Bijlagen bij COM(2007)341 - Hongkong: Jaarverslag 2006

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2007)341 - Hongkong: Jaarverslag 2006.
document COM(2007)341 NLEN
datum 20 juni 2007
Bijlage III (CEPA IV) werd ondertekend op 27 juni 2006. Het Chinese vasteland en Hongkong bleven samenwerken om de markttoegang voor beide partijen te verbeteren en bereikten een akkoord over verdere liberaliseringsmaatregelen voor zowel goederen als diensten en over maatregelen om de bescherming van intellectuele eigendom te bevorderen. De overeenkomst trad op 1 januari 2006 in werking en sindsdien genieten alle producten van oorsprong uit Hongkong (met uitzondering van bepaalde verboden artikelen) vrijdom van rechten bij de invoer op het Chinese vasteland indien is voldaan aan de CEPA-oorsprongsregels. In totaal zijn 27 dienstensectoren onder CEPA geliberaliseerd sinds deze overeenkomst in 2004 volledig werd toegepast. De vrijhandelsregeling verleent dienstverstrekkers van Hongkong snellere en ruimere markttoegang terwijl bepaalde sectoren zelfs een WTO-plus-behandeling genieten, waaronder toerisme, juridische diensten, audiovisuele diensten, vervoerdiensten en distributiediensten. De preferentiële bepalingen voor de dienstensectoren hebben de positie van Hongkong als dienstencentrum verder verstevigd.

Milieu. Het is bekend dat de EU prioriteit toekent aan de klimaatverandering en de lucht-, water- en andere vervuilingen. De Commissie is ervan overtuigd dat internationale grensoverschrijdende samenwerking in dit verband essentieel en in het algemeen belang is. De Commissie is verheugd over de voorstellen van de regering van Hongkong betreffende nieuwe milieumaatregelen die in de beleidstoespraak van de regeringsleider van oktober 2006 zijn uiteengezet, in het bijzonder de verwijzing naar en de voorgestelde toepassing van EURO-normen en -richtsnoeren. De Commissie is bereid Hongkong bij de implementatie van deze maatregelen te helpen en aan te moedigen, en de mogelijkheden voor trilaterale samenwerking met het Chinese vasteland in voorkomend geval verder te onderzoeken.

Betrekkingen tussen de EU en Hongkong

De Commissie heeft op 26 oktober een mededeling aangenomen met als titel “De Europese Unie, Hongkong en Macao: mogelijkheden tot samenwerking 2007-2013”[1], die op 12 december in de conclusies van de Raad werd bekrachtigd. De mededeling onderscheidde zeven sleutelsectoren waarin beter moet worden samengewerkt: handel en douane, financiën, interpersoonlijke contacten (inclusief academische contacten), transport, milieu, gezondheid en voedselveiligheid. In de mededeling stelde de Commissie ook een gestructureerd, periodiek overleg voor tussen de Commissie en de regering van Hongkong over aangelegenheden die onder haar bevoegdheid vallen.

Op 21 december nam de Raad een financieringsinstrument aan voor samenwerking met industrielanden en andere hoge-inkomenslanden en -gebieden, waaronder Hongkong. De Commissie zal met Hongkong de elementen bespreken en vastleggen van een samenwerkingsprogramma dat tegen eind 2007 van start moet gaan.

Voorzitter Barroso ontving op 7 november de regeringsleider van Hongkong, Donald Tsang, in Brussel. De twee leiders waren het erover eens dat Hongkong en de Europese Unie hun samenwerking op gebieden van gemeenschappelijk belang moeten ontwikkelen, verbreden en verdiepen. Zij besloten een gestructureerd overleg te starten om zo in nauw contact te blijven op alle niveaus en ervoor te zorgen dat de relaties positief evolueren, en zij namen zich voor uitdagingen en kansen snel en doeltreffend te identificeren en een adequate respons te bieden.

In 2006 vond tussen de Europese Commissie en Hongkong een opeenvolging van vergaderingen en missies op hoog niveau plaats, die de relaties verstevigden.

- Het EG-Hongkong Comité Overname kwam in januari samen in Hongkong en beoordeelde de uitvoering van de overnameovereenkomst tussen de EG en Hongkong.

- De commissaris voor Gezondheid en consumentenbescherming Markos Kyprianou trok aan het hoofd van een uitgebreide missie naar Hongkong om de paraatheid in geval van een eventuele pandemische uitbraak te bespreken en de gezondheidsfaciliteiten van Hongkong te bezoeken.

- De heer Klaus Regling, directeur-generaal van het DG Economische en financiële zaken, en de heer Jose Manuel Gonzalez-Paramo, lid van de directie van de Europese Centrale Bank, zaten in februari samen met de heer Joseph Yam, directeur-generaal van de monetaire autoriteit van Hongkong, een belangrijke conferentie in Hongkong voor over “de Euro: Lessen voor Europese en Aziatische financiële markten” .

- De commissaris voor de Interne markt Charlie McCreevy bracht Hongkong in mei een bezoek en hield besprekingen met de minister van Financiën en de Schatkist, Frederick Ma, en met de hoogste ambtenaren van de commissie Effecten en termijncontracten, de monetaire autoriteit en de beurs van Hongkong.

- De commissaris voor Informatiemaatschappij en media Viviane Reding nam in december in Hongkong deel aan de conferentie Telecom World 2006 van de Internationale Telecommunicatie-Unie.

Het Bureau van de Europese Commissie in Hongkong werd opgericht in 1993 en zestien lidstaten van de Europese Unie hebben een voltijdse plaatselijke diplomatieke missie die is geaccrediteerd bij Hongkong en de relaties onderhoudt (de Portugese missie is in het nabijgelegen Macao gevestigd). Volgens de statistieken van de regering van Hongkong verbleven er dato augustus 2006 ongeveer 37 000 EU-burgers in Hongkong.

De publieke diplomatie van de EU in Hongkong werd in 2006 versterkt. Het hele jaar door heeft het Bureau van de Europese Commissie in Hongkong een actief en omvangrijk programma voor informatie en publieke diplomatie uitgevoerd, dat via de media en de maatschappij van Hongkong de waarden en het beleid van de EU overbrengt op het economische, regelgevende, sociale, onderwijskundige en culturele domein. Bovendien wilde de Commissie deze kwesties bespreken en onderzoeken en eventuele toekomstige samenwerking tussen de EU en Hongkong op gebieden van gemeenschappelijk belang ontwikkelen en verbreden. Hiertoe werden door het Bureau van de Europese Commissie in Hongkong in 2006 acht consultatieve seminars gehouden waar meer dan 200 vertegenwoordigers van diverse sectoren van de samenleving in Hongkong bij betrokken waren: onderwijs en onderzoek, milieu, gezondheid, voedsel en productveiligheid, handel, economie en financiën, Europese kamers van koophandel, en de in Hongkong gevestigde EU-bedrijfsgemeenschap en exporteurs naar de EU-markt, alsmede seminars voor de hoofden van de EU-missies en handelscommissarissen in Hongkong.

[1] “De Europese Unie, Hongkong en Macao: mogelijkheden tot samenwerking 2007-2013”. Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement. COM(2006) 648 definitief van 26.10.2006.