Bijlagen bij COM(2016)602 - Versterking van de veiligheid in een door mobiliteit gekenmerkte wereld door betere informatie-uitwisseling in de strijd tegen terrorisme en door sterkere buitengrenzen - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2016)602 - Versterking van de veiligheid in een door mobiliteit gekenmerkte wereld door betere informatie-uitwisseling in de strijd ... |
---|---|
document | COM(2016)602 ![]() ![]() |
datum | 14 september 2016 |
(17)
In mei 2016 heeft de Commissie een voorstel ingediend tot herziening van het in artikel 1 bis van Verordening (EG) nr. 539/2001 vastgestelde mechanisme om de vrijstelling van de visumplicht tijdelijk te schorsen wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan (COM(2016) 290 final).
(18)
Het ESTA-reisautorisatiesysteem van de VS bijvoorbeeld is in 2007 ingevoerd en houdt in dat inreis in de VS in het kader van het visumvrijstellingsprogramma slechts is toegestaan als de bezoeker voor het begin van de reis toestemming voor de reis heeft gevraagd en gekregen.
(19)
De richtlijn persoonsgegevens van passagiers is weliswaar op zich geen echt grenscontroleinstrument, maar zal toch essentiële nieuwe gegevens opleveren voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken en vervolgen van terroristische strafbare feiten en zware criminaliteit
(20)
Verordening (EG) nr. 2252/2004 betreffende normen voor de veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten.
(21)
Zoals visa (Verordening (EG) nr. 1683/95), verblijfstitels voor onderdanen van derde landen (Verordening (EG) nr. 1030/2002) en (spoor)reisfaciliteringsdocumenten (Verordening (EG) nr. 693/2003).
(22)
Het Visuminformatiesysteem en het Schengeninformatiesysteem.
(23)
Volgens Europol zijn criminele bendes de afgelopen twee jaar steeds meer gaan investeren in de productie van valse documenten voor een groeiende criminele markt die in verband wordt gebracht met de migratiecrisis. Documentfraude is inmiddels een zeer belangrijke oorzaak van georganiseerde criminaliteit door groepen die betrokken zijn bij het stelen of produceren van vervalste paspoorten en andere reisdocumenten (Europolverklaring van 31 mei 2016).
(24)
Wijzigingen van Verordening (EG) nr. 1683/95 (COM(2015) 303 final van 24 juni 2015) en van Verordening (EG) nr. 1030/2002 (COM(2016) 434 final van 30 juni 2016).
(25)
Het Centrum is sinds 1 januari 2016 operationeel en bestaat uit verschillende elementen, zoals de eenheid voor de melding van internetuitingen, het EU/VSprogramma voor het traceren van terrorismefinanciering (TFTP), de analysewerkbestanden en contactpunten van Europol (zoals "Travellers" voor buitenlandse terroristische strijders) en het Europees datasysteem inzake bommen. Het heeft toegang tot de EUinformatiesystemen en het netwerk van financiële inlichtingeneenheden. Het is versterkt door het gemeenschappelijk verbindingsteam van gedetacheerde experts terrorismebestrijding. Het personeelsbestand van het Centrum voor terrorismebestrijding bestaat momenteel uit 64 personen.
(26)
Het Europees Centrum tegen migrantensmokkel is op 22 februari 2016 met zijn werk begonnen en heeft als doel de EUlidstaten proactief te steunen bij het ontmantelen van criminele netwerken die betrokken zijn bij georganiseerde migrantensmokkel. Het centrum focust op geografische centra van criminaliteit en bouwt over de hele Europese Unie aan een betere capaciteit om netwerken voor mensensmokkel te bestrijden. Het Centrum tegen migrantensmokkel heeft momenteel 39 medewerkers.
(27)
Het Europees Centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit is operationeel sinds januari 2013 en heeft als doel de wetshandhaving ten aanzien van cybercriminaliteit in de EU te versterken en hulp te bieden aan Europese burgers, bedrijven en overheden.
(28)
Naar aanleiding van de nieuwe Europolverordening zouden er ca. 90 posten bijkomen. De bijbehorende middelen zijn opgenomen in de begroting voor 2017.
(29)
Deze fragmentatie is een bekend euvel, zoals reeds onderstreept door de Europese Raad in zijn verklaring over terrorismebestrijding van maart 2004. Tot dusverre ontbreken maatregelen om dit probleem op te lossen.
(30)
De groep terrorismebestrijding is een informele groep buiten het EUkader, die bestaat uit de veiligheidsdiensten van de EUlidstaten, Noorwegen en Zwitserland en als doel heeft samenwerking en operationele informatieuitwisseling te ondersteunen. De groep stelt ook gezamenlijke beoordelingen van terrorismedreigingen op op basis van inlichtingen van nationale diensten en werkt samen met het EU-centrum voor de analyse van inlichtingen (IntCen).
(31)
Zoals het contactpunt "Travellers" van het Europolinformatiesysteem. Ter illustratie: de taskforce Fraternité, het adhocteam dat ter ondersteuning van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en Brussel is opgericht en bestaat uit analysten van Europol en door de lidstaten gedetacheerde experts terrorismebestrijding, heeft aan de hand van communicatiegegevens, financiële data, internetdata en forensische gegevens een ongekende hoeveelheid gegevens geanalyseerd en verwerkt om verdere internationale connecties van de bij die aanslagen betrokken terroristen te onderzoeken. De steun die Europol achteraf via zijn taskforce Fraternité heeft verleend, is doeltreffend gebleken en is op ruime schaal erkend. Dit neemt niet weg dat het Europees Centrum voor terrorismebestrijding volledig moet worden opgetuigd om een meer proactieve rol te spelen bij het anticiperen van dreigingen.
(32)
Rapport van Europol over migrantensmokkel in de EU – februari 2016.
(33)
Europol heeft toegang tot het Visuminformatiesysteem en tot Eurodac, maar moet het lopende werk om de verbinding met deze databanken tot stand te brengen, versnellen.