Bijlagen bij COM(2019)454 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddelen­ingrediënten met ioniserende straling in de jaren 2016-2017

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage II en worden samengevat in grafiek 3.

Grafiek 3 — Monsters geanalyseerd in het stadium van het in de handel brengen van het product per lidstaat in 20162017


Vijf landen (vier lidstaten en Noorwegen) hebben in 20162017 geen analytische controles verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product wegens budgettaire beperkingen (Kroatië (2016), Denemarken (2017) en Noorwegen (2016 en 2017)), gebrek aan laboratoriumcapaciteit (Estland en Cyprus (2016, 2017)) of andere controleprioriteiten (Zweden (2016, 2017)). Malta heeft in 2017 geen monsters gerapporteerd.

Van de in totaal 11 162 monsters voldeden er 87 niet aan de eisen (0,8 %) en van 113 monsters (1 %) waren de resultaten niet eenduidig. De redenen waarom de monsters niet aan de eisen voldeden, waren voornamelijk onjuiste etikettering en niet-toegestane doorstraling. Het percentage niet-conforme monsters was lager dan in het vorige verslag.

Grafiek 4 laat zien dat tijdens het stadium van het in de handel brengen de meeste geanalyseerde producten “kruiden en specerijen” (42 %) en “granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan” (22 %) waren. Onder de categorie “overige” (voedingssupplementen en soepen en sauzen) bedroeg het percentage 17 %.


Grafiek 4 — Analyse van de levensmiddelencategorie in het stadium van het in de handel brengen van het product in de Europese Unie in 20162017


(1) PB L 66 van 13.3.1999, blz. 16.
(2) PB L 66 van 13.3.1999, blz. 24.
(3) PB C 283 van 24.11.2009, blz. 5.
(4) PB C 37 van 30.1.2019, blz. 6.