Richtlijn 1978/663 - Zuiverheidseisen voor emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen waarvan het gebruik in levensmiddelen is toegestaan - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
|
Richtlijn 78/663/EEG van de Raad van 25 juli 1978 tot vaststelling van bijzondere zuiverheidseisen voor emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen waarvan het gebruik in levensmiddelen is toegestaan
Publicatieblad Nr. L 223 van 14/08/1978 blz. 0007 - 0029
Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 13 Deel 9 blz. 0003
Bijzondere uitgave in het Grieks: Hoofdstuk 03 Deel 22 blz. 0104
Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 13 Deel 9 blz. 0003
Bijzondere uitgave in het Spaans: Hoofdstuk 13 Deel 8 blz. 0242
Bijzondere uitgave in het Portugees: Hoofdstuk 13 Deel 8 blz. 0242
++++
RICHTLIJN VAN DE RAAD
van 25 juli 1978
tot vaststelling van bijzondere zuiverheidseisen voor emulgatoren , stabilisatoren , verdikkingsmiddelen en geleermiddelen waarvan het gebruik in levensmiddelen is toegestaan
( 78/663/EEG )
DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN ,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap ,
Gelet op Richtlijn 74/329/EEG van de Raad van 18 juni 1974 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke voorschriften der Lid-Staten inzake de emulgatoren , stabilisatoren , verdikkingsmiddelen en geleermiddelen waarvan het gebruik in levensmiddelen is toegestaan ( 1 ) , laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 78/612/EEG ( 2 ) , inzonderheid op artikel 7 , lid 1 ,
Gezien het voorstel van de Commissie ,
Overwegende dat krachtens artikel 6 van Richtlijn 74/329/EEG emulgatoren , stabilisatoren , verdikkingsmiddelen en geleermiddelen dienen te voldoen aan de bijzondere zuiverheidseisen die in overeenstemming met artikel 7 , lid 1 , van genoemde richtlijn worden vastgesteld ,
HEEFT DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD :
Artikel 1
De bijzondere zuiverheidseisen bedoeld in artikel 6 , lid 1 , sub b ) , van Richtlijn 74/329/EEG worden in de bijlage van deze richtlijn vastgesteld .
Artikel 2
Wat de in de bijlage onder de nummers E 474 en E 477 genoemde stoffen betreft , kan de Raad op voorstel van de Commissie voor 31 december 1981 en na een onderzoek door de Commissie met eenparigheid van stemmen de nodige wijzigingen aanbrengen .
Artikel 3
De Lid-Staten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk binnen achttien maanden na kennisgeving van deze richtlijn aan deze richtlijn te voldoen . Zij stellen de Commissie hiervan onverwijld in kennis .
Artikel 4
Deze richtlijn is gericht tot de Lid-Staten .
Gedaan te Brussel , 25 juli 1978 .
Voor de Raad
De Voorzitter
H . J . ROHR
( 1 ) PB nr . L 189 van 12 . 7 . 1974 , blz . 1 .
( 2 ) PB nr . L 197 van 22 . 7 . 1978 , blz . 22 .
BIJLAGE
BIJZONDERE ZUIVERHEIDSEISEN VOOR EMULGATOREN , STABILISATOREN , VERDIKKINGSMIDDELEN EN GELEERMIDDELEN WAARVAN HET GEBRUIK IN LEVENSMIDDELEN IS TOEGESTAAN
Algemene opmerkingen
a ) Wanneer met het oog op de interpretatie van de hierna aangegeven eisen bepaalde technische bijzonderheden dienen te worden omschreven , dient de analysemethode , vastgesteld overeenkomstig artikel 7 , lid 2 , van Richtlijn 74/329/EEG , als referentiegrondslag .
b ) Tenzij anders vermeld worden de hoeveelheden en percentages berekend naar het gewicht van het produkt als zodanig .
c ) Voor de stoffen E 322 , E 339 ( i ) ( ii ) ( iii ) , E 340 ( i ) ( ii ) ( iii ) en E 341 ( i ) ( ii ) zijn de bijzondere zuiverheidseisen vastgesteld in Richtlijn 78/664/EEG van de Raad van 25 juli 1978 betreffende de vaststelling van de bijzondere zuiverheidseisen voor de oxydatie tegengaande stoffen waarvan het gebruik in levensmiddelen is toegestaan ( 1 ) . De regeling die van toepassing is op gehydrolyseerde lecithinen is in dezelfde richtlijn vastgesteld .
E 341 ( iii ) - Tricalciumorthofosfaat
Chemische beschrijving
-
-tricalciumdiorthofosfaat ; Ca3 ( PO4)2 .
-
-hydroxyapatiet ; Ca5 ( PO4)3OH .
Voorkomen
Zeer fijn wit poeder .
Gehalte
Niet minder dan 90 % , berekend als Ca3 ( PO4)2 na gloeien bij 800 min of meer 25 * C tot constant gewicht .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 10 % , bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C tot constant gewicht .
Fluoriden
Niet meer dan 50 mg/kg berekend als fluor .
E 400 - Alginezuur
Chemische omschrijving
Lineair glycuronglycaan , hoofdzakelijk bestaande uit D-mannuron en L-guluronzuureenheden met Beta ( 1 * 4 ) en Alfa ( 1 * 4 ) bindingen in een pyranoseringstructuur . Hydrofiel colloidaal koolhydraat , door middel van verdund alkali verkregen uit verschillende soorten bruine wieren .
Voorkomen
Wit tot geelachtig , smaakloos en nagenoeg reukloos vezelig poeder .
Gehalte
Niet minder dan 91,0 % en niet meer dan 104,5 % alginezuur met een equivalentgewicht van 200 op basis van een kooldioxydegehalte van niet minder dan 20 % en niet meer dan 23 % van de droge stof .
As
Niet meer dan 4 % van de droge stof , na drogen bij 105 * C gedurende vier uur en gloeien bij 600 * C .
In verdund NaOH onoplosbare bestanddelen
Niet meer dan 0,5 % .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 15 % , bepaald na drogen gedurende vier uur bij 105 * C .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 0,5 % .
E 401 - Natriumalginaat
Chemische naam
Natriumzout van alginezuur .
Voorkomen
Wit tot geelachtig , smaakloos en nagenoeg reukloos , vezelig of korrelig poeder .
Gehalte
Niet minder dan 90,8 % en niet meer dan 106,0 % natriumalginaat met een equivalent gewicht van 222 op basis van een kooldioxydegehalte van niet minder dan 18 % en niet meer dan 21 % van de droge stof .
As
Niet minder dan 18,0 % en niet meer dan 27,0 % van de droge stof , na drogen bij 105 * C gedurende vier uur en gloeien bij 600 * C .
In verdund NaOH onoplosbare bestanddelen
Niet meer dan 0,5 % .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 15 % , bepaald na drogen gedurende vier uur bij 105 * C .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 0,5 % .
E 402 - Kaliumalginaat
Chemische naam
Kaliumzout van alginezuur .
Voorkomen
Wit tot geelachtig , smaakloos en nagenoeg reukloos vezelig of korrelig poeder .
Gehalte
Niet minder dan 89,2 % en niet meer dan 105,5 % kaliumalginaat met een equivalent gewicht van 238 op basis van een kooldioxydegehalte van niet minder dan 16,5 % en niet meer dan 19,5 % van de droge stof .
As
Niet minder dan 23 % en niet meer dan 32 % van de droge stof , na drogen bij 105 * C gedurende vier uur en gloeien bij 600 * C .
In verdund NaOH onoplosbare bestanddelen
Niet meer dan 0,5 % .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 15 % , bepaald door drogen gedurende vier uur bij 105 * C .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 0,5 % .
E 403 - Ammoniumalginaat
Chemische naam
Ammoniumzout van alginezuur .
Voorkomen
Wit tot geelachtig , vezelig of korrelig poeder .
Gehalte
Niet minder dan 88,7 % en niet meer dan 103,6 % ammoniumalginaat met een equivalent gewicht van 217 op basis van een kooldioxydegehalte van niet minder dan 18 % en niet meer dan 21 % van de droge stof .
As
Niet meer dan 4 % van de droge stof na drogen bij 105 * C gedurende vier uur en gloeien bij 600 * C .
In verdund NaOH onoplosbare bestanddelen
Niet meer dan 0,5 % .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 15 % , bepaald door drogen gedurende vier uur bij 105 * C .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 0,5 % .
E 404 - Calciumalginaat
Chemische naam
Calciumzout van alginezuur .
Voorkomen
Wit tot geelachtig , smaakloos en nagenoeg reukloos vezelig of korrelig poeder .
Gehalte
Niet minder dan 89,6 % en niet meer dan 104,5 % calciumalginaat met een equivalent gewicht van 219 op basis van een kooldioxydegehalte van niet minder dan 18 % en niet meer dan 21 % van de droge stof .
As
Niet minder dan 15 % en niet meer dan 24 % van de droge stof na drogen bij 105 * C gedurende vier uur en gloeien bij 600 * C .
In verdund NaOH bij aanwezigheid van natriumpolyfosfaat ( E 450 c ) onoplosbare stoffen
Niet meer dan 0,5 % .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 15 % , bepaald na drogen gedurende vier uur bij 105 * C .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 0,5 % .
E 405 - Propyleenglycolalginaat
Chemische beschrijving
1,2-Propyleenglycolester van alginezuur . De samenstelling ervan verschilt naar gelang van de veresteringsgraad en de percentages vrije en geneutraliseerde carboxylgroepen in het molecule .
Voorkomen
Wit tot geelachtig , vezelig of korrelig poeder dat vrijwel reukloos en smaakloos is .
Gehalte
Niet minder dan 16 % en niet meer dan 20 % kooldioxyde , berekend op de droge stof .
As
Niet meer dan 10 % van de droge stof , na drogen bij 105 * C gedurende vier uur en gloeien bij 600 * C .
Totaal gehalte aan propaan-1,2-diol
Niet minder dan 15 % en niet meer dan 36 % .
Gehalte aan vrij propaan-1,2-diol
Niet meer dan 12 % .
In verdund NaOH onoplosbare stoffen
Niet meer dan 0,5 % .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 20 % , bepaald na drogen gedurende vier uur bij 105 * C .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 0,5 % .
E 406 - Agar-agar
Chemische beschrijving
Een hydrofiel , colloïdaal polygalactoside , waarin ongeveer 90 % van de galactosemoleculen de D-vorm en 10 % de L-vorm vertonen . Om de ongeveer tien D-galactopyranose-eenheden is één van de hydroxylgroepen veresterd met zwavelzuur dat door calcium , magnesium , kalium of natrium wordt geneutraliseerd .
Het wordt verkregen uit bepaalde zeewieren van de families Gelidiaceae en Sphaerococcaceae en verwante rode wieren van de klasse Rhodophyceae .
Voorkomen
Het heeft de vorm van poeder , vezels of vlokken met een witte tot bleekgele kleur , verspreidt geen of een lichte karakteristieke geur en voelt slijmachtig aan .
As
Niet meer dan 6,5 % van de droge stof , bepaald bij 550 * C .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 0,5 % van de droge stof , bepaald bij 550 * C .
Gelatine en andere proteïnen
Ongeveer 1 g agar-agar in 100 ml kokend water oplossen en laten afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 50 * C . Aan 5 ml van de oplossing 5 ml trinitrofenoloplossing toevoegen ( 1 g watervrij trinitrofenol in 100 ml warm water ) . Geen troebeling binnen 10 minuten .
In heet water onoplosbare bestanddelen
Niet meer dan 1 % .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 20 % , bepaald door drogen gedurende 5 uur bij 105 * C .
Zetmeel en dextrinen
In 100 ml water 100 mg agar-agar laten koken . Laten afkoelen en enkele druppels jodiumoplossing toevoegen ( 14 g jodium in een oplossing van 36 g kaliumjodide op 100 ml water , vervolgens drie druppels zoutzuur toevoegen en verdunnen tot 1 000 ml ) . Er ontstaat geen blauwe of rode kleur .
Waterabsorptie
Breng 5 g agar-agar in een maatglas van 100 ml ; aanvullen met water tot de maatstreep ; mengen en 24 uur bij ongeveer 25 * C laten staan . Giet de inhoud over tevoren bevochtigde glaswol en vang het water in een tweede maatglas van 100 ml op . De opbrengst mag niet meer dan 75 ml water bedragen .
E 407 - Carrageen
Chemische beschrijving
Carrageen wordt door extractie met water verkregen uit zeewieren van de families Gigartinaceae , Solieriaceae , Hypneaceae en Furcellariaceae van de klasse Rhodophyceae ( rood zeewier ) . Eventueel mogen geen andere organische oplosmiddelen worden toegepast dan methanol , ethanol en isopropanol . Carrageen bestaat hoofdzakelijk uit de calcium - , kalium - , natrium - en magnesiumzouten van polysaccharidesulfaatesters die , bij hydrolyse , galactose en 3,6-anhydrogalactose opleveren . Carrageen mag niet gehydrolyseerd of anderszins chemisch afgebroken zijn .
Voorkomen
Geel tot kleurloos , grof tot fijn poeder , dat vrijwel reukloos is en slijmachtig aanvoelt .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 12 % bepaald door drogen bij 105 * C gedurende 4 uur .
Sulfaten
Niet minder dan 15 % en niet meer dan 40 % van de droge stof , berekend als SO4 .
In zoutzuur van 1 volumepercent onoplosbare as
Niet meer dan 2 % van de droge stof .
As
Niet minder dan 15 en niet meer dan 40 % van de droge stof , bepaald bij 550 * C .
Gehalte aan methanol , ethanol , isopropanol
Niet meer dan 1 % , afzonderlijk of te zamen .
Viscositeit van een 1,5 % oplossing bij 75 * C
Niet minder dan 5 centipoise .
E 410 - Johannesbroodpitmeel
Chemische beschrijving
Bestaat hoofdzakelijk uit een hydrocolloïdaal polysaccharide met een hoog molecuulgewicht , hoofdzakelijk opgevouwd uit galactopyranose - en mannopyranose-eenheden , verbonden door glucosidische bindingen , dat uit chemisch oogpunt als galactomannaan kan worden omschreven .
Voorkomen
Johannesbroodpitmeel is het gemalen endosperm van de zaden van de johannesbroodboom , Ceratonia siliqua L . Taub . ( Fam . Leguminosae ) . Het is een wit tot geelwit , vrijwel reukloos poeder .
Galactomannaangehalte
Niet minder dan 75 % .
In 0,4 N zwavelzuur onoplosbare stoffen
Niet meer dan 4 % na digereren gedurende 6 uur .
As
Niet meer dan 1,2 % bepaald bij 800 * C op de droge stof .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 14 % , bepaald door drogen tot constant gewicht bij 102-105 * C .
Proteïne ( N maal 6,25 )
Niet meer dan 7 % .
E 412 - Guarpitmeel
Chemische beschrijving
Bestaat hoofdzakelijk uit een hydrocolloïdaal polysaccharide met een hoog molecuulgewicht , hoofdzakelijk opgebouwd uit galactopyranose - en mannopyranose-eenheden , verbonden door glucosidische bindingen , dat uit chemisch oogpunt als gelactomannaan kan worden omschreven .
Voorkomen
Guarpitmeel is het gemalen endosperm van de zaden van de guarplant , Cyamopsis tetragonolobus L . Taub . ( Fam . Leguminosae ) . Het is een wit tot geelachtig wit , vrijwel reukloos poeder .
Gelactomannaangehalte
Niet minder dan 75 % .
In 0,4 N zwavelzuur onoplosbare stoffen
Niet meer dan 4 % na digereren gedurende 6 uur .
As
Niet meer dan 1,5 % , bepaald bij 800 * C op de droge stof .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 14 % , bepaald door drogen tot constant gewicht bij 102-105 * C .
Proteïne ( N maal 6,25 )
Niet meer dan 7 % .
E 413 - Tragacanth
Chemische beschrijving
Bestaat hoofdzakelijk uit polysacchariden met een hoog molecuulgewicht , opgebouwd uit galactoarabanen en zure polysacchariden die galacturonzuurgroepen bevatten .
Voorkomen
Tragacanthgom is een gedroogde , gomachtige afscheiding van Astragalus gummifer Labillardière , of andere Aziatische soorten van de Astragalus ( Fam . Leguminosae ) .
Ongemalen Tragacanth komt voor als platte , tot bandjes gevormde , vaak gebogen delen , dan wel rechte of spiraalvormig ineengedraaide lineaire stukken met een dikte van 0,5 tot 2,5 mm . De kleur is wit tot bleekgeel . Het is smaakloos en reukloos en voelt enigszins slijmachtig aan . Tragacanthpoeder is wit tot geelachtig wit .
Viscositeit van een 1 % oplossing bij 25 * C
Niet minder dan 250 centipoises .
As
Niet meer dan 3,5 % bepaald bij 550 * C .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 0,5 % bepaald bij 550 * C .
Karayagom
1 g in 20 ml water laten koken tot slijm is ontstaan . 5 ml zoutzuur toevoegen en opnieuw 5 minuten laten koken . Er mag geen blijvende roze of rode kleur ontstaan .
E 414 - Arabische gom
Chemische beschrijving
Bestaat hoofdzakelijk uit polysacchariden met een hoog molecuulgewicht en de calcium - , kalium - en magnesiumzouten daarvan , waaruit bij hydrolyse arabinose , galactose , rhamnose en glucuronzuur ontstaan . Het wordt verkregen als een gedroogde , gomachtige afscheiding uit de stammen en takken van de Acacia senegal L . Willd . of verwante soorten Acacia ( Fam . Leguminosae ) .
Voorkomen
Ongemalen Arabische gom komt voor als witte , geelachtig witte of bleek rozeachtige bolvormige druppels van uiteenlopende grootte of in brokken . Voorts is het in de handel verkrijgbaar als witte of geelwitte vlokken , korrels of poeder .
As
Niet meer dan 4 % , bepaald bij 550 * C .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 0,5 % , bepaald bij 550 * C .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare bestanddelen
Niet meer dan 1 % .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 15 % , bepaald door drogen bij 105 * C gedurende 5 uur .
Zetmeel of dextrine
Laat een 1 op 50 oplossing van de gom koken , laten afkoelen en voeg aan de oplossing enkele druppels van een jodiumoplossing toe , ( 14 g jodium in een oplossing van 36 g kaliumjodide in 100 ml water en vervolgens 3 druppels zoutzuur toevoegen ; verdunnen tot 1 000 ml ) . Er mag geen blauw - of roodachtige kleur ontstaan .
Tannine
Aan 10 ml van een 1 op 50 oplossing ongeveer 0,1 ml ferrichlorideoplossing ( 9 g FeCl3 6 H2O in 100 ml water ) toevoegen . Er mag geen verkleuring of zwartachtig neerslag ontstaan .
E 420 - ( i ) Sorbitol
Chemische benaming
D-sorbitol .
Voorkomen
Wit hygroscopisch poeder , respectievelijk vlokken of korrels met een zoete smaak .
Gehalte
Sorbitol bevat niet minder dan 98 % glycitolen en niet minder dan 91 % D-sorbitol , telkens op basis van de droge stof . Glycitolen zijn verbindingen met de structuurformule CH2OH ( CHOH)n CH2OH , waarin " n " een getal is .
Het gedeelte van het produkt dat geen D-sorbitol is , bestaat hoofdzakelijk uit mannitol , samen met kleine hoeveelheden van andere glycitolen met n * 4 en geringe hoeveelheden gehydrogeneerde oligosacchariden .
Water
Niet meer dan 1 % ( Karl Fischer ) .
Reducerende suikers
Niet meer dan 0,3 % van de droge stof , berekend als dextrose .
Totaal gehalte aan suiker
Niet meer dan 1 % van de droge stof , berekend als dextrose .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,1 % van de droge stof na gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
Sulfaten
Niet meer dan 0,01 % van de droge stof berekend als SO4 .
Chloriden
Niet meer dan 0,005 % van de droge stof berekend als Cl .
Nikkel
Niet meer dan 2 mg/kg berekend als Ni .
E 420 - ( ii ) Sorbitolsiroop
Voorkomen
Oplossing van zoet smakende , heldere , kleurloze sorbitol en gehydrogeneerde oligosacchariden .
Het gedeelte dat geen D-sorbitol is , bestaat hoofdzakelijk uit gehydrogeneerde oligosacchariden , gevormd door de hydrogenering van glucosestroop die wordt gebruikt als uitgangsmateriaal ( in dit geval is de stroop niet kristalliseerbaar ) of mannitol . Kleine hoeveelheden glycitolen met n * 4 kunnen aanwezig zijn .
De glycitolen zijn verbindingen met de structuurformule CH2OH ( CHOH)n CH2OH waarin " n " een geheel getal is .
Gehalte
Niet minder dan 69 % totaal vaste stof en niet minder dan 50 % D-sorbitol .
Reducerende suikers
Niet meer dan 0,3 % van de droge stof berekend als dextrose .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,1 % van de droge stof , bepaald na gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
Sulfaat
Niet meer dan 0,01 % van de droge stof berekend als SO4 .
Chloride
Niet meer dan 0,005 % van de droge stof berekend als Cl .
Nikkel
Niet meer dan 2 mg/kg berekend als Ni .
E 421 - Mannitol
Chemische naam
D-mannitol .
Voorkomen
Witte , kristallijne stof , kleurloos en zoet van smaak .
Gehalte
Niet minder dan 98 % D-mannitol ( C6H14O6 ) op het produkt zonder vluchtige stoffen .
Smelttraject
165-169 * C .
Specifieke draaiing ( a ) ( 25,D )
Niet minder dan + 23,0 en niet meer dan + 24,3 * .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 0,3 % , bepaald na drogen gedurende vier uur bij 105 * C .
Reducerende suikers
Niet meer dan 0,05 % berekend als dextrose .
Sulfaat
Niet meer dan 0,01 % berekend als SO4 .
Chloride
Niet meer dan 0,007 % berekend als Cl .
As
Niet meer dan 0,1 % bepaald na gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
Nikkel
Niet meer dan 2 mg/kg berekend als Ni .
E 422 - Glycerol
Voorkomen
Heldere , kleurloze , hygroscopische en stroperige vloeistof met een zoete smaak , die op de tong tevens warm aanvoelt .
Gehalte
Niet minder dan 98 procent glycerol ( C3H8O3 ) .
Soortelijk gewicht ( 25/25 * C )
Niet minder dan 1,257 .
Brekingsindex ( n ) ( 20,D )
1,471-1,474 .
Acroleïne - , glucose - en ammoniumverbindingen
Een mengsel van 5 ml glycerol en 5 ml kaliumhydroxydeoplossing ( 1 op 10 ) gedurende 5 minuten bij 60 * C verwarmen . Het mengsel wordt niet geel en verspreidt geen ammoniakgeur .
Butaantriolen
Niet meer dan 0,2 % .
Chloorverbindingen
Niet meer dan 0,003 % berekend als Cl .
Vetzuren en vetzure esters
Niet meer dan 0,1 % berekend als boterzuur .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,1 % bepaald na gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
E 440 ( a ) - Pectine
Chemische beschrijving
Pectine bestaat hoofdzakelijk uit de partiële methylesters van polygalacturonzuur en de ammonium - , natrium - , kalium - en calciumzouten daarvan .
Pectine wordt bereid uit geschikt , eetbaar plantaardig materiaal , doorgaans citrusvruchten of appelen , door extractie met water , eventueel gevolgd door neerslaan , waartoe uitsluitend methanol , ethanol en isopropanol mogen worden gebruikt .
Voorkomen
Wit , lichtgeel , lichtgrijs of lichtbruin poeder .
Galacturonzuur
Niet minder dan 6k % berekend op het produkt zonder vluchtige stoffen en as , na wassen met zuur en alcohol .
Vluchtige bestanddelen
Niet meer dan 12 % bepaald na drogen bij 105 * C gedurende 2 uur .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 1 % .
Gehalte aan vrije methanol , ethanol en isopropanol
Niet meer dan 1 % , afzonderlijk of te zamen , van de droge stof .
Zwaveldioxyderesidu
Niet meer dan 50 mg/kg van de droge stof .
Stikstofgehalte
Niet meer dan 0,5 % ( Kjeldahl ) na wassen met zuur en alcohol .
E 440 ( b ) - Geamideerde pectine
Chemische beschrijving
Geamideerde pectine bestaat hoofdzakelijk uit partiële methylesters en uit amiden van polygalacturonzuur en hun ammonium - , natrium - , kalium - en calciumzouten . Het wordt bereid uit geschikt , eetbaar plantaardig materiaal , doorgaans citrusvruchten of appelen , door extractie met water en door behandeling met ammoniak in een alkalisch milieu , eventueel gevolgd door neerslaan , waarvoor uitsluitend methanol , ethanol en isopropanol mogen worden gebruikt .
Voorkomen
Wit , lichtgeel , lichtgrijs of lichtbruin poeder .
Amideringsgraad
Niet meer dan 25 % van alle carboxylgroepen .
Galacturonzuur
Niet minder dan 65 % van het produkt zonder vluchtige stoffen en as , na wassen met zuur en alcohol .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 12 % , bepaald na drogen bij 105 * C gedurende 2 uur .
In zoutzuur ( circa 3 N ) onoplosbare as
Niet meer dan 1 % .
Gehalte aan vrije methanol , ethanol en isopropanol
Niet meer dan 1 % afzonderlijk of te zamen , van de droge stof .
Zwaveldioxyderesidu
Niet meer dan 50 mg/kg van de droge stof .
Stikstofgehalte
Niet meer dan 2,5 % ( Kjeldahl ) na wassen met zuur en alcohol .
E 450 ( a ) ( i ) - Dinatriumwaterstofdifosfaat
Voorkomen
Wit poeder of korrels .
Gehalte
Niet minder dan 95 % Na2H2P2O7 .
Gehalte aan P2O5
Niet minder dan 63,0 en niet meer dan 64,0 %
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 0,5 % , bepaald na drogen gedurende 4 uur bij 105 * C .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 3,7 en niet meer dan 4,4 .
In water onoplosbare stoffen
Niet meer dan 0,6 %
Fluoriden
Niet meer dan 10 mg/kg , berekend als F .
E 450 ( a ) ( ii ) - Trinatriumdifosfaat
Voorkomen
Wit poeder of korrels . Komt voor in watervrije vorm of als monohydraat .
Gehalte
Niet minder dan 95 % Na3HP2O7 of Na3HP2O7 * H2O .
Gehalte aan P2O5
Niet minder dan 57,5 en niet meer dan 58,5 % voor het watervrije zout . Niet minder dan 53,6 en niet meer dan 54,6 % voor het monohydraat .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 6,7 en niet meer dan 7,3 .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 0,5 % bepaald door drogen gedurende 4 uur bij 105 * C .
In water onoplosbare stoffen
Niet meer dan 0,2 %
Fluoriden
Niet meer dan 10 mg/kg , berekend als F .
E 450 ( a ) ( iii ) - Tetranatriumdifosfaat
Voorkomen
Wit , kristallijn of korrelig poeder . Komt watervrij voor , of als decahydraat .
Gehalte
Niet minder dan 95 % Na4P2O7 of Na4P2O7 * 10H2O .
Gehalte aan P2O5
Niet minder dan 52,5 en niet meer dan 54,0 % voor het watervrije zout .
Niet minder dan 31,5 en niet meer dan 32,5 % voor het decahydraat .
Gloeiverlies
Niet meer dan 0,5 % voor het watervrije zout , niet minder dan 38 en niet meer dan 42 % voor het decahydraat bepaald na gloeien bij 550 * C gedurende 30 minuten .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 9,9 en niet meer dan 10,7 .
In water onoplosbare stoffen
Niet meer dan 0,2 % .
Fluoriden
Niet meer dan 10 mg/kg berekend als F .
E 450 ( a ) ( iv ) - Tetrakaliumdifosfaat
Voorkomen
Kleurloze kristallen of wit , zeer hygroscopisch poeder .
Gehalte
Niet minder dan 95 % K4P2O7 .
Gehalte aan P2O5
Niet minder dan 42 en niet meer dan 43,7 % .
Gloeiverlies
Niet meer dan 2 % na drogen bij 105 * C gedurende 4 uur , gevolgd door gloeien bij 550 * C gedurende 30 minuten .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 10 en niet meer dan 10,7 .
In water onoplosbare stoffen
Niet meer dan 0,2 % .
Fluoriden
Niet meer dan 10 mg/kg berekend als F .
E 450 ( b ) ( i ) - Pentanatriumtrifosfaat
Voorkomen
Witte , licht hygroscopische stof in korrel - of poedervorm . Komt voor in watervrije vorm of als hexahydraat .
Gehalte
Niet minder dan 85 % Na5P3O10 of Na5P3O10 * 6H2O , waarbij de rest hoofdzakelijk uit andere natriumpolyfosfaten ( E 450 ) bestaat .
Gehalte aan P2O5
Niet minder dan 56 en niet meer dan 58 % voor het watervrije zout .
Niet minder dan 43 en niet meer dan 45 % voor het hexahydraat .
Gloeiverlies
Niet meer dan 0,5 % voor het watervrije zout en niet meer dan 23,5 % voor het hexahydraat , in beide gevallen na drogen bij 105 * C gedurende 4 uur , gevolgd door gloeien bij 550 * C gedurende 30 minuten .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 9,3 en niet meer dan 10,1 .
In water onoplosbare stoffen
Niet meer dan 0,2 % .
Fluoriden
Niet meer dan 10 mg/kg berekend als F .
E 450 ( b ) ( ii ) - Pentakaliumtrifosfaat
Voorkomen
Wit , zeer hygroscopisch poeder .
Gehalte
Niet minder dan 85 % K5P3O10 , de rest bestaat hoofdzakelijk uit andere kaliumpolyfosfaten ( E 450 ) .
Gehalte aan P2O5
Niet minder dan 46,5 % en niet meer dan 48 % .
Gloeiverlies
Niet meer dan 0,5 % berekend op het P2O5-gehalte , na drogen bij 105 * C gedurende 4 uur , gevolgd door gloeien bij 550 * C gedurende 30 minuten .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 9,3 en niet meer dan 10,1 .
In water onoplosbare stoffen
Niet meer dan 2 % .
Fluoriden
Niet meer dan 10 mg/kg berekend als F .
E 450 ( c ) ( i ) - Natriumpolyfosfaten
Chemische beschrijving
Heterogene mengsels van natriumzouten van lineaire gecondenseerde polyfosforzuren met de algemene formule H(n+2 ) P n O(3n+1 ) , waarin " n " niet kleiner is dan 2 .
Voorkomen
Fijne witte poeders of kristallen of kleurloze glasachtige plaatjes .
Gehalte aan P2O5
Niet minder dan 59,5 % en niet meer dan 70 % in de gloeirest .
Gloeiverlies
Niet meer dan 0,5 % na drogen bij 105 * C gedurende 4 uur , gevolgd door gloeien bij 550 * C gedurende 30 minuten .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 3,6 en niet meer dan 9,0 .
In water onoplosbare stoffen
Niet meer dan 0,2 % .
Fluoriden
Niet meer dan 10 mg/kg berekend als F .
Cyclische fosfaten
Niet meer dan 8 % .
E 450 ( c ) ( ii ) - Kaliumpolyfosfaten
Chemische beschrijving
Heterogene mengsels van kaliumzouten van lineaire gecondenseerde polyfosforzuren met de algemene formule H(n+2 ) P n O(3n+1 ) , waarin " n " niet kleiner is dan 2 .
Voorkomen
Fijne witte poeders of kristallen of kleurloze glasachtige schilfers .
Gehalte aan P2O5
Niet minder dan 53,5 % en niet meer dan 61,5 % in de gloeirest .
Gloeiverlies
Niet meer dan 2 % na drogen bij 105 * C gedurende 4 uur gevolgd door gloeien bij 550 * C gedurende 30 minuten .
pH van een 1 % oplossing
Niet meer dan 7,8 ( 2 ) .
In water onoplosbare stoffen
Niet meer dan 0,2 % ( 2 ) .
Fluoriden
Niet meer dan 10 mg/kg berekend als F .
Cyclische fosfaten
Niet meer dan 8 % .
E 460 - Microkristallijne cellulose
Chemische beschrijving
Microkristallijne cellulose is gezuiverde , ten dele gedepolymeriseerde cellulose , bereid door zure hydrolyse van alfacellulose , rechtstreeks verkregen uit plantaardige vezels . Het heeft een molecuulgewicht van ongeveer 36 000 .
Voorkomen
Fijn wit of vrijwel wit reukloos poeder .
Verlies bij droging
Niet meer dan 5 % na drogen tot constant gewicht bij 105 * C .
pH
Ongeveer 5 g met 40 ml koolzuurvrij water schudden gedurende 20 minuten en centrifugeren . De pH van de bovenstaande vloeistof is gelegen tussen 5,5 en 7,0 .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,1 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
In water oplosbare stoffen
Niet meer dan 0,16 % .
Met di-ethylether extraheerbare bestanddelen
Niet meer dan 200 mg/kg .
Chloriden
Niet meer dan 350 mg/kg berekend als Cl .
Sulfaten
Niet meer dan 600 mg/kg berekend als SO4 .
E 461 - Methylcellulose
Chemische beschrijving
Methylcellulose is cellulose die rechtstreeks uit plantaardige vezels is verkregen en die gedeeltelijk met methylgroepen is veretherd .
Voorkomen
Enigszins hygroscopisch , wit tot lichtgeel of lichtgrijs , korrelig of vezelig poeder .
Chemische formule
De polymeren bevatten gesubstitueerde anhydroglucose-eenheden met de volgende algemene formule :
C6H7O2 ( OR1 ) ( OR2 ) ( OR3 ) waarin R1 , R2 en R3 kunnen zijn :
-
-H
-
-CH3 of
-
-CH2 CH2 OH .
Molecuulgewicht
Van ongeveer 20 000 tot ongeveer 380 000 .
Gehalte aan gesubstitueerde groepen
Niet minder dan 25 % en niet meer dan 33 % methoxylgroepen ( - OCH3 ) . Niet meer dan 5 % hydroxy-ethoxylgroepen ( - OCH2CH2OH ) .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 10 % , na drogen tot constant gewicht bij 105 * C .
Sulfaatas
Niet meer dan 1,5 % , na gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 5 en niet meer dan 8 .
E 463 - Hydroxypropylcellulose
Chemische beschrijving
Hydroxypropylcellulose is cellulose die rechtstreeks is verkregen uit plantaardige vezels en gedeeltelijk met hydroxypropylgroepen is veretherd .
Voorkomen
Enigszins hygroscopisch , wit tot lichtgeel of lichtgrijs , reuk - en smaakloos korrelig of vezelig poeder .
Chemische formule
De polymeren bevatten gesubstitueerde anhydroglucose-eenheden met de volgende algemene formule :
C6H7O2 ( OR1 ) ( OR2 ) ( OR3 ) , waarin R1 , R2 en R3 kunnen zijn :
-
-H
-
-CH2CHOHCH3
-
-CH2CHO ( CH2CHOHCH3 ) CH3
-
-CH2CHO ( CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3)CH3 .
Molecuulgewicht
Van ongeveer 30 000 tot ongeveer 1 000 000 .
Gehalte aan gesubstitueerde groepen
Niet meer dan 80,5 % hydroxypropylgroepen ( - OCH2CHOHCH3 ) van het droog gewicht , equivalent met niet meer dan 4,6 hydroxypropylgroepen per éénheid anhydroglucose in de droge stof .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 5,0 en niet meer dan 8,0 .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 10 % bepaald door drogen tot constant gewicht bij 105 * C .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
E 464 - Hydroxypropylmethylcellulose
Chemische beschrijving
Hydroxypropylmethylcellulose is cellulose die rechtstreeks is verkregen uit plantaardige vezels , gedeeltelijk veretherd met methylgroepen en met een gering aantal hydroxypropylgroepen .
Voorkomen
Enigszins hygroscopisch , wit , reuk - en smaakloos , korrelig of vezelig poeder .
Chemische formule
De polymeren bevatten gesubstitueerde anhydroglucose-eenheden met de volgende algemene formule :
C6H7O2 ( OR1 ) ( OR2 ) ( OR3 ) waarin R1 , R2 en R3 kunnen zijn :
-
-H
-
-CH3
-
-CH2CHOHCH3
-
-CH2CHO ( CH2CHOHCH3 ) CH3
-
-CH2CHO ( CH2CHO ( CH2CHOHCH3 ) CH3 ) CH3 .
Molecuulgewicht
Van ongeveer 13 000 tot 200 000 .
Gehalte aan gesubstitueerde groepen
Niet minder dan 19 % en niet meer dan 30 % methoxylgroepen ( - OCH3 ) en niet minder dan 3 % en niet meer dan 12 % hydroxypropoxylgroepen ( - OCH2CHOHCH3 ) in de droge stof .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 5,0 en niet meer dan 8,0 .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 10 % na drogen tot constant gewicht bij 105 * C .
Sulfaatas
Niet meer dan 1,5 % voor produkten met een viscositeit van meer dan 50 centipoises en niet meer dan 3,0 % voor produkten met een viscositeit van 50 centipoises of minder , bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
E 465 - Methylethylcellulose
Chemische beschrijving
Methylethylcellulose is cellulose die rechtstreeks uit plantaardig vezelmateriaal is verkregen en gedeeltelijk met methyl - en ethylgroepen is veretherd .
Voorkomen
Enigszins hygroscopisch , wit tot lichtgeel of lichtgrijs , reuk - en smaakloos korrelig of vezelig poeder .
Chemische formule
De polymeren bevatten gesubstitueerde eenheden anhydroglucose met de volgende algemene formule :
C6H7O2 ( OR1 ) ( OR2 ) ( OR3 ) , waarin R1 , R2 en R3 kunnen zijn :
-
-H
-
-CH3
-
-CH2CH3 .
Molecuulgewicht
Van ongeveer 30 000 tot ongeveer 40 000 .
Gehalte aan gesubstitueerde groepen
Niet minder dan 14,5 en niet meer dan 19 % ethoxylgroepen ( - OC2H5 ) en niet minder dan 3,5 en niet meer dan 6,5 % methoxylgroepen ( - OCH3 ) in de droge stof .
Vluchtige stoffen
Vezelig produkt : niet meer dan 15 % .
Poeder : niet meer dan 10 % bepaald door drogen tot constant gewicht bij 105 * C .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,6 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 5,0 en niet meer dan 8,0 .
E 466 - Natriumcarboxymethylcellulose
Chemische beschrijving
Natriumcarboxymethylcellulose is cellulose die rechtstreeks uit plantaardige vezels is verkregen en die gedeeltelijk is veretherd met natriumcarboxymethylgroepen .
Voorkomen
Enigszins hygroscopisch , wit tot lichtgeel of lichtgrijs , reuk - en smaakloos korrelig of vezelig poeder .
Chemische formule
De polymeren bevatten gesubstitueerde anhydroglucose-eenheden met de volgende algemene formule :
C6H7O2 ( OR1 ) ( OR2 ) ( OR3 ) waarin R1 , R2 en R3 kunnen zijn :
-
-H
-
-CH2COONa
-
-CH2COOH .
Molecuulgewicht
Van ongeveer 17 000 tot ongeveer 1 500 000 .
Gehalte
Niet minder dan 99,5 % natriumcarboxymethylcellulose in de droge stof .
Natriumchloride en natriumglycolaat
Niet meer dan 0,5 % in totaal en niet meer dan 0,4 % natriumglycolaat .
Substitutiegraad
Niet minder dan 0,2 en niet meer dan 1,0 (- CH2COOH)-groep per eenheid anhydroglucose .
Natrium
Niet meer dan 9,7 % ( na droging ) .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 12 % bepaald door drogen tot constant gewicht bij 105 * C .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 6 en niet meer dan 8,5 .
E 470 - Natrium - , kalium - en calciumzouten van in spijsvetten voorkomende vetzuren
Chemische beschrijving
Natrium - , kalium - en calciumzouten van vetzuren voorkomend in spijsvetten ; deze zouten zijn verkregen , hetzij uit eetbare vetten , hetzij uit gedistilleerde eetbare vetzuren .
Voorkomen
Witte of roomwitte poeders , vlokken of halfvaste stoffen .
Onverzeepbare bestanddelen
Niet meer dan 2 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 3 % berekend als oliezuur .
Totaal glycerol ( al dan niet gebonden )
Niet meer dan 10 % .
Vrij alkali
Niet meer dan 0,1 % berekend als NaOH .
In alcohol onoplosbare bestanddelen
Niet meer dan 0,2 % ( deze eis geldt alleen voor natrium - en kalium - zouten ) .
Vluchtige stoffen
Niet meer dan 3 % .
Gehalte aan natrium , kalium of calcium
Natrium
niet minder dan 9 en niet meer dan 14 % berekend als Na2O .
Kalium
niet minder dan 13 en niet meer dan 21,5 % berekend als K2O .
Calcium
niet minder dan 8,5 en niet meer dan 13 % berekend als CaO .
E 471 - Mono - en diglyceriden van in spijsvetten voorkomende vetzuren
Chemische beschrijving
Mono - en diglyceriden van in spijsvetten voorkomende vetzuren bestaan uit mengsels van glycerolmono - , -di - en -tri-esters van vetzuren afkomstig van spijsvetten . Zij kunnen een geringe hoeveelheid vrije vetzuren en vrij glycerol bevatten .
Voorkomen
Het produkt varieert van een strogele tot bruine olieachtige vloeistof tot een witte of enigszins gebroken witte , harde wasachtige vaste stof . Het vaste produkt kan voorkomen in de vorm van vlokken , poeders of kleine korrels .
Mono - en di-estergehalte
Niet minder dan 70 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 3 % uitgedrukt als oliezuur .
Vrij glycerol
Niet meer dan 7 % .
Totaal glycerol
Niet minder dan 16 en niet meer dan 33 % .
Polyglycerolen
Niet meer dan 4 % van het totale glycerolgehalte voor de dimeren en niet meer dan 1 % van het totale glycerolgehalte voor de andere polymeren van glycerol .
Water
Niet meer dan 2 % ( Karl Fischer ) .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
Opmerking : Deze criteria zijn gebaseerd op het produkt zonder E 470 .
E 472 ( a ) - Mono - en diglyceriden van in spijsvetten voorkomende vetzuren , veresterd met azijnzuur
Chemische beschrijving
Esters van glycerol met een mengsel van azijnzuur en vetzuren afkomstig van spijsvetten . Zij kunnen kleine hoeveelheden vrij glycerol , vrije vetzuren , vrij azijnzuur en vrije glyceriden bevatten .
Voorkomen
Zij variëren van heldere zeer dunne vloeistoffen tot vaste stoffen ; de kleur ervan is wit tot bleekgeel .
Totaal azijnzuurgehalte
Niet minder dan 9 en niet meer dan 32 % .
Vrije vetzuren ( en azijnzuur )
Niet meer dan 3 % berekend als oliezuur .
Vrij glycerol
Niet meer dan 2 % .
Totaal glycerol
Niet minder dan 14 en niet meer dan 31 % .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
E 472 ( b ) - Mono - en diglyceriden van in spijsvetten voorkomende vetzuren , veresterd met melkzuur
Chemische beschrijving
Esters van glycerol met een mengsel van melkzuur en vetzuren afkomstig van spijsvetten . Zij kunnen kleine hoeveelheden vrij glycerol , vrije vetzuren , vrij melkzuur en vrije glyceriden bevatten .
Voorkomen
Zachte tot harde , wasachtige vaste stoffen .
Totaal melkzuurgehalte
Niet minder dan 13 en niet meer dan 45 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 3 % , uitgedrukt als oliezuur .
Vrij glycerol
Niet meer dan 2 % .
Totaal glycerol
Niet minder dan 13 en niet meer dan 30 % .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
Opmerking : Deze criteria zijn gebaseerd op het produkt zonder E 470 .
E 472 ( c ) - Mono - en diglyceriden van in spijsvetten voorkomende vetzuren , veresterd met citroenzuur
Chemische beschrijving
Esters van glycerol met een mengsel van citroenzuur en vetzuren afkomstig van spijsvetten . Zij kunnen kleine hoeveelheden vrij glycerol , vrije vetzuren , vrij citroenzuur en vrije glyceride bevatten . Zij kunnen geheel of gedeeltelijk geneutraliseerd zijn met natrium - of kaliumhydroxide .
Voorkomen
De produkten varieren van gelige of bleekbruine vloeistoffen tot wasachtige vaste of halfvaste stoffen .
Totaal citroenzuurgehalte
Niet minder dan 13 en niet meer dan 50 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 3 % berekend als oliezuur .
Vrij glycerol
Niet meer dan 2 % .
Totaal glycerol
Niet minder dan 11 en niet meer dan 29 % .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % voor niet-geneutraliseerde produkten en niet meer dan 10,0 % voor gedeeltelijk of volledig geneutraliseerde produkten , bepaald bij 800 min of meer 25 * C .
pH van een 1 % oplossing
Niet minder dan 3,0 en niet meer dan 7,3 .
E 472 ( d ) - Mono - en diglyceriden van in spijsvetten voorkomende vetzuren , veresterd met wijnsteenzuur
Chemische beschrijving
Esters van glycerol met een mengsel van wijnsteenzuur ( E 334 ) en vetzuren afkomstig van spijsvetten . Zij kunnen kleine hoeveelheden vrij glycerol , vrije vetzuren , vrij wijnsteenzuur en vrije glyceriden bevatten .
Voorkomen
Kleverige , dikke geelachtige vloeistoffen tot harde gele was .
Totaal wijnsteenzuurgehalte
Niet minder dan 15 en niet meer dan 50 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 3 % berekend als oliezuur .
Vrij glycerol
Niet meer dan 2 % .
Totaal glycerol
Niet minder dan 12 en niet meer dan 29 % .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
E 472 ( e ) - Mono - en diglyceriden van in spijsvetten voorkomende vetzuren veresterd met monoacetylwijnsteenzuur en diacetylwijnsteenzuur
Chemische beschrijving
Gehele of gedeeltelijke esters van glycerol met een mengsel van mono - en diacetylwijnsteenzuur ( verkregen uit E 334 wijnsteenzuur ) en vetzuren afkomstig van spijsvetten . Zij kunnen kleine hoeveelheden vrij glycerol , vrije vetzuren en vrij wijnsteenzuur en azijnzuur of verbindingen daarvan , alsook vrije glyceriden bevatten .
Voorkomen
Kleverige , dikke vloeistoffen tot gele was . Zij kunnen hydroliseren in vochtige lucht , waarbij azijnzuur vrijkomt .
Totaal wijnsteenzuurgehalte
Niet minder dan 10 en niet meer dan 40 % .
Totaal azijnzuurgehalte
Niet minder dan 8 en niet meer dan 32 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 3 % berekend als oliezuur .
Vrij glycerol
Niet meer dan 2 % .
Totaal glycerol
Niet minder dan 11 en niet meer dan 28 % .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
E 472 ( f ) - Mono - en diglyceriden van vetzuren , veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur
Chemische beschrijving
Esters van glycerol met een mengsel van azijnzuur , wijnsteenzuur ( E 334 ) en vetzuren afkomstig van spijsvetten . Zij kunnen kleine hoeveelheden vrij glycerol , vrije vetzuren , vrij azijnzuur en vrij wijnsteenzuur alsook vrije glyceriden bevatten .
Voorkomen
Zij variëren van heldere , dunne vloeistoffen tot vaste stoffen . De kleur is wit tot bleekgeel .
Totaal azijnzuurgehalte
Niet minder dan 10 en niet meer dan 20 % .
Totaal wijnsteenzuurgehalte
Niet minder dan 20 en niet meer dan 40 % .
Vrij azijnzuur
Niet minder dan 5,5 en niet meer dan 8,5 % .
Vrij wijnsteenzuur
Niet meer dan 1 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 3 % berekend als oliezuur .
Vrij glycerol
Niet meer dan 2 % .
Totaal glycerol
Niet minder dan 12 en niet meer dan 27 % .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % bepaald bij 800 min of meer 25 * C .
E 473 - Suikeresters
Chemische beschrijving
Hoofdzakelijk mono - en di-esters van saccharose met vetzuren afkomstig van spijsvetten . Zij kunnen bereid zijn uit saccharose en de methyl - en ethylesters van eetbare vetzuren of door extractie uit suikerglyceriden . Geen andere organische oplosmiddelen dan ethylacetaat , isopropanol of dimethylformamide , mogen bij de bereiding worden gebruikt .
Totaal gehalte aan saccharose-esters van vetzuren
Niet minder dan 80 % .
Totaal glyceridegehalte
Niet meer dan 20 % .
Vrij saccharosegehalte
Niet meer dan 5 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 3 % berekend als oliezuur .
Sulfaatas
Niet meer dan 2 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
Dimethylformamidegehalte
Niet meer dan 1 mg/kg .
Methanolgehalte
Niet meer dan 10 mg/kg .
Ethylacetaat - en isopropanolgehalte
Niet meer dan 350 mg/kg afzonderlijk of te zamen .
Opmerking : Deze eisen zijn gebaseerd op het produkt zonder E 470 .
E 474 - Suikerglyceriden
Chemische beschrijving
Suikerglyceriden worden geproduceerd door het reageren van suiker ( saccharose ) met een eetbaar vet of eetbare olie , waardoor hoofdzakelijk mono - en di-esters van saccharose en vetzuren ontstaan vermengd met residuele mono - en triglyceriden van dat vet of die olie . Geen andere organische oplosmiddelen dan ethylacetaat , isopropanol of dimethylformamide mogen bij de bereiding worden gebruikt .
Voorkomen
Zachte vaste massa's , stevige gele of witte tot vuilwitte poeders .
Totaal gehalte aan saccharose-esters van vetzuren
Niet minder dan 40 en niet meer dan 60 % .
Totaal glyceridegehalte
Niet minder dan 40 en niet meer dan 60 % .
Vrij saccharosegehalte
Niet meer dan 5 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 3 % berekend als oliezuur .
Sulfaatas
Niet meer dan 2 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
Dimethylformamidegehalte
Niet meer dan 1 mg/kg .
Methanolgehalte
Niet meer dan 10 mg/kg .
Totaal ethylacetaat - en isopropanolgehalte
Niet meer dan 350 mg/kg , afzonderlijk of te zamen .
Opmerking : Deze eisen zijn gebaseerd op het produkt zonder E 470 .
E 475 - Polyglycerolesters van ongepolymeriseerde in spijsvetten voorkomende vetzuren
Chemische beschrijving
Produkten verkregen door verestering van polyglycerol met spijsvetten of met de daarin voorkomende vetzuren . Het polyglyceroldeel bestaat hoofdzakelijk uit di - , tri - en tetraglycerol en bevat niet meer dan 10 % polyglycerolen met een waarde die gelijk is aan of hoger dan die van heptaglycerol .
Voorkomen
Gele of lichtbruine vloeistoffen of half-vaste stoffen .
Totaal gehalte aan esters van vetzuren
Niet minder dan 90 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 6 % , berekend als oliezuur .
Totaal glycerol en polyglycerolen
Niet minder dan 18 % en niet meer dan 60 % .
Vrije glycerol en polyglycerolen
Niet meer dan 7 % .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % , bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
Opmerking : Deze criteria zijn gebaseerd op het produkt zonder E 470 .
E 477 - Propyleenglycolesters van in spijsvetten voorkomende vetzuren
Chemische beschrijving
Bestaat hoofdzakelijk uit mengsel van propaan-1,2-diol met mono - en di-esters van vetzuren voorkomend in spijsvetten . Het alcoholgedeelte bestaat uitsluitend uit propaan-1,2-diol met dimeer en sporen trimeer . Andere organische zuren dan in spijsvetten voorkomende vetzuren zijn niet aanwezig .
Voorkomen
Wasachtige , witte schilfers of balletjes .
Totaal gehalte aan esters van vetzuren
Niet minder dan 85 % .
Vrij propaan-1,2-diol
Niet meer dan 5 % .
Dimeer en trimeer van propaan-1,2-diol
Niet meer dan 0,4 % .
Vrije vetzuren
Niet meer dan 6 % berekend als oliezuur .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % bepaald door gloeien bij 800 min of meer 25 * C .
Totaal propaan-1,2-diol
Niet minder dan 11 % en niet meer dan 31 % .
Opmerking : Deze criteria zijn gebaseerd op het produkt zonder E 470 .
E 481 - Natriumstearoyllactylaat
Chemische omschrijving
Natriumstearoyllactylaat bestaat uit een mengsel van natriumzouten van stearoyllactylzuren en kleine hoeveelheden natriumzouten van andere verwante zuren , verkregen door de reactie van melkzuur en stearinezuur . Er kunnen ook esters aanwezig zijn van andere in spijsvetten voorkomende vrije of veresterde vetzuren , afkomstig van het gebruikte stearinezuur .
Voorkomen
Roomkleurig poeder of brosse vaste stof met een karakteristieke geur .
Natriumgehalte
Niet minder dan 2,5 en niet meer dan 5 % .
Estergetal
Niet minder dan 90 en niet meer dan 190 mg KOH/g .
Totaal melkzuurgehalte ( vrij en gebonden )
Niet minder dan 15 en niet meer dan 40 % .
Zuurgetal
Niet minder dan 60 en niet meer dan 130 mg KOH/g .
E 482 - Calciumstearoyllactylaat
Chemische omschrijving
Calciumstearoyllactylaat bestaat uit een mengsel van calciumzouten van stearoyllactylzuren met kleine hoeveelheden calciumzouten van andere verwante zuren , verkregen door de reactie van stearinezuur en melkzuur . Er kunnen ook esters aanwezig zijn van andere in levensmiddelen voorkomende vetzuren , vrij of veresterd , afkomstig van het gebruikte stearinezuur .
Voorkomen
Wit of ietwat geelachtig poeder of brosse vaste stof met een karakteristieke geur .
Calciumgehalte
Niet minder dan 1 en niet meer dan 5,2 % .
Estergetal
Niet minder dan 125 en niet meer dan 190 mg KOH/g .
Totaal melkzuurgehalte ( vrij en gebonden )
Niet minder dan 15 en niet meer dan 40 % .
Zuurgetal
Niet minder dan 50 en niet meer dan 130 mg KOH/g .
E 483 - Stearyltartraat
Chemische omschrijving
Stearyltartraat wordt verkregen door de verestering van wijnsteenzuur met stearylalcohol . Het bestaat hoofdzakelijk uit de di-ester met kleine hoeveelheden mono-ester , wijnsteenzuur en stearylalcohol . Andere esters kunnen eveneens aanwezig zijn , wat toe te schrijven is aan de aanwezigheid in de gebruikte stearylalcohol van alcoholen afgeleid van andere in levensmiddelen voorkomende vetzuren dan stearinezuur .
Voorkomen
Roomkleurige zalfachtige vaste stof ( bij 25 * C ) .
Totaal estergehalte
Niet minder dan 90 % .
Totaal wijnsteenzuurgehalte
Niet minder dan 18 en niet meer dan 35 % .
Onverzeepbare bestanddelen
Niet minder dan 77 en niet meer dan 83 % .
Smelttraject
67-77 * C .
Estergetal
Niet minder dan 163 en niet meer dan 180 mg KOH/g .
Jodiumgetal
Niet meer dan 4 ( Wijs ) .
Zuurgetal
Niet meer dan 6 mg KOH/g .
Sulfaatas
Niet meer dan 0,5 % , bepaald bij 800 min of meer 25 * C .
( 1 ) Zie blz . 30 van dit Publikatieblad .
( 2 ) Hiervoor moet een speciale analysemethode worden toegepast .
Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.