Bijlagen bij JOIN(2020)17 - Eu-genderactieplan (gap) iii - een ambitieuze agenda inzake gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen in het externe optreden van de eu

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage gevoegd bij de conclusies van de Raad Buitenlandse Zaken over deze agenda, die op 10 december 2018 zijn aangenomen (Raadsdocument 15086/18), het EU-actieplan inzake vrouwen, vrede en veiligheid (EDEO 2019/747- Raadsdocument 11031/19). De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het beleidskader van de EU voor de agenda inzake vrouwen, vrede en veiligheid ligt bij de EU-lidstaten en de bevoegde diensten van de Commissie. Het actieplan van de EU voor de agenda inzake vrouwen, vrede en veiligheid is als bijlage gevoegd bij het werkdocument van de diensten van de Commissie inzake het GAP III. De verslaglegging ervan volgt de verslaglegging inzake het GAP III, en de taskforce van de EU voor de agenda inzake vrouwen, vrede en veiligheid voorziet in monitoring.

(78)

Zoals reeds overeengekomen in het actieplan van de EU inzake vrouwen, vrede en veiligheid.

(79)

Gegevens in het kader: UNDP, Gender and Climate Change, 2016; UNDP, Gender, climate change adaptation and disaster risk reduction, 2016; The State of Food and Agriculture: Women in Agriculture. FAO, 2011

FAO, The Gender Gap in Land Rights, 2018.

(80)

  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication-shaping-europes-digital-future-feb2020_en_4.pdf  

(81)

Intel, Dalberg Global Development Advisors, GlobeScan, “Women and the Web”, 2015.

(82)

Gegevens in het kader: GSMA, Connected Women The Mobile Gender Gap Report 2019; OESO, Bridging The Digital Gender Divide, 2018. GSMA, The Mobile Gender Gap Report 2019.

(83)

Genderresponsief: erop gericht de verantwoordingsplicht te versterken en de uitvoering te versnellen van toezeggingen inzake gendergelijkheid door middel van een op rechten gebaseerde benadering op internationaal, nationaal en gemeenschapsniveau. De genderresponsieve leider: i) vervult een voorbeeldfunctie, zowel op de werkplek als bij het leiden van de uitvoering van het mandaat; ii) integreert gendergelijkheid in alle beleidsvormen en acties; iii) motiveert personeelsleden en stelt hen in staat om resultaten te boeken op het gebied van gendergelijkheid; iv) raadpleegt genderadviseurs, steunpunten voor gendervraagstukken en andere experts op het gebied van gendergelijkheid en zorgt voor hun strategische betrokkenheid, en v) stelt personeel en missies verantwoordelijk voor de uitvoering van toezeggingen op het gebied van gendergelijkheid.

(84)

 Een contactpersoon voor gendervraagstukken moet beschikken over technische capaciteit en een goede kennis van genderaangelegenheden, is verantwoordelijk voor adviesverlening en de coördinatie van acties voor de uitvoering van het genderactieplan van de EU bij de activiteiten van de EU-delegaties/-afdelingen/-directoraten en steunt het proces van gendermainstreaming, dat een gedeelde verantwoordelijkheid betreft.

(85)

 Deze functie kan worden vervuld door de gelijkheidscoördinator in elk extern DG of door een toegewezen senior manager in EU-delegaties en bij GBVB-missies.