Bijlagen bij COM(2008)898 - Aanbeveling van de Europese Centrale Bank voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2533/98 met betrekking tot het verzamelen van statistische gegevens door de Europese Centrale Bank

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage A" te vervangen door "in ESA 95".

6.2. Het zou ook raadzaam kunnen zijn de definitie van "elektronisch geld" in artikel 1, lid 6, van de verordening aan te passen door te verwijzen naar de definitie van "elektronisch geld" in artikel 1, lid 3, onder b) van de e-geld-richtlijn.

7. CONCLUSIE

7.1. De aanbevolen verordening kan in het algemeen worden toegejuicht voor zover deze bijdraagt tot een doelmatige samenwerking tussen het ESS en het ESCB bij het verzamelen en uitwisselen van statistische informatie en tot consistente statistieken van hoge kwaliteit op Europees niveau. Er wordt niettemin op gewezen dat de aanbevolen verordening meer specifiek zou kunnen zijn wat betreft kwesties die verband houden met de referentiepopulatie van informatieplichtigen in overeenstemming met de taken van het ESCB en op het gebied van de geheimhoudingsplicht.

7.2. De transparantie van de gegevens die het ESCB bij de sector financiële instellingen inwint moet zoveel mogelijk worden gegarandeerd. Te dien einde moeten de verzamelde gegevens, waaronder de afgeleide geaggregeerde statistische informatie, voor het publiek toegankelijk zijn. Bij het invoeren van meer transparantie in de verordening moet rekening worden gehouden met het feit dat een hoog niveau van gegevensbescherming en de geheimhoudingsplicht moeten worden gehandhaafd; de identificatie van economische actoren mag niet mogelijk zijn en de stabiliteit van de sector mag niet worden geschaad. Daarvan uitgaande kan worden voorgesteld in de verordening bepalingen op te nemen ter waarborging van de transparantie en van de toegankelijkheid voor het publiek van de door het ESCB bij de sector financiële instellingen verzamelde gegevens, maar daarnaast moet ook voor een hoog niveau van gegevensbescherming wordt gezorgd.

7.3. Tenslotte zou de komende verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake Europese statistieken en de voorgenomen herziening van Verordening (EG) nr. 2533/98 van de Raad een nieuwe stimulans kunnen zijn voor de betrekkingen tussen het ESCB en het ESS door middel van, bijvoorbeeld, hernieuwde pogingen om tot een gemeenschappelijke programmering en strategische doelstellingen te komen voor de productie, ontwikkeling en verspreiding van Europese statistieken.

[1] PB C 251 van 3.10.2008, blz. 1.