Verordening 1997/1093 - Handelsnormen voor meloenen en watermeloenen - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
|
Verordening (EG) nr. 1093/97 van de Commissie van 16 juni 1997 tot vaststelling van handelsnormen voor meloenen en watermeloenen
Publicatieblad Nr. L 158 van 17/06/1997 blz. 0021 - 0027
VERORDENING (EG) Nr. 1093/97 VAN DE COMMISSIE van 16 juni 1997 tot vaststelling van handelsnormen voor meloenen en watermeloenen
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,
Gelet op Verordening (EG) nr. 2200/96 van de Raad van 28 oktober 1996 houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector groenten en fruit (1), inzonderheid op artikel 2, lid 2,
Overwegende dat Verordening (EG) nr. 2200/96 in bijlage I de producten opsomt waarvoor normen dienen te worden vastgesteld; dat voor een aantal producten die in genoemde bijlage zijn vermeld, onder meer meloenen en watermeloenen, communautaire normen nog niet zijn vastgesteld; dat het derhalve noodzakelijk is handelsnormen voor deze producten vast te stellen; dat het ter wille van de doorzichtigheid op de wereldmarkt dienstig is hiertoe rekening te houden met de normen die door de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties voor de betrokken producten worden aanbevolen;
Overwegende dat de toepassing van deze normen tot gevolg moet hebben, dat producten van onvoldoende kwaliteit van de markt verdwijnen, dat de productie op de eisen van de consument wordt afgestemd en dat de handel op basis van eerlijke mededinging wordt vergemakkelijkt, waardoor zal worden bijgedragen tot een verbetering van de rentabiliteit van de productie;
Overwegende dat de normen van toepassing zijn op alle handelsstadia; dat het vervoer van de producten over grote afstanden, het opslaan ervan gedurende enige tijd of de verschillende behandelingen die de producten ondergaan, kwaliteitsverlies kunnen veroorzaken als gevolg van de biologische ontwikkeling en de meer of minder bederfelijke aard van de producten; dat derhalve bij de toepassing van de normen in de handelsstadia na de verzending met dit kwaliteitsverlies rekening moet worden gehouden;
Overwegende dat de in deze verordening vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Comité van beheer voor verse groenten en fruit,
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:
Artikel 1
-
1.De kwaliteitsnormen voor:
-
-meloenen van GN-code 0807 19 00,
-
-watermeloenen van GN-code 0807 11 00,
zijn opgenomen in respectievelijk bijlage I en bijlage II.
-
2.De normen zijn overeenkomstig de bij Verordening (EG) nr. 2200/96 vastgestelde voorwaarden van toepassing op alle handelsstadia.
In de stadia na de verzending mogen de producten evenwel de volgende afwijkingen vertonen:
-
a)een lichte vermindering van versheid en turgescentie,
-
b)voor de producten van andere klassen dan "Extra": een geringe kwaliteitsvermindering als gevolg van hun biologische ontwikkeling en hun meer of minder bederfelijke aard.
Artikel 2
Deze verordening treedt in werking op 1 juli 1997.
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.
Gedaan te Brussel, 16 juni 1997.
Voor de Commissie
Franz FISCHLER
Lid van de Commissie
-
(1)PB nr. L 297 van 21. 11. 1996, blz. 1.
BIJLAGE I
KWALITEITSNORM VOOR MELOENEN
-
I.DEFINITIE VAN HET PRODUCT
Deze norm heeft betrekking op meloenen van variëteiten (cultivars) van Cucumis melo L. voor verse consumptie, en niet voor industriële verwerking.
II. KWALITEITSVOORSCHRIFTEN
In de norm wordt aangegeven aan welke kwaliteitseisen meloenen na opmaak en verpakking moeten voldoen.
-
A.Minimumeisen
In alle kwaliteitsklassen moeten meloenen, onverminderd de voor elke klasse geldende specifieke eisen en toegestane toleranties, als volgt zijn:
-
-intact (1);
-
-gezond; de meloenen mogen niet zijn aangetast door rot of zodanige afwijkingen vertonen dat zij daardoor niet meer geschikt zijn voor consumptie;
-
-zuiver, nagenoeg vrij van zichtbare vreemde stoffen;
-
-vers van uiterlijk;
-
-nagenoeg vrij van plagen;
-
-nagenoeg vrij van beschadiging door plagen;
-
-vast;
-
-vrij van abnormale uitwendige vochtigheid;
-
-vrij van vreemde geur en/of smaak.
De meloenen moeten voldoende ontwikkeld en rijp genoeg zijn (2). De meloenen moeten zo ontwikkeld en in een zodanige conditie zijn dat zij:
-
-bestand zijn tegen vervoer en goederenbehandeling, en
-
-in goede staat op de plaats van bestemming kunnen aankomen.
-
B.Indeling in klassen
Meloenen worden ingedeeld in de twee hieronder omschreven klassen:
-
i)Klasse I
In deze klasse ingedeelde meloenen moeten van goede kwaliteit zijn. Zij moeten de typische kenmerken van de variëteit of het handelstype vertonen.
De volgende kleine afwijkingen zijn toegestaan op voorwaarde dat zij het algemene uiterlijk, de kwaliteit, de houdbaarheid en de presentatie in de verpakking niet nadelig beïnvloeden:
-
-een kleine afwijking in vorm;
-
-een geringe kleurafwijking (een bleke schil op de plaats waar de vrucht tijdens de groei met de grond in aanraking is geweest, wordt niet als een afwijking beschouwd);
-
-kleine schilgebreken ten gevolge van wrijven of goederenbehandeling;
-
-kleine dichtgegroeide scheurtjes rond de steel, die minder dan 2 cm lang zijn en die het vruchtvlees niet aantasten.
Bij vruchten van variëteiten die bij het rijpen niet van de steel loskomen, moet de steel intact aan de vrucht vastzitten, maar hij mag voor Charentais-, Ogen-, en Galiameloenen niet langer zijn dan 2 cm, en voor andere meloenen niet langer dan 5 cm.
-
ii)Klasse II
Tot deze klasse behoren meloenen die niet in klasse I kunnen worden ingedeeld, maar die aan de hierboven omschreven minimumeisen voldoen.
Op voorwaarde dat de meloenen nog hun kenmerkende eigenschappen behouden inzake kwaliteit, houdbaarheid en presentatie, zijn evenwel de volgende afwijkingen toegestaan:
-
-afwijkingen in vorm;
-
-kleurafwijkingen (een bleke schil op de plaats waar de vrucht tijdens de groei met de grond in aanraking is geweest, wordt niet als een afwijking beschouwd);
-
-lichte kneuzingen;
-
-scheurtjes of diepe geheelde barsten, op voorwaarde dat zij droog zijn en het vruchtvlees niet is aangetast;
-
-schilgebreken ten gevolge van wrijven of goederenbehandeling.
III. SORTERINGSVOORSCHRIFTEN
Meloenen worden gesorteerd naar gewicht of naar maximale middellijn bij dwarsdoorsnede.
Voor de sortering gelden de volgende minimumwaarden:
Sortering naar gewicht:
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
Sortering naar middellijn:
>RUIMTE VOOR DE TABEL>
Wanneer naar gewicht wordt gesorteerd, mag, in eenzelfde verpakking, de grootste meloen ten hoogste 50 % meer wegen dan de kleinste.
Wanneer naar middellijn wordt gesorteerd, mag de middellijn van de grootste meloen ten hoogste 20 % groter zijn dan die van de kleinste.
Zowel voor klasse I als klasse II moeten de vruchten naar grootte worden gesorteerd.
IV. TOLERANTIES
Per verpakkingseenheid gelden toleranties voor producten die qua kwaliteit en grootte niet beantwoorden aan de eisen voor de klasse waarin zij zijn ingedeeld.
-
A.Toleranties in kwaliteit
-
i)Klasse I
10 % van het aantal of het gewicht mag bestaan uit meloenen die niet aan de eisen voor deze klasse beantwoorden, maar wel aan die van klasse II of, bij uitzondering, binnen de toleranties voor die klasse vallen.
-
ii)Klasse II
10 % van het aantal of gewicht mag bestaan uit meloenen die niet aan de eisen voor deze klasse beantwoorden, noch aan de minimumeisen, maar deze vruchten mogen niet zijn aangetast door rot of enige andere afwijking vertonen waardoor zij niet meer geschikt zijn voor consumptie.
-
B.Toleranties in grootte
Voor alle klassen mag 10 % van het totale aantal vruchten of het totale gewicht bestaan uit meloenen die beantwoorden aan de sortering onmiddellijk boven of beneden de op de verpakking vermelde sortering.
-
V.VERPAKKING EN PRESENTATIE
-
A.Uniformiteit
De inhoud van iedere verpakkingseenheid moet uniform zijn en moet bestaan uit meloenen van dezelfde oorsprong, dezelfde variëteit of hetzelfde handelstype, dezelfde kwaliteit en dezelfde sortering (voorzover sortering verplicht is), en van vrijwel hetzelfde rijpheids- en ontwikkelingsstadium en vrijwel dezelfde kleur zijn.
Het zichtbare gedeelte van de inhoud van de verpakkingseenheid moet representatief zijn voor het geheel.
-
B.Verpakking
De verpakking moet de meloenen goed beschermen.
Het materiaal binnen de verpakkingseenheid moet nieuw en schoon zijn, en van een zodanige kwaliteit dat de producten niet uitwendig of inwendig worden beschadigd. Er mag materiaal, met name papier of zegels met handelsaanduidingen, worden gebruikt, mits bij de bedrukking of de etikettering niet-giftige inkt of lijm is gebruikt.
In de verpakkingseenheid mogen geen vreemde stoffen voorkomen.
VI. AANDUIDINGSVOORSCHRIFTEN
Op iedere verpakkingseenheid moeten, op één kant, duidelijk leesbaar, onuitwisbaar en van buitenaf goed zichtbaar, de volgende gegevens zijn vermeld:
-
A.Identificatie
Verpakker en/of verzender: Naam en adres of door een officiële dienst toegekend of erkend identificatiesymbool. Wanneer een code (identificatiesymbool) wordt gebruikt, dient evenwel de vermelding "verpakker" en/of "verzender" (of een gelijkwaardige afkorting) dicht bij de code (identificatiesymbool) te worden aangebracht.
-
B.Aard van het product
-
-"Meloenen" indien de inhoud van de verpakking van buitenaf niet zichtbaar is.
-
-Naam van de variëteit of het handelstype (bijv. "Charentais").
-
C.Oorsprong van het product
-
-Land van oorsprong en, eventueel, productiegebied of nationale, regionale of lokale benaming.
-
D.Handelskenmerken
-
-Klasse.
-
-Sortering, aangegeven door middel van de minimum- en maximummiddellijn of minimum- en maximumgewicht.
-
-Aantal vruchten (facultatief).
-
E.Officieel controlemerk (facultatief)
-
(1)Een klein dichtgegroeid litteken dat het gevolg is van het meten van de brekingsindex wordt niet als een gebrek beschouwd.
-
(2)De brekingsindex, gemeten in het middelpunt van het vruchtvlees in het equatoriale vlak, moet ten minste 8 % bedragen.
BIJLAGE II
KWALITEITSNORM VOOR WATERMELOENEN
-
I.DEFINITIE VAN HET PRODUCT
Deze norm heeft betrekking op watermeloenen van de variëteiten (cultivars) van Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum, et Nakai voor verse consumptie, en niet voor industriële verwerking.
II. KWALITEITSVOORSCHRIFTEN
In de norm wordt aangegeven aan welke kwaliteitseisen watermeloenen na opmaak en verpakking moeten voldoen.
-
A.Minimumeisen
Onverminderd de voor elke klasse geldende specifieke eisen en toegestane toleranties moeten watermeloenen in alle kwaliteitsklassen als volgt zijn:
-
-intact;
-
-gezond; de vruchten mogen niet zijn aangetast door rot of zodanige afwijkingen vertonen dat zij daardoor niet meer geschikt zijn voor consumptie;
-
-zuiver, nagenoeg vrij van zichtbare vreemde stoffen;
-
-nagenoeg vrij van plagen;
-
-nagenoeg vrij van beschadiging door plagen;
-
-vast en voldoende rijp; de kleur en de smaak van het vruchtvlees moeten wijzen op voldoende rijpheid;
-
-niet gebarsten;
-
-vrij van abnormaal uitwendig vocht;
-
-vrij van vreemde geur en/of smaak.
Watermeloenen moeten zo ontwikkeld en in een zodanige conditie zijn dat zij:
-
-bestand zijn tegen vervoer en goederenbehandeling, en
-
-in goede staat op de plaats van bestemming kunnen aankomen.
-
B.Indeling in klassen
Watermeloenen worden ingedeeld in de twee hieronder omschreven klassen:
-
i)Klasse I
In deze klasse ingedeelde watermeloenen moeten van goede kwaliteit zijn.
Zij moeten als volgt zijn:
-
-goed gevormd, rekening houdende met de kenmerken van de variëteit;
-
-vrij van barsten en kneuzingen; kleine oppervlakkige barstjes worden niet als een afwijking beschouwd.
Een lichte kleurafwijking is toegestaan voor de bleke kleur van het gedeelte van de watermeloen dat tijdens de groei met de grond in contact is geweest.
De steel mag niet langer zijn dan 5 cm.
-
ii)Klasse II
Tot deze klasse behoren watermeloenen die niet in klasse I kunnen worden ingedeeld, maar die aan de hierboven omschreven minimumeisen voldoen.
Op voorwaarde dat de watermeloenen nog hun kenmerkende eigenschappen inzake kwaliteit, houdbaarheid en presentatie vertonen, zijn evenwel de volgende afwijkingen toegestaan:
-
-een lichte afwijking in vorm;
-
-een lichte kleurafwijking van de schil;
-
-lichte kneuzingen of oppervlakkige afwijkingen ten gevolge van schokken of van aantasting door plagen of ziekten.
III. SORTERINGSVOORSCHRIFTEN
Watermeloenen worden gesorteerd naar gewicht. Zijn moeten ten minste 1,5 kg per stuk wegen.
Wanneer zij in een verpakkingseenheid worden gepresenteerd, mag het verschil in gewicht tussen de lichtste en de zwaarste vrucht in eenzelfde verpakking niet groter zijn dan 2 kg of, wanneer de lichtste vrucht meer dan 6 kg weegt, 3,5 kg.
Wanneer de vruchten los worden gepresenteerd, geldt deze regel inzake uniformiteit qua gewicht niet.
IV. TOLERANTIES
Per verpakkingseenheid of, voor los gepresenteerde vruchten, per partij, gelden toleranties voor de producten die qua kwaliteit en sortering niet beantwoorden aan de eisen voor de klasse waarin zij zijn ingedeeld.
-
A.Toleranties in kwaliteit
-
i)Klasse I
10 % van het aantal of het gewicht mag bestaan uit watermeloenen die niet aan de eisen voor deze klasse beantwoorden, maar wel aan die van klasse II of, bij uitzondering, binnen de toleranties voor die klasse vallen.
-
ii)Klasse II
10 % van het aantal of het gewicht mag bestaan uit watermeloenen die niet aan de eisen voor deze klasse beantwoorden, noch aan de minimumeisen, maar deze vruchten mogen niet aangetast zijn door rot of enige andere afwijking vertonen waardoor zij niet meer geschikt zijn voor consumptie.
-
B.Toleranties in grootte
Voor alle klassen mag 10 % van het aantal of het gewicht bestaan uit watermeloenen die niet beantwoorden aan de vermelde sortering, maar het verschil in gewicht mag niet meer dan 1 kg bedragen.
Watermeloenen van minder dan 1 kg komen evenwel in geen geval in aanmerking voor deze tolerantieregel.
-
V.VERPAKKING EN PRESENTATIE
-
A.Uniformiteit
De inhoud van iedere verpakkingseenheid of, voor los gepresenteerde vruchten, van iedere partij, moet uniform zijn en moet bestaan uit watermeloenen van dezelfde oorsprong, dezelfde variëteit en dezelfde kwaliteit.
Het zichtbare gedeelte van de inhoud van de verpakkingseenheid of, voor los gepresenteerde vruchten, van iedere partij moet representatief zijn voor het geheel.
Voor klasse I moeten de vorm en de kleur van de schil van de watermeloenen bovendien uniform zijn.
-
B.Verpakking
De verpakking moet de watermeloenen goed beschermen.
Het materiaal binnen de verpakkingseenheid moet nieuw en schoon zijn, en van een zodanige kwaliteit dat de producten niet uitwendig of inwendig worden beschadigd. Er mag materiaal, met name papier of zegels, met handelsaanduidingen worden gebruikt, mits voor de bedrukking of de etikettering niet-giftige inkt of lijm is gebruikt.
In de verpakkingseenheid of, voor los gepresenteerde vruchten, in de partij mogen geen vreemde stoffen voorkomen.
Los vervoerde watermeloenen mogen niet in aanraking komen met de vloer of de wanden van het vervoermiddel; om dit te voorkomen moet een nieuw, schoon en adequaat beschermingsmiddel worden gebruikt dat geen abnormale smaak of geur aan de vruchten geeft.
-
C.Presentatie
Watermeloenen mogen als volgt worden gepresenteerd:
-
-verpakt;
-
-los.
VI. AANDUIDINGSVOORSCHRIFTEN
Op iedere verpakkingseenheid moeten, op één kant, duidelijk leesbaar, onuitwisbaar en van buitenaf goed zichtbaar, de onderstaande gegevens worden vermeld.
Voor los vervoerde watermeloenen (die rechtstreeks in het vervoermiddel worden geladen) moeten deze gegevens worden vermeld op een document dat de goederen vergezelt en dat goed zichtbaar binnen in het vervoermiddel is aangebracht.
Voor deze presentatiewijze hoeven sortering, nettogewicht of aantal stuks niet te worden vermeld.
-
A.Identificatie
Verpakker en/of verzender: Naam en adres of door een officiële dienst toegekend of erkend identificatiesymbool. Wanneer een code (identificatiesymbool) wordt gebruikt, dient evenwel de vermelding "verpakker" en/of "verzender" (of een gelijkwaardige afkorting) dicht bij de code (identificatiesymbool) te worden aangebracht.
-
B.Aard van het product
-
-"Watermeloenen", indien de inhoud van de verpakking van buitenaf niet zichtbaar is.
-
C.Oorsprong van het product
-
-Land van oorsprong en, eventueel, productiegebied of nationale, regionale of lokale benaming.
-
D.Handelskenmerken
-
-Klasse.
-
-(In voorkomend geval) sortering, aangegeven door middel van het minimum- en het maximumgewicht.
-
-Nettogewicht of aantal stuks.
-
E.Officieel controlemerk (facultatief)
Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.