Bijlagen bij JOIN(2015)16 - Actieplan inzake mensenrechten en democratie (2015-2019) "De mensenrechten in de EU centraal blijven stellen"

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage 12 bij het EU-beleid inzake begrotingssteun voor 2012 waarbij een toetsing van de fundamentele waarden was ingesteld als essentieel element voor begrotingssteun en in dit verband meer bepaald de volledige integratie van een op de mensenrechten gebaseerde aanpak in de overeenkomsten inzake sectorale hervormingen.
Tegen 2017EDEO, COM69.c. Onderzoeken van de mogelijkheid om een op de mensenrechten gebaseerde aanpak verder door te voeren in externe activiteiten die niet ontwikkelingsgerelateerd zijn, de gevolgen analyseren van het recht op ontwikkeling en de resultaten evalueren van de post-2015 ontwikkelingsagenda.
Tegen 2017EDEO, COM70. De bijdrage versterken van de effectbeoordelingen aan de naleving van de mensenrechten
a. Voortbouwend op de bestaande effectbeoordeling van de EU-activiteiten op het gebied van de grondrechten, verder verbeteren van de integratie van de mensenrechten in de effectbeoordelingen van de Commissie voor voorstellen die een extern effect en een mogelijk effect op de mensenrechten hebben. Zulks waar nodig door verdere sturing over de analyse van de effecten op de mensenrechten, versterking van de expertise en de capaciteiten voor dit type analysen en degelijk overleg met relevante groepen van belanghebbenden die aan belangrijke risico's inzake de mensenrechten blootstaan.
DoorlopendEDEO, COM71.b. Waar relevant, integreren van de analyse van de effecten op de mensenrechten in de ex-post-evaluaties van de Commissie van EU-optreden met externe effecten.
DoorlopendCOM, EDEO72.c. Verzekeren van de samenhang van het beleid tussen enerzijds de analyse van de effecten op de mensenrechten in de effectbeoordelingen en anderzijds andere mensenrechtengerelateerde beleidsinstrumenten, met inbegrip van landenstrategieën, mensenrechtendialogen en instrumenten voor begrotingssteun/programmering van financiering, ten einde de mogelijke negatieve gevolgen vast te stellen en de positieve te maximaliseren.
DoorlopendEDEO, COMV. VERDIEPING VAN DE DOELTREFFENDHEID EN EEN OP RESULTATEN GERICHTE INGESTELDHEID INZAKE MENSENRECHTEN EN DEMOCRATIE
73. Grotere doeltreffendheid van de mensenrechtendialogen
a. Ontwikkelen, delen van en voortbouwen op de optimale werkwijzen die voor de mensenrechtendialogen zijn vastgesteld, met inbegrip van vervolgprocessen.
Doorlopend

EDEO, Raad74.b. Garanderen dat mensenrechtenoverwegingen worden geïntegreerd in de diverse sectorale dialogen met een partnerland en als zodanig onderdeel uitmaken van de algemene bilaterale strategie.
DoorlopendEDEO, Raad75.c. Interne-externe coördinatie garanderen in de context van de mensenrechtendialogen, met inbegrip van de jaarlijkse dialoog tussen de EU en de maatschappelijke organisaties. Een aantal prioritaire mensenrechtenkwesties vaststellen en aanpakken waarvoor een betere EU-respons kan worden geboden in de context van de externe mensenrechtendialogen.
DoorlopendEDEO, COM, Raad, LS

76.d. Integreren van samenwerking binnen de mensenrechtenfora van de VN in de bilaterale mensenrechten- en politieke dialoog en -samenwerking. Nauwer samenwerken en vaststellen van gezamenlijke acties, met name met de strategische partners. Richtsnoeren ontwikkelen voor het systematische gebruik van verslagen en aanbevelingen van de universele periodieke toetsing, verdragsmonitoringorganen en de speciale procedures van de VN-Mensenrechtenraad.
DoorlopendEDEO, COM, Raad, LS77.e. Vaststellen en toetsen van prioriteiten, doelstellingen, voortgangsindicatoren voor de mensenrechtendialogen en overlegronden van de EU, ten einde de herziening ervan te vergemakkelijken, met erkenning van het feit dat de betrokken partners verschillen in capaciteit en bereidheid en dat flexibiliteit en pragmatisme van groot belang zijn.
Tegen 2017EDEO, Raad78. Verbetering van de zichtbaarheid en de effecten van de landenstrategieën inzake mensenrechten
a. Integreren van de uitvoeringsprioriteiten en democratie-analysen van de landenstrategieën inzake mensenrechten in de politieke dialogen, rapportage en bezoeken op hoog niveau.
DoorlopendEDEO, COM, LS79.b. Garanderen van de vervolgcontrole van de landenstrategieën inzake mensenrechten via gezamenlijke jaarlijkse uitvoeringsverslagen die bij de relevante instanties van de Raad moeten worden gepresenteerd.
DoorlopendEDEO, COM, Raad, LS80.c. Garanderen dat de steunprogramma's van de EU en de lidstaten rekening houden met de tenuitvoerlegging van de prioriteiten van de landenstrategieën inzake mensenrechten en deze faciliteren.
Doorlopend

EDEO, COM, LS81. De nadruk leggen op een betekenisvolle tenuitvoerlegging van de EU-mensenrechten-richtsnoeren
a. Intensiveren van de verspreiding van relevante documenten ter sturing en opleiding, specifiek voor diplomatiek personeel in de delegaties van de EU en de ambassades van de lidstaten, ook op het niveau van de ambassadeurs.
DoorlopendCOM, EDEO, LS82.b. Systematisch verslag uitbrengen over de uitvoering van de richtsnoeren en invoering van logboeken over specifieke thematische kwesties, om een meer systematische controle van individuele gevallen te garanderen en een regelmatige uitwisseling van optimale praktijken bij de uitvoering van de richtsnoeren te bevorderen.
DoorlopendCOM, EDEO, LS83. Het effect van verkiezingswaarnemingen maximaliseren
a. Consolideren en codificeren van beste praktijken ter stimulering van de aanbevelingen van verkiezingswaarnemingsmissies van de EU en de OVSE/ODIHR in de politieke dialogen en democratie-ondersteuningsactiviteiten van de EU en de lidstaten.
Tegen 2016EDEO, COM, Raad84.b. Versterken van de langetermijnplanning en geïntegreerde ontwikkeling van alle aspecten van EU-steun en steun van de lidstaten aan de verkiezingscyclus, door innovatieve steunmechanismen te exploreren.
Tegen 2019EDEO, COM, LS85. Doeltreffend gebruik en optimale coherentie van het beleid, de instrumenten en de financiering van de EU garanderen
a. Consolideren van de bestaande hulpmiddelen en rapportagemechanismen ter ondersteuning van de democratie en ter bevordering van de mensenrechten voor grotere coherentie en doeltreffendheid van de EU-actie (bv. landenstrategieën inzake mensenrechten, democratie-analysen en actieplannen, verslagen van verkiezingswaarnemingsmissies, missies voor steun aan verkiezingen en follow-up, uitbreidingsvoortgangsverslagen, voortgangsverslagen van het Europees nabuurschapsbeleid en actieplannen, routekaarten voor de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties, toetsing van fundamentele waarden voor overeenkomsten inzake goed bestuur en ontwikkeling, kaders voor risicobeheer voor begrotingssteun).
Tegen 2017

EDEO, COM, Raad

86.b. Versterken van wereldwijde democratie-analyse op basis van de getrokken lessen uit de proefprojecten van democratie-ondersteuning.
Tegen 2017EDEO, COM, LS1.c. Verder ontwikkelen van werkmethoden om de beste samenhang te verzekeren tussen dialoog, gerichte steun, stimulansen en beperkende maatregelen.
Doorlopend

EDEO, COM, LS2.d. Verbeteren van de samenhang in de toepassing van mensenrechtenclausules die systematisch worden opgenomen in alle nieuwe internationale overeenkomsten van de EU.
Tegen 2017EDEO, COM3.e. Ondersteunen van de aan de gang zijnde ontwikkeling van mensenrechtenindicatoren door het Bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, met het oog op: i) een vlottere meting van de verwezenlijking van de mensenrechten, met inbegrip van wereldwijde online-publicatie van indicatoren, en ii) de systematische compilatie en gebruikmaking van mensenrechten en een overzicht van goede praktijken en getrokken lessen.
Tegen 2017

EDEO, COM, Raad

4.f. Systematisch overleggen met de VN en de regionale organisaties (bv. de Afrikaanse Unie, de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Arabische Liga, de Raad van Europa, de OVSE, ASEAN, de Zuid-Aziatische Associatie voor Regionale Samenwerking, het Pacific Islands Forum, enz.) over beste praktijken inzake de mensenrechten en de versterking van de democratie in alle regio's.
DoorlopendEDEO, COM, LS

(1)

Document van de Raad van 25 juni 2012, ST 11855/12.

(2)

Document van de Raad van 12 februari 2015, ST 5716/15.

(3)

Document van de Raad van 25 juni 2012, ST 11855/12.

(4)

Document van de Raad van 24 juni 2013, ST 11491/13.

(5)

Document van de Raad van 24 juni 2013, ST 11492/13.

(6)

Document van de Raad van 12 mei 2014, ST 9647/14.

(7)

Onverminderd speciale regelingen voor kandidaat-lidstaten en potentiële kandidaat-lidstaten in het kader van het uitbreidingsbeleid van de EU.

(8)

De besluiten tot specifieke stappen ter uitvoering van dit actieplan zullen worden genomen overeenkomstig de Verdragen. Het actieplan laat de bevoegdheidsverdeling tussen de EU en haar lidstaten onverlet, en zal worden geïnterpreteerd overeenkomstig verklaring 13 bij de Verdragen.

(9)

25 november 2013, COM(2013) 833 FINAL http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/gender_based_violence/131125_fgm_communication_en.pdf

(10)

Humanitair personeel van de EU is vrijgesteld van een dergelijke rapportageverplichting, zulks om te vermijden dat hun neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid in het gedrang komt, waardoor steunverleners en de getroffen bevolking eventueel het slachtoffer kunnen worden van aanvallen door de conflictpartijen en de toegang tot de getroffen bevolking zou kunnen worden ontzegd.