Bijlagen bij COM(2021)43 - Ontwikkeling van de uitgaven uit het ELGF Systeem voor vroegtijdige waarschuwing nr. 11-12/2020

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijlage:

Besteding van de ELGF-kredieten tot en met 31 december 2020 (voorlopige cijfers)

1.Procedure voor de vaststelling van de ELGF-begroting 2020

Op 27 november 2019 heeft het Europees Parlement de algemene begroting van de Europese Unie voor 2020 goedgekeurd. In de begroting zijn voor het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) vastleggings- en betalingskredieten ten bedrage van 43 410 miljoen EUR, respectievelijk 43 380 miljoen EUR opgenomen voor rechtstreekse betalingen en marktgerelateerde uitgaven.

De bedragen voor de twee soorten kredieten verschillen van elkaar omdat voor bepaalde maatregelen die rechtstreeks door de Commissie worden uitgevoerd, gesplitste kredieten worden gebruikt. Die kredieten dienen hoofdzakelijk voor maatregelen om de afzet van landbouwproducten te bevorderen en voor maatregelen op het gebied van de beleidsstrategie en -coördinatie.

2.Bestemmingsontvangsten voor het ELGF

Op grond van artikel 43 van Verordening (EU) nr. 1306/2013 gelden ontvangsten uit financiële correcties die zijn opgelegd op grond van besluiten tot boekhoudkundige en conformiteitsgoedkeuring, en ontvangsten uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden, als bestemmingsontvangsten ter financiering van ELGF-uitgaven.

Overeenkomstig dat artikel kunnen bestemmingsontvangsten worden gebruikt om welke ELGF-uitgaven dan ook te financieren. Als een deel van die ontvangsten niet binnen het begrotingsjaar wordt gebruikt, wordt dat deel automatisch overgedragen naar het volgende begrotingsjaar 1 .

De ELGF-begroting 2020 bevat:

·de meest recente ramingen door de Commissie van de middelen die nodig zijn voor de financiering van de marktmaatregelen en de rechtstreekse betalingen,

·de ramingen van de bestemmingsontvangsten die in de loop van het begrotingsjaar zullen worden geïnd,

·en de overdracht van het uit het voorafgaande begrotingsjaar overgebleven saldo aan bestemmingsontvangsten.

In haar voorstel voor de ELGF-begrotingskredieten voor 2020 heeft de Commissie rekening gehouden met het totale bedrag aan verwachte bestemmingsontvangsten en heeft zij voor de begroting 2020 kredieten gevraagd die zijn berekend door de geraamde bestemmingsontvangsten in mindering te brengen op de geraamde behoeften. De begrotingsautoriteit heeft de ELGF-begroting goedgekeurd, rekening houdend met de verwachte bestemmingsontvangsten.

Bij de opstelling van de begroting 2020 werden de beschikbare bestemmingsontvangsten door de Commissie op 1 071 miljoen EUR geraamd. Zij bestaan uit:

·de in de loop van het begrotingsjaar 2020 verwachte bestemmingsontvangsten, die worden geraamd op 719 miljoen EUR (592 miljoen EUR uit correcties in het kader van de conformiteitsgoedkeuring en 127 miljoen EUR uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden);

·de van 2019 over te dragen bestemmingsontvangsten, die op 352 miljoen EUR worden geraamd.

De Commissie heeft die op 1 071 miljoen EUR geraamde ontvangsten toegewezen aan de volgende regelingen:

·150 miljoen EUR voor de actiefondsen van de producentenorganisaties in de sector groenten en fruit, en

·921 miljoen EUR voor de basisbetalingsregeling.

De som van de goedgekeurde kredieten en de bestemmingsontvangsten voor die regelingen komt overeen met:

·849 miljoen EUR voor de actiefondsen van de producentenorganisaties in de sector groenten en fruit, en

·17 038 miljoen EUR voor de basisbetalingsregeling.

In de bijlage, waarin de uitvoering van de begroting 2020 (voorlopige cijfers) wordt weergegeven, is bij de begrotingskredieten voor groenten en fruit en voor ontkoppelde rechtstreekse betalingen (weergegeven op het niveau van het artikel) geen rekening gehouden met de genoemde bestemmingsontvangsten. Deze cijfers betreffen alleen de goedgekeurde kredieten voor die artikelen (respectievelijk 700,5 miljoen EUR en 34 574 miljoen EUR).

Worden de aan die artikelen toegewezen bestemmingsontvangsten meegerekend, dan komen de totale bedragen van de begroting 2020 uit op 850,5 miljoen EUR voor groenten en fruit en op 35 495 miljoen EUR voor ontkoppelde rechtstreekse betalingen.

3.Opmerkingen over de uitvoering van de ELGF-begroting 2020 (voorlopige cijfers)

Dit verslag geeft een overzicht van de uitvoering van de begroting 2020 voor het ELGF (voorlopige cijfers). Nadere gegevens zijn te vinden in de bijlage.

De bijlage bij dit verslag geeft een overzicht van de uitvoering van de begroting (voorlopige cijfers) voor de periode van 16 oktober 2019 tot en met 31 december 2020.

Tot en met 15 oktober 2020 is 43 835,5 miljoen EUR uitgegeven. Dit bedrag omvat de ELGF-uitgaven onder gedeeld beheer die de lidstaten voor de periode van 16 oktober 2019 tot en met 15 oktober 2020 hebben gedeclareerd, en de verlagingen die gedurende het begrotingsjaar op de maandelijkse betalingen zijn toegepast. De totale uitgaven omvatten voorts een raming van de uitgaven onder rechtstreeks beheer (ca. 23,1 miljoen EUR) die nog tot en met 31 december 2020 worden verwacht.

Hieronder volgt een korte toelichting bij de onderdelen van de begroting die de grootste verschillen tussen de daadwerkelijk gedane uitgaven en de overeenkomstige kredieten in de begroting 2020 te zien geven.


3.1.Marktmaatregelen

Voor interventies op de landbouwmarkten is 2 662,4 miljoen EUR uitgegeven, al met al 83,6 miljoen EUR meer dan aan kredieten was goedgekeurd. Dit cijfer omvat ook de uitgaven onder rechtstreeks beheer voor afzetbevorderingsmaatregelen (naar raming 8,1 miljoen EUR) die nog tot en met 31 december 2020 worden verwacht. Worden de aan de regeling voor groenten en fruit toegewezen bestemmingsontvangsten (150 miljoen EUR) meegerekend, dan is er juist sprake van een onderbesteding van 66,4 miljoen EUR.

Met name op de volgende begrotingsartikelen zijn minder kredieten opgenomen dan verwacht: olijfolie, afzetbevordering, varkensvlees, eieren en pluimvee en andere dierlijke producten, en de schoolregelingen. Voor de sector groenten en fruit en de wijnsector is juist meer uitgegeven dan begroot.


Olijfolie – 05 02 06

Op dit begrotingsartikel resteert een onderbesteding van 11 miljoen EUR, die voornamelijk het gevolg is van lager dan verwachte betalingen in één lidstaat met een groot aandeel in dit begrotingsartikel.


Groenten en fruit – 05 02 08

Bij de schijnbare overbesteding van 153,5 miljoen EUR is rekening gehouden met de verhoging met 48,7 miljoen EUR die bij gewijzigde begroting nr. 9/2020 is doorgevoerd, maar niet met de 150 miljoen EUR aan bestemmingsontvangsten zoals geraamd bij de vaststelling van de behoeften voor dit begrotingsartikel. Worden de geraamde bestemmingsontvangsten meegeteld, dan bedraagt de overbesteding slechts 3,5 miljoen EUR ofwel + 0,4 % van de uitgetrokken middelen (zie voetnoot (*) in de bijlage).


Producten van de wijnbouwsector – 05 02 09

Op dit begrotingsartikel resteert een onderbesteding van 30,5 miljoen EUR. De uitgaven omvatten steun voor de medio 2020 vastgestelde buitengewone crisismaatregelen om de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de wijnsector op te vangen.


Afzetbevordering – 05 02 10

Er is 9,3 miljoen EUR minder uitgegeven dan verwacht. Van dit bedrag wordt naar verwachting 8,1 miljoen EUR vóór eind van het jaar uitgegeven onder het begrotingsartikel voor rechtstreeks beheer (05 02 10 02).


Varkensvlees, eieren en pluimvee en andere dierlijke producten – 05 02 15

Bij dit artikel hebben de lidstaten minder gedeclareerd dan het in de begroting uitgetrokken bedrag (- 21,0 miljoen EUR). Dit kwam vooral doordat in één lidstaat in slechts geringe mate gebruik werd gemaakt (- 18,5 miljoen EUR) van de buitengewone steunmaatregelen in verband met uitbraken van de vogelgriep.


Schoolregelingen – 05 02 18

Er is 52,9 miljoen EUR minder uitgegeven dan begroot vanwege de weerslag die de COVID-19-pandemie had op de uitvoering van deze regeling, en met name op de verstrekking van zuivelproducten en groenten en fruit in schooljaar 2019/2020.


3.2.Rechtstreekse betalingen 

Aan rechtstreekse betalingen is 40 933,8 miljoen EUR uitgegeven, ofwel 100,5 % van de goedgekeurde kredieten (40 143 miljoen EUR) plus de bestemmingsontvangsten die daadwerkelijk beschikbaar waren (769,2 miljoen EUR) in het kader van dit hoofdstuk. Bijgevolg is er in dit hoofdstuk een tekort aan begrotingsmiddelen van 21,6 miljoen EUR.

Ontkoppelde rechtstreekse betalingen – 05 03 01

Inclusief de voor dit artikel beschikbare bestemmingsontvangsten (769,2 miljoen EUR) is 60,6 miljoen EUR te veel besteed. Over het geheel genomen is de uitvoering van de regelingen voor rechtstreekse betalingen in het kader van dit begrotingsartikel opnieuw verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. Dit komt doordat begrotingjaar 2020 inmiddels het vijfde jaar van uitvoering van de GLB-hervorming van 2013 is.

Andere rechtstreekse betalingen – 05 03 02

De uiteindelijke uitgaven voor “Andere rechtstreekse betalingen” liggen dicht bij het begrote bedrag (- 39,0 miljoen EUR). De uitvoering lag op een hoger niveau dan in 2019, met name omdat de verminderde behoeften van de regeling voor kleine landbouwers waren voorzien. De onderbesteding is voornamelijk toe te schrijven aan de regeling voor vrijwillige gekoppelde steun.

4.ELGF-bestemmingsontvangsten

Uit de tabel in de bijlage blijkt dat in 2020 in totaal uiteindelijk 919,2 miljoen EUR aan bestemmingsontvangsten beschikbaar was. Met name:

·bedroegen de ontvangsten uit correcties op grond van de besluiten tot boekhoudkundige en conformiteitsgoedkeuring 441,2 miljoen EUR. Naar verwachting komen daar vóór de sluiting van het begrotingsjaar nog een aantal geringe bedragen bij. De verzamelde bestemmingsontvangsten vielen 150,8 miljoen EUR lager uit dan ten tijde van de vaststelling van de begroting werd geraamd. Dit komt in de eerste plaats door de financiële afwikkeling van het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie in zaak C-252/18P;

·bedroegen de ontvangsten uit terugvorderingen wegens onregelmatigheden 127,9 miljoen EUR; en

·bedroegen een aantal resterende inkomsten uit de melkheffing 1,9 miljoen EUR.

Tot slot zijn bestemmingsontvangsten ten bedrage van 348,2 miljoen EUR van 2019 naar 2020 overgedragen, d.i. bijna 4 miljoen EUR minder dan bij de vaststelling van de begroting van 2020 werd verwacht.

Het uiteindelijke saldo van de niet-gebruikte ontvangsten van begrotingsjaar 2020 wordt naar begrotingsjaar 2021 overgedragen ter financiering van de ELGF-uitgaven van dat jaar.

5.Conclusies

Uit de voorlopige cijfers over de uitvoering van de ELGF-begroting 2020 tot en met 31 december 2020, met inbegrip van de geraamde uitgaven voor acties onder rechtstreeks beheer van de Commissie, blijkt er sprake van een overbesteding van 926,5 miljoen EUR ten opzichte van de oorspronkelijke goedgekeurde begrotingskredieten. Dit gat werd gedekt met de beschikbare bestemmingsontvangsten van 919,2 miljoen EUR en met de bij gewijzigde begroting nr. 9/2020 goedgekeurde kredieten.

Omdat het tekort aan begrotingsmiddelen al was voorzien na de uitgavendeclaraties en -prognoses van de lidstaten van augustus, heeft de Commissie een verhoging voor het ELGF met 48,7 miljoen EUR voorgesteld, die met gewijzigde begroting nr. 9/2020 werd goedgekeurd. Derhalve zal de uitvoering van de uiteindelijke begroting 2020 afhangen van de op de aanvullende betaling aan de lidstaten toe te passen financiële correcties en de daaruit voortvloeiende bestemmingsontvangsten.

In 2020 is niet gebruikgemaakt van de reserve voor crisissituaties (478 miljoen EUR). Bijgevolg kan het bedrag van de financiële discipline die in 2020 daadwerkelijk is toegepast, naar 2021 worden overgedragen om aan de begunstigden te worden terugbetaald in het kader van de rechtstreekse betalingen.

(1)

   In artikel 12, lid 4, onder b), van Verordening (EU, Euratom) 2018/1046 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de financiële regels van toepassing op de algemene begroting van de Unie is bepaald dat kredieten die overeenkomen met interne bestemmingsontvangsten, uitsluitend naar het volgende begrotingsjaar mogen worden overgedragen. Daarom worden die bestemmingsontvangsten, met het oog op een gezond begrotingsbeheer, over het algemeen eerst gebruikt, vóór de goedgekeurde kredieten van het betrokken begrotingsartikel.