Bijlagen bij COM(2021)79 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in de jaren 2018-2019

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage II en worden samengevat in grafiek 3.

Grafiek 3 – Monsters geanalyseerd in het stadium van het in de handel brengen van het product per lidstaat in 2018‑2019


Drie lidstaten en Noorwegen hebben in 2018‑2019 geen analytische controles verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product wegens budgettaire beperkingen (Denemarken en Noorwegen), gebrek aan laboratoriumcapaciteit (Cyprus) of andere controleprioriteiten (Zweden).

Van de in totaal 9 808 monsters voldeden er 83 niet aan de eisen (1 %) en van 88 monsters (1 %) waren de resultaten niet eenduidig. De redenen waarom de monsters niet aan de eisen voldeden, waren voornamelijk onjuiste etikettering en niet-toegestane doorstraling. Het percentage niet-conforme monsters (1 %) was iets hoger dan in het vorige verslag (0,8 %).

Grafiek 4 laat zien dat tijdens het stadium van het in de handel brengen de meerderheid van de geanalyseerde producten “kruiden en specerijen” (39 %) en “granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan” (24 %) waren. Onder de categorie “overige” (voedingssupplementen en soepen en sauzen) bedroeg het percentage 20 %.

Grafiek 4 – Analyse van de levensmiddelencategorie in het stadium van het in de handel brengen van het product in de Europese Unie in 2018‑2019


(1)

   Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling (PB L 66 van 13.3.1999, blz. 16).

(2)

   PB L 66 van 13.3.1999, blz. 24.