanzienlijk verder zullen toenemen, schiet het rendement dat in de sector wordt geproduceerd tekort, in het bijzonder in het nabije verleden. Desondanks blijft het toerisme een van de Europese economische sectoren met de beste vooruitzichten.

Actuele mondiale omstandigheden

Recente veiligheidscrises en alarmerende gebeurtenissen met betrekking tot de volksgezondheid, waaraan in de media uitvoerig aandacht werd geschonken en die verwarrende regeringsreacties teweegbrachten, hebben voor veranderingen van de toeristische patronen en vraag gezorgd die ook een afspiegeling zijn van een actuele vertraging van de economische groei in de wereld. Met name bedrijven zijn op reiskosten aan het bezuinigen. Werkloosheid, vrees voor de veiligheid, strengere veiligheidsmaatregelen waardoor reizen minder eenvoudig wordt, en de hogere kosten die hiervoor moeten worden betaald, weerhouden toeristen ervan te reizen. Ook staat men om politieke en veiligheidsredenen afkerig tegenover het bezoeken van bepaalde bestemmingen.

Het gevolg hiervan is dat toeristen naar hun binnenlandse markten en korte-afstandsbestemmingen terugkeren en dat zij hun vakantie-uitgaven verminderen. Voor Europa betekent dit minder inkomend toerisme uit het buitenland, en dat Europeanen minder naar andere delen van de wereld reizen en dichter bij huis blijven. De capaciteit van luchtvaartmaatschappijen is sterk teruggebracht, waardoor het moeilijk zal zijn in te spelen op een eventuele snel groeiende vraag, mochten toerismepatronen terugkeren tot wat zij voorheen waren.

Demografische en sociale veranderingen op de middellange en lange termijn

Demografische veranderingen zullen van grote invloed zijn op toeristische tendensen en op de toeristische vraag. Het aandeel mensen van boven de zestig in de ontwikkelde landen van de wereld zal in de komende vijftig jaar toenemen van 20% tot eenderde. Zij zullen waarschijnlijk langer onafhankelijk blijven, en het gezondheids-, kuuroord- en fitness-toerisme zal tot de segmenten behoren die daarbij met name baat zullen hebben. Zij brengen in toenemende mate langere perioden door op toeristische bestemmingen waarvan wordt gedacht dat de levensomstandigheden er prettig zijn, in het bijzonder in het Zuiden en in het laagseizoen. Meer van hen verplaatsen zelfs min of meer permanent hun woonplaats naar die toeristische bestemmingen of hebben de mogelijkheid dat te doen.

Deze verandering en de toename van minderheidsgroepen in ontwikkelde samenlevingen, zal een nieuwe productvraag tot gevolg hebben. Jongere mensen zullen echter naar "jongerenreizen" blijven vragen, en mensen neigen er in toenemende mate naar zichzelf als "jong" te beschouwen, zelfs wanneer zij niet langer in de twintig zijn. Meer en kleinere huishoudens, hogere besteedbare inkomens en meer flexibele werkpatronen zullen tot nog meer korte vakanties en een vraag naar dienstverlening van een hoger kwaliteitsniveau leiden. Meer bewegingsvrijheid en een cultuur van levenslang leren zou moeten aanzetten tot een grotere bereidheid om te reizen en op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen, ook buiten het gewone recreatieve toerisme.

Veranderende politieke houding en toenemende economische druk

Terwijl verwacht wordt dat steun van de centrale overheden voor toerisme zal afnemen, zou een groter besef van milieuverantwoordelijkheden kunnen resulteren in verdere regelgeving om het milieu te beschermen, die met name van invloed zal zijn op avontuurlijk toerisme. Het vooruitzicht van hogere belastingen, heffingen en prijzen om druk op milieugebied onder controle te houden, en van stijgende kosten in verband met versterkte consumentenbescherming, de kosten van verbeterde toegankelijkheid voor gehandicapte personen en hogere verzekeringspremies zullen meer druk leggen op de particuliere sector om zijn product te leveren tegen een prijs die de consument verwacht. De concurrentie tussen bestemmingen en particuliere ondernemingen zal, binnen de verticaal geïntegreerde sector, heviger worden. Zij zullen, binnen Europa en op internationaal vlak, reageren met nauwer (directer) contact met hun markten en (potentiële) klanten, door meer coöperatief gebruik van nieuwe technologie ten behoeve van meer kostendekkende promotie, marketing en informatieverstrekking.

Veranderingen in de vervoersector

De gestage groei van goedkope luchtvaartmaatschappijen die gebruikmaken van regionale luchthavens zal gunstig zijn voor bestemmingen die zij aandoen, met name op het gebied van punt-tot-punt dienstverlening, en de groei van het korte-vakantiesegment. Door nieuwe tariefstructuren en de e-markt zal het boekingsgedrag veranderen en hierdoor zullen meer mensen kiezen voor individueel samengestelde en "niet-standaard"-producten in plaats van voor geheel verzorgde vakanties, zowel voor korte- als voor langeafstandsreizen. Gelijksoortige tariefstructuren die op cruises worden toegepast zouden tot flexibelere producten kunnen leiden, met name in het Middellandse-Zeegebied. Zowel luchtvaartmaatschappijen die lijndiensten uitvoeren als chartermaatschappijen, waartussen de grenzen in toenemende mate aan het afbrokkelen zijn, zullen hun vloot verder beperken tot de capaciteit die maximale opbrengst belooft. Dit vermindert hun vermogen snel tegemoet te komen aan snelle toenames en pieken in de vraag. Zij zullen nog steeds worden geconfronteerd met het mogelijke probleem van brandstoftekorten en prijsverhogingen als gevolg van politieke problemen.

De huidige groei van het wegverkeer door individueel toerisme zal waarschijnlijk niet aanhouden. Het zal meer het ongemak van het gebruiken van de auto zijn dan stijgende kosten, dat mensen ervan zal weerhouden de auto voor toeristisch vervoer te gebruiken. Met betrekking tot het beheer van de beperkte draagkracht van de infrastructuur van belangrijke stedelijke bestemmingen zou het succes van de congestieheffing in Londen ertoe kunnen leiden dat deze ook in andere steden wordt toegepast, samen met beperkingen van de vrijheid van beweging van toeristenbussen en een groter gebruik van het openbaar vervoer. Inspanningen van de regeringen om opstoppingen en vervuiling door wegvervoer te verminderen betekenen dat het reizen per trein zal toenemen, als hiervoor overheidssteun wordt verleend, naarmate de relatieve voordelen van het gebruik van privé-auto's voor toerisme afnemen.

Bijlage 2

Belangrijke uitdagingen en belangrijkste particuliere en publieke doelstellingen op het gebied van "governance" voor een duurzaam Europees toerisme

Uitdagingen van essentieel belang voor duurzaam toerisme zijn:

* het gebrek aan geschoold personeel voor bepaalde banen en de moeilijke sociale en werkomstandigheden in de sector;

* de ontwikkeling van vervoer en het effect ervan op verkeersstromen: aangezien toerisme noodzakelijkerwijs van vervoer afhankelijk is, verdient ook deze sector bijzondere aandacht met betrekking tot duurzaamheid, in het bijzonder bij het beperken van de milieueffecten ervan, met inbegrip van het aspect klimaatverandering;

* een mogelijk effect van toeristische ontwikkeling op de economische en sociale omstandigheden van de plaatselijke bevolking, zoals prijsstijgingen en stijgingen van de kosten van levensonderhoud, het gevaar dat de plaatselijke cultuur wordt losgemaakt van haar plaatselijke context en van haar rol voor de plaatselijke samenleving, en het verloren gaan van de plaatselijke authenticiteit van sociaal-culturele uitingen als gevolg van geglobaliseerde toeristische ontwikkeling en investeringen;

* het gebruik van hulpbronnen in de vorm van erfgoed, de noodzaak het milieu te beschermen en toegenomen blootstelling aan natuurlijke en door mensen veroorzaakte risico's;

* mogelijke verschuivingen in de keuze van bestemmingen, zowel in als buiten het hoogseizoen, als gevolg van belangrijke consumententrends en externe factoren, met inbegrip van veranderende kenmerken van regionale klimaten en extreme weersomstandigheden;

* een mogelijk groeiende tendens tot concentratie en sterkere verticale integratie van de toeristische dienstenverlening; en

* de invoering en integratie van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën als concurrentiefactor.

Belangrijke doelstellingen met betrekking tot "good governance"', door de particuliere en de overheidssector, voor duurzaam toerisme zijn:

* de integratie van de ontwikkeling van duurzaam toerisme in algehele economische, sociale en milieuontwikkelingsstrategieën;

* integraal sectorbeleid en algehele samenhang op alle niveaus;

* multilaterale milieuverdragen en duurzaam internationaal handelsbeleid;

* ontwikkeling en invoering van een rapportage over de bedrijfsverantwoordelijkheid en een verantwoordingsplicht voor duurzaamheid zowel voor de overheid als voor het bedrijfsleven;

* Lokale Agenda 21 specifiek voor toeristische bestemmingen gebruiken, ook op regionaal niveau;

* gebruik van controle- en indicatorsystemen voor aanbodketens en de ontwikkeling van bestemmingen;

* deelname van burgers, zowel als consumenten als op de werkplek.

Bijlage 3

Voorbeelden van initiatieven en bijdragen van internationale en Europese belanghebbenden

Het mondiale Agenda 21-proces is van fundamenteel belang voor de toeristische sector. In 1999 heeft de VN-commissie voor duurzame ontwikkeling een besluit over toerisme en duurzame ontwikkeling goedgekeurd, waartoe ook een internationaal werkprogramma op het gebied van de ontwikkeling van duurzaam toerisme behoort. Het bij de in 2002 gehouden Wereldtop voor duurzame ontwikkeling (World Summit on Sustainable Development, WSSD) goedgekeurde implementatieplan vormt hierop een aanvulling. Het richtsnoer dat in dit plan wordt gegeven voor wijziging van niet-duurzame consumptie- en productiepatronen (punt 13 t/m 22) is uiterst relevant voor de toeristische sector en kan daarop direct worden toegepast. In het plan wordt ook specifiek verwezen naar de bevordering van de ontwikkeling van duurzaam toerisme als een kwestie van het beschermen en beheren van de natuurlijke hulpbronnenen behoeve van economische en infrastructurele ontwikkeling, en naar duurzame ontwikkeling in de in ontwikkeling zijnde delen van de wereld (punten 41, 52 (g) en 64).

Wat sectorspecifieke initiatieven op wereldniveau betreft, werd door de World Travel and Tourism Council (WTTC), de Wereldorganisatie voor toerisme (WTO) en de Raad voor de Aarde (Earth Council) in 1996 een Agenda 21 voor de reis- en toerismesector opgesteld. In 1999 nam de WTO de Mondiale Ethische Code voor Toerisme aan, een alomvattend document dat de toeristische sector ook tot duurzaamheidsbeginselen verplicht. De WTO heeft ook een gids voor lokale overheden betreffende de ontwikkeling van duurzaam toerisme gepubliceerd en een verklaring betreffende toerisme en klimaatverandering.

In het kader van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) / Verdrag inzake biologische diversiteit zijn internationale richtsnoeren voor duurzaam toerisme tot stand gekomen (richtsnoeren voor activiteiten die verband houden met de ontwikkeling van duurzaam toerisme in kwetsbare ecosystemen op het land, in zee en in kust- en berggebieden). Het UNEP coördineert ook het Tour Operators Initiative voor de ontwikkeling van vrijwillige richtsnoeren voor verantwoordelijke ondernemingen en draagt bij aan het Global Reporting Initiative. Beide initiatieven richten zich vooral op grote ondernemingen, maar het is van belang dat ook het MKB zich ervan bewust is hoe het verantwoord kan ondernemen.

In een verslag over de toeristische sector dat door verscheidene belanghebbenden werd opgesteld en ter gelegenheid van de WSSD in 2002 werd gepubliceerd, worden initiatieven genoemd die de sector en een aantal van zijn belangrijkste belanghebbenden hebben genomen ten aanzien van de ontwikkeling van duurzaam toerisme, waarbij de nadruk wordt gelegd op het essentiële belang van krachtige partnerschappen tussen de verschillende belanghebbenden. In het kader van diezelfde wereldtop heeft de WTO verschillende speciaal op toerisme toegesneden bijdragen voorgelegd, waaronder een publicatie over toerisme en armoedebestrijding, waaruit vervolgens in samenwerking met de Conferentie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) het speciale initiatief voor duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding ST-EP (Sustainable Tourism - Eliminating Poverty) werd ontwikkeld. Daarnaast heeft de WTTC een bijdrage gepubliceerd over Corporate Social Leadership for the Travel & Tourism Industry als een zakelijk antwoord op de uitdaging van duurzame ontwikkeling.

Internationale niet-gouvernementele organisaties hebben ook relevant werk verricht op het gebied van cultuur en natuur. Het door de Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen gepresenteerde Internationale handvest voor cultureel toerisme bevat beginselen en richtsnoeren voor het beheer van plaatsen die van cultureel belang zijn en als erfgoed waarde hebben. De organisatie International Friends of Nature heeft tien richtsnoeren voor de duurzame ontwikkeling van toerisme gepubliceerd.

Verschillende andere documenten, maatregelen en uitwisselingen van goede voorbeelden uit de praktijk zijn met name op Europa gericht, zoals het onlangs door het Netwerk van Europese particuliere ondernemers in de toeristische sector (Network of European Private Entrepreneurs in the Tourism Sector - NET) gepresenteerde Handvest voor milieuvriendelijk duurzaam toerisme, en het Europese handvest voor duurzaam toerisme in beschermde gebieden. In de Europese landschapsconventie gaat de Raad van Europa in op de wijze waarop de regionale verscheidenheid in Europa behouden moet blijven als een van de hoekstenen van duurzaam Europees toerisme. Met betrekking tot een groot geografisch gebied dat van bijzonder belang is voor het toerisme in Europa omvat het Alpenconventie een protocol betreffende toerisme en recreatie waarin met name duurzaamheidsaspecten aan de orde worden gesteld.

Op lokaal niveau is Lokale Agenda 21 van de Verenigde Naties van het grootste belang. Dit actieprogramma wordt gezien als een zeer belangrijk middel voor het beheer van duurzaam toerisme, dat lokale overheden een handvat aanreikt voor plaatselijk landschapsbeheer op toeristische bestemmingen. Hierbij wordt een aanzet gegeven tot gebruik van controle- en indicatorsystemen teneinde de kwaliteit van duurzame ontwikkeling te waarborgen. Een aantal gemeenten is betrokken bij de tenuitvoerlegging hiervan, wat met name door de Internationale raad voor plaatselijke milieu-initiatieven ICLEI en het Europees secretariaat daarvan wordt gestimuleerd. De ICLEI is een internationale vereniging van lokale overheden die duurzame ontwikkeling verwezenlijken. Onlangs (2003) heeft de UNEP casestudies en eerste lessen gepubliceerd met betrekking tot toerisme en Lokale Agenda 21 - de taak van plaatselijke overheden op het gebied van duurzaam toerisme.

Op verschillende niveaus is een aantal initiatieven gericht op de kwestie van indicatoren. De WTO heeft een methode uitgewerkt waarmee indicatoren voor duurzaam toerisme kunnen worden herkend en toegepast. In 1997 publiceerde zij een praktische gids (What Tourism Managers Need to Know) voor managers in de toeristische sector om ontwikkeling en gebruik van deze indicatoren te bevorderen. De WTO heeft onlangs een nieuwe speciale eenheid opgericht, met de participatie van het Europees Milieuagentschap, om een serie richtsnoeren op te stellen voor de ontwikkeling en toepassing van duurzaamheidsindicatoren in het toerisme. Ook in samenwerking met het Europees Milieuagentschap worden in het kader van het hoofdzakelijk door maatschappelijke organisaties geleide EU-project VISIT (Voluntary Initiatives for Sustainability In Tourism, vrijwillige initiatieven voor duurzaam toerisme) indicatoren voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme op bestemmingen ontwikkeld (de "European Indicators for Sustainable Tourism Development in Destinations") om de prestaties op institutioneel, sociaal-cultureel, economisch en milieugebied te kunnen meten. VISIT wordt door de Europese Commissie gesteund via het Life-programma, het financiële instrument voor het milieu. Het Duitse federale milieuagentschap heeft in 2001 een bijdrage gepubliceerd over indicatoren voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme in het Oostzeegebied.

Op alle niveaus wordt veel gedaan aan de ontwikkeling van informatiediensten om duurzame productie- en consumptiepatronen in de toeristische sector te bevorderen. Uit een WTO-publicatie uit 2002 over vrijwillige initiatieven voor duurzaam toerisme blijkt in hoeverre Europa het voortouw neemt bij de vrijwillige invoering van milieukeuren voor Europese producten en diensten. Met zo'n veertig regionale, nationale en internationale milieukeuren voor toerisme in Europa rijst de vraag of deze werkelijk betrouwbare informatie over duurzame consumptie geven. In het kader van het bovengenoemde VISIT-project is ook begonnen met het ontwikkelen van een norm waarmee de Europese milieukeuren voor toerisme, die borg staan voor hoge milieukwaliteit, kunnen worden onderscheiden.

Naast deze initiatieven kunnen ook de ISO 9000-normengroep met betrekking tot kwaliteitsbeheersystemen en de ISO 14000-groep met betrekking tot milieubeheer relevant zijn voor de toeristische sector. Een aantal bedrijven in de sector is al bezig met de tenuitvoerlegging van deze normen.

Bijlage 4

Communautaire beleidsmaatregelen en initiatieven met een positief effect op een duurzaam Europees toerisme

- "Governance", betere regelgeving en integratie van beleid

Europese "governance" en betere regelgeving bieden benaderingen en instrumenten die aanzetten tot een duurzaam toerisme steunen. Bij de vorming en uitvoering van beleid worden de verschillende sectoren die het toerisme bestrijkt, integraal betrokken zodat adequaat rekening wordt gehouden met duurzaamheidsaspecten in deze diverse bedrijfstak. Effectrapportage draagt wezenlijk bij aan integratie en verbetert kwaliteit en samenhang van beleidsontwerpen. Buiten de geplande proefprojecten kunnen ook vrijwillige tripartiete overeenkomsten, waarbij geen sprake is van wettelijke verplichtingen, een rol spelen in de bevordering van duurzaam toerisme.

Volgens artikel 6 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap moet milieubescherming worden geïntegreerd. Op bepaalde beleidsterreinen heeft de Raad resoluties, conclusies of strategieën ten behoeve van milieu-integratie en duurzame ontwikkeling aangenomen. Een aantal daarvan heeft betrekking op de ontwikkeling van duurzaam toerisme.

De communautaire strategie betreffende de uitvoering van een geïntegreerd beheer van kustgebieden in Europa en de bijbehorende aanbeveling waarin wordt aangegeven hoe dit beheer moet worden bevorderd, zijn bijzonder relevant voor toeristische activiteiten en bestemmingen. De lidstaten is gevraagd om tegen het voorjaar van 2006 nationale strategieën voor een geïntegreerd beheer van kustgebieden te ontwikkelen. In diverse publicaties van de Commissie wordt aandacht besteed aan wat er in de praktijk al wordt gedaan aan geïntegreerd kwaliteitsbeheer van toeristische bestemmingen.

- Duurzaam ondernemerschap, duurzaam ondernemen en duurzame werkgelegenheid

De strategie voor een ondernemingenbeleid van de Europese Unie en de bijbehorende maatregelen, zoals vereenvoudiging van het ondernemingsklimaat, het Europees handvest voor kleine bedrijven en de Europese Waarnemingspost voor het MKB, bieden zeker aanknopingspunten voor een duurzame Europese toeristische sector. Acties van de Europese Unie ter bevordering van ondernemerschap en het MKB, zoals ondersteuningsmaatregelen en netwerken, financiering en speciale maatregelen voor kleine bedrijven en bepaalde doelgroepen, kunnen ondernemingen in het duurzaam toerisme steunen.

Met name duurzaam toerisme heeft baat bij een gezamenlijke aanpak van belanghebbenden om in deze sector maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van de grond te krijgen. De mededeling van de Commissie over de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven biedt aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling, ook in de toeristische sector. Een belangrijk element is het verzoek aan bedrijven met ten minste 500 personeelsleden om in hun jaarverslagen een "basistriplet" te publiceren waarin de bedrijfsprestaties aan economische, ecologische en sociale criteria worden getoetst en om in hun jaarrekeningen en bedrijfsverslagen milieuaangelegenheden te waarderen, meten en vermelden.

Het Europese mededingingsbeleid zorgt voor een economisch duurzaam bedrijfsleven en een goed ondernemingsklimaat voor duurzaam ondernemen. Het ondersteunt de integratie van milieuaspecten in communautair beleid. Door middel van controle op fusies van ondernemingen wordt erop toegezien dat de toenemende samenwerking van tussenpersonen, in combinatie met verticale integratie en groter acquisitievermogen van reisorganisaties, niet leidt tot concurrentievervalsing in de markt, die nadelige gevolgen zou hebben voor de plaatselijke leveranciers, de kleine operators en uiteindelijk de consument. In de Communautaire kaderregeling inzake staatssteun ten behoeve van het milieu worden nieuwe vormen van steunmaatregelen ten behoeve van het milieu onderzocht, als middel om duurzame ontwikkeling te bevorderen, door toepassing van het beginsel dat de vervuiler betaalt, zonder dat dit in conflict komt met de internalisering van de kosten.

Duurzaam toerisme kan gebruikmaken van de benaderingen en instrumenten die uitvoerig worden beschreven in de mededeling van de Commissie over integratie van milieuaangelegenheden in het economische beleid. Economische instrumenten, met name marktinstrumenten om de markten voor ecologische goederen en diensten te beïnvloeden, bieden goede mogelijkheden voor integratie van ecologisch en economisch beleid in deze sector. Het afsluiten van overeenkomsten, bijvoorbeeld voor een bepaald gebied of deelsector, kan bedrijven meer speelruimte geven om de afgesproken doelen te halen. Dit is alleen mogelijk wanneer het grootste deel van de betrokken bedrijven meedoet en zich aan de overeenkomst houdt. Milieu- en andere belastingen kunnen een belangrijke rol spelen bij de internalisering van de kosten. Toerismemilieubelasting kan een belangrijk instrument zijn om vervuilers te laten betalen. Ook middelen als bijzondere heffingen of betaling voor het gebruik van natuurlijke hulpbronnen kunnen, waar nodig, goed worden ingezet in een zo diverse bedrijfstak als het toerisme.

De hoofdlijnen van de Europese Werkgelegenheidsstrategie (EWS), de jaarlijkse richtsnoeren van de Europese Unie voor het werkgelegenheidsbeleid, de bijbehorende aanbevelingen voor elke lidstaat afzonderlijk, kunnen worden toegespitst op de toeristische sector. Onderzocht kan worden waar op cruciale gebieden als de ontwikkeling van ondernemerschap en werkgelegenheid, verhoging van de inzetbaarheid van werknemers, groter aanpassingsvermogen van de bedrijven en hun werknemers en versterking van het gelijke-kansenbeleid voor vrouwen en mannen, mogelijkheden liggen voor het creëren van arbeidsplaatsen in het toerisme.

Een sociaal duurzame toeristische sector die aantrekkelijk is voor geschoold personeel, kan gebruikmaken van de werkzaamheden van de Gemeenschap op het gebied van goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden, zoals sociale dialoog en raadpleging, sociale samenwerking, collectieve overeenkomsten en onderhandelingen, sociale bescherming en uitwisseling van informatie hierover, arbeidsongeschiktheid, ouderenbeleid, coördinatie van sociale voorzieningen en sociale integratie. De inspanningen van de Commissie met betrekking tot het realiseren van een Europese ruimte voor levenslang leren zijn ook gunstig voor de toeristische sector, met name waar het gaat om professionaliseringsstructuren; de toeristische sector heeft dus alle voor innovatie benodigde deskundigheid die voor de sector beschikbaar is.

- Duurzaam vervoer en duurzame energie

Het witboek "Het Europese vervoersbeleid tot het jaar 2010: tijd om te kiezen" en het bijbehorende actieplan zijn van bijzonder groot belang voor een duurzaam Europees toerisme.

In het Witboek wordt het pad uitgezet om tot een efficiënter, duurzamer toeristenvervoer van betere kwaliteit te komen. De voorgestelde strategie en maatregelen zijn erop gericht om de constante vervoersgroei geleidelijk los te koppelen van de economische groei. Hierdoor neemt de congestie en de druk op het milieu af, terwijl de Europese economie wel concurrerend blijft en er voor de Europese burgers een goed en duurzaam vervoersbeleid wordt ontwikkeld. De voorgestelde maatregelen ten aanzien van verkeersveiligheid, weinig congestie, duurzame mobiliteit, rechten van passagiers, meer kwaliteit in vervoersdiensten, en duurzame infrastructuur, sluiten aan bij de behoeften van toeristen en de lokale bevolking en zijn van grote invloed op het toeristische product en het leven in de plaatsen van bestemming.

In het Witboek wordt de nadruk gelegd op het belang van een evenwichtige groei van de verschillende takken van vervoer, door middel van maatregelen om een goed gereguleerde openstelling van de markt te verwezenlijken en de externe kosten van vervoer te internaliseren, dit in aanvulling op gerichte investeringen in de netwerken zodat de verschillende vervoerstakken eerlijk met elkaar kunnen concurreren. Voor een duurzaam vervoer van toeristen moet er een einde komen aan de technische en institutionele belemmeringen op vervoersgebied tussen de lidstaten en moet die interne vervoersmarkt er werkelijk komen. De infrastructuur voor het transeuropese vervoersnetwerk (TEN-T) voor de verschillende vervoerstakken met de bijbehorende verkeersbeheersystemen dragen nu al hun steentje bij aan het toerisme en kunnen dat ook gaan doen aan een duurzaam toerisme

Communautaire acties en maatregelen op het gebied van energie ondersteunen de ontwikkeling van duurzaam toerisme. In het witboek Energie voor de toekomst: duurzame energiebronnen worden, in de vorm van een actieplan, de doelen van de acties aangegeven (met de respectievelijke termijnen) die moeten worden ondernomen met betrekking tot de energiebronnen die juist voor het toerisme van groot belang zijn. In de 'aanloopcampagne' in het Witboek wordt een aantal belangrijke acties genoemd die rechtstreeks verband houden met toerisme.

- Verstandig gebruik, beheer, promotie en verbetering van natuurlijke hulpbronnen en van erfgoed: beschermde gebieden en natuurlijk en cultureel erfgoed

Ten behoeve van de biodiversiteit, culturele waarden en het cultureel erfgoed bevordert de Commissie toetsing van de toeristische draagkracht van ecosystemen, habitats en locaties, de uitwisseling van goede praktijken tussen overheid en bedrijfsleven met belangen in het toerisme en de ontwikkeling van internationale richtsnoeren voor duurzaam toerisme. De Commissie heeft in dat verband richtsnoeren gepubliceerd over de ontwikkeling van duurzaam toerisme in beschermde gebieden en op basis van erfgoed. De doelstellingen en maatregelen die geformuleerd zijn in de communautaire strategie voor biodiversiteit houden rechtstreeks verband met duurzaam toerisme en omvatten vereiste speciale maatregelen voor instandhouding en bescherming en speciale aandacht voor de gevolgen voor de Natura 2000-gebieden in Europa.

Een groot aantal door de Gemeenschap gefinancierde maatregelen en projecten geeft aan hoe duurzaam toerisme mogelijkheden biedt om verstandig gebruik te maken van ons erfgoed en hoe op ons cultureel erfgoed gebaseerd toerisme duurzame economische ontwikkeling en het scheppen van werkgelegenheid kan versterken. Aan de hand van het programma 'Cultuur 2000', dat bijdraagt aan een gemeenschappelijke culturele ruimte die wordt gekenmerkt door zowel culturele verscheidenheid als een gemeenschappelijk cultureel erfgoed, en verscheidene andere Europese programma's met een culturele dimensie kunnen deze mogelijkheden worden onderzocht.

- Milieubeleid

Het communautaire milieubeleid is van bijzonder groot belang voor een duurzaam Europees toerisme. Naast de genoemde maatregelen, instrumenten en hulpmiddelen met betrekking tot verstandig gebruik en beheer van biologische verscheidenheid en natuurlijk erfgoed (zie hierboven) en op het gebied van milieuvoorlichting, -beheer en -effectrapportage (zie hieronder) zijn zaken als water, afvalwater en het beheer van afvalstoffen rechtstreeks van invloed op de toeristische sector.

De uit 1976 daterende richtlijn betreffende de kwaliteit van het zwemwater heeft bindende normen voor zwemwater in de gehele Europese Unie vastgesteld, die op dit moment worden herzien met het oog op een nieuwe richtlijn. De jaarlijks verschijnende "Bathing Water Report and Tourist Atlas" geeft aan wat de kwaliteit van zwemwater in Europa is. Veilig water om in te zwemmen of spelen is een belangrijke factor in de keuze van toeristen voor een bepaalde bestemming. Voor bestemmingen is schoon water dan ook een belangrijk argument voor het aantrekken van bezoekers.

Wat betreft afvalwater en afvalstoffen zijn de communautaire maatregelen inzake preventie en inzake het verwerken, hergebruiken, herwinnen, verwijderen of verbranden van afval van rechstreeks belang en zelfs cruciaal voor de toerisme-aanbodketen en voor de duurzaamheid van toeristische bestemmingen. Preventie en bestrijding van plaatselijk omgevingslawaai zijn ook van groot belang voor milieuvriendelijk duurzaam beheer van toeristische bestemmingen.

- Financiële ondersteuning van de ontwikkeling van duurzaam toerisme: de fondsen ten behoeve van economische en sociale samenhang

De Structuurfondsen en de bijbehorende communautaire initiatieven, met name Interreg en LEADER+, het Phare-programma en communautaire steun aan pretoetredingsmaatregelen voor landbouw- en plattelandsontwikkeling (SAPARD) bieden goede mogelijkheden voor ondersteunende maatregelen in verband met het toerisme. De publicatie van de Commissie over optimaal gebruik van Structuurfondsen in de handel- en toerismesectoren ondersteunt dit verder. Renovatie en ontwikkeling van dorpen, bescherming en behoud van het plattelandserfgoed, en aanmoediging van toerismeactiviteiten, zijn maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie ingevolge artikel 33 van de geldende Verordening van de Raad betreffende EOGFL-steun voor plattelandsontwikkeling, buiten doelstelling 1-regio's van EOGFL-Garantie.

Het cohesiefonds en het structurele pretoetredingsinstrument financieren grote milieuprojecten respectievelijk vervoersinfrastructuurprojecten die bijdragen aan de verwezenlijking van doelstellingen van het communautaire milieubeleid en van het transeuropese vervoersnetwerk (TEN-T), en kunnen veel betekenen voor verdere ontwikkeling van toerisme in Europa.

- Gebruik van nieuwe technologieën

De Commissie heeft de stappen onder de aandacht gebracht die moeten worden ondernomen om Europese bedrijven optimaal te laten profiteren van de e-economie. Juist in de toeristische sector liggen grote mogelijkheden voor ICT. Het actieplan van de Commissie eEuropa 2005: een informatiemaatschappij voor iedereen nodigt de particuliere sector uit om met de Commissie en de lidstaten samen te werken bij de realisatie van de e-Europe-doelstellingen. Expliciet ten aanzien van toerisme wordt in het plan aangekondigd dat de Commissie in samenwerking met de lidstaten, de particuliere sector en de regionale overheden e-diensten zal definiëren om Europa te promoten en gebruiksvriendelijke publieke informatie aan te bieden.

Daarnaast biedt het prioritaire thematische onderzoeksgebied "Technologieën van de informatiemaatschappij" uit hoofde van het zesde kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor activiteiten op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie die bijdragen aan de totstandkoming van de Europese onderzoeksruimte en aan innovatie (2002 - 2006), goede mogelijkheden om projecten in verband met toerisme te ondersteunen.

- Goede informatie, beheerhulpmiddelen, observatie en meting

Meer en beter toegankelijke informatie over milieu en over praktische zaken helpt toeristen om zich een mening te vormen en op die manier meer bij te dragen aan duurzaam toerisme. Het communautaire systeem voor de toekenning van milieukeuren is nu ook uitgebreid tot diensten, te beginnen met de subsector toeristische accommodaties, de eerste dienstensector waarvoor ecologische criteria zijn ontwikkeld. De toeristische sector wordt ook aangeraden om deel te nemen aan het communautaire milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS) om de prestaties op milieugebied te evalueren, rapporteren en verbeteren. Nauwgezette en door onafhankelijke instanties gecontroleerde verslagen van de op milieugebied of met betrekking tot duurzame ontwikkeling bereikte resultaten zijn daarbij onmisbaar.

Communautaire wetgeving bepaalt dat er voor de vestiging van bepaalde toeristische en recreatieve centra en voor plannen en programma's die daarvoor het kader vormen, een milieueffectrapportage moet worden uitgevoerd. Geïntegreerd productbeleid draagt eraan bij dat de milieueffecten van producten in alle stadia van de levenscyclus ervan zo klein mogelijk zijn. Belanghebbenden in het toerisme kunnen gebruikmaken van informatie over industrie en productbeleidsgebieden die reeds worden ontwikkeld en getest, zoals eco-bedrijven. Ook is er informatie beschikbaar over mogelijkheden binnen de Europese wetgeving voor overheidsinkopers om milieuoverwegingen te integreren in overheidsopdrachten.

Een belangrijk instrument voor duurzaamheid in de gehele levenscyclus is het gebruik van een vroegtijdig waarschuwingssysteem om verval op toeristische bestemmingen te signaleren en mogelijke preventieve maatregelen te nemen. De Commissie heeft hierover een publicatie uitgegeven. Momenteel werkt de Commissie aan harmonisering van de criteria voor een goede toegankelijkheid van toeristische locaties en een adequate infrastructuur voor mensen met een handicap. Naar verwachting zal de informatie die hieruit voortkomt, van dienst kunnen zijn om ook dit aspect van een duurzaam Europees toerisme te observeren en te meten.

De beste manier om betrouwbare indicatoren voor toerisme te definiëren, is door aan de hand van onderzoek naar het gedrag van toerismebedrijven en bezoekers op bestemmingen vast te stellen op welke terreinen toeristische activiteiten de meeste gevolgen hebben. Eurostat is bezig met de voorbereiding van een methodologische handleiding voor het meten van duurzame ontwikkeling in het toerisme.


COMMISSION STAFF WORKING PAPER - COMMUNICATION ON BASIC ORIENTATIONS FOR THE SUSTAINABILITY OF EUROPEAN TOURISM - Extended impact assessment - {COM(2003)716 final}


Introduction

'Sustainable tourism development meets the needs of present tourists and host regions while protecting and enhancing opportunities for the future. It is envisaged as leading to management of all resources in such a way that economic, social and aesthetic needs can be fulfilled while maintaining cultural integrity, essential ecological processes, biological diversity, and life support systems'. (World Tourism Organisation definition)

The Commission's Working group on environmental protection and sustainable development of tourism (2001) added:

'It also needs the involvement and commitment of all concerned stakeholders.'

The Extended Impact Assessment has been conducted on the basis of a consultation document on 'Basic orientations for the sustainability of European tourism' that largely corresponded to a first draft of the Communication. The document was the subject of an Internet public consultation from 25 April to 31 July 2003 and of a broad tourism multi-stakeholder dialogue, whose results, described under Section 7 of this report, have been included in the impact assessment.

This Communication spells out the approach and action required to improve the sustainability of European tourism and how the European Community, and particularly the European Commission, can contribute to the sustainability of European tourism and to provide stakeholders with basic orientations on the way to implementing sustainable tourism.

In defining this approach it was considered that it must be general enough to provide for sufficient flexibility at the appropriate implementation level. This approach recognises that there is no single model for implementing sustainable tourism management practices, as many different models for achieving sustainable tourism management exist.

Assessing the policy options in such a framework has proved to be a difficult task. The nature of the issues and of the options presented means that quantification of the impacts is not feasible. Techniques such as cost-benefit analysis and cost-effectiveness analysis cannot be used. Therefore, a qualitative assessment based on multi-criteria analysis was chosen as the most effective technique.


SUMMARY

* THE CHALLENGES

The challenges to be met in order to ensure the sustainability of tourism alongside the current benefits that tourism can bring concern the risk of consuming its environmental, cultural and social quality assets, so that it would lose its privileged competitive position in the global tourism market, with its potential to create employment being severely damaged.

The major challenges mainly comprise unsustainable patterns of tourism consumption (tourist behaviour) and production (practices of enterprises and destinations as tourism providers), in particular with regard to: a) the temporal and spatial concentration of tourism activity (that results in overcrowding and low quality, and requires enormous overcapacity); b) travel patterns with intensive transport use (e.g. leisure tourism counts for half of medium and long-distance transport, and tourism-related air transport is expected to double in a decade); and c) the interaction between climate change and tourism (resulting in reciprocal effects).

These challenges need to be managed through a coherent and integrated partnership in dialogue with all tourism stakeholders to balance the different interests and objectives.

* THE OVERALL OBJECTIVE

The overall objective is to promote further progress towards the sustainability of tourism in Europe and world-wide, stimulating multi-stakeholder efforts to this end across all territorial and administrative levels, and to outline how the Community and the other stakeholders can contribute further. The Communication builds upon the international and EU approach on sustainable development, the relevant policies and initiatives that impact tourism, and third party initiatives with a view to exploiting synergies through a partnership approach. This is expected to provide better integration and coherence between territorial levels and more effective action at the right level with adequate monitoring.

* THE POLICY OPTIONS

Four policy options were identified for reaching the objective: (A) a comprehensive Community policy in the field of tourism; (B) a scenario of non-action by the EU; (C) relying on existing contributions inside and outside the Community; and (D) reinforcing the existing framework and improving it with suitable measures. Generally speaking, these options differ with regard to the intensity in dealing with sustainability at Community level and correspond to different degrees of subsidiarity and proportionality.

Options (A) and (B) either did not find sufficient Member State support or were considered contradictory to the Community approach to sustainability. The reliance on subsidiarity decreases from Option (B) to (C) to (D) to (A), whereas proportionality and resources needed increase in the same order, but combined with strong political uncertainty for option (A).

* ASSESSMENT OF THE IMPACT OF THE POLICY OPTIONS

A no-action scenario or one which relies only on existing contributions (Options (B) and (C)) would fail to encourage sustainable tourism consumption and production, with no possibility of measuring and reporting on the impact of tourism in a transparent and reliable manner.

Options (A) and (D) are the most likely to achieve progress. However, implementing Option (A) would require substantial resources, and several Member States and certain industry bodies, in particular most of those representing European private entrepreneurs in the tourism sector, strongly oppose it. Option (D) is most effective and flexible in meeting the challenges whilst respecting the principles of subsidiarity and proportionality and enabling individual solutions to be found for challenges in each type of destination.

Option (D) has the potential to better fine-tune Community policies affecting tourism, so that they are more effectively used and enhanced, and better coordinated internally. It promises better synergies and close dialogue with relevant stakeholders, and makes it possible to assist SMEs in meeting both consumer demands for quality and local communities, peripheral regions and candidate countries with a flexible approach that recognises the diversity of the European tourism industry and destinations. It provides for greater consideration of corporate social responsibility issues in tourism and results in greater benefits in the short term with multiplier effects increasing over time. It can serve as a sector-specific contribution to changing unsustainable patterns of consumption and production, to which the Community has been committed since the Johannesburg 2002 World Summit on Sustainable Development.

* IMPLEMENTING THE PROPOSAL, MONITORING AND REPORTING

Implementation (starting in 2004) will be based above all on the initiatives of responsible stakeholders and on tourism-related Community policies and programmes. The Community role will be a catalytic one, stimulating further input in the areas of: (a) Community contribution to governance and sustainability of European tourism by a systematic use of the Impact assessment tool to integrate sustainable tourism concerns into related Community measures, and by appraising their effectiveness in this respect; (b) cooperation with stakeholders, fostering cooperation with the World Tourism Organisation and launching a Tourism Sustainability Group to allocate specific activities and responsibilities to the various tourism stakeholders, and to steer, monitor and evaluate the implementation of this process; and (c) awareness raising and proactive dissemination of best practices regarding sustainable tourism consumption and production patterns.

* STAKEHOLDER CONSULTATION

The Commission involved all interested stakeholder groups and worked with a steering group to receive regular external feedback on its work and ideas. The input from this process served to draft a consultation document for the 3-month Internet consultation, and for this Extended Impact Assessment (ExIA). The outcome of the open consultation, the feedback from the usual interlocutors in regular consultations, and the comments by other services in the internal steering group that accompanied the ExIA were integrated into the draft Communication.

* COMMISSION DRAFT PROPOSAL AND JUSTIFICATION

A reinforcement of the existing framework, with the addition of suitable tourism-specific measures, provides a feasible and appropriate EU approach with regard to both the important challenges and the proportionality and subsidiarity principles. The objectives and challenges identified are dealt with through an integrated and cooperative approach with all stakeholders. It is fully compatible with the existing Community policy framework regarding related Community competencies, and it requires a modest resource input that can be managed with the existing human resources of the Tourism Unit and the recently shown cooperative attitude of most Commission services on tourism-related issues.

1. What issue/problem is the policy/proposal expected to tackle?

* What is the issue/problem in a given policy area expressed in economic, social and environmental terms including unsustainable trends?

The tourism sector is facing a series of challenges that need to be tackled to ensure tourism sustainability alongside the current benefits that tourism can bring. Tourism is affected by policies such as those relating to employment, regional development, environment, consumer protection, health, safety, transport, taxation and culture. Table 1 gives an overview of the main issues and related challenges to be addressed.

Table 1: Issues and problems of European tourism

general:

* Temporal and spatial concentration of tourism activity.

* Impact of extreme weather events on tourism.

* Low consumer awareness of sustainable tourism.

* Insufficient sound sustainable destination management.


economic:

* Risks / quality gaps that European tourism industry may not remain competitive.

* Risk of supply market dominance linked to further integration of tourism suppliers.

* Lack of internalisation of socio-economic and environmental costs.

* Challenges from greater use of and dependency on Information Technologies

* Shortages of skilled workers.

* Partial over-capacity in large infrastructure and in enterprises.

* Insufficient sustainable economic investment and infrastructure development in destinations and local communities.

* Partly insufficient secondary effects on the local economic development (re-spending more income received by the sector within the destination economy) that complement the initial direct effects of tourism.

* Changes in the European demographic structure and tourist preferences that lead to increasing demand for alternative forms of tourism and for sustainable management of classical types of tourism activity.


social:

* Underdeveloped social responsibility in tourism.

* High number of staff without continuous employment with a potential effect on qualification levels and service quality

* Risk of losing social and cultural environment and not creating sufficient social capital for local communities.

* Increasing number of tourists with special needs, and gaps in tourism for all.

* Risk of not matching tourist safety requirements.


Environmental:

* Air pollution caused by travel patterns and tourism transport.

* Pollution at destinations.

* Degradation of natural and cultural resources at destinations.

* Geographical shift of environmental load to areas not sufficiently equipped.

* Difficulties in the sphere of land use and land management.

* What are the risks inherent in the initial situation?

Through its current patterns of consumption and production, tourism can have negative impacts on the economic, social and environmental pillars of sustainability. The risk of consuming its environmental, cultural and social quality assets could drive European tourism to lose its privileged competitive position in the global tourism market.

During the past 50 years, European tourism has experienced a more or less steady, high growth. Over the same period it has been confronted with a wide range of changes in demand, regional increase and decrease of tourist flows, differences in tourists' motivations and expectations, and organisation of supply [1]. A major risk is that of incompatibility between safeguarding natural and cultural local resources as well as the community identity and their tourist use and the need to build a consensus among the different supply stakeholders and coordinate their actions. The tourism sector is characterised by a fragmented approach and the insufficiently coordinated strategy at the decision-making level.

[1] European Commission: 'Early warning system for identifying declining tourist destinations, and preventive best practices' (http://europa.eu.int/comm/enterprise/ services/tourism/studies/tno/tno_en.pdf).

Temporal and spatial concentration of tourism activity

The monthly distribution of tourism activity in Europe shows that the high peak of tourism in the summer months has continued without interruption alongside the overall increase of tourism throughout the year. The temporal concentration of tourism activity accompanied by a spatial concentration on specific destinations creates further impact on natural and cultural resources at the destination, as well as the quality of the experience for the tourist. In addition, tourist facilities may be empty or suffer from low occupancy/visitor rates for many days of the year. Italy, for instance, is reported to have an index of utilisation of bed-places in hotels and similar accommodations of almost 70% in summer but only around 20% in low season. [2] Off-season operation leaves over-capacity in large infrastructures and in enterprises. It results in high numbers of staff without continuous employment who may suffer poor conditions, with negative effects on qualification levels and service quality.

[2] Eurostat: 'Tourism statistics-yearbook' data 1990, 1995, 1997-2000. Eurostat: 'Tourism and the environment' (http://europa.eu.int/comm/eurostat/Public/ datashop/print-product/EN?catalogue=Eurostat&product=KS-NP-02-040-__-N-EN&mode=download).

Travel patterns and increasing transport use

Tourism has been identified as the main growth factor behind the increase in demand for passenger transport with predictions speaking of passenger air travel doubling by 2010, compared to 1995 [3]. From these data, transport is expected to become the most important environmental impact due to tourism, with travel to and from destinations being responsible for 90% of the energy used in the sector. Innovations in technology have meant reduced journey times, improved capacity, and a decrease in real terms in transport prices, including the prices of cars and airfares. The decrease in travel costs, mainly for air transport (more acute because of low-cost carriers), has increased the attractiveness of intra-European travel and personal mobility with an even larger share of the population being able to travel and shorter and more frequent trips being encouraged. This, in turn, has placed significant demands on the transport systems in the resorts themselves.

[3] European Environmental Agency: 'Tourism indicators' http://themes.eea.eu.int/ Sectors_and_activities/tourism/indicators.html.

For intra-European tourism, the impact of the increasing demand for transport use is accompanied by the existing travel patterns which show the private car as the dominant transport mode (58%), followed by air (31%) and rail travel (10%). Although the use of rail travel has been declining, the demand for this mode by both business and holiday travellers is starting to increase in some European countries. On the other hand, air travel has grown dramatically in the last 30 years, more than any other transport mode. Passenger-kilometres have increased by 7.4% per year on average since 1980 [4].

[4] European Commission: 'Structure, performance and competitiveness of European tourism and its enterprises'. http://europa.eu.int/comm/enterprise/ services/tourism/studies/pwc/pwc_en.pdf

Climate change and tourism

Recent extreme weather events have attracted public attention to the challenge posed by the potential impacts of climate change for a number of holiday destinations. Tourism, like many other economic sectors, has an inter-relationship with climate change that results in reciprocal effects (the tourism and travel induced emission of greenhouse gases which contribute to climate change and climate change might inter alia affect tourism).

The degree of the impact of climate change on tourism cannot yet be properly forecast. But, there are some predictions and working hypotheses that speak of direct impacts on the choice of destinations (regarding both the time and the location for taking holidays). Some might become less attractive as temperature and humidity increase above comfort levels, and others might turn more attractive as mild temperatures become more of a certainty. Rainfall changes, floods and droughts are also reported to directly affect tourism choice. But there are also indirect impacts such as, for instance, the link between a rise in sea level and its effect on coastal erosion, and the decrease of snow cover and thence of skiing in mountain resorts [5].

[5] EEA: 'Europe's environment: the third assessment' http://reports.eea.eu.int/ environmental_assessment_report_2003_10/en.

* What are the underlying motive forces?

The sustainable development of European tourism is a prerequisite for its future competitiveness and for using its potential to create employment. This has been repeatedly confirmed in the various documents adopted by the Commission, the Council and the other Community Institutions. Secondly, as tourism is one of the most important sectors in the economy, its sustainability contributes significantly to the overall progress in sustainable development. Such progress will suffer if tourism is not managed and developed in a sustainable way, i.e. if its current patterns of consumption and production persist.

* Who is affected?

The tourists as consumers

Tourism products and services are consumer driven. The role that tourists as consumers can play in reducing the impact of the problems through a more sustainability-oriented demand illustrates the potential of consumer awareness of sustainable tourism to trigger changes in the product offered. Enterprises and destinations need to pay more attention to environmental issues in the future [6]. So far, environmental care is a major issue for the big players in the tourism market who also use the marketing potential of environmental care for their businesses. In addition to the price and quality offered, consumers have started considering the environmental effort of the company as a determinant of choice. There is still much to be done to increase sustainability awareness among tourists. How far the willingness to pay more for sustainable products and services could go is still an issue subject to debate [7].

[6] See note 1.

[7] e.g.: ABTA Research October 2000 (Association of British Travel Agents): '85% of people thought it was important that tourism should not damage the environment, and that 64% would be willing to pay £10 to £25 extra to ensure standards were met, representing a 2 - 5% price increase on a £500 holiday.'

Changes in the demographic structure of Europe may have an influence on new tailor-made tourism products and services. The European population is getting older but staying active longer. Thus, older people will become more important to the tourism market, increasing the overall number of tourists and potentially demanding different types of tourism.

The Tourism SMES

Currently, SMEs, because of low consumer awareness, mostly consider that these issues are unimportant, but a trend towards higher awareness is taking place. For instance, the accommodation sector has started to use reusable products (about 20% of accommodation SME companies consider environmental care as a top priority [8]). SMEs need to build further on these experiences.

[8] See note 4.

Industry representatives recognise that there is an increasing trend for developing new forms of tourism, especially those related to nature and wildlife, rural areas and culture, and that these are influencing traditional package tours [9]. This type of tourism is expected to grow faster than any other market segment. So-called eco-tourism is expected to grow 20% annually world-wide compared with just 7% for tourism overall [10].

[9] WTTC, IFTO, IH&RA, ICCL & UNEP (2002): 'Industry as a Partner for Sustainable Development: Tourism'

[10] Worldwatch Paper Institute Paper 159: 'Travelling Light: New Paths for International Tourism' 2001. http://www.worldwatch.org/pubs/paper/159/ .

Ethical issues are also gaining importance for tourism enterprises. Research suggests that, following the trend in other economic sectors, social responsibility and corporate citizenship are expected to increase in importance in the tourism industry [11]. This means implementation of adequate CSR practices for tourism value chain services and enterprises of all kinds and sizes, and looking at the sustainable methods and products available.

[11] See note 9.

European Tourism SMEs, despite increasing consolidation and vertical integration, still dominate the sector, with over 99% of companies employing fewer than 250 individuals. However, a few large companies manage a significant proportion of the volume of trade, particularly at an international level. Optimising the synergy between producers and travel organisers and between different modes within a sub-sector of the tourism industry is likely to remain very important to competitiveness.

By using information technology (IT), tourism SMEs should be able to compete with larger players. However, the uptake of IT has not yet achieved an optimal threshold [12].

[12] See note 4.

The tourism workforce

Positive social impacts arise mainly through tourism's contribution to employment, worker training and the development of SMEs. The sector employs a significant proportion of women, minorities and young people. In developed countries, unemployment levels are especially high for unskilled labour, thus additional demand for low-skilled labour is of high economic and social value.

The seasonal concentration of demand results in high numbers of staff without continuous employment who may suffer poor conditions, with negative effects on qualification levels and service quality. This in turn has an impact on the competitiveness of the supply chain, as quality in the tourism product cannot be achieved without the skill and motivation of the workforce. In addition, the industry has serious shortages of skilled workers [13].

[13] See note 9.

Tourist destinations

Tourism services together with the destination itself make up the tourism experience.

Tourism can support economic development and is an important element of many countries' economies. The inflow of revenue to tourist destinations creates business turnover, household income, employment and government revenue.

Tourism can be more effective than other industries in generating employment and income in less-developed, often peripheral, regions with limited alternative opportunities for development. Tourism affects the economy beyond the industry itself. A proportion of the sector's income is respent in the destination's wider economy, thereby creating further economic activity. These indirect effects can exceed the initial direct effects (tourism income not only creates jobs in the tourism industry itself but also in associated industries, such as agriculture, transport, manufacturing, etc.)

SMEs believe that inadequate public infrastructure hinders their growth, as recent analysis shows [14]. Infrastructure issues are becoming more acute with the continuing increase in passenger travel. However, increased environmental concerns may affect infrastructure development; for example, proposals for airport expansions are often fiercely disputed. Tourism can also contribute to better infrastructure such as improved water supply or waste treatment, leading to greater environmental protection.

[14] See note 9.

Cultural assets are a basic resource of tourist destinations. However, tourism risks contributing to the homogenisation of global products and services that lack local identity. Local identity is at particular risk where the ratio between tourists and locals is high.

Sustainable tourism entails the preservation of local cultures.

The impact of terrorist attacks in the recent past has focused more attention on tourism safety and security issues. As part of the image of destinations these are key issues in tourism and destination marketing which need to be addressed at decision-making level. The need for marketing organisations to demonstrate that destinations are safe for tourists has become increasingly important since consumer awareness is growing rapidly. Similarly crisis and risk management in the tourism industry has become important for all tourism stakeholders.

Natural resources are a basic resource of a tourist destination, and sustainable destination development requires the protection of both the environment and natural resources. Scenery is the main factor in choosing a destination for 49% of European holidaymakers [15]. Although very few Europeans report specific problems encountered on holiday, when they do it is the general state of the environment (9%) and the state of the environment in the tourist areas they visit (8%) which are highlighted. Thus, environmental degradation can threaten the viability of the industry. Negative impacts from tourism (see table 1) occur when the environmental carrying capacity of a destination is exceeded. Sound environmental destination management can reduce the environmental impact of tourism especially in fragile ecosystems.

[15] European Commission (1998): 'The Europeans on Holiday 1997-1998', A Eurobarometer Survey.

However, tourism can also raise awareness of the value of environmental assets and contribute financially to the creation and conservation of natural parks and protected areas. The relationship between tourism and the environment is complex and varies according to a range of factors including the number and seasonal variation of tourists, the concentration, the recreational activities they pursue, the type of environment affected and the infrastructure and management in place.

* What would happen under a "no-policy change" scenario?

A no-policy change scenario would fail to reverse the unsustainable trends in European tourism and fail to cope with the issues and problems of tourism sustainability. Continuing growth of tourism would over-proportionally augment the risks inherent in the situation which are marked by its partially unsustainable patterns of consumption and production, and make them materialize. More sustainable consumption and production patterns in the tourism sector would not be encouraged, and there would be no possibility of measuring and reporting on the impact of tourism in today's society in a transparent and reliable manner.

This scenario would lack a strong and cooperative partnership between the public authorities, trade organisations and unions, the private sector and society, and which would allow responsibility for delivering and ensuring tourism sustainability to be shared. It would mean that governments neither integrate tourism concerns into the overall set of related policies, nor set up, in consultation with all stakeholders, a capacity-building framework with realistic objectives to facilitate an uptake of existing and future guidance for the implementation of sustainability management practice.

Without sustainable development, European tourism's quality and future competitiveness, and its potential to create employment, would be severely damaged. Overall progress in sustainable development would suffer as well. In Europe, certain tourist destinations would enter into a phase of decline that they could not overcome, with important negative effects on the entire local economy and social tissue linked to it.

In conclusion, although the potential for a sustainable growth of European tourism exists, it would be jeopardised if policy did not change.

3. What main objective is the policy/proposal expected to reach?

* What is the overall policy objective in terms of expected impacts?

The overall policy objective of the Communication is to promote further progress towards the sustainability of tourism in Europe and world-wide, stimulating multi-stakeholder efforts to this end across all territorial and administrative levels and to outline how the Community and the other stakeholders can further contribute to them. This overarching objective is expected to be achieved through the following three specific objectives:

* a balanced approach based on the three pillars of sustainability;

* sustainable consumption patterns; and

* sustainable production patterns in the supply chain and sustainable destination development.

* Has account been taken of any previously established objectives?

The Communication takes into account relevant policies and documents at EU and global level that focus on sustainable development and sustainable tourism (see Table 2). The approach developed builds upon existing Commission and third party initiatives and sets up new ones, in order to tackle the challenges and achieve the objectives without duplicating efforts, in a broad partnership with all tourism stakeholders.

The Communication addresses objectives such as sustainable consumption and production patterns, quality development and the competitiveness of the industry, the case for the production of new jobs and improvement of working conditions in existing employment, the protection and restoration of the environment and natural resources as well as respect for the carrying capacity, and corporate social responsibility.

The results of the consultation that the draft has undergone confirm the objectives set and support the fact that the horizontal objectives might be further broken down when dealing with implementation at the appropriate level.

Through the chosen cooperative approach, sustainable tourism is expected to contribute to the overall EU sustainable development strategy by providing better integration and coherence between territorial levels and more effective action at management level with adequate monitoring.

In addition, through the link to the Sustainable Development Strategy, the Communication links to existing approaches in the Member States and to relevant EU milestones, such as the 'Lisbon Process', designed to make the EU the most competitive and dynamic knowledge-based economy in the world, and the 'Cardiff Process' on integrating environmental issues into other areas of policy. The Sixth Environmental Action Programme will also play an important role, setting binding environmental objectives for the EU over the decade to 2010. Finally, the Communication also responds to the outcome of the Plan of Implementation of the World Summit on sustainable development regarding tourism through the development of a transparent multi-stakeholder process.

Table 2: Overview of previously established objectives

European Union

Reference // Objectives/messages relevant to Sustainable Tourism

'Tourism and Employ-ment' Process // Messages from European Conference on Tourism and Employment*, Luxembourg European Council on Employment**, Council of Ministers (Tourism) ***, conclusions and recommendations of the High Level Group on tourism and employment****:

* the need to improve the quality and competitiveness of European tourism;

* the need to help SMEs and promote partnerships at all levels;

* the need to create a favourable environment for tourism; and

* the need to improve the quality of human resources;


Messages from the Report of the working groups*****:

* the need to highlight the fundamental role of information, knowledge and its dissemination;

* the need for competent human resources motivated by medium and long-term prospects;

* the integration of environmental policy and the promotion of sustainable tourism;

* the need for European harmonization of the concept of quality of tourism services and infrastructures, and its assessment and monitoring;

* the need to speed up the integration of information society tools and services in all tourism activities and businesses, in particular SMEs; and

* the need for a network of stakeholders involved and a generalized partnership, particularly those in the field to ensure implementation of all the recommendations.

"Working Together for the future of European tourism" // * "to create the conditions and provide the basis for sustainable, high-quality tourism and competitive European tourism businesses"; and

* "increasing the basic knowledge of this economic activity, increasing the competitiveness of its business, improving the sustainable development of tourism in the EU and its contribution to job creation".

EU Strategy for Sustainable Development // * limit climate change and increase the use of clean energy;

* address threats to public health;

* manage natural resources more responsibly;

* improve the transport system and land use management;

* combat poverty and lack of social cohesion; and

* deal with the economic and social implications of an ageing population.

6th Environ-ment Action Programme "Environ-ment 2010: Our future, our choice" // * emphasising climate change as an outstanding challenge and contributing to stabilising greenhouse gases concentrations;

* protecting, conserving, restoring and developing the functioning of natural systems, natural habitats, wild flora and fauna with the aim of halting desertification and the loss of biodiversity, both in the EU and on a global scale;

* contributing to a high level of quality of life and social well being for citizens by providing an environment where the level of pollution does not give rise to harmful effects on human health and the environment and by encouraging a sustainable urban development;

* better resource efficiency and resource and waste management to bring about more sustainable production and consumption patterns, thereby decoupling the use of resources and the generation of waste from the rate of economic growth and aiming to ensure that the consumption of renewable and non-renewable resources does not exceed the carrying capacity of the environment;

"European transport policy for 2010: time to decide" // * achieve a transport system that is more efficient, sustainable and of higher quality; and

* "break the link gradually between transport growth and economic growth" by "shifting the balance between the modes of transport".

Communi cation on Corporate Social Responsibil ity // * increase the knowledge about the positive impact of CSR on business and societies in Europe and abroad, in particular in developing countries;

* develop the exchange of experience and good practice on CSR between enterprises;

* promote the development of CSR management skills;

* foster CSR among SMEs;

* facilitate convergence and transparency of CSR practices and tools;

* launch a Multi-Stakeholder Forum on CSR at EU level;

* integrate CSR into Community policies.

Global and International

Reference // Objectives/messages relevant to Sustainable Tourism

Agenda 21 for the Travel and Tourism Industry // Overall aim for the Government departments, national tourism authorities and representative trade organisations:

* "To establish systems and procedures to incorporate sustainable development considerations at the core of the decision-making process and to identify actions necessary to bring sustainable tourism development into being."

WSSD Plan of Implementa tion // * "fundamental changes in the way societies produce and consume are indispensable to achieve global sustainable development", it adds that these changes should be promoted by all countries, and should involve governments, relevant international organisations, the private sector and all major groups;

* "(...) to increase the benefits from tourism resources for the population in host communities while maintaining the cultural and environmental integrity of the host communities and enhancing the protection of ecologically sensitive areas and natural heritages (...) and (...) in order to contribute to the strengthening of rural and local communities.";

* the importance of the development of integrated water resources management in general;

* the importance of integrated and sustainable development of coastal zones because they are critical in "sustaining economic prosperity and well being of many national economies";

* the protection of the marine environment from land based activities (like tourism);

* the importance of the protection and conservation of mountain environments; and

* the importance of biodiversity and its protection and conservation.

* "an effective institutional framework for sustainable development at all levels is key to the full implementation of Agenda 21 (...) and meeting emerging sustainable development challenges" (item 137). It adds that good governance is essential to achieve sustainable development

Global Code of Ethics for Tourism // * "(...) to promote an equitable, responsible and sustainable world tourism order, whose benefits will be shared by all sectors of the society in the context of an open liberalized international economy (...)"

* European Commission (1997): Employment and Tourism: guidelines for action, Final Report, Luxembourg 4-5.11.1997.

** European Council of Luxembourg, 21-22.11.1997

*** Conclusions of the Tourism Council of 26.11.1997

**** European Commission (1998): European Tourism - New partnerships for employment: conclusions and recommendations of the High Level Group on tourism and employment, October 1998

***** The complete text of the reports of the five Working Groups is available at http://europa.eu.int/comm/enterprise/ services/tourism/index.htm

4. What are the main policy options available for reaching the objective?

* What is the basic approach for reaching the objective?

The basic approach for reaching the objective of further promoting progress towards sustainability of tourism in Europe and world-wide depends on the policy option chosen. The following policy options were considered:

A) a comprehensive genuine Community policy in the field of tourism;

B) a non-action scenario;

C) relying on established contributions, i.e.

a) building on the activities of other stakeholders, and

b) integration of the sustainability of European tourism into established Community measures;

D) reinforcement and best use of the existing framework for action.

* Which policy instruments have been considered? What are the trade-offs associated with the proposed option? What "designs" and "stringency levels" have been considered?

A) Comprehensive Genuine Community Policy in the Field of Tourism

This option means the strongest Community involvement in the development of a genuine Community policy in the field of tourism. It would include the formulation and implementation of tourism-specific actions, requiring a greater input of resources from the Commission.

The Commission favoured this option until a few years ago, and many consultation respondents supported it. However, given the reality in the field of tourism and the position of some Member States on such an approach, this option cannot be considered feasible for achieving rapid progress towards sustainability in European tourism. Furthermore, any legislative approach would be opposed by the tourism industry.

Bearing in mind that the European tourism industry involves many different public and private stakeholders with very decentralised competencies, often at regional and local levels, it can be considered that this option would not be compatible with the principle of subsidiarity. Solutions to issues that can best be dealt with at the local level do not benefit from a generalised European framework. A 'top-down' approach cannot be expected to demonstrate identifiable or quantifiable added value. The concerns of SMEs which dominate the industry can be better addressed otherwise.

B) Non-Action Scenario

A wide range of stakeholder initiatives and contributions address various aspects of sustainable tourism at different levels, although consideration of the current challenges faced by the European tourism sector suggests that the existing initiatives and contributions by the different stakeholders have not yet achieved a sustainable managed European tourism.

Under the 'non-action' scenario, the Commission would rely on these activities without taking any further action, either in terms of general policies that may affect tourism or specific tourism measures. This would represent a reduction in European-wide action compared to the current situation and to the measures provided for in the different Community policy fields.

Consultation responses demonstrate that experience to date has shown that 'bottom-up' environmental initiatives can work effectively, and there is strong support for voluntary initiatives, particularly from industry representatives. However, they also suggest that this is not sufficient. Given the importance of the tourism sector to the EU economy and the associated magnitude of both social and environmental impacts, it can be considered that certain Community-level action in this field is needed.

In general, most stakeholders consider this option unacceptable. Some stress that although voluntary schemes are an important step towards more responsible tourism. However, owing to their proliferation, their benefits and effectiveness are not sufficiently clear, particularly to consumers. In addition, even if voluntary measures were to gain acceptance, they would not be enough to prevent negative impacts from tourism.

C) Relying on Established Contributions

This option uses a two-fold approach based on both building on the activities of other stakeholders and the effect of established Community measures on the sustainability of tourism. The latter aspect distinguishes it from the 'non-action' scenario (B), with a significant Community activity, but not one targeted on tourism. It would not further stakeholder initiatives through specific Community support and involvement from the tourism point of view. The principle of subsidiarity would be respected: responsibility for tourism-specific initiatives would remain entirely with these stakeholders.

The tourism sector benefits from a number of EU-wide initiatives to promote sustainability in general. With regard to the Community contribution to the sustainability of European tourism, this option relies exclusively on these policies and measures, excluding any tourism-specific Community activities to improve sustainability. It does not allow for any human or financial resources to be used by the Commission in the sphere of tourism.

But this option fails to address the specific challenges faced by the tourism industry adequately. Some stakeholders emphasise the importance of ensuring that general Community measures take account of tourism sustainability, but few of them consider this to be sufficient.

D) Reinforcement and Best Use of the Existing Framework for Action

Building on the previous options, Option D strengthens the existing framework for action by reinforcing existing stakeholder initiatives, other than those of the Community, in this field, and further involves the Commission by:

* optimising the effect of Community policies and measures on the sustainability of European tourism; and

* the definition and implementation of complementary specific measures in the sphere of tourism for the purpose of promoting sustainability throughout the Community, which particularly targets the support of and involvement in other stakeholders' initiatives and which fills the gaps left by Community policies and measures affecting tourism.

This approach enables stakeholders to take action at the appropriate level and acknowledges the important role of the tourism industry in the move towards sustainable development. Thus, the principles of both subsidiarity and proportionality are potentially respected.

This option is in line with the conclusions at its seventh session of United Nations Commission on Sustainable Development (UNCSD7) as well as those of the European Tourism Forum. It coincides with a repeated call for the Commission to strengthen the coordination between Community policies affecting tourism. A double approach was identified, which favours using the full potential of a range of Community policies and organising coordination and cooperation with all stakeholders on subjects of common interest. This option has received strong support from stakeholders who advocate explicit guidance towards sustainable tourism rather than a reliance on other guidance affecting tourism practices by default. Stakeholders believe that the Commission should be more active when reinforcing the existing framework for action, in order to act in proportion to the magnitude of impacts. The main challenge this policy option has to address is the question of how coordination at a European level can make efforts at a local level more efficient or effective.

* Which options have been discarded at an early stage? How are subsidiarity and proportionality taken into account?

Options A) and B) could have been discarded at an early stage, owing to a lack of Member State support or to being politically incompatible with the general Community approach to sustainability. Nevertheless, to get the widest possible picture, all options were assessed in terms of the extent to which they address challenges and objectives.

The different policy options relate to several degrees of intensity in dealing with sustainability at Community level, and therefore take subsidiarity and proportionality into account differently, as indicated above for each of the options (see table 3)

The reliance on subsidiarity decreases from Option B) to C) to D) to A), whereas proportionality increases in the same order, together with the level of resources needed to implement them, but is combined with a high degree of uncertainty for option A). The latter option also risks going beyond the reality of the tourism sector, which often operates at regional and local levels. Its lower reliance on subsidiarity is not matched by a true perspective of significant additional benefits.

There is greater confidence that Options D) and A) will meet the objectives of the proposal. Options B) and C) reflect either a general withdrawal from the sustainability policy or one sector, i.e. tourism, with particular added value for sustainable development in general. They have no potential of significant improvements in currently unsustainable trends and would be a step backwards compared to the current situation.

Table 3: Assessment of the policy proposals with regard to the subsidiarity and proportionality principles

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

5. What are the impacts - positive and negative - expected from the different options identified?

Since the nature of the issues and of the options presented means that quantification of the impacts is not feasible, techniques such as cost-benefit analysis and cost-effectiveness analysis were not used. The assessment of the impacts was therefore carried out on the basis of a Multi-Criteria Analysis that made it possible to measure, at least in a qualitative sense, how well the options were expected to perform against each criterion. The selected criteria (see Table 4) were deemed complete, operational and satisfactory for the assessment of the policy options in a manner that permitted the impacts to be assessed without creating difficulties in assessing input data and making communication of the analysis more complex.

Table 4 : Criteria for analysing the policy options

// Criteria

1st group: Policy framework // Developing consumer awareness

// Achieving integration and coherence between policies and approaches

// Developing transparent multi-stakeholder processes

// Developing monitoring systems and information dissemination

2nd group: Targeting consumption // Reducing seasonality

// Sufficient provision of infrastructure

// Increasing access to tourism for all citizens

// Promoting sustainable inter and intra destination mobility

3rd group: Targeting enterprises // Availability of skilled, qualified staff for tourism sector

// Use of quality and environmental management tools

// Use of new information and communication technology

4th group: Targeting destinations // Ensuring community well-being in destinations

// Respecting and maintaining the diversity of cultural heritage

// Respecting environmental carrying capacity

* What are the expected positive and negative impacts of the options selected, particularly in terms of economic, social and environmental consequences, including impacts on management of risks? How large are the additional ('marginal') effects that can be attributed to the policy proposal, i.e. those effects over and above the "no policy change" scenario?

In order to give a qualitative description of the way each option performs against each of the selected criteria/modes of action, the scale shown in Table 5 was devised to determine how the measures addressed the criteria.

Table 5 Scale for scoring options against criteria

++ // Measure very likely to positively address the criterion

+ // Measure likely to positively address the criterion

? // Impacts in relation to criterion uncertain or subject to existing/further policy measures

The Assessment Summary Table (AST) in Table 6 presents the impact information in a consistent and transparent manner that highlights the most important impacts of the selected options.


Table 6 Assessment Summary Table

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Assessment of Option A): Comprehensive Genuine Community Policy

No details exist as to how a comprehensive genuine Community policy on tourism would be adopted in practice. It can be assumed, however, that it may have the overall effect of integrating the currently dispersed direct and indirect Community actions. It could also be assumed that it would facilitate action towards addressing specific tourism-related challenges that may not be addressed elsewhere.

Option A could improve performance against criteria, where other options are potentially less comprehensive, through the adoption of specific measures to address particular challenges. Areas where this might be necessary include ensuring provision of sufficient infrastructure, increasing access to tourism for all citizens, promoting sustainable inter- and intra-destination mobility, increasing the availability of skilled staff, and ensuring community well-being in destinations.

In other areas, Option A) may perform less well than other options. For example, although Option A) could have an integrating effect on Community actions, it may potentially reduce coherence and integration between policies and approaches, as tourism aspects would be assumed to be addressed under the comprehensive policy and thus might be neglected under other policies. Areas of conflict, or 'grey areas', may arise where a comprehensive tourism policy required action beyond that specified by existing policies. Examples might include sustainable inter- and intra- destination mobility or environmental carrying capacity (e.g. land management or water resources).

There might also be difficulties in defining tourist destinations and activities subject to a comprehensive policy, whilst recognising the diversity of the sector. This may constrain stakeholder action and innovation in addressing local issues and/or the effectiveness of a tourism policy. Stakeholder action is essential for addressing challenges relating to environmental and social factors, for example ensuring community well-being, maintaining the cultural heritage and respecting the environmental carrying capacity of destinations, where local solutions are needed. However, the Bathing Water Directive provides an example where specific areas (i.e. bathing beaches) have to be designated, and a similar approach could potentially be adopted to define sustainable tourist destinations. Similarly, Natura 2000 sites require local authorities to manage part of their area differently, and in accordance with stricter requirements, from the remaining area. Adopting a tourism policy may provide greater support to addressing the challenges for both destinations and enterprises.

Option A) bears a particular risk of additional administrative burden on local authorities and enterprises (SMEs) that is not matched by its added value. Moreover, the challenges facing tourism are acute, and it is unlikely that a comprehensive policy can be adopted and implemented within a sufficient timeframe to ensure action in the short to medium term. In the longer term, and assuming that issues concerning the definition of the tourism sector and potential overlaps with other policies are effectively dealt with, a comprehensive policy may provide greater stability and recognition for the European tourism sector.

Assessment of Option B): Non-Action Scenario

A non-action scenario relies exclusively on the existing initiatives and contributions that stakeholders other than the European Community undertake at various levels, ranging from international to local, and those that they might still develop. During the last decade, an increased stakeholder dialogue, in both the private and public sectors, has resulted in mainly voluntary initiatives to address and diminish social and environmental impacts, while enhancing the economic benefits of tourism activities. These initiatives have taken various forms and represent all sectors of the travel and tourism industry.

Significant issues such as better governance, seasonal spread and sustainable transport are addressed only to a very limited degree by existing initiatives. They require a level of coordination and initiative that is difficult to achieve by many of these stakeholders, or they remain at too high level to have an effect on the ground. Initiatives undertaken by global organisations to encourage action by local stakeholders, for example the Tour Operators' Initiative and World Tourism Organisation guidance for tourism managers and local authorities, may be too far removed and general to encourage uptake by local stakeholders. While these initiatives deal to some extent with environmental and social issues, economic issues related to the quality of supply receive less consideration. This risks, in turn, prolonging the degradation of the environmental and cultural environment as the bulk of enterprises concentrate their efforts on attracting customers.

Past stakeholder initiatives to develop consumer awareness and promote the use of environmental management tools illustrate the problem of lack of efficiency due to a lack of coordination. 40 regional, national and international eco-labels for tourism have been developed at various levels in Europe, but their adoption by the industry is as yet limited. Tourists cannot know all of them, compare them, and assess their information value.

When focusing on one aspect of sustainability, uncoordinated initiatives bear potential for conflicts with other objectives. For example, a one-sided local action that aims to limit tourist numbers so as to respect the local carrying capacity may not be compatible with the social objective of favouring tourism for all, i.e. for of those with lower incomes, when combined with yield optimisation or raising additional revenue. It could also shift tourism to other destinations where it is not managed sustainably, increasing concentrations and thus exacerbating negative trends.

Whilst the effect of the many individual initiatives launched and provided for by stakeholders other than the European Community cannot be assessed in detail, it can be assumed that the current unsustainable trends highlight areas where Option B) would fail to address the objectives of the proposed Communication. Overall, relying on Option B) to deliver progress on sustainable tourism at the European level could increase uncertainty that the objectives would be met, since the relatively uncoordinated nature of existing, largely voluntary, initiatives means that they could end at any time and with no alternative approach in place.

Assessment of Option C): Relying on Established Contributions

Option C) provides additional benefits to Option B) in those areas where a higher level, coordinated approach to address the issues more effectively can be achieved under established Community policies and measures. For example, the Transport White Paper provides a more coherent approach by promoting the overall concept of sustainable mobility. Consideration is given to the provision of infrastructure, as part of trans-European networks and through structural funds, and environmental protection is promoted through a large number of Community measures and legislation. For example, the introduction of an EU eco-label for tourism accommodation in 2003 may in due course provide added value as consumer awareness is improved.

However, many established Community measures appear too general to address the specific challenges of the tourism sector. Therefore, Option C) is limited in the extent to which it will effectively meet all of the criteria, particularly in the medium-term. For example, broad policies integrate sustainability concerns across a range of sectors at a high level, but it is unlikely that this alone will facilitate the integration and coherence of policies and approaches at lower levels. Another key issue for the competitiveness of the tourism industry, and thus economic sustainability, is the availability of skilled and qualified staff. The effect of seasonal concentration or spread has a significant influence on this issue, in addition to the other factors affecting it. Thus measures to increase the skills of the European workforce in general are not sufficient in the tourism sector without addressing current seasonal concentration.

Option C) provides some additional economic, social and environmental benefits compared to Option B), but many of the existing initiatives and Community policies and measures are too broad for their impact on tourism to be assessed with any accuracy. Instead, they provide a coordinated approach to issues that would otherwise be addressed in isolation at the local level, for example transport. Option C) corresponds more or less to the current situation regarding Community involvement in the issue of tourism sustainability. The fact that, nevertheless, unsustainable trends in tourism do not change would suggest that this existing framework is not sufficient to make adequate progress in this field.

Assessment of Option D): Reinforcement of Existing Framework

In reinforcing the existing framework (Option C), Option D) provides added value related to the majority of criteria. This results from a greater degree of coordination, increasing the effectiveness and efficiency of action and potentially achieving benefits faster and in a more targeted way by being adapted to the specific problems than might occur under the existing framework. A good example of this is consumer awareness. Despite some evidence of already increasing awareness and demand for responsible tourism, sustainable consumer behaviour is so vital to progress towards sustainable tourism that action taken under Option D) could advance this trend and provide benefits sooner than may otherwise be expected.

In this context, the promotion of sustainable tourism consumption and production patterns, and corresponding proactive best practice dissemination can be a core action of Community involvement for dealing with the major challenges affecting tourism. Option D makes it possible for the Commission to participate in specific measures for addressing these challenges, including that of seasonal spread. Such measures can provide considerable added value to efforts to reduce the unsustainable trend in tourism activity insofar as this trend is not driven by strong forces such as climate and lifestyle, which may be beyond the control of the Commission, irrespective of any policy option. It is, therefore, important that activities as those designed to address sustainable inter- and intra- destination mobility, are supported by measures to raise consumer awareness to ensure the best possible chance of improvements.

A reinforcement that aims to specifically address the sustainable development of tourist destinations can be expected to provide a wide range of significant economic, social and environmental benefits by supporting industry, the local community and the environment. It would assist the identification of specific local impacts (which may be on air, water, land or local communities) that may not be sufficiently or specifically addressed by stakeholder initiatives or existing Community policies (under Options B) or C). In this way, Option D provides the flexibility to address the regional diversity of the tourism sector and enables individual solutions to be found for destination challenges. It adds clear value, not only for sustainability in the tourism sector, but in general.

The provision of sufficient infrastructure (such as transport networks, waste management and water treatment facilities), the availability of skilled, qualified staff, respecting and maintaining the diversity of cultural heritage and increasing access to tourism for all citizens are the criteria least improved by Option D). This reflects an emphasis on operational aspects, such as better governance, and environmental aspects of sustainability rather than the socio-economic aspects. However, again, this option has the potential to better fine-tune non sector-specific Community policy measures in the above-mentioned fields, so that they become more effective for the tourism sector, and through this in general in the areas where sustainability problems are biggest. Given the significance of the current situation regarding the availability of skilled and qualified staff, further specific measures to address this shortage and improve working conditions can substantially improve the value of this option and its likelihood of achieving progress towards sustainable tourism.

Better coordination and use of the different Community policies and measures affecting tourism, an enhancement of this effect, and stakeholder participation when assessing their impact, is particularly important potential of this option. It will be crucial in optimising the benefits of Community action in general on tourism sustainability. It will also foster governance at all levels and facilitate integration and coherence between policy areas, ensuring that the views of, and impacts on, SMEs are properly addressed in this process.

The Communication also points out the need to encourage stakeholder synergies and cooperation among stakeholders. Option D) provides the opportunity for enhancing cooperation with other major players in the field of tourism sustainability. Likewise, it makes it possible to set up a multi-stakeholder group that steers the actions that the various stakeholders concerned undertake for achieving further progress towards the sustainablity of European tourism, and monitors this progress. Both steps can be seen as an important move towards supplementing the commitments to be included in a European sustainable tourism agenda (a future Agenda 21 for European Tourism), and the transposition into Europe of the tourism-relevant parts of the Plan of Implementation adopted at 2002 World Summit on Sustainable Development.

* Are there potential conflicts and inconsistencies between economic, social and environmental impacts that may lead to trade-offs and related policy decisions?

Given that all the options aim to address the same challenges, all of them experience the same potential areas of conflict, but to a different degree. A substantial issue is ensuring that tourism is accessible to everyone, whilst protecting the cultural and environmental resources of destinations. Likewise, provision of infrastructure may conflict with environmental objectives. However, because of its very nature, i.e. depending on good environmental conditions and an active social contribution, tourism can only be economically successful when respecting the two other aspects of sustainability.

None of the options considered is based on the assumption of restricting tourism growth: rather the aim is to manage it with sustainable effect. Option D) makes it possible for the Commission to participate in specific measures for addressing the issues of seasonal spread and carrying capacity, which are vital in reducing negative social and economic impacts of tourism growth, while at the same time strengthening a bottom-up approach and the key responsibility of local and industry stakeholders. Therefore, this option is also most likely to minimise conflict between economic, environmental and social impacts in the shortest possible term and in the most targeted and effective way. Nevertheless, it remains fully compatible with the existing Community policy framework regarding related policy fields.

* Are there especially severe impacts on a particular social group, economic sector (including size-class of enterprises) or region?

The analysis suggests that there are three specific categories that may be particularly affected:

A) Small and Medium-sized Enterprises

SMEs as a specific group is dominant in the tourism sector. They may currently lag behind larger companies in terms of their use of new technology and communication and may experience greater staffing problems as well as paying less attention to the environmental and social impacts of their activities. All these factors may reduce the quality of the service offered and thus their competitiveness. However, the increasing market for cultural and natural tourism provides a good market opportunity for SMEs, where tourists are likely to favour small, locally-run enterprises over the larger, global brands. The policy approach selected will have the potential in particular to assist SMEs in meeting consumer demand for quality.

B) Local communities and peripheral regions

Local communities as tourist destinations are significantly affected by tourism activities. Although tourism provides economic benefits, social discontent may arise from so-called mass tourism, especially where this may not sufficiently respect local cultures. The policy option selected is particularly well placed to avoid current trends exacerbating these issues through measures to address sustainable destination development and management. It facilitates an improved social environment for local communities, particularly through multi-stakeholder processes involving communities to a greater extent than at present.

Measures to manage tourism patterns, and particularly transport options, may disproportionately affect peripheral regions, above all islands. Their tourism business largely depends on air travel and benefits significantly from the increase in cheaper air travel that do not internalise environmental costs. Thus any measures that would result in discouraging or limiting air travel is likely to impact heavily on the tourism economy of peripheral regions. This example emphasises the need for a flexible approach which recognises the diversity of the European tourism industry.

C) Disabled people

Current levels of accessible tourist facilities restrict the potential for travel of the 10% ofthe population of the EU who are disabled. Under the selected policy option, greater consideration of corporate social responsibility, and actions to improve access, can address this issue.

* Are there impacts outside the Union on the Candidate Countries and/or other countries ("external impacts")?

Measures to be taken with regard to the sustainability of European tourism are intended to bring equal benefits across Europe and, as far as possible, world-wide. The policy option selected was, among other reasons, chosen because of its capacity to allow optimal adaptation of concrete measures to the specific geographical conditions, including those above and beyond the current EU of 15 Member States. Overall, there are no negative external impacts expected from these measures.

However, managing tourist patterns may result in certain geographical shifts in tourism. It might be that, at least temporarily, for price reasons or because of not wanting to change patterns, a part of the market will favour tourism activities at places that do not address sustainablity issues, thus increasing pressures on vulnerable destinations and fragile resources, including those outside the EU. It is not possible to assess the degree to which this might occur. On the other hand, the fear may exist that more sustainable tourism consumption patterns might mean Europeans travelling less to non-EU and distant destinations. Those locally responsible for these destinations need to recognise the fact that tourism which is viable and sustainable in the long-term cannot depend excessively on long-haul tourists, as is currently the case for many of the non-European destinations that have recently emerged. Some of the more-advanced developing countries have therefore started to pay particular attention to neighbouring and domestic tourism markets. Even the least-developed countries have an interest in gradually doing the same.

* What are the impacts over time? What are the results of any scenario, risk or sensitivity analysis undertaken?

Certainly, European tourism needs time to achieve sustainability. Nevertheless, the objective is that progress in this field is, in the medium-term, bigger than the quantitative growth in the sector, according to the scenario for the future of tourism, and its sustainability, as summarised in Annex 1 of the Communication; this objective is also known as "decoupling".

One reason why existing initiatives may currently be unsuccessful is that many have been implemented relatively recently and may not yet have reached their full potential. Thus, over time, relying on them could prove to be more effective than today. However, it is unlikely that, even in the long term, issues of better governance, seasonal spread, sustainable transport, etc., can or will be addressed by individual stakeholders. Likewise, many of the Community policies and measures addressing sustainabilty issues are relatively new and thus greater benefits may arise from these actions at some time in the future, the tourism sector being no exception.

However, given the scenario for the future of tourism, and its sustainability, there is no time to lose. Thus, one of the major reasons for selecting the policy option of tourism-specific reinforcement and best use of the existing framework for action was that this is the best way to provide benefits sooner than may be expected from the other options that were considered, with effects increasing over time. The desired achievements can also serve as a sector-specific contribution to the programme in support of European initiatives to accelerate the shift towards sustainable consumption and production, as provided for in the Plan of Implementation adopted at the Johannesburg World Summit on Sustainable Development.

6. How to monitor and evaluate the results and the impact of the proposal after implementation?

* How will the policy be implemented?

On the basis of the policy option selected, the Communication foresees a general concept of future action for implementation ranging from global to local, both in the international context and within Europe, in order to address the need for sustainable consumption patterns and sustainable tourism production. According to their different level of responsibilities, the need for local stakeholders to formulate their own Agenda 21 at the territorial or sub-sector levels has been stressed.

The selected policy option sets out the framework for delivering, on the basis of a multi- stakeholder voluntary process, specific hints and guidelines. A high degree of commitment from bodies representing the tourism industry, national/regional/local authorities and civil society groups must be developed in order for the process to start and be implemented at the various territorial levels.

Thus, implementation will be based above all on the initiatives of directly responsible and specialised stakeholders and on activities under those Community policies and measures which affect European tourism. To ensure that these initiatives and activities for European tourism are effective as possible, the Communication proposes to put into concrete form the further European Community contribution to implementing tourism sustainability in the international context and within Europe through a number of provisions.

The implementation of this general concept of future action by the European Community needs to take into account the fact that the level of tourism activity and the dependence on tourism vary across Europe's vast and diverse territory, as do the intensity and specific nature of challenges for the tourism industry and for sustainability. This great diversity of European tourism, the principle of subsidiarity and the lack of a specific competence mean that the European Community itself can only undertake guidance and complementary activities and further the practical application of the sustainable tourism concept.

More concretely, implementation will mean further action in the following areas:

a) Working arrangements fostering the contribution of Community policies to the sustainability of European tourism.

The Communication highlights the role of the Impact assessment as an instrument to aid the integration of sustainability concerns into related Community policies with an impact on tourism. As acknowledged in the Commission Internal Guidelines on the IA procedure, in undertaking an extended impact assessment a wide range of possible economic, environmental and social impacts should be considered as well as identifying who is affected and when the different impacts will occur. Thus, any policy should be assessed in terms of its economic, environmental and social impact on tourism policies.

Furthermore, it is proposed to prepare and implement a Commission internal work programme for enhancing the effect of the various community policies concerning European tourism in supporting the sustainability of the sector. This work programme should be the result of an open coordination process and will emphasise policies and measures aimed at meeting the challenges of sustainable tourism supply. A guide addressed to tourism stakeholders on support for sustainable tourism is planned as additional aid.

b) Encouraging stakeholder synergies and cooperation.

One element is a cooperation agreement with the World Tourism Organisation in the field of sustainable tourism.

The second, crucial element is launching a Tourism Sustainability Group. Its first task will be to allocate specific activities and responsibilities to the various tourism stakeholders, and to steer, monitor and evaluate the implementation of the agreement(see below).

c) Promotion of sustainable tourism consumption and production, and the better transfer of approaches, initiatives, instruments and good practice to the players on the ground.

Ad-hoc multi-stakeholder targeted actions are planned to raise awareness, appraise the evolution of the identified major challenges and provide tailor-made tools and guidance. They will focus on tourism consumption patterns (tourists as responsible consumers), on good governance and the CSR practices of tourism sector enterprises, on sustainable tourist destination development and management, and on information tools and networks in support of the other measures.

In some cases, such as the promotion of governance principles and sustainable tourist destination development and management, the Commission will further work through already existing instruments (such as the European Multi-stakeholder Forum on Corporate Social Responsibility) and explore the feasibility of target-based tripartite agreements.

It is planned to begin the gradual implementation of the measures adopted in 2004, in cooperation with the Council, the other Community Institutions and with international bodies active in this field, as well as with the active participation of the tourism industry and civil society representatives. Furthermore, the Commission will report back to the Council and the other Community Institutions in the autumn of 2005 on the progress of implementation, in a sufficientlydetailed manner for an Agenda 21 for European tourism to be drafted no later than 2007.

* How will the policy be monitored?

Monitoring and evaluation of these instruments is an essential part of the policy itself, and these tasks will be performed as part of the work of the above-mentioned Tourism Sustainability Group. The group will be asked to set up and manage a "European-level system to monitor the sustainability of the tourism sector", delivering an annual report to measure the progress achieved.

This instrument is intended to monitor progress over time and to ensure the overall consistency both of EU policy and instruments and of national policies and will feed back into the policy decision-making process at the right level. With a view to monitoring and reporting sustainable tourism and providing a tool to fulfil Community commitments undertaken in the international context, the Commission will continue, together with other public and private stakeholders, the work undertaken in the field of sustainable tourism indicators.

The group can also guide the use of the Local Agenda 21 tool in tourist destinations and the preparation of a model for local destination monitoring and indicator systems to ensure that destinations make use of the same principles of monitoring and deliver comparable results. It can also encourage the bottom-up development of tools and good examples of tourism sustainability adapted to local conditions.

* What are the arrangements for any ex-post evaluation of the policy?

Since these "Basic orientations for the sustainability of European tourism" are the Commission's input at this stage to a broad Agenda 21 process for sustainable European tourism which is open-ended, no specific ex-post evaluation is foreseen. The process will continue and evaluation is expected to take place within regular monitoring of these instruments. The Tourism Sustainability Group will be responsible for regularly evaluating implementation of the measures provided for in the action framework.

7. Stakeholder consultation

* Which interested parties were consulted, at what point in the process, and for what purpose?

The Commission started drafting the document on the basis of the results of a working group to promote environmental protection and sustainable development in tourism [16]. The purpose was to speed up the development of Agenda 21 in Europe with the guidance provided by an external steering group [17], under the chairmanship of the Commission, composed of experts from international bodies, national administrations and other tourism stakeholder groups, including environmental NGOs.

[16] Commission Communication to the Council, the European Parliament, the Economic and Social Committee and the Committee of the Regions - Working together for the future of European tourism. COM/2001/0665.

[17] The Steering Group on Agenda 21 met six times.

During the process of implementation of this measure it emerged that the European Agenda 21 for Tourism required a step-by-step process where the Commission would mainly play a facilitator role and the prime responsibility would be based at the level of other stakeholders. The Commission has regularly reported on the results of the work undertaken with the help of this steering group to all interested European stakeholders.

In April 2003, the Commission service responsible for the work finalised a document for public consultation, which was based on the work done so far and developed the policy options, the approach, and the possible measures and other considerations discussed above and now to be found in the Communication.

Between 25 April and 31 July, the Commission invited all interested parties to actively examine, contribute to and submit their comments on the consultation document. In so doing, they could also refer to any other relevant document, whether mentioned in the document or not, and comment on it. European citizens and tourists, private sector enterprises, European tourist destinations and public authorities, and civil society stakeholders were called upon to deliver their views regarding the policy options, the concept of action and the Community contribution, the measures that the Commission could envisage, and the vision of what other stakeholders should do.

From the Internet open consultation, the Commission received reactions from a total of nearly 100 organisations and individuals. The outcome of that consultation and the summary of comments received are appended to this document. All reactions can be consulted on the site http://europa.eu.int/comm/enterprise/ services/tourism/consultation/index.htm. In addition, the European Commission actively identified and asked for comments from its usual interlocutors in regular consultations with tourism stakeholders, in particular representatives of national administrations responsible for tourism policy, at a meeting of the Advisory Committee on Tourism in early September 2003.

An Inter-Departmental Steering Group [18], set up to oversee the preparation and running of the Extended Impact Assessment, provided an opportunity to facilitate and smooth the task of assessing the impacts of the Commission Communication with the assistance of relevant Commission services.

[18] The ISG on the EIA on the Communication met three times.

* What feedback on the comments received was provided?

The Commission took account of the majority of comments received (see appendix). However, some of them largely went beyond the scope of the subject matter, targeting general or global sustainability issues, or they represented obviously an extreme minority view, so that a feed back was not possible or not appropriate in this context. A number of comments also resulted from the fact that messages put into the document had not been well understood, although they corresponded to the concerns expressed in the comment.

Generally, the language of the document was improved to make better readable for end-users and to avoid biased terms and expressions. The Commission acknowledges that there are many models for achieving sustainable tourism development. Therefore, it also continues an approach that targets as many stakeholders as possible, favouring consensus-building.

With regard to the challenges, views and objectives formulated in the consultation document, the comments confirmed the need to recognise that tourism and its sustainability is primarily consumer driven. Moreover, the Communication now more clearly acknowledges that economic success is essential for achieving sustainability. The consultation also resulted in a reinforced recognition of the territorial (land use) dimension, and of issues linked to climate change, for sustainable tourism. On the other hand, it added evidence to the fact that certain issues of tourism sustainability can hardly be dealt with. Although, to some extent, seasonal spread is one of them, the Commission does not follow the minority position that this is a minor challenge or should not be considered in a European context.

In the light of little success of voluntary instruments developed for sustainable tourism, which was recorded as state of the art, some comments asked for regulatory instruments. This idea was not specifically taken on board, although in exceptional cases regulation cannot be principally excluded, if it is part of a recognised Community policy. A number of comments referred to insufficient co-ordination and integration of the various existing Community policies affecting tourism sustainability. In particular, unconditional liberalisation was seen as not appropriate. These comments resulted in expressing, in a clearer way that leaves no doubts, the Commission's position and intention in this respect in the Communication, and to be more cautious with certain statements, e.g. that relating to the current benefits of the Euro-Mediterranean Partnership.

Regarding the policy options, some comments doubted the evidence provided with regard to them, and questioned whether some of them are valid to be considered or allow a neutral choice. There was a minority view that the Community should not at all or not specifically deal with tourism issues and/or sustainability in relation to tourism. On the other end of opinion, comments continued to ask for a fully-fledged Community tourism policy. However, the overwhelming majority supported the policy option taken-up in the Communication, and that also was confirmed by the Extended Impact Assessment.

A number of comments wanted the conception of action and the Community contribution being extended. Most of them required, in one form or another, specific Community funding for sustainable tourism or measures that would need considerable financial commitment. The Communication does not give follow-up to these requests. Certain comments asked for focusing, in a few cases exclusively, on the entrepreneurial aspect and/or a co-ordination role. Whereas the Communication provides for reinforced integration of sustainability concerns into Community policies and initiatives affecting European tourism, and for enhancing their effect on European tourism in order to support the sustainability of the sector, it also follows the line of dealing with all aspects of sustainability, and not only the entrepreneurial ones.

The measures that the Commission could envisage were the subject of the biggest proportion of comments. Partly, it was criticised that they were not sufficiently precise. Although the approach followed for these basic orientations is that measures will be gradually shaped during the process still to follow, the Communication tries to be as concrete as possible with regard to them. However, all together, the comments very much supported the suggested measures, and added further details or precision that could be taken on board.

The most controversial measure was that regarding a 'European Multi-Stakeholder Monitoring and Steering Group for Tourism Sustainability'. In addition to the requests of making the denomination and description of this group easier to understand and clearer, its usefulness was questioned, whereas other comments confirmed that such a group, with the mandate that had been roughly indicated, is key to any other measure and to the success of efforts. While it was strongly supported that local and regional authorities must also be represented in this group, strong opposition arose against it being led by the tourism industry. Even the tourism industry itself largely seems not to want this. The Communication continues to see the creation and work of this group being a crucial measure, but takes account of the other comments with regard to it. It also largely integrates the comments with regard to the other measures, but leaves it to the process still to follow, how they will be shaped and implemented in detail.

Finally, regarding what other stakeholders should do, a number of detailed comments requested to include further stakeholder groups, and to put even more emphasis on consumers, including the importance of education in this respect. The role of those stakeholders that operate on the ground was particularly emphasised, whereas the importance of international stakeholders was seen with some reservation. This chapter also gave rise to continuing some controversial debate known from other occasions, such as with regard to so-called mass tourism and the market dominance of big tour operators, and the polemic concerning environmental taxes, in particular at tourist destinations. For the major part these comments were used to enrich, to revise and to fine-tune this chapter.

8. Commission draft proposal and justification

* What is the final policy choice and why?

The final Community policy choice made for these 'Basic orientations for the sustainability of European tourism', which are an important input to a broad Agenda 21 process for sustainable European tourism, is to reinforce the existing framework for action and to use it to the best advantage. In practical terms this policy will rely on:

* effective implementation of existing initiatives and reinforced efforts of stakeholders, other than the Community, who are active in this field; and

* activities of the Community, of which there are two basic types:

- optimising the effect of Community policies and measures on the sustainability of European tourism, and

- the definition and implementation of complementary tourism-specific action to promote sustainability throughout the Community, which particularly target support of and involvement in other stakeholders' initiatives and which fill gaps left by the Community policies and measures affecting tourism.

This cooperative and pro-active multi-stakeholder approach aims to bridge the remoteness of the Community from the players on the ground as the right road to sustainability for European tourism. It is expected to address the challenges that need to be tackled to ensure tourism sustainability alongside the current benefits that tourism can bring. Given the cross-sector nature of tourism, areas such as employment, regional development, environment, consumer protection, health, safety, transport, taxation and culture will be touched upon.

* Why was a more/less ambitious option not chosen?

In the current situation, a reinforced framework for action provides a feasible, and the most appropriate, approach with regard to the principles of proportionality and subsidiarity. It is capable of dealing with the objectives and challenges identified in a suitable manner by means of an integrated approach within the European Union and in closer cooperation with all stakeholders.

A more ambitious option, i.e. a comprehensive approach as part of a genuine Community policy, risks not corresponding sufficiently to the diversity of the sector and involving an administrative burden on local authorities and enterprises (particularly SMEs) that is not matched by added value. This may constrain stakeholder action and innovation in addressing local issues and/or the effectiveness of a tourism policy. Moreover, the challenges facing tourism are acute, and it is unlikely that a comprehensive policy can be adopted and implemented within a sufficient timeframe to ensure action in the short to medium term, in particular because of the need for the agreement of all Member States.

A less ambitious option, i.e. the total renunciation of Community activities or only relying on established contributions, would correspond more or less to the current situation. This would fail to provide the specific Community contribution needed to trigger sufficient changes in favour of the sustainability of European tourism and to address the objectives of this Communication, and is therefore to be ruled out.

* What are the trade-offs associated with the option chosen?

There are no trade-offs associated with the option chosen. It is fully compatible with the existing Community policy framework regarding related policy fields.

* If current data or knowledge are of poor quality, why should a decision be taken now rather than be put off until better information is available?

Currently existing limited data and knowledge of the tourism sector hinder an accurate quantitative analysis of the impact of tourism. However, despite this weakness, the perceived economic, social and environmental sustainability issues and problems of European tourism, which are both linked to its current consumption and production patterns, and to its further quantitative growth, suggest continuing unsustainable trends of the sector. They show the need to take a decision now on the basic orientations to follow and on initial measures to be launched, and not to put the decision off until better information is available.

The Commission Communication 'Working together for the future of European tourism' identified the need for further work on improving tourism information, communication and statistics on tourism. The Commission has already started to mobilise existing competence and support centres for the development of knowledge and observation regarding tourism, in order to increase the availability of the necessary knowledge and tools for all stakeholders.

Likewise, the Commission has taken the necessary steps, in coordination with the public and private stakeholders concerned and with their support, to introduce Tourism Satellite Accounts (TSAs) in order to improve current statistical information as it exists in Europe (regarded as insufficient from both the qualitative and the quantitative points of view) and to fully reflect the impact and economic importance of tourism as an economic sector.

* Have any accompanying measures to maximise positive impacts and minimise negative impacts been taken?

At the current stage, it is too early to launch additional or accompanying measures to further increase the positive impacts of the policy option chosen. The plan is for them to be defined by the proposed Tourism Sustainability Group and implemented through the planned Commission internal work programme for enhancing the effect of the various Community policies and measures affecting European tourism to support its sustainability.

No negative impacts were identified.

Appendix


Outcome of the Internet based public consultation

(25 April - 31 July 2003)

1. International, European & transnational stakeholder bodies and initiatives

- WTO (World Tourism Organisation).

- WTTC (World Travel & Tourism Council)

- ETC (European Travel Commission)

- ETAG (European Travel & Action Group)

- NET (Network of European private Entrepreneurs in the Tourism Sector)

- ECATRA (European Car & Truck Rental Association)

- ECTAA (Group of National Travel Agents and Tour Operators' association within the EU)

- EFCO & HPA (European Federation of Campingsite Organisations and Holiday Park Associations)

- ETOA (European Tour Operators Association)

- EUFED (European Union Federation of Youth Hostel Association)

- HOTREC (Confederation of National Associations of Hotels, Restaurants, Cafés and Similar Establishments in the European Union and European Economic Area)

- IFTO (International Federation of Tour Operators)

- INSULEUR (Network of the Insular Chambers of Commerce and Industry of the European Union)

- EAPME (European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises

- ETLC (European Trade Union Liaison Committee on Tourism) / EFFAT (European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions)

- EUTO (European Union of Tourist Officers)

- AEBR (Association of European Border Regions)

- AEM (Association Européenne des élus de Montagne)

- CRPM- Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe

- ICLEI (International Council for Local Environmental Initiatives)

- IFN (International Friends of Nature)

- EUROPA NOSTRA, two individual reactions

- Green Globe 21

- eCLAT (Virtual network of researchers on climate change, environment and tourism)

- ECOCLUB S.A. - International Ecotourism Club

- ECOSERT Project Partnership - European Cooperation to achieve Sustainable Environmental Regional development through Tourism

- ECOTRANS e.V. - European network of experts and organisations in Tourism, Environment and Regional Development

- NEWtours - Network of excellence for sustainable tourism and transport

- Tourism-Site - Information network for sustainable development of tourist destinations

- Arc Latin - Arco Latino (59 NUTS III municipalities across the Mediterranean coastline)

- MIO-ECSDE. Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development

- SMART - Sustainable Model for Arctic Regional Tourism (Project partnership consortium)

- SUT-Governance (EC R&D FP5 project, co-ordinator: Institute for Technology Assessment and System Analysis, Karlsruhe Research Centre)

2. National tourism administrations and authorities, and national agencies

- Secrétariat d'Etat du Tourisme, France

- BMWA (Bundenministerium für Wirtschaft und Arbeit), Austria.

- Ministry of Trade and Industry, Finland

- Turistdelegationen (Swedish Tourist Authority)

- State Secretariat in charge of tourism, Hungary

- Det Kongelige Nærings- og Handelsdepartement, Norway

- Bundesamt für Naturschutz (German Federal Agency for Nature Conservation)

- Umweltbundesamt (German Federal Environmental Agency)

3. Regional and local authorities, tourism offices and development bodies

- Agence Développement Local, Ville de Durbuy (Belgium)

- Ulm/Neu-Ulm Tourismuszentrale -Tourism office (Baden-Württemberg/Bayern, Germany)

- Municipality of Tengen (Baden-Württemberg, Germany)

- Agencia Valenciana del Turisme (Spain)

- Canary Islands' Tourism Observatory (Spain)

- Municipality of Calvià (Balearic Islands, Spain)

- Municipality of Girona (Catalunya, Spain)

- Municipality of Lloret de Mar (Catalunya, Spain)

- CESR (Economic and Social Council) Aquitaine (France)

- CESR (Economic and Social Council) Bourgogne (France)

- Coordinamento delle Regioni per le politiche del Turismo italiano (Italy)

- Région Autonome de la Vallée d'Aoste (Italy)

- Regione Sicilia (Italy)

- Provinces Noord Brabant, Limburg and Zeeland (The Netherlands)

- Mikkeli District Tourist Service (Finland)

- LGA/LGIB - Local Government Association / Local Government International Bureau (UK)

- Welsh Tourist Board and the Welsh Local Government Association (United Kingdom)

- South West England - Regional Sustainable Tourism Group (United Kingdom)

- Cornwall Tourist Board (United Kingdom)

- Kent County. Tourism Office (United Kingdom)

- Birmingham Tourism Office (United Kingdom)

- Prague City Development Authority (Czech Republic)

4. National and local associations, unions and bodies

- Nationalparkamt Müritz (Germany)

- WWF-Greece

- ALEFPA- Association Laïque pour l'Éducation, la Formation, la Prévention et l'Autonomie (France)

- FNE - France, Nature, Environment (France).

- CONFCOMMERCIO (The Italian General Confederation of Trade, Tourism, Services and SMEs) & CONFTURISMO (Italian representative of the tourist sector).

- Vereniging OSO - Organisations for Open Air Recreation (Netherlands)

- Austrian Federal Economic Chamber, Tourism and Leisure Industries Division (Austria)

- Service Union United (Finland)

- Coventry and Warwickshire Chamber of Commerce (United Kingdom)

- Church of England National Rural Office (United Kingdom)

- Church Heritage Forum, Archbishops' Council (United Kingdom)

- Sustrans - Sustainable Transport Charity (United Kingdom)

5. National and local networks

- Finnish University Network for Tourism Studies. Research and Training Institute (Finland).

- EHTF - English Historic Towns Forum (United Kingdom)

- Scottish Tourism and Environment Forum (United Kingdom)

- Cornwall Sustainable Tourism Project (United Kingdom)

6. Enterprises

- B.A.U.M Consult and Knowledge Networking (Germany)

- Stattreisen (Germany)

- Accor Group (France)

- Michelin (France)

- Vivacances (France)

- Gheanet Tourism Consultants (Italy)

- Turismo Mediterraneo s.r.l. (Sardegna, Italy)

- Rachel Dodds - Sustainable/Eco Tourism and Tourism Marketing Consultant (United Kingdom).

7. Research & education

- Universidad de Málaga (Spain)

- CSST - Centre for Sustainable Tourism and Transport & NHTV - Breda University of International Education (The Netherlands).

- London Metropolitan University, International Institute for Culture, Tourism and Development (United Kingdom).

- University of Brighton, Centre for Tourism Policy Studies (United Kingdom), two individual reactions.

- University of the West of England, Centre for Environment & Planning-Bristol (United Kingdom).

- Centre for Responsible and Sustainable Tourism Development (Serbia).

- Márcia Cambraia Belderrain, University of São Paulo (Brazil)

Summary of comments from the Internet based public consultation

The reference of this summary is the document published for public consultation on the Internet (http://europa.eu.int/comm/enterprise/ services/tourism/consultation/cons_en.pdf). The summary lists those comments that demand added or improved formulations in relation to the consultation document, or disagree or request deletion. Comments made by different organisations and individual may contradict each other. Details can be accessed via http://europa.eu.int/comm/enterprise/ services/tourism/consultation/index.htm.

1. General remarks:

Add / improve

* Sustainable tourism development guidance must be communicated in plain language targeted on end-users. The font size and layout should make the end-user want to read the text.

* Figures and percentages should indicate source data.

* Acknowledge that there are many models for achieving sustainable tourism development.

* Refer only to things that affect the tourism sector over which the sector (public and private operators) has a great deal of or at least some direct influence (therefore exclude areas such as strategic infrastructure and transport).

* To tackle sustainability problems with regard to tourism we need global environmental governance as a proactive mix of policy (transport, energy and environment), awareness raising amongst consumers and other stakeholders and corporate responsibility of the tourism industry. An effective policy can only be arrived at if we try to influence the major driving forces.

* Pay more attention to the social dimension of sustainability: CSR and the social dialogue merit further emphasis.

* A public and formal commitment from all stakeholders would help the implementation of sustainable tourism a great deal.

* Sustainable tourism demands real leadership, rather than management. Abandon the idea of pleasing all stakeholders ('citizens are the basis of power in a democratic society, stakeholders are the basis in an oligarchy').

* Define the timing, budgetary and technical means for implementing the objectives and measures selected and set priorities according to annual exercises.


2. Analysis of the challenges, views and objectives

Add / improve

* The governance dimension should be added to the three classical pillars of sustainability (the institutional dimension).

* Link all the challenges to the appropriate territorial policy level to provide for a flexible approach.

* Stress that economic growth is fundamental for mainstreaming sustainable policies in tourism.

* Recognise that tourism is consumer-driven and not production-led. Put the emphasis on changing attitudes and demand patterns, as well as on implementation at local level.

* Sustainable tourist behaviour cannot be divorced from 'sustainable consumer behaviour'. Local inhabitants have a crucial role in leading consumers/tourists by example.

* Regarding the supply chain, sustainability cannot rely on voluntary measures only (such as schemes and CSR). Legislation should not be discarded.

* Accept that tourism can be a driver for other economic sectors in order to mitigate current over-dependence on tourism in fragile areas (e.g. islands).

* Security (e.g. terrorist threat) and safety issues (both linked to natural risks or human caused risks) are also major challenges for European tourism.

* Preserving European cultural heritage diversity is a challenge for future European tourism.

* Pay more attention to land use, water and transport as the main threats for sustainability.

* Learn from the ECOPROFIT project regarding a European Programme on Sustainable Tourism and from the PEER project (Partnerships for Extended Entrepreneurial Responsibility in the Tourism Sector) regarding the issue of sustainability reporting of European Tourist destinations.

* Use the WTO definition of a local tourist destination.

* Eliminate doubts regarding the compatibility between cost internalisation and decoupling economic growth from social and environmental costs.

* CSR for the hospitality sector should not be planned, carried out and assessed by a single tourism stakeholder.

* Replace references to 'adequate employment' with 'quality employment'.

* Replace the term 'handicapped' with 'disabled'.

* Explain that a fundamental part of the 'well-being of tourist destinations' is the need to share profits with source market operators.

* Choice of destination is 'discretionary' rather than 'arbitrary'.

Disagree / delete

* Avoid negative considerations such as 'narrow economic imperatives' that do not favour the mutual respect and understanding of the three sustainability pillars.

* If seasonality is a regional aim, then it should be coped with at that level.

* Seasonality is not one of the major challenges, since it is in many cases a natural phenomenon with which many destinations have learnt to live. The real problem is the 'intra-seasonal fluctuations' in visitor numbers that put uneven pressure on tourism systems and resources.

* Do not put the onus on production, bur rather recognise and manage the pressures that create the demand and lead to seasonality (cultural preferences, employment patterns, annual holiday and public holiday restrictions, academic requirements, etc...).

* Assess the difficulty most European consumers have in developing sustainable consumption patterns due to the lack of transparency in an increasing vertically-integrated market.

* Acknowledge that climate change is a challenge (tourism is responsible for 10% of world-wide greenhouse gases and it is also suffering from climate change effects (high temperatures, water quality and shortages, etc.)).

* Do not assume automatically that cultural or heritage-oriented tourism is more 'sustainable' than other forms of tourism: treating culture/heritage as a 'tourism product' detaches culture from its local context and divorces it from its role in the maintenance and development of civil society.


3. Analysis of the state of the art

3.1 Initiatives and contributions of a wide range of stakeholders

Add / improve

* Consider that all initiatives and contributions that have not succeeded are of voluntary nature. Although it is good to have general statements, declarations and basic guidelines, the situation and the nature of the challenges demand responses that integrate the legal, economic and governance points of view.

* Since there are many stakeholders involved in sustainability, the document should either narrow its focus to things it can change or broaden it to include all those whom we need to influence (all sub-sectors of the tourism industry and related complementary supply).

* The role of many local authorities in putting forward sustainable tourism agendas is not sufficiently acknowledged since most of them do not form part of established international networks or have contacts with relevant international bodies. Whether it is a good thing or a bad thing, local stakeholders are the ones with main responsibility for tourism. 'Tourism takes place locally and policies need to be devised and implemented locally in order to address the specific needs and limitations of the destination'.

* Tourism workers and trade unions must be added to the list of stakeholders that are currently developing sustainability for tourism.

* Consider the reasons behind the failure of SMEs' response in taking up sustainability initiatives: 'if you want business to be an agent of change, you have to change the behaviour of its clients'. SMEs' concern is to meet the needs of their customers.

* Consider that for an effective implementation of the many action programmes and guidelines developed at international level there is a need for national/regional sustainable development strategies.

* Mention the tourism-related initiatives in supranational regions within the EU (e.g. The Nordic countries, the Alps and coastal regions) as well as the need for integration of the regional objectives.

* Refine references to existing initiatives of other stakeholders (e.g. as for the TOI, Global Code of Ethics, the 1999 CSD7, etc.) and add some more fundamental initiatives regarding tourism and fair trade, human rights, CSR, and consolidated environmental NGOs' contributions.

Disagree / delete

* Do not regard the contribution of a stakeholder segment as insufficient if indicators to measure insufficiency are not provided.

3.2 Initiatives and contribution of the EC

Add / improve

* Better incorporate the work (policies and programmes) done or being done in other Commission services regarding sustainable tourism development (e.g.: the 6th Framework Programme).

* Consider that most European policies and programmes do not serve an integrated approach that reflects the needs and concerns at regional and local level and therefore are far from benefiting them.

* Adopt a more proactive and supportive role for local and regional initiatives to adopt sustainable tourism policies.

* Integrated Quality Management is a valuable tool to ensure a more competitive tourism industry which will secure environmental, social and economic benefits for the host community and is based on a partnership approach with the main stakeholders.

* Invest in better statistical information generally and on sustainability in particular.

* Explain how the 'reporting mechanism' would be able to provide useful information without becoming a burden.

* Assess the impact of current liberalisation in the tourism sector before pursuing further liberalisation rounds. If services are provided in another country, the workers posted there should benefit at least from the labour standards and working conditions applicable in that country. Further liberalisation should not affect 'service quality, consumer protection, labour standards and public safety'. Do liberalisation of trade and sustainable trade occur at the same time in tourism? (Assess whether competition is working against local communities in the opening up of tourism markets in developing countries). Analyse whether the GATS decision may overrule other international agreements such as the international Biodiversity Convention.

* Do not overstate the benefits of the Euro-Mediterranean Partnership: so far it is mainly focused on a EuroMed Free Trade Area, with its main impact on sustainable trade.

* Pursue a real European-wide Eco-label for tourism destinations.


4. The Commission Communication's policy options

Add / improve

* Consider how the Commission Communication's objectives can be achieved given the absence of any reference to tourism in the Convention for the Future of Europe and the incoming IGC.


* Further consider a true Community policy for tourism related research (including the mutual interaction between tourism and climate change), data and statistics, benchmarking and incentives to other EC policies influencing tourism and its sustainability.

* Reinforce the role of the Tourism focal point within the EC to ensure a leading role for sustainable tourism and maximise the potential of Community action. Although funding for tourism purposes is available, the lack of an ad-hoc tourism programme hinders synergies.

* In a reinforced framework for action the Commission should listen to both industry and trade unions' representatives to find common solutions to the existing problems.

* The selected policy option should be subject to the proactive development of the principles of subsidiarity (formal dialogue with regional and local authorities, partnerships and implementation of real tripartite agreements).

* How could coordination at European level make efforts at local level more efficient?

Disagree / delete

* Vague policy options and little evidence provided in favour of the policy selected.

* The Commission has not been neutral when presenting the policy options.

* Subsidiarity and action at the local level most involved in the customer/supplier relationships are more appropriate.


5. The concept of action and the Community contribution

Add / improve

* Take a stronger lead in coordinating and funding partnerships.

* Provide support/incentives to industry, and SMEs in particular, to encourage the development and adoption of sustainability good practices.

* Coordinate information collation and sharing, supported by research as appropriate, including case studies, good practice guides and cost/benefit analyses. Present information in a practical and user-friendly manner, with good practices being disseminated as 'guidance' rather than 'compulsion'.

* Fund consumer awareness and guidance initiatives, working with the media.

* Improve the coordinating role within the European Commission, aiming to ensure that the interests of tourism are fully taken into account in the preparation of legislation and in the operation of programmes and policies which are not themselves conceived in terms of tourism objectives.

* Set up a comprehensive and reliable statistical framework in order to assess, benchmark and monitor tourism development. Support regional tourism observatories.

* Sustainability reporting mechanisms and CSR should also consider the concerns of tourism workers.


* Prepare a Community programme to support and implement sustainable tourism destination management (which could be implemented within the EU regional policy): in so doing the EC would be shifting policy responsibilities to other stakeholders and providing the means to implement these processes.

* The period 2003-2006 should be devoted to awareness raising and to the establishment of partnership and cooperation mechanisms in order to provide the necessary input to implement sustainable guidance at regional/local level for the programming period 2007-2013.

* Promote special forms of tourism (e.g.: cultural and maritime tourism) and take advantage of events with a global dimension to getthe message across.

* Implement specific action plans for fragile areas such as the Mediterranean islands.

* Make the distinction between tourism within Natura 2000 sites (where tourism should be limited and have positive effects on nature conservation and social wellbeing) and outside protected areas (where the elimination of negative tourism impacts should be the objective).

Disagree / delete

* The Commission's role should be limited to the entrepreneurial aspect of the tourism sector, other related aspect being dealt with at the relevant Commission sector level.

* Is WTTC a truly representative international body?


6. The measures that the Commission could envisage

Add / improve

* In general, the measures should be more concrete, precise and coercive enough to be effective.

* Recognise the particular requirements of SMEs and micro-enterprises.

* Consider legislation if it is the only way to effect change.

* Design at least one specific measure related to training and education.

- The Commission will use the Impact Assessment tool to integrate sustainability concerns into Community policies and initiatives affecting European tourism

This measure should allow the involvement of all stakeholder groups in the impact assessment. Present the most significant developments regarding tourism-related IA annually.

Integrate tourism as a measure in the operational Interreg III A programmes as well as in the PHARE-CBC, TACIS and MED programmes between neighbouring regions.

Exploit the advantages of the synergy between tourism, agriculture, forestry, environmental politics and small and medium-sized companies.


- The Commission could prepare and adopt an action plan for enhancing the effect of the various Community policies and measures affecting European tourism to support the sustainability of the sector.

This measure needs realistic targets and achievable actions, and should improve the capacity and leadership of local authorities, encouraging the latter to take up the principles of governance within these decision-making levels and sustainable tourism planning.

The action plan should include issues of equal access to the tourism product and the benefits of tourism, and also equal opportunities within the tourism industry.

The Commission might undertake an analysis of skills and labour transfer in the sphere of tourism to facilitate transnational cooperation between regions and hence it being taken account of in the national action plans for employment. Study the role of immigrants as a working force for tourism and its impact on local economy.

Laying down European standards for the mutual recognition of tourism qualifications would be valuable and would help create employment opportunities through the placement of employees regardless of their nationality.

Local authorities and destination managers would welcome a comprehensive guide to all Commission policies, programmes and studies which relate to sustainable tourism, and to identifying potential funding support for projects in this field.

Study the relationship between biggest TTOO and local tourism suppliers and its effects on competition. Favour local partnerships to counterbalance Tour Operators' market dominance.

Further assess the impact of the accession of new member states in terms of tourist numbers, labour force and new market destinations.

- The Commission could propose a co-operation agreement with the World Tourism Organisation (WTO) in the field of sustainable tourism.

Identify fields and measures of cooperation defining EC support for WTO global initiatives. Local government must be involved in the preparation and implementation of the agreement via associations such as the Council of European Municipalities and the Regions.

There are other UN agencies that have been substantially involved in sustainable tourism initiatives that should also be included in the scope of this measure. EC-WTO agreement could also expand to sustainable development cooperation in third countries with a particular focus on poverty alleviation strategies through tourism (support a Community-based tourism development in developing countries).

Consider the possibility of a joint partnership between the EC and WTO to take over and manage the EuroVelo network.

- The Commission could launch a European Multi-Stakeholder Monitoring and Steering Group for Tourism Sustainability.

To add value such a group (supported also by the WTO) must have specific and deliverable objectives. The Commission, not the industry, should lead it, and all stakeholders should be part of all similar groups (e.g. on issues such as seasonality, transport, etc., trade unions have also a role to play). Research, measurement and monitoring must enable both the private and public sectors to adapt to changing needs and demands and better manage demand and supply.

Local and regional governments should be represented via pan-European associations.

Study whether this group can be set up within a Europe-wide network of universities with tourism development units committed to working with non-academic institutions in the private and public sectors in the field of sustainable tourism policy ('this would accord well with the principles of the 6th RTD framework programme which seeks inter alia to support the creation of 'knowledge societies' in a wide swathe of policy areas'). Therefore consider including the last measure within this measure.

The development of sustainable tourism information, policy tools and best practice do need further development to facilitate benchmarking and the analysis of information relating to sustainable tourism needs to be developed in a manner which can accommodate the requirements of all different types of destinations.

However, work in this field should respect the principle of subsidiarity and build on work already undertaken within Member States. Getting businesses involved in reporting is challenging, but essential, so the system has to be user-friendly and not too technical. It would be preferable to see workable national systems in place before setting up a European-level system. If, in the future, a European level system is seen to be feasible, we would need to ensure that the European and national systems dovetail and the relevant expert groups in Member States consulted.

Non-tourism stakeholders have a critical role to play in the sustainability of tourism. They can best represent the sustainable development goals and objectives of the host or resident population. Therefore they may also be part of this measure and the following one.

- The Commission could launch a wide-ranging initiative, involving all relevant stakeholders, to further sustainable tourism consumption patterns in Europe. This initiative could focus on the two core problems regarding sustainable consumer choices in leisure tourism, i.e. seasonality and sustainable tourism transport.

The European round table of stakeholders obviously has to be more than just a talking shop and should look into whether realistic action can be taken.

Build on consumer information to ensure market forces are exerted to promote sustainable management. The business case is not sufficiently won since we need to convince business that acting sustainably helps it to save money, that there are markets looking for sustainable products and that the public sector will help them to find them. Inform tourists on how to prevent damage and harm to the environment, the landscape and agriculture.

Provide reliable and user-friendly information on quality standards in hotels.

With regard to seasonality, illustrate the benefits of staggering holidays in the private and public sector and the impact of pension reforms on the tourism sector in the long term. Improve the quality of tourism-related products and services and expand the transport and economic infrastructures to improve the accessibility of tourist areas and to facilitate crossing borders and the local public transport with the objective of lengthening the season and the duration of tourist visits.

Take account of the changes in the demographic structure and design tailor-made programmes catering for special groups (e.g. the young, the elderly and the disabled etc.)


- The Commission could prepare and launch a package of special measures for promoting the principles of good governance and fostering Corporate Social Responsibility (CSR) practices throughout the European tourism sector and its stakeholders as a specific initiative within the European Multi-stakeholder Forum on CSR..

The Commission could provide guidance on the principles of good governance and CSR, but these principles will be best promoted to tourism businesses via member state and regional tourism bodies who can set such guidance within a national or regional context. Consider whether it is possible to do this with large transnational corporations, since for micro-enterprises and SMEs it will be quite difficult.

- The Commission could prepare and launch a package of special measures aimed at the promotion of sustainable tourist destination development and management.

The platform of European tourist destinations for dealing with issues of sustainable tourist destination development and management should be open to all destinations in order to facilitate the exchange of good practice and allow for benchmarking and skills transfer between resorts.

The approach taken by the National Tourism Best Value Group in the UK could serve as the model for the pan-European Platform of destinations. IQM provides a tool to achieve it. All the other measures mentioned should be incorporated into the IQM process.

The idea of a consumer awareness campaign should be developed further before judging whether action at a European level could be effective, although a consistent message across Europe could have an effect. It could be effective and useful if seen as a pan-European issue and if one message is seen by tourists all over Europe. It would achieve economies of scale if resourced nationally or at a European level. There is certainly a need for greater coordination of current initiatives and a need to encourage sharing of experience in what works and what does not in influencing consumer choice.

Support the demand for sustainable tourism products and subsequently give an ad-hoc follow-up to public initiatives to support enterprises.

Tri-partite agreements also need further development and evaluation that might be done via pilot initiatives.

Assess whether this measure (make a link to the ESDP) might be funded by the 6th RTD programme, ensure that the management of cultural heritage sites is included in this programme, and study whether Local Research Bodies can be considered beneficiaries of the Community framework programme and could be covered under the last measure.

- In addition, the Commission could promote the development and use of information tools and networks that involve and target the various types of stakeholders, in order to disseminate best practice and good governance regarding the sustainability of European tourism, at destination and enterprise level.

Disseminate information through the internet, reliable representatives and networks and consider the coordination of the policies and best practices identified. Action regarding exchange of best practices should follow this circle: awareness, information, dissemination, follow-up and feedback.

The WTO can also help in implementing this and the previous measure through its Destination Management Task Force and the Cooperation Network for the Sustainable Management of Coastal Destinations.

Disagree / delete

* Tourism SMEs cannot cope and benefit from existing legislation and information.

* Any suggested action plan should itself be subject to consultation before implementation. Therefore avoid references to vague action plans. Caution if the Commission intends to impose an action plan on communities.

* Cooperate with the WTO rather than pursuing working agreements.

* A 'round table' of stakeholders to consider the problems of seasonality is unlikely to make a significant contribution to the pressures felt at local level, and the perspective is likely to be too broad and the ability to influence too remote.

* More information is needed before considering whether target-based agreements can be valuable.


7. What other stakeholders should do.

Add / improve

* The key stakeholders should also include the host communities, service providers to the tourism industry and the community sector.

* European stakeholders should also be added to the list of those who share a prime responsibility for implementing tourism sustainability.

* Identify the roles and responsibilities of the actors within the tourism consumer chain.

* Indicate how individuals would assume their responsibility through awareness raising in fostering sustainable consumption.

* The overall aim should be to get the consumer to equate sustainable good practice with a quality product.

* Reflect on entering sustainable development principles for tourism in primary schools.

* Industry operators might draft and follow a self-regulation code based on sustainable principles. Refer to the role of tourism and hotel companies in making extensive use of energy, water and waste efficiency and saving measures; the need to favour soft mobility and transport means and take up sustainable technologies.

* Consider the impact of market concentration in the European tourism industry in providing an available range of choices for customers wishing to make a sustainable choice.

* Tourism development may help in the questions related to the development needs of border regions and to their weaknesses: promoting economic diversification, creating new employment opportunities and second jobs.

* Set up an annual sustainable tourism award supported by the private sector.

Disagree / delete

* This chapter generally repeats the statements of the first three paragraphs of chapter 5.

* Do not exaggerate the influence of international organisations, such as WTO or UNEP, in local tourist development.

* Trade unions' role should appear separately to the unspecified 'other stakeholders'

* Include chambers of commerce and industry among 'other stakeholders'

* Further research the potential of tourism environmental taxes.

* Do not favour mass tourism in regions with a tendency to be greatly dependent on tourism since it might result in further dependencies and imbalance in the economic structure of the region.

* Pay more attention to the possible indirect effects of tourism, such as creating new markets for local products and services.