Bijlagen bij COM(2016)231 - Eerste verslag over de vooruitgang bij de uitvoering van de verklaring EU-Turkije

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijlage II bij Verordening (EG) nr. 539/2001.

(19)

Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Nederland, Portugal, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

(20)

Er zijn twee grote projecten opgezet, die respectievelijk betrekking hebben op voedselhulp (40 miljoen EUR, met het Wereldvoedselprogramma als uitvoerende partner) en op onderwijs voor vluchtelingenkinderen (37 miljoen EUR, met Unicef als uitvoerende partner). De projecten voorzien respectievelijk in voedselhulp voor 735 000 vluchtelingen gedurende de volgende zes maanden en in onderwijs voor 110 000 extra vluchtelingenkinderen.

(21)

De uitvoerende partners moeten worden aangeduid in overeenstemming met de regels en procedures die van toepassing zijn op de EU-begroting, en moeten worden gekozen met het oog op een maximale efficiëntie.

(22)

 Bijlage 1 bevat nadere gegevens over de activiteiten die zijn verricht om de faciliteit vanaf 18 maart versneld uit te voeren.

(23)

Speciale maatregelen zullen worden gefinancierd uit het instrument voor pretoetredingssteun en zullen worden uitgevoerd aan de hand van een rechtstreekse subsidie aan de bevoegde Turkse autoriteiten. Op die manier wordt de steun binnen het kader van bestaande mechanismen op een efficiënte en doeltreffende wijze verleend, worden overheadkosten vermeden en wordt duurzaamheid gewaarborgd. De in aanmerking komende uitgaven worden gebaseerd op werkelijk gemaakte en verifieerbare kosten en de Turkse autoriteiten worden vergoed voor de vooraf overeengekomen taken die zij hebben uitgevoerd. De toepassing van een dergelijke rechtstreekse overeenkomst komt niet neer op een delegatie van uitvoerende bevoegdheden aan de Turkse partners of op een politieke keuze / politiek besluit over de manier waarop de middelen worden toegewezen. Beide overeenkomsten zullen een clausule bevatten waarin staat dat de middelen kunnen worden herbestemd voor alternatieve uitvoeringsvormen in het kader van de faciliteit.

(24)

Uitvoeringsbesluit van de Commissie van 19.4.2016 adopting a Special Measure on migrants returned to Turkey, to be financed from the general budget of the European Union. C(2016) 2435 final.

(25)

België, Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Kroatië, Litouwen, Malta, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië en Spanje.

(26)

  http://ec.europa.eu/smart-regulation/roadmaps/docs/2015_trade_035_turkey_en.pdf .

(27)

  http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=198 .

(28)

COM(2016) 166 final van 16 maart 2016.