Bijlagen bij COM(2023)676 - Behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling in de jaren 2020-2021

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

bijlage II en zijn samengevat in grafiek 3.

Grafiek 3 – Monsters geanalyseerd in het stadium van het in de handel brengen van het product per lidstaat in 2020-2021


Drie lidstaten hebben in 2020-2021 geen analytische controles verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product wegens budgettaire beperkingen (Denemarken) of gebrek aan laboratoriumcapaciteit (Cyprus en Estland).

Van de in totaal 7 667 geanalyseerde monsters voldeden er 66 niet aan de eisen (0,9 %) en van 80 monsters (1 %) waren de resultaten niet eenduidig. De redenen waarom de monsters niet aan de eisen voldeden, waren voornamelijk onjuiste etikettering en niet-toegestane doorstraling. Het percentage niet-conforme monsters (0,9 %) was iets lager dan in de vorige verslagperiode 2018-2019 (1 %).

Grafiek 4 laat zien dat tijdens het stadium van het in de handel brengen de levensmiddelen die het meest zijn geanalyseerd “kruiden en specerijen” (43,84 %) en “granen, zaden, groenten, fruit en producten daarvan” (25,98 %) waren.


Grafiek 4 – Analyse van de levensmiddelencategorie in het stadium van het in de handel brengen van het product in de Europese Unie in 2020-2021


1 Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling (PB L 66 van 13.3.1999, blz. 16).

2 PB L 66 van 13.3.1999, blz. 24.

NL NL