Bijlagen bij COM(2011)52 - Antwoord op de tussentijdse evaluaties van het zevende kaderprogramma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie en van de financieringsfaciliteit met risicodeling

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage II bij KP7 wordt de financiële bijdrage van de EU voor RSFF opgesplitst in twee delen: een eerste tranche van 500 miljoen euro voor de periode 2007-2010; een mogelijke tweede tranche van 500 miljoen euro voor de periode 2011-2013, afhankelijk van een tussentijdse evaluatie.

4.2. Tussentijdse evaluatie van RSFF

De met de uitvoering van deze tussentijdse evaluatie belaste groep onafhankelijke deskundigen voerde zijn werkzaamheden in de eerste helft van 2010 uit. De groep concludeert in zijn verslag[13] dat de RSFF een innovatief, anticyclisch, vraaggestuurd financieringsinstrument is dat met succes is geïntroduceerd in de regeling voor de financiering van onderzoek van de Europese Unie, en dat de financiering van onderzoek, ontwikkeling en innovatie mede daardoor drastisch is uitgebreid. De groep onafhankelijke deskundigen benadrukt dat de RSFF sinds de introductie ervan in de hele EU aanzienlijke resultaten heeft opgeleverd, zelfs grotere dan aanvankelijk werd verwacht[14] en wijst er bovendien op dat de invoering van de RSFF zeer efficiënt en effectief is verlopen, zodat binnen de EIB en de Commissie een enorme kennis is opgebouwd over het beheer van zo'n nieuw en gemeenschappelijk beoordeeld financieringsinstrument, en dient als goede les en stimulans voor wat kan worden bereikt door risicokapitaal uit de EU-begroting en de financiële middelen en de deskundigheid van de EIB verstandig te combineren.

Overwegende dat RSFF een model is dat als voorbeeld kan dienen en dat verder moet worden ontwikkeld en intensiever moet worden toegepast, heeft de groep onafhankelijke deskundigen 10 aanbevelingen gedaan die als volgt kunnen worden gegroepeerd:

- Huidige programmeringsperiode (2011-2013):

- onmiddellijke vrijmaking van de bijdrage van de EU van maximaal 500 miljoen euro aan de RSFF onder de in de rechtsgrondslag voor KP7 van de Commissie vastgestelde voorwaarden – ( aanbeveling 1 );

- aanvullende bijdrage van de EU van maximaal 500 miljoen euro aan RSFF voor de periode 2011-2013 uit het specifiek programma "samenwerking” van KP7 van de Commissie – ( aanbeveling 5 );

- renouvellerend karakter van de financiële bijdrage van de EU om tot eind 2013 aan de vraag te kunnen voldoen – ( aanbeveling 7 );

- mogelijke verbeteringen invoeren voor sommige reeds ondersteunde doelgroepen (met name MKB, onderzoeksinfrastructuur) door de introductie van specifieke benaderingen en een wijziging van de risicodeling – ( aanbevelingen 2, 3 en 4 ).

- Volgende programmeringsperiode, na 2013:

- voortzetting en uitbreiding van de schaal en de werkingssfeer van de RSFF (“vernieuwde RSFF”) met een speciale renouvellerende financiële bijdrage van de EU van minimaal 5 miljard euro – ( aanbevelingen 7, 9 en 10 );

- er moet worden ingezet op een zekere mate van rationalisering van bestaande/toekomstige EU-financieringsinstrumenten (overlappingen voorkomen en zorgen voor synergieën) – ( aanbeveling 6 );

- zorgen voor regelmatige toetsing – ( aanbeveling 8 ).

4.3. Het antwoord van de Commissie

De Commissie is ingenomen met de gedetailleerde en grondige analyse van de groep onafhankelijke deskundigen.

Aangezien een positieve tussentijdse evaluatie van de RSFF een voorwaarde is voor de vrijmaking van de tweede tranche van 500 miljoen euro van de financiering uit KP7 van de RSFF voor de periode van 2011 tot en met 2013, merkt de Commissie op dat het vrijmaken van deze tweede tranche sterk wordt aanbevolen door zowel de groep onafhankelijke deskundigen (aanbeveling 1) als de groep deskundigen die zich bezighoudt met de tussentijdse evaluatie van KP7. Door vóór de EU-begroting van 2011 te stemmen, hebben de Raad en het Europees Parlement in beginsel reeds hun goedkeuring gehecht aan de vrijmaking van de tweede tranche (begroting van 250 miljoen euro voor 2011). De Commissie roept deze beide instellingen echter op op een later tijdstip in 2011 een formeler antwoord te geven over de hele periode (2011-2013), als zij dit passend achten.

De Commissie stemt volledig in met de aanbevelingen 2, 3 en 4 van de groep onafhankelijke deskundigen om aan de behoeften van de momenteel ondervertegenwoordigde groepen in de RSFF (te weten MKB, universiteiten/onderzoeksorganisaties en onderzoeksinfrastructuur) tegemoet te komen. Tussen de Commissie en de EIB vinden momenteel reeds technische onderhandelingen plaats om concrete oplossingen en nieuwe werkwijzen te vinden hoe deze doelstellingen kunnen worden bereikt, onder meer door bepaalde wijzigingen in de risicodeling, een aanpak door middel van portefeuilles, verhoging van de risiconiveaus en door gebruikmaking van risicokapitaal. Deze werkzaamheden zullen in de eerste helft van 2011 leiden tot een wijziging van de overeenkomst tussen de Commissie en de EIB inzake de invoering van RSFF.

De Commissie staat achter de doelstellingen die zijn geformuleerd in de aanbevelingen van de groep onafhankelijke deskundigen voor de volgende programmeringsperiode (na 2013). Zij merkt op dat zij voldoen aan de doelstellingen van de mededeling inzake de Innovatie-Unie[15] om de toegang tot financiering te verbeteren, meer particuliere financiering aan te trekken en ruimer gebruik te maken van financiële engineering ter ondersteuning van innovatie[16]. Momenteel wordt geanalyseerd hoe een uitbreiding van de werkingssfeer van de RSFF concreet kan worden gefinancierd om de risicodeling te kunnen verruimen voor projecten op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie, en hoe de EU de invoering van ambitieuze nieuwe doelstellingen zal kunnen financieren en steunen (zoals het SET-plan), met inbegrip van de Europa 2020-vlaggenschipinitatieven zoals Digitale Agenda en Efficiënt gebruik van hulpbronnen. De Commissie en de EIB-groep werken momenteel aan het ontwerp van een doeltreffend, doelmatig en rationeel gebruik van financiële instrumenten, met name op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vanuit een beleidsoverschrijdend perspectief.

Tot slot is de Commissie het eens met de aanbeveling van de groep onafhankelijke deskundigen inzake een regelmatige doorlichting van de uitvoering van de RSFF en zal zij in 2011 concrete actie ondernemen.

[1] PB L 412 van 30.12.2006, blz. 1.

[2] “Catalysing European Competititveness in a Globalising World” – Verslag van het panel dat zich bezighoudt met de tussentijdse evaluatie inzake ICT in het kader van KP7; andere relevante evaluaties op het gebied van ICT zijn onder meer de tussentijdse beoordelingen van de gezamenlijke technologie-initiatieven (GTI’s) ARTEMIS and ENIAC en de tussentijdse evaluatie van het gemeenschappelijk programma omgevingsondersteund wonen (Ambient-Assisted Living) http://ec.europa.eu/dgs/information_society/evaluation/rtd/index_en.htm

[3] C/2009/8412-1

[4] http://ec.europa.eu/research/evaluations

[5] Besluit 1982/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006, Bijlage II.

[6] Beschikking 2006/971/EG van de Raad – 19 december 2006 – bijlage III.

[7] Beschikking 2006/974/EG van de Raad – 19 december 2006 – bijlage III.

[8] Bijlage II bij Besluit 1982/2006/EG, blz. 38.

[9] http://ec.europa.eu/research/evaluations

[10] De kop van elke aanbeveling is hier overgenomen, maar de volledige tekst kan in de betrokken evaluatieverslagen worden geraadpleegd.

[11] http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

[12] COM(2010) 187 definitief van 29.4.2010.

[13] Het verslag van de groep onafhankelijke deskundigen is door mevrouw Erika MANN (voorzitter van de groep) en de heer Luc SOETE (rapporteur van de groep) gepresenteerd aan het ITRE-commissie van het Europees Parlement, aan de Groep onderzoek van de Raad, alsmede aan de betrokken KP7-programmacomités.

[14] Tegen het einde van 2009 was 6,3 miljard euro aan leningen in het kader van RSFF goedgekeurd en werd 16,2 miljard euro steun verleend, waarmee een aanzienlijk hefboomeffect van 15 werd bereikt (EU/EIB begrotingsmiddelen tegen totale investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie); de RSFF-projecten bevinden zich in 18 EU-lidstaten en 2 geassocieerde landen. De cijfers voor RSFF tot en met september 2010 zijn: 8,1 miljard euro aan goedgekeurde leningen voor 82 projecten; 5,3 miljard euro aan afgesloten leningen voor 54 projecten.

[15] COM(2010) 546 van 6.10.2010.

[16] Zoals ook aangegeven in de Mededeling “Bijdrage van het regionaal beleid aan de slimme groei in het kader van de Europa 2020-strategie” COM(2010) 553 van 6.10.2010.