Verordening 1983/1739 - Treffen van een uitzonderlijke gemeenschappelijke maatregel ten behoeve van de stadsvernieuwing in Noord-Ierland (Belfast)

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 31983R1739

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

31983R1739

Verordening (EEG) nr. 1739/83 van de Raad van 21 juni 1983 inzake het treffen van een uitzonderlijke communautaire maatregel ten behoeve van de stadsvernieuwing in Noord-Ierland (Belfast)

Publicatieblad Nr. L 171 van 29/06/1983 blz. 0001 - 0003

Bijzondere uitgave in het Spaans: Hoofdstuk 14 Deel 1 blz. 0056

Bijzondere uitgave in het Portugees: Hoofdstuk 14 Deel 1 blz. 0056

*****

VERORDENING (EEG) Nr. 1739/83 VAN DE RAAD

van 21 juni 1983

inzake het treffen van een uitzonderlijke communautaire maatregel ten behoeve van de stadsvernieuwing in Noord-Ierland (Belfast)

DE RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 235,

Gezien het voorstel van de Commissie (1),

Gezien het advies van het Europese Parlement (2),

Gezien het advies van het Economisch en Sociaal Comité (3),

Overwegende dat Noord-Ierland deel uitmaakt van de randgebieden van de Gemeenschap die met bijzonder ernstige structuurproblemen te kampen hebben; dat dit gebied daardoor zowel op nationaal als op communautair niveau voorrang geniet en voor een aantal specifieke maatregelen op verschillende gebieden in aanmerking komt;

Overwegende dat het Europese Parlement, in zijn resolutie van 19 juni 1981 (4), op de voortdurende verslechtering van de sociale en economische situatie in deze regio gewezen heeft en daarbij vooral de aandacht heeft gevestigd, in de verslagen die de basis vormen van deze resolutie, op de armoede en de lage inkomens, de slechte huisvestings- en gezondheidsomstandigheden van de bevolking, met name te Belfast, de geregistreerde en de verborgen werkloosheid, alsook de energievoorziening van deze regio;

Overwegende dat de Britse Regering bij de Commissie een dossier heeft ingediend inzake een aantal onderling samenhangende investeringen, die van belang zijn voor de ontwikkeling en de stadsvernieuwing in de zone Belfast;

Overwegende dat er ook nog andere infrastructuurinvesteringen nodig zijn voor de stadsvernieuwing; dat het nationale uitgavenvolume dat jaarlijks wordt uitgetrokken voor de infrastructuur voor stadsvernieuwing in Noord-Ierland niet zodanig is, dat er investeringen in een aan de omvang van de behoeften beantwoordend tempo kunnen worden gedaan, noch in de betrokken regio, noch te Belfast zelf;

Overwegende dat de begrotingsautoriteit onder post 5411 van de begroting een krediet heeft opgenomen dat bestemd is voor »Maatregelen van de Gemeenschap in het kader van geïntegreerde acties";

Overwegende dat een uitzonderlijke communautaire maatregel ten behoeve van de stadsvernieuwing in de zone Belfast, die verder gaat dan de huidige mogelijkheden van de bestaande financiële instrumenten, te zamen met alle in Noord-Ierland getroffen specifieke maatregelen, een bijdrage zou kunnen leveren tot de inspanningen die nodig zijn om allengs verbetering te brengen in de in deze regio heersende situatie, voor zover alle investeringen daar in een passend tempo kunnen worden verricht,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING

VASTGESTELD:

Artikel 1

Er wordt een uitzonderlijke communautaire maatregel, hierna te noemen de »maatregel", getroffen voor de stadsvernieuwing in Noord-Ierland, ten behoeve van de zone Belfast.

Artikel 2

De maatregel bestaat in een co-financiering door de Gemeenschap en de overheid in Noord-Ierland, van infrastructuurinvesteringen die bijdragen tot de stadsvernieuwing in de zone Belfast.

Artikel 3

De infrastructuurprojecten in de financiering waarvan de Gemeenschap kan deelnemen, worden gekozen uit een telkenjare door het Verenigd Koninkrijk in te dienen lijst die vergezeld dient te gaan van alle voor de beoordeling van elk project vereiste gegevens, zoals: aard, kenmerken en plaats van uitvoering van het project, bevoegde overheidsdienst, totale kosten, wijze van financiering, rooster voor de werkzaamheden en de uitgaven, alsmede alle andere ter zake doende gegevens.

De Commissie kan alle aanvullende inlichtingen over elk van de op deze lijst voorkomende projecten inwinnen.

Artikel 4

Om voor communautaire steun krachtens de onderhavige verordening in aanmerking te komen, moeten de infrastructuurprojecten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • nog niet voltooid zijn op het ogenblik dat de in artikel 3 bedoelde lijst wordt ingediend;
  • kapitaaluitgaven ten laste van de overheid omvatten;
  • een bijdrage vormen tot de stadsvernieuwing in de zone Belfast en tot een verbetering van de levensomstandigheden van de bevolking en het leefmilieu;
  • tot de volgende categorieën behoren:
  • 1. 
    Vrijetijds- en recreatievoorzieningen en voorzieningen voor de beide gemeenschappen
  • 2. 
    Sociale voorzieningen en voorzieningen inzake volksgezondheid
  • 3. 
    Toeristische voorzieningen
  • 4. 
    Opknappen van terreinen
  • 5. 
    Industriezones
  • 6. 
    Haveninstallaties
  • 7. 
    Infrastructuur voor openbaar nut
  • 8. 
    Vervoer
  • 9. 
    Stadsafvoerkanalen
  • 10. 
    Verbetering van het milieu;
  • in overeenstemming zijn met het programma voor regionale ontwikkeling in Noord-Ierland, dat het Verenigd Koninkrijk krachtens artikel 6 van Verordening (EEG) nr. 724/75 van de Raad van 18 maart 1975 houdende oprichting van een Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (1) ter kennis van de Commissie dient te brengen.

Artikel 5

Bovendien verstrekt de Regering van het Verenigd Koninkrijk de Commissie alle gegevens die deze nodig heeft om zich ervan te vergewissen dat de communautaire steun van aanvullende aard is ten opzichte van het totale volume van de nationale uitgaven die in verband met stadsvernieuwingsinvesteringen worden gedaan, met inbegrip van de infrastructuur waaraan deze steun ten goede moet komen. De verlening van de communautaire steun wordt afhankelijk gesteld van de beoordeling van dit aanvullende karakter.

Artikel 6

Het bedrag dat voor de uitvoering van de maatregel nodig wordt geacht beloopt 100 miljoen Ecu voor drie jaar. Het zal worden aangewend binnen de grenzen van de begrotingsmiddelen die in het kader van de begrotingsprocedure voor de periode 1983 tot en met 1985 voor deze maatregel worden uitgetrokken. Het bedrag van de communautaire steun mag niet meer dan 70 % van de investeringskosten bedragen. Deze beperking is eveneens van toepassing op een eventuele cumulering van verschillende vormen van communautaire steun.

Artikel 7

De jaarlijkse lijst van projecten, benevens de ontwerp-besluiten van de Commissie betreffende de toekenning van communautaire steun worden toegezonden aan een ad hoc-comité dat werkt volgens de regels vastgelegd in de artikelen 15 en 16 van Verordening (EEG) nr. 724/75. De besluiten worden door de Commissie genomen volgens de voor de toekenning van de steun van het Fonds voorgeschreven procedure.

Artikel 8

Op verzoek van het Verenigd Koninkrijk kunnen voorschotten tot ten hoogste 80 % van de communautaire steun voor ieder project worden uitbetaald. Het resterende bedrag wordt uitbetaald voor elk project nadat het is voltooid, aan de hand van een attest van de Britse Regering inzake deze voltooiing en de afwikkeling van alle betalingen voor dit project.

Het Verenigd Koninkrijk betaalt de Commissie evenwel de bedragen terug die niet overeenkomstig deze verordening of de beslissingen tot steunverlening konden worden aangewend, noch voor andere projecten op de in artikel 3 bedoelde lijst konden worden gebruikt.

Artikel 9

Met ingang van december 1983 doet het Verenigd Koninkrijk, in de maand december van ieder jaar, tegelijkertijd met de lijst van projecten voor het komende jaar, de Commissie een verslag toekomen over de stand van de werkzaamheden in verband met de projecten in uitvoering die steun hebben gekregen van de Gemeenschap. Dit verslag wordt toegezonden aan de Raad en aan het Parlement, tegelijkertijd met een rapport van de Commissie over de toepassing van deze verordening.

Artikel 10

Het Verenigd Koninkrijk verschaft de Commissie alle voor een adequate tenuitvoerlegging van de maatregel vereiste inlichtingen. Het treft alle maatregelen die de door de Commissie nodig geachte controle, met inbe

grip van verificatie ter plaatse, zouden kunnen vergemakkelijken, met name bij de met de tenuitvoerlegging van de infrastructuurprojecten belaste autoriteiten en instanties.

Artikel 11

In overleg met de Commissie neemt het Verenigd Koninkrijk alle nodige maatregelen om informatie te verstrekken over en bekendheid te geven aan de maatregel.

Artikel 12

Deze verordening is van toepassing gedurende een periode van drie jaar vanaf de aanvang van de uitvoering van de maatregel.

Artikel 13

Deze verordening treedt in werking op de dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke Lid-Staat.

Gedaan te Luxemburg, 21 juni 1983.

Voor de Raad

De Voorzitter

H.-W. LAUTENSCHLAGER

  • (1) 
    PB nr. C 138 van 26. 5. 1983, blz. 3.
  • (2) 
    Advies uitgebracht op 10 juni 1983 (nog niet verschenen in het Publikatieblad).
  • (3) 
    Advies uitgebracht op 1 juni 1983 (nog niet verschenen in het Publikatieblad).
  • (4) 
    PB nr. C 172 van 13. 7. 1981, blz. 122.
  • (1) 
    PB nr. L 73 van 21. 3. 1975, blz. 1.

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.