Verordening 2001/1543 - Handelsnorm voor sla, krulandijvie en andijvie - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
Belangrijke juridische mededeling
|
Verordening (EG) nr. 1543/2001 van de Commissie van 27 juli 2001 tot vaststelling van de handelsnorm voor sla, krulandijvie en andijvie
Publicatieblad Nr. L 203 van 28/07/2001 blz. 0009 - 0012
CS.ES Hoofdstuk 3 Deel 33 blz. 205 - 208
ET.ES Hoofdstuk 3 Deel 33 blz. 205 - 208
HU.ES Hoofdstuk 3 Deel 33 blz. 205 - 208
LT.ES Hoofdstuk 3 Deel 33 blz. 205 - 208
LV.ES Hoofdstuk 3 Deel 33 blz. 205 - 208
MT.ES Hoofdstuk 3 Deel 33 blz. 205 - 208
PL.ES Hoofdstuk 3 Deel 33 blz. 205 - 208
SK.ES Hoofdstuk 3 Deel 33 blz. 205 - 208
SL.ES Hoofdstuk 3 Deel 33 blz. 205 - 208
Verordening (EG) nr. 1543/2001 van de Commissie
van 27 juli 2001
tot vaststelling van de handelsnorm voor sla, krulandijvie en andijvie
DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,
Gelet op Verordening (EG) nr. 2200/96 van de Raad van 28 oktober 1996 houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector groenten en fruit [1], laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 911/2001 van de Commissie [2], en met name op artikel 2, lid 2,
Overwegende hetgeen volgt:
-
(1)Sla, krulandijvie en andijvie worden in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 2200/96 genoemd als producten waarvoor normen moeten worden vastgesteld. Verordening (EEG) nr. 79/88 van de Commissie van 13 januari 1988 tot vaststelling van kwaliteitsnormen voor kropsla, krulandijvie en andijvie [3], laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1455/1999 [4], is reeds meerdere malen gewijzigd, waardoor de juridische duidelijkheid niet langer is gewaarborgd.
-
(2)Voornoemde regelgeving moet dan ook opnieuw worden geredigeerd en Verordening (EEG) nr. 79/88 moet worden ingetrokken. Ter wille van de transparantie van de wereldmarkt moet in dit verband rekening worden gehouden met de norm die voor sla, krulandijvie en andijvie is aanbevolen door de "Working Party on Standardization of Perishable Produce and Quality Development" (Werkgroep voor normalisatie van bederfelijke voedingsmiddelen en voor kwaliteitsbevordering) van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UN/ECE).
-
(3)De toepassing van deze norm moet ertoe leiden dat producten van onbevredigende kwaliteit niet meer op de markt komen, dat de productie zo wordt gestuurd dat aan de eisen van de consument tegemoet wordt gekomen, en dat handelsrelaties op basis van eerlijke concurrentie worden vergemakkelijkt, en zo de rentabiliteit van de productie wordt vergroot.
-
(4)De normen zijn van toepassing op alle handelsstadia. Het vervoer over grote afstanden, de opslag voor een zekere duur of de verschillende behandelingen die de producten ondergaan, kunnen kwaliteitsverlies veroorzaken als gevolg van de biologische ontwikkeling en de min of meer bederfelijke aard van de producten. Bij de toepassing van de norm in de handelsstadia na de verzending moet derhalve met dit kwaliteitsverlies rekening worden gehouden.
-
(5)De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité van beheer voor verse groenten en fruit,
HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:
Artikel 1
De handelsnorm voor de volgende producten is opgenomen in de bijlage bij deze verordening:
-
-sla van de GN-codes 070511 en 070519,
-
-krulandijvie en andijvie van GN-code 070529.
Deze norm is onder de bij Verordening (EG) nr. 2200/96 vastgestelde voorwaarden van toepassing op alle handelsstadia.
In de stadia na de verzending mogen de producten evenwel ten opzichte van de voorgeschreven norm de volgende afwijkingen vertonen: een lichte vermindering van frisheid en turgescentie en geringe kwaliteitsveranderingen als gevolg van hun biologische ontwikkeling en de min of meer bederfelijke aard van de producten.
Artikel 2
Verordening (EEG) nr. 79/88 wordt ingetrokken.
Artikel 3
Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.
Zij van toepassing met ingang van 1 januari 2002.
Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.
Gedaan te Brussel, 27 juli 2001.
Voor de Commissie
Franz Fischler
Lid van de Commissie
[1] PB L 297 van 21.11.1996, blz. 1.
[2] PB L 129 van 11.5.2001, blz. 3.
[3] PB L 10 van 14.1.1988, blz. 8.
[4] PB L 167 van 2.7.1999, blz. 22.
--------------------------------------------------
BIJLAGE
NORM VOOR SLA, KRULANDIJVIE EN ANDIJVIE
-
I.DEFINITIE VAN HET PRODUCT
Deze norm heeft betrekking op:
-
-sla van de variëteiten (cultivars) van:
-
-Lactuca sativa L. var. capitata L. (kropsla, met inbegrip van ijsbergsla),
-
-Lactuca sativa L. var. longifolia Lam. (bindsla),
-
-Lactuca sativa L. var. crispa L. (snijsla) en
-
-kruisingen van deze variëteiten, en op:
-
-krulandijvie van de variëteiten (cultivars) van Cichorium endivia L. var. crispum Lam. en
-
-andijvie van de variëteiten (cultivars) van Cichorium endivia L. var. latifolium Lam.,
bestemd voor verse consumptie.
Deze norm is niet van toepassing op voor industriële verwerking bestemde producten en op als losse bladeren gepresenteerde producten, noch op slaplanten in potten.
II. KWALITEITSVOORSCHRIFTEN
In deze norm wordt aangegeven aan welke kwaliteitseisen de producten na opmaak en verpakking moeten voldoen.
-
A.Minimumeisen
Onverminderd de voor elke klasse geldende specifieke eisen en toegestane toleranties moeten de producten in alle kwaliteitsklassen als volgt zijn:
-
-intact,
-
-gezond; de producten mogen niet zijn aangetast door rot of een zodanig verminderde kwaliteit hebben dat zij niet meer geschikt zijn voor consumptie,
-
-zuiver en gebruiksklaar, dat wil zeggen nagenoeg vrij van grond of ander substraat en van zichtbare vreemde stoffen,
-
-vers van uiterlijk,
-
-turgescent,
-
-nagenoeg vrij van parasieten,
-
-nagenoeg vrij van beschadiging door parasieten,
-
-niet geschoten,
-
-vrij van abnormaal uitwendig vocht,
-
-vrij van vreemde geur en/of smaak.
Voor sla is een roodachtige verkleuring, veroorzaakt door lage temperaturen tijdens de groeiperiode, toegestaan, tenzij hierdoor het uiterlijk in aanzienlijke mate nadelig wordt beïnvloed.
De stronk moet onmiddellijk onder de onderste bladeren zijn afgesneden.
De producten moeten normaal ontwikkeld zijn.
De producten moeten zodanig ontwikkeld en in een zodanige conditie zijn dat zij:
-
-bestand zijn tegen vervoer en goederenbehandeling, en
-
-in goede staat op de plaats van bestemming kunnen aankomen.
-
B.Indeling in klassen
De producten worden ingedeeld in de twee hieronder omschreven klassen:
-
i)Klasse I
De in deze klasse ingedeelde producten moeten van goede kwalitiet zijn. Zij moeten de kenmerken vertonen die eigen zijn aan de variëteit of het handelstype, en met name de typische kleur ervan bezitten.
De producten moeten als volgt zijn:
-
-goed gevormd,
-
-vast, rekening houdend met de teeltwijze en het soort product,
-
-vrij van beschadiging of aantasting die de eetbaarheid nadelig beïnvloedt,
-
-vrij van vorstschade.
Kropsla van deze klasse moet één enkele, goed gevormde krop hebben. Bij glassla mag de krop minder goed gevormd zijn.
Bindsla moet een hart hebben, dat echter wel kleiner mag zijn.
Bij krulandijvie en andijvie moet het hart geel van kleur zijn.
-
ii)Klasse II
Tot deze klassen behoren producten die niet in klasse I kunnen worden ingedeeld, maar die wel aan de hierboven omschreven minimumeisen voldoen.
De producten moeten als volgt zijn:
-
-tamelijk goed gevormd,
-
-vrij van beschadiging of aantasting die de eetbaarheid in ernstige mate nadelig beïnvloedt.
Op voorwaarde dat de producten nog hun essentiële kenmerken wat betreft kwaliteit, houdbaarheid en presentatie vertonen, zijn de volgende afwijkingen toegestaan:
-
-lichte kleurafwijkingen,
-
-lichte beschadigingen door parasieten.
Kropsla van deze klasse moet een krop hebben, maar deze mag kleiner zijn. Bij glassla mag de krop geheel ontbreken.
Bindsla hoeft geen hart te hebben.
III. SORTERINGSVOORSCHRIFTEN
De sortering geschiedt naar gewicht per eenheid.
-
A.Minimumgewicht
Voor de klassen I en II bedraagt het minimumgewicht:
| Vollegrond | Glasteelt |
Kropsla, met uitzondering van "IJsbergsla", en bindsla, met uitzondering van "Gem-sla" | 150 g | 100 g |
"IJsbergsla" | 300 g | 200 g |
Snijsla en "Gem-sla" | 100 g | 100 g |
Krulandijvie en andijvie | 200 g | 150 g |
-
B.Uniformiteit
-
a)Sla
In alle klassen mag het grootste verschil in gewicht per stuk in de verpakkingseenheid niet meer bedragen dan:
-
-40 g wanneer de lichtste krop minder dan 150 g weegt,
-
-100 g wanneer de lichtste krop tussen 150 g en 300 g weegt,
-
-150 g wanneer de lichtste krop tussen 300 g en 450 g weegt,
-
-300 g wanneer de lichtste krop meer dan 450 g weegt.
-
b)Krulandijvie en andijvie
In alle klassen mag het grootste verschil in gewicht per stuk in de verpakkingseenheid niet meer bedragen dan 300 g.
IV. TOLERANTIES
Per verpakkingseenheid gelden toleranties voor producten die qua kwaliteit en grootte niet beantwoorden aan de eisen voor de klasse waarin zij zijn ingedeeld.
-
A.Toleranties in kwaliteit
-
i)Klasse I
10 % van het aantal stuks mag bestaan uit producten die niet aan de eisen voor deze klasse beantwoorden, maar wel aan die van klasse II of die, bij uitzondering, binnen de toleranties voor die klasse vallen.
-
ii)Klasse II
10 % van het aantal stuks mag bestaan uit producten die noch aan de eisen voor deze klasse, noch aan de minimumeisen beantwoorden, met uitzondering van producten die zijn aangetast door rot of die enige afwijking vertonen waardoor zij niet meer geschikt zijn voor consumptie.
-
B.Toleranties in grootte
Voor alle klassen mag 10 % van het totale aantal stuks bestaan uit producten die niet beantwoorden aan de sorteringsvoorschriften, maar die een gewicht hebben dat hoogstens 10 % hoger of lager is dan het vereiste gewicht.
-
V.VOORSCHRIFTEN INZAKE PRESENTATIE
-
A.Unformiteit
De inhoud van iedere verpakkingseenheid moet uniform zijn en moet bestaan uit producten van dezelfde oorsprong, dezelfde variëteit of hetzelfde handelstype, dezelfde kwaliteit en dezelfde grootte.
De verschillende soorten producten die onder deze norm vallen mogen gemengd worden verpakt, op voorwaarde dat de producten wat kwaliteit, en per soort ook wat sortering betreft, homogeen zijn. Bovendien moeten de verschillende soorten producten in de verpakking duidelijk herkenbaar zijn en moet van buitenaf zichtbaar zijn in welke verhouding zij daarin voorkomen, zonder dat de verpakking daartoe moet worden beschadigd.
Het zichtbare gedeelte van de inhoud van de verpakkingseenheid moet representatief zijn voor het geheel.
-
B.Verpakking
De verpakking moet de producten goed beschermen.
Het materiaal binnenin de verpakkingseenheid moet nieuw en schoon zijn, en van een zodanige kwaliteit dat de producten niet uitwendig of inwendig kunnen worden beschadigd. Er mag materiaal, met name papier of zegels, met handelsaanduidingen worden gebruikt, mits voor de bedrukking of de etikettering niet-giftige inkt of lijm wordt gebruikt.
In de verpakkingseenheden mogen geen vreemde stoffen voorkomen.
-
C.Presentatie
Wanneer de producten in meer dan één laag worden gepresenteerd, mogen de kroppen in dezelfde richting gestapeld zijn, opvoorwaarde dat de kroppen en de lagen door middel van een passende voorziening worden beschermd of van elkaar gescheiden.
VI. AANDUIDINGSVOORSCHRIFTEN
Op iedere verpakkingseenheid moeten, op één klant, duidelijk leesbaar en onuitwisbaar, en van buitenaf zichtbaar de volgende gegevens worden vermeld:
-
A.Identificatie
Verpakker en/of verzender: naam en adres of door een officiële dienst toegekend of erkend identificatiesymbool. Wanneer een code (identificatiesymbool) wordt gebruikt, dient evenwel de vermelding "verpakker" en/of "verzender" (of een gelijkwaardige afkorting) dicht bij deze code (identificatiesymbool) te worden aangebracht.
-
B.Aard van het product
-
-"Kropsla", "Bataviasla", "IJsbergsla", "bindsla", "snijsla", (of bijvoorbeeld, in voorkomend geval: "eikenbladsla", "lollo bionda", "lollo rossa", "krulandijvie", "andijvie" of een synoniem voor een van deze producten, wanneer de inhoud van buitenaf niet zichtbaar is).
-
-Eventueel de vermelding "Gem-sla" of een synoniem.
-
-Eventueel de vermelding "glassla" of een andere passende vermelding.
-
-Naam van de variëteit (facultatief).
-
-Wanneer verschillende soorten van een product gemengd worden gepresenteerd, moet worden aangebracht:
-
-de vermelding "Mengsel van verschillende soorten sla en/of andijvie", "Gemengde sla- en/of andijviesoorten", of
-
-de vermelding van elke betrokken soort en, wanneer de inhoud niet van buitenaf zichtbaar is, de vermelding van het aantal stuks van elke soort.
-
C.Oorsprong van het product
-
-Land van oorsprong, en, eventueel, productiegebied of aanduiding van nationale, regionale of lokale benaming.
-
D.Handelskenmerken
-
-Klasse.
-
-Grootte, door vermelding van een minimumgewicht per struik of van het aantal struiken.
-
-Nettogewicht (facultatief).
-
E.Officieel controlemerk (facultatief).
--------------------------------------------------
Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.