Bijlagen bij COM(2005)120 - Herstructureringen en werkgelegenheid - Anticiperen op en begeleiden van herstructureringen met het oog op de ontwikkeling van de werkgelegenheid: de rol van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijlage

Voorgestelde maatregelen

- Herziening van de Europese werkgelegenheidsstrategie op grond van drie prioriteiten: vergroting van de arbeidsparticipatie, verbetering van het aanpassingsvermogen van werknemers en bedrijven en meer investeringen in menselijk kapitaal.

- Hervorming van de financiële instrumenten, met name ter versterking van de bijdrage van het cohesiebeleid, het ESF en de Europese programma’s voor levenslang leren aan de strategie van Lissabon.

- Oprichting van een groeiaanpassingsfonds (met een kapitaal van 1 mld €) en de aanleg van reserves voor onvoorziene uitgaven in het kader van het cohesiebeleid (ten belope van 1% van de toegewezen middelen voor "Convergentie" en 3% van de toegewezen middelen voor "Concurrentievermogen") om het hoofd te kunnen bieden aan onverwachte schokken.

- Bevordering van de fundamentele sociale normen, menswaardige arbeid en de sociale dialoog in het buitenlands beleid.

- Versterking van de follow-up van herstructureringen door de European Restructuring Monitor.

- Versterkte sectorale en regionale follow-up van de sectoren waarin zich significante ontwikkelingen van het concurrentievermogen op korte termijn kunnen voordoen.

- Sterkere betrokkenheid van de comités van de sectorale sociale dialoog bij herstructureringsvraagstukken.

- Oprichting van een taskforce in de Commissie over herstructureringen.

- Oprichting van een forum "Herstructureringen".

- Lancering van een groenboek over de ontwikkeling van het arbeidsrecht.

- Bevordering van de intracommunautaire mobiliteit van de werknemers.

- Lancering van de tweede fase van de raadpleging van de sociale partners over de herstructureringen en de Europese ondernemingsraden, met name met het oog op de aanmoediging van de goedkeuring van hun richtsnoeren voor beste praktijken in verband met herstructureringen en Europese ondernemingsraden.