Bijlagen bij COM(2017)204 - Vijfde verslag over de vooruitgang bij de uitvoering van de Verklaring EU-Turkije

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage 1) en zo nodig ondersteuning te bieden om ervoor te zorgen dat de tenuitvoerlegging binnen de gestelde termijnen plaatsvindt.

(6)

     De werkzaamheden werden nog steeds gecoördineerd door tweewekelijkse bijeenkomsten van de stuurgroep, tweewekelijkse gezamenlijke bijeenkomsten van verschillende instanties en wekelijkse bijeenkomsten van de Europese regionale taskforce. De regionale taskforce van de EU intensiveert zijn rol inzake operationele coördinatie en moet het belangrijkste platform worden voor de bespreking van een aantal essentiële kwesties op het gebeid van migratie en veiligheid en van op de hotspots ondervonden operationele problemen. In dit verband moeten in de toekomst bijeenkomsten van verschillende instanties op ad-hocbasis worden gehouden om maatregelen te bespreken waarbij een specifieke groep van belanghebbenden betrokken is.

(7)

     Daarnaast organiseren de hoofdzetel van de Europese grens- en kustwacht en het maritieme commando van de NAVO regelmatig strategische operationele vergaderingen.

(8)

     Eenieder die na 20 maart op de Griekse eilanden aankomt, heeft het recht om om asiel te verzoeken. Elk verzoek wordt individueel behandeld in het licht van de specifieke situatie van de verzoeker, in overeenstemming met de richtlijn asielprocedures. Dit sluit elke vorm van collectieve uitzetting uit. Verzoekers hebben het recht om beroep in te stellen en het recht op een doeltreffende voorziening in rechte tegen een negatief besluit over hun asielverzoek. Griekenland en Turkije hebben passende juridische maatregelen genomen en leggen deze ten uitvoer om te zorgen voor volledige eerbiediging van het EU- en internationaal recht.

(9)

     Volgens de informatie die de Turkse autoriteiten hebben verstrekt.

(10)

     Daarnaast zijn zeven verzoeken als "andere" aangemerkt (ingetrokken, enz.).

(11)

     Per 19 februari waren sinds de verklaring in totaal 14 259 asielverzoeken ingediend op de Griekse eilanden. Voor deze 14 259 verzoeken heeft de Griekse asieldienst in het kader van de procedures op de eilanden sinds 20 maart 11 752 besluiten genomen, waaronder 8 378 over de ontvankelijkheid en 3 374 over de gegrondheid.

(12)

     Per 19 februari 2017.

(13)

     Het totale aantal omvat besluiten in tweede aanleg tot vernietiging van niet-ontvankelijkheidsbesluiten in eerste aanleg, alsmede tot toekenning van de vluchtelingenstatus.

(14)

     Dit totaalcijfer omvat niet de besluiten in tweede aanleg tot toekenning van de vluchtelingenstatus en tot vernietiging van niet-ontvankelijkheidsbesluiten in eerste aanleg. Dit is een andere methode dan die welke in het vierde verslag werd gebruikt.

(15)

     Waarbij de negatieve besluiten in eerste aanleg in 876 gevallen werden bevestigd en in vier gevallen vernietigd.

(16)

     Per 27 februari 2017.

(17)

     Dergelijke overbrengingen vinden alleen plaats in specifieke gevallen waarin het asielverzoek in eerste aanleg is onderzocht en voor verdere behandeling moest worden doorverwezen naar de reguliere asielprocedure.

(18)

     Per 10 februari 2017. Deze personen werden doorverwezen naar de huurregeling van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen of naar huisvesting op het vasteland, of zij regelden zelf hun accommodatie. De verstrekking van degelijke huisvesting voor niet-begeleide minderjarigen blijft een topprioriteit voor de Commissie, die middelen voor extra opvangcapaciteit beschikbaar heeft gesteld en de lidstaten aanmoedigt om een groter aantal in aanmerking komende niet-begeleide minderjarigen uit Griekenland en Italië te herplaatsen.

(19)

     In het kader van deze nationale programma's is 509 miljoen EUR beschikbaar voor de periode 2014-2020.

(20)

     Deze aanzienlijke financiële steun van de EU gold voor opvang, huisvesting, gezondheidszorg, vervoer en andere faciliteiten op de hotspots en elders op de eilanden door middel van financiering aan het ministerie van Defensie en de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen. Tevens verhoogde deze steun de capaciteit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratieve Hervorming voor de behandeling van asielverzoeken en de verlening van diensten aan onderdanen van derde landen, maakte hij een verhoging mogelijk van het aantal personeelsleden in de centra voor eerste opvang en bood hij versterking van de capaciteit van het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken bij de behandeling van asielverzoeken en het nemen van vingerafdrukken.

(21)

     Cijfers tot en met 27 februari 2017. Daarnaast heeft Noorwegen tot dusver 150 Syriërs hervestigd vanuit Turkije sinds 4 april. Hoewel Noorwegen de operationele standaardprocedures voor hervestiging toepast die met Turkije zijn overeengekomen in het kader van de 1:1-regeling, werd het aantal hervestigingen in Noorwegen in het kader van de 1:1-regeling niet in mindering gebracht op de terugkeer van Syriërs vanuit Griekenland.

(22)

     COM(2017) 74 final van 8 februari 2017 en COM(2017) 202 final van 2 maart 2017.

(23)

     Door de vaststelling van Besluit (EU) 2016/1754 van de Raad van 29 september worden de lidstaten in staat gesteld hun verplichtingen op grond van Besluit (EU) 2015/1601 gestand te doen, door gebruik te maken van de nog niet toegewezen 54 000 plaatsen, hetzij voor herplaatsing van verzoekers om internationale bescherming vanuit Italië en Griekenland, hetzij voor toelating op hun grondgebied van Syrische onderdanen die zich in Turkije ophouden, en die duidelijk behoefte hebben aan internationale bescherming, in de vorm van hervestiging en andere vormen van legale toelating.

(24)

     Volgens de informatie van de Turkse autoriteiten nemen 1 100 personeelsleden, 21 vaartuigen en vier helikopters/vliegtuigen van de Turkse kustwacht deel aan de operatie "Safe Med", en zijn ook landvoertuigen met mobiele radars bij de operatie betrokken.

(25)

     Sinds de verklaring EU-Turkije bedraagt het totale aantal irreguliere migranten van Turkije naar Cyprus 447.

(26)

     COM(2016) 290 final van 4 mei 2016.

(27)

     Verordening (EG) nr. 539/2001 van de Raad van 15 maart 2001 tot vaststelling van de lijst van derde landen waarvan de onderdanen bij overschrijding van de buitengrenzen in het bezit moeten zijn van een visum en de lijst van derde landen waarvan de onderdanen van die plicht zijn vrijgesteld.

(28)

     De volledige uitbetaling van de middelen, in tranches, vindt pas plaats wanneer de projecten zijn afgerond, in overeenstemming met de beginselen van goed financieel beheer. Als onderdeel van de zichtbaarheidsacties van de Faciliteit geeft een interactieve kaart direct de locatie en de verwachte resultaten van de verschillende projecten weer: http://ec.europa.eu/enlargement/news_corner/migration/index_en.htm.

(29)

     Eerste opleidingen in het kader van de rechtstreekse subsidie voor het Turkse ministerie van Onderwijs — ter waarde van 300 miljoen EUR – die in oktober 2016 van start gingen.

(30)

     Het verlenen van humanitaire bijstand in het kader van de Faciliteit wordt onverminderd uitgevoerd in overeenstemming met het EU-recht inzake humanitaire bijstand en de beginselen die zijn vastgelegd in de Europese consensus over humanitaire hulp.

(31)

     De projecten komen bovenop een vergelijkbaar project, ter waarde van 70 miljoen euro, voor het opbouwen en inrichten van 26 extra scholen, maar dat valt buiten het kader van de Faciliteit.

(32)

     Het kader moet worden opgevat als een levend document voor de continue evaluatie van de relevantie en de resultaten van de interventies. Het doel van het toezicht- en evaluatiesysteem van de Faciliteit is daarom drieledig: een verantwoordingsmechanisme, een instrument voor prestatiebewaking en een informatiebeheersinstrument.

(33)

     COM(2017) 130 final van 2 maart 2017.

(34)

     http://ec.europa.eu/smart-regulation/impact/ia_carried_out/docs/ia_2016/swd_2016_0475_en.pdf

(35)

     http://ec.europa.eu/smart-regulation/impact/ia_carried_out/docs/ia_2016/turkey_anx6_en.pdf

(36)

     http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-4468_nl.htm

(37)

     SWD(2016) 366 final.