Bijlagen bij COM(2021)86 - Gedelegeerde handelingen van de Commissie onder Verordening 692/2011 betreffende Europese statistieken over toerisme

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlagen teneinde rekening te houden met economische, sociale en technische ontwikkelingen. De Commissie mag echter geen bepalingen in de bijlagen wijzigen die de vereiste gegevens facultatief maken en het waarnemingsgebied ervan beperken (artikel 3, lid 2).

Bovendien wordt in Verordening (EU) nr. 692/2011 benadrukt dat het van bijzonder belang is dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden passend overleg pleegt, onder meer met deskundigen, voordat zij gedelegeerde handelingen vaststelt.

2.Rechtsgrondslag

Artikel 11, lid 2, van Verordening (EU) nr. 692/2011 kent de Commissie de bevoegdheid toe om gedelegeerde handelingen vast te stellen voor een termijn van vijf jaar, met ingang van 11 augustus 2011. Deze bevoegdheid wordt stilzwijgend met termijnen van vijf jaar verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad zich uiterlijk drie maanden vóór afloop van iedere termijn zich tegen een dergelijke verlenging verzet.

De Commissie moet minstens negen maanden voor het einde van de termijn van vijf jaar een verslag over de bevoegdheidsdelegatie opstellen. Met dit verslag wordt aan die verplichting voldaan.

Het eerste verslag, over de periode 2011-2015, is in januari vastgesteld( 2 ).

3.Uitoefening van gedelegeerde bevoegdheden uit hoofde van Verordening (EU) nr. 692/2011

Sinds 2016 heeft de Commissie twee gedelegeerde handelingen vastgesteld: Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/1681 van de Commissie( 3 ) en Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1569 van de Commissie( 4 ).

·Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/1681 van de Commissie

De artikelen 3, lid 2, en 9, lid 5, van Verordening (EU) nr. 692/2011 verlenen de Commissie de bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen tot aanpassing van de bijlagen en tot wijziging van de verstrekkingstermijnen, teneinde rekening te houden met economische, sociale en technische ontwikkelingen.

In de tienjarige periode na de inwerkingtreding van Verordening (EU) nr. 692/2011 hebben nieuwe economische, sociale en technische ontwikkelingen geleid tot een verschuiving in de behoeften van de gebruikers van toerismestatistieken. Ook heeft de efficiëntiewinst in het productieproces het mogelijk gemaakt om gegevens sneller en op de voor de gebruiker relevantere wijze te produceren. In deze gedelegeerde handeling is rekening gehouden met deze ontwikkelingen en is Verordening (EU) nr. 692/2011 geactualiseerd door de termijnen voor de indiening van gegevens en de bijlagen I en II te wijzigen.

De actualiseringen voorzien in:

a)een geleidelijke verbetering van de verstrekkingstermijnen voor alle maandelijkse gegevens en de toezending van gevalideerde gegevens voor alle maandelijkse en jaarlijkse gegevensreeksen (artikel 9);

b)jaarlijkse verstrekking van de volgende nieuwe onderverdelingen voor gegevens over overnachtingen in toeristische accommodatie door ingezetenen en door niet-ingezetenen, om de geografische en temporele granulariteit te verbeteren (bijlage I, afdeling 2):

-maandelijkse gegevens voor NUTS 2-regio’s;

-gegevens over de urbanisatiegraad, afzonderlijk voor kustgebieden en niet aan de kust gelegen gebieden;

-maandelijkse gegevens voor NUTS 3-regio’s, en

-gegevens voor hoofdsteden en andere geselecteerde steden;

c)de verstrekking, om de drie jaar, van informatie aan de vraagzijde op digitale platforms, op basis van variabelen die verband houden met de boekingswijze voor gerapporteerde reizen;

d)de jaarlijkse verstrekking van nauwkeurig gespecificeerde onderverdelingen voor de belangrijkste vervoermiddelen en accommodatie voor gemelde reizen, en

e)de jaarlijkse verstrekking van de uitgaven aan pakketten, wanneer de gerapporteerde reizen pakketreizen zijn.

De gedelegeerde handeling heeft de lasten voor de lidstaten en de respondenten niet aanzienlijk verzwaard en heeft evenmin gevolgen gehad voor het onderliggende conceptuele kader.

De Commissie heeft tijdens haar voorbereiding van deze gedelegeerde handeling de nodige raadplegingen uitgevoerd, onder meer op deskundigenniveau. De geraadpleegde partijen zijn onder meer de deskundigengroep voor toerismestatistiek, de groep directeuren bedrijfsstatistiek en de deskundigengroep van de nationale bureaus voor de statistiek van het Europees statistisch systeem. Zij werden schriftelijk en/of in vergaderingen geraadpleegd tussen juni 2018 en juni 2019, en het Europees Parlement en de Raad zijn naar behoren op de hoogte gebracht van de resultaten van de raadpleging.

De Commissie heeft de gedelegeerde verordening op 1 augustus 2019 vastgesteld en het Europees Parlement en de Raad daarvan in kennis gesteld; geen van beide instanties heeft binnen de toegestane termijn van twee maanden bezwaar tegen de gedelegeerde verordening aangetekend. Na het verstrijken van de termijn van twee maanden is de gedelegeerde verordening op woensdag 9 oktober 2019 in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. Zij is op dinsdag 29 oktober 2019 in werking getreden.

·Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1569 van de Commissie

In de tweede gedelegeerde verordening van de Commissie is Verordening (EU) nr. 692/2011 aangepast aan het feit dat het Verenigd Koninkrijk sinds 1 februari 2020 een niet-EU-land (derde land) is. Vanaf die datum moest het Verenigd Koninkrijk in de Europese statistieken over toerisme als een niet-EU-land worden weergegeven. In de gedelegeerde handeling zijn de categorieën bijgewerkt die moeten worden gebruikt voor het land of geografisch gebied van ingezetenschap van de gasten van de logiesverstrekkende bedrijven, zoals vastgesteld in afdeling 3, “E Landen en geografische gebieden”, van bijlage I bij Verordening (EU) nr. 692/2011, door het Verenigd Koninkrijk op te nemen als een afzonderlijk land.

De Commissie heeft de bevoegdheid uitgeoefend om deze gedelegeerde handeling vast te stellen op grond van artikel 3, lid 2, van Verordening (EU) nr. 692/2011.

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijk land van herkomst van toeristen voor de EU, en daarom moest de Commissie de gegevens van de rapporterende landen over de inkomende toerismestromen uit het Verenigd Koninkrijk afzonderlijk blijven ontvangen, zoals het geval was voor belangrijke partners zoals Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, China en de landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). De wijziging heeft geen extra last voor de lidstaten met zich meegebracht, aangezien zij deze gegevens al aan Eurostat toezonden in de categorie “Europese Unie (Unie)”; afzonderlijk te vermelden: elke lidstaat”. De wijziging hield enkel een verschuiving in naar een andere regel in het rapportagesjabloon.

De Commissie heeft tijdens haar voorbereiding van deze gedelegeerde handeling de nodige raadplegingen uitgevoerd, onder meer op deskundigenniveau. De geraadpleegde partijen zijn onder meer de deskundigengroep voor toerismestatistiek, de groep directeuren bedrijfsstatistiek en de deskundigengroep van de nationale bureaus voor de statistiek van het Europees statistisch systeem. Zij zijn tussen februari 2020 en mei 2020 via een schriftelijke procedure geraadpleegd en het Europees Parlement en de Raad zijn naar behoren van de resultaten van de raadpleging op de hoogte gebracht.

De Commissie heeft de gedelegeerde verordening op donderdag 23 juli 2020 vastgesteld en het Europees Parlement en de Raad daarvan in kennis gesteld; geen van beide instanties heeft binnen de toegestane termijn van twee maanden bezwaar tegen de gedelegeerde verordening aangetekend. Na het verstrijken van de termijn van twee maanden is de gedelegeerde verordening op 29 oktober 2020 in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. Zij is op woensdag 18 november 2020 in werking getreden.

Conclusie

De Commissie heeft de aan haar gedelegeerde bevoegdheden correct uitgeoefend en verzoekt het Europees Parlement en de Raad kennis te nemen van dit verslag.

De Commissie is van mening dat zij over deze bevoegdheden moet blijven beschikken, aangezien zij in de toekomst mogelijk gedelegeerde handelingen moet vaststellen om te zorgen dat de Europese toerismestatistieken in overeenstemming blijven met internationale definities of om rekening te houden met economische, sociale en technische ontwikkelingen.

(1)

     PB L 192 van 22.7.2011, blz. 17.

(2)

   COM (2016) 4 van 20.1.2016.

(3)

   Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/1681 van de Commissie van 1 augustus 2019 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 692/2011 van het Europees Parlement en de Raad betreffende Europese statistieken over toerisme, wat de indieningstermijnen en de aanpassing van de bijlagen I en II betreft PB L 258 van 9.10.2019, blz. 1.

(4)

     Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1569 van de Commissie van 23 juli 2020 tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EU) nr. 692/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat de indeling van de landen van verblijf van gasten die in logiesverstrekkende bedrijven verblijven betreft, in het kader van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie (PB L 359 van 29.10.2020, blz. 1).