Bijlagen bij COM(2006)214 - Monitoringverslag inzake de stand van de voorbereidingen van Bulgarije en Roemenië op hetEU-lidmaatschap

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage IX bij de Akte van Toetreding opgesomde verplichtingen en vereisten met betrekking tot justitie en binnenlandse zaken en mededinging, of

- met eenparigheid van stemmen, indien duidelijk blijkt dat de stand van voorbereiding voor de aanneming en uitvoering van het acquis in Bulgarije of Roemenië zodanig is dat er een ernstig gevaar bestaat dat één van beide staten op een aantal belangrijke gebieden klaarblijkelijk niet gereed is om voor de datum van toetreding van 1 januari 2007 te voldoen aan de voorwaarden van het lidmaatschap.

Gebaseerd op de vorderingen die Bulgarije en Roemenië hebben gemaakt, en die in de begeleidende monitoringverslagen wordt geëvalueerd en in deze mededeling kort is samengevat, meent de Commissie dat Bulgarije en Roemenië op 1 januari 2007 gereed zullen zijn voor het EU-lidmaatschap, mits zij nog resterende vraagstukken aanpakken.

Een onpartijdig, onafhankelijk en effectief justitieel stelsel, dat volledig is uitgerust voor de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad, is van zeer groot belang, aangezien dit een belangrijke basis is voor het functioneren van de gehele samenleving en de economie. In dit verband geldt:

- Bulgarije moet duidelijke bewijzen laten zien van resultaten van de strijd tegen corruptie, met name corruptie op hoog niveau, in termen van onderzoeken en daaruit voortvloeiende justitiële procedures.

- Voortbouwend op de reeds geboekte vooruitgang moet Roemenië zijn inspanningen voortzetten en verdere resultaten laten zien van de strijd tegen de corruptie, met name in termen van verdere onderzoeken en daaruit voortvloeiende justitiële procedures.

- Bulgarije moet zijn justitiestelsel verder hervormen, met name ter versterking van de transparantie, efficiency en onpartijdigheid, maar ook om twijfels weg te nemen ten aanzien van de onafhankelijkheid van justitie.

- Voortbouwend op de reeds geboekte vooruitgang moet Roemenië de tenuitvoerlegging van de lopende justitiële hervormingen consolideren en de transparantie, efficiency en onpartijdigheid van justitie verder versterken.

Daarnaast moet Bulgarije:

- duidelijkere bewijzen leveren van resultaten bij het onderzoeken en vervolgen van georganiseerde misdaadnetwerken, de wetgeving ter bestrijding van fraude en corruptie effectiever en efficiënter implementeren, de bepalingen tegen het witwassen van geld beter handhaven, een geïntegreerd beheers- en controlesysteem in de landbouw (IACS) opzetten, destructie-, inzamelings- en verwerkingsinstallaties opzetten die voldoen aan de wet- en regelgeving van de EU op het gebied van overdraagbare spongiforme encephalopathie (TSE) en dierlijke bijproducten, en de financiële controle versterken met betrekking tot het toekomstig gebruik van de Structuurfondsen en het Cohesiefonds.

Voorts moet Roemenië:

- betaalorganen accrediteren voor de afhandeling van uitgaven in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, een geïntegreerd beheers- en controlesysteem in de landbouw (IACS) opzetten, destructie-, inzamelings- en verwerkingsinstallaties opzetten die voldoen aan de wet- en regelgeving van de EU op het gebied van overdraagbare spongiforme encephalopathie (TSE) en dierlijke bijproducten, en zorgen voor IT-systemen voor de belastingdienst die kunnen samenwerken met die van de rest van de Unie, zodat de BTW overal in de interne markt van de EU correct kan worden geïnd.

De Commissie zal de vorderingen van Bulgarije en Roemenië met het aanpakken van de nog resterende problemen uiterlijk begin oktober opnieuw bezien. Op die grondslag zal zij besluiten of de datum voor de toetreding van beide landen tot de Europese Unie op 1 januari 2007 kan worden gehandhaafd. In dat verslag zullen ook de terreinen worden gespecificeerd waarvoor vrijwaringsmaatregelen of andere corrigerende maatregelen nodig zijn bij toetreding.