Bijlagen bij COM(2015)195 - Tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 789/2004 betreffende de overdracht van vracht- en passagiersschepen tussen registers binnen de EG - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2015)195 - Tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 789/2004 betreffende de overdracht van vracht- en passagiersschepen tussen ... |
---|---|
document | COM(2015)195 ![]() ![]() |
datum | 8 mei 2015 |
•Bijlage 1 - nadere informatie over individuele overdrachten van schepen tussen registers van lidstaten.
•Bijlagen 2, 3 en 4 - overzicht en grafische weergave van de gegevens die zijn ingediend door de EU-lidstaten.
•Bijlage 5 - de top 10 van EU-registers op het gebied van overdrachten van en naar derde landen. De gegevens van de lidstaten zijn aangevuld met externe gegevens van EMSA's MARINFO, dat gebaseerd is op commerciële bronnen, om de situatie met betrekking tot overdrachten tussen EU-lidstaten aan te vullen met informatie over overdrachten van en naar derde landen.
Twintig EU-lidstaten 5 hebben statistische input verstrekt voor het begeleidende werkdocument van de diensten van de Commissie. De Commissie zal de vlaggenstaten die nog geen statistieken hebben ingediend, waaronder belangrijke vlaggenstaten als Cyprus, Italië en het Verenigd Koninkrijk, actief aanmoedigen deze gegevens te verstrekken.
5. Stand van zaken en opmerkingen van de Commissie
5.1.Toepassing van artikel 4 betreffende de overdracht van schepen tussen registers van EU-lidstaten
Artikel 4 verbiedt een lidstaat de registratie te weigeren om technische redenen die voortvloeien uit drie belangrijke IMO-verdragen en hun respectieve protocollen (SOLAS 6 , MARPOL 7 , de London Tonnage Convention 1969 8 en bijbehorende codes). Volgens dit artikel moet de lidstaat van het register van uitschrijving alle relevante informatie over het schip verstrekken aan het register van inschrijving of de erkende organisatie die in naam van dit register optreedt, met inbegrip van - voor zover van toepassing - een lijst van verbeteringen die door het register van uitschrijving werden geëist. Het register van inschrijving of de erkende organisatie die in naam van dit register optreedt, mag binnen een redelijke termijn een inspectie uitvoeren om na te gaan of de feitelijke staat van het schip en de uitrusting ervan in overeenstemming is met de certificaten, en dient de eigenaar van het schip indien nodig een redelijke termijn te geven om eventuele onregelmatigheden recht te zetten.
Uit de informatie die aan de Commissie is verstrekt, blijkt dat zich geen problemen hebben voorgedaan ten gevolge van dergelijke overdrachten. Sommige lidstaten hebben er echter op gewezen dat problemen kunnen ontstaan wanneer de verdragen ruimte laten voor interpretatie.
Beoordeling door de Commissie
De Commissie neemt nota van het feit dat er geen bijzondere problemen zijn gerapporteerd. Verder in dit verslag wordt de toepassing van artikel 6 besproken, dat onder meer betrekking heeft op uiteenlopende interpretaties.
5.2.Toepassing van artikel 5 betreffende de afgifte van certificaten
Volgens artikel 5, lid 1, moet de lidstaat van het register van inschrijving of de erkende organisatie die in naam van deze lidstaat optreedt, certificaten voor het schip verstrekken onder dezelfde voorwaarden als die welke golden onder de vlag van de lidstaat van het register van uitschrijving, mits de redenen of overwegingen die de lidstaat van het register van uitschrijving ertoe hebben gebracht specifieke voorwaarden te stellen of een vrijstelling of afwijking toe te staan, nog steeds van toepassing zijn. In artikel 5, lid 2, is bovendien bepaald dat bij de vernieuwing, verlenging of herziening van de certificaten de lidstaat van het register van inschrijving of de erkende organisatie die in naam van deze lidstaat optreedt geen andere voorwaarden mag stellen dan die waaronder die certificaten destijds zijn afgegeven, voorzover de voorschriften voor bestaande schepen en de voorwaarden ongewijzigd blijven.
In de meeste verslagen van de lidstaten wordt geen melding gemaakt van problemen. Eén lidstaat wees erop dat het voor oudere schepen moeilijk of zelfs onmogelijk is alle relevante documenten te verkrijgen waarop het certificaat van het schip is gebaseerd. Dit geldt echter hoofdzakelijk voor schepen die zijn geregistreerd vóór de inwerkingtreding van Richtlijn 96/98/EG inzake uitrusting van zeeschepen.
Beoordeling door de Commissie
De Commissie neemt nota van het feit dat de meeste lidstaten geen melding hebben gemaakt van problemen bij de afgifte van certificaten overeenkomstig de verordening.
5.3.Toepassing van artikel 6 betreffende weigering van overdracht en uitlegging
Volgens artikel 6 moet de lidstaat van het register van inschrijving die (1) weigert certificaten af te geven bij de overdracht van een schip op grond van van verschillende verschillen in de interpretatie van de voorschriften van de verdragen of (2) weigert het schip te registreren om redenen die verband houden met ernstige gevaren voor de veiligheid, de beveiliging of het milieu, de Commissie daarvan onmiddellijk in kennis stellen. In het eerste geval en indien de twee betrokken lidstaten niet tot overeenstemming zijn gekomen, moet de Commissie een beslissing nemen volgens de in artikel 7 van de verordening uiteengezette comitéprocedure. Ook in het tweede geval moet de Commissie een beslissing nemen, namelijk of de weigering van de registratie wordt bevestigd of niet. Ook in dit geval is de procedure van artikel 7 van toepassing.
Geen enkele lidstaat heeft aangegeven dat zij gebruik heeft moeten maken van de bepalingen van artikel 6 of voornemens is dit te doen.
Beoordeling door de Commissie
Het feit dat geen enkel geval is voorgelegd aan de Commissie en geen enkele klacht van een scheepseigenaar is ontvangen, wijst erop dat de lidstaten alle problemen hebben kunnen oplossen.
5.1.Mogelijke koppeling met Richtlijn 2009/21/EG betreffende de naleving van vlaggenstaatverplichtingen
Gezien de link tussen de artikelen 4 en 6 van Richtlijn 2009/21/EG en het doel van Verordening (EG) nr. 789/2004, heeft de Commissie de EU-lidstaten gevraagd of het zin had beide samen te voegen tot één wetgevend instrument. Zij heeft geen duidelijk antwoord gekregen. Sommige lidstaten waren voorstander, sommige zagen er het nut niet van in en een derde groep had geen mening. Eén lidstaat was zelfs tegen elk nieuw wetgevend initiatief omdat dit tot onduidelijkheid zou kunnen leiden. Een andere lidstaat was van mening dat de opname van IMO MSC/Circ.1140/MEPC/Circ.424 van 20 december 2004 inzake de overdracht van schepen nuttig zou zijn. De Commissie zal de voordelen van een dergelijke consolidatie verder bestuderen.
Beoordeling door de Commissie
De Commissie kan de consolidatie van passende juridische instrumenten overwegen op basis van een verdere beoordeling van de voordelen.
6. Algemene beoordeling van de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 789/2004
Op basis van de informatie waarover de Commissie beschikt, lijken er geen problemen te zijn met de tenuitvoerlegging van deze verordening.
(1) PB L 138 van 30.4.2004, blz. 19.
(2) PB L 68 van 15.3.1991, blz. 1.
(3) COM(2013) 916 final.
(4) Zie punt 5.1 voor nadere informatie.
(5) AT, BE, CZ, DE, DK, EE, EL, ES, FI, FR, HR, HU, IE, LV, LUX, MT, PT, RO, SE, SL.
(6) Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee, 1974.
(7) Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen, 1973, zoals gewijzigd bij het Protocol van 1978.
(8) Internationaal Verdrag betreffende de meting van schepen, 1969