Besluit 2003/460 - Noodmaatregelen met betrekking tot Spaanse peper en producten daarvan

Inhoudsopgave

  1. Wettekst
  2. 32003D0460

1.

Wettekst

Avis juridique important

|

2.

32003D0460

2003/460/EG: Beschikking van de Commissie van 20 juni 2003 inzake noodmaatregelen met betrekking tot Spaanse peper en producten daarvan (Voor de EER relevante tekst) (kennisgeving geschied onder nummer C(2003) 1970)

Publicatieblad Nr. L 154 van 21/06/2003 blz. 0114 - 0115

Beschikking van de Commissie

van 20 juni 2003

inzake noodmaatregelen met betrekking tot Spaanse peper en producten daarvan

(kennisgeving geschied onder nummer C(2003) 1970)

(Voor de EER relevante tekst)

(2003/460/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden(1), en met name op artikel 54,

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Uit hoofde van Verordening (EG) nr. 178/2002 moet de Commissie het in de handel brengen of het gebruik van een levensmiddel of diervoeder dat waarschijnlijk een ernstig risico voor de menselijke gezondheid inhoudt, opschorten, en elke andere passende tijdelijke maatregel nemen, wanneer dat risico niet op afdoende wijze kan worden beheerst met de door de betrokken lidstaten getroffen maatregelen.
  • (2) 
    Op 9 mei 2003 heeft Frankrijk via het systeem voor snelle waarschuwingen over levensmiddelen en diervoeders informatie verstuurd betreffende de geconstateerde aanwezigheid van de kleurstof Soedanrood 1 in producten van Spaanse peper, afkomstig uit India. Er zijn geen aanwijzingen dat hierbij producten van oorsprong uit de Gemeenschap betrokken zijn.
  • (3) 
    De beschikbare experimentele gegevens duiden erop dat Soedanrood 1 genotoxisch carcinogeen kan zijn. Derhalve kan er geen toelaatbare dagelijkse inname worden vastgesteld. Ook kan Soedanrood 1 een sensibiliserende werking hebben via de huid of via inademing. Voorts is de stof door het Internationaal Instituut voor kankeronderzoek (IARC) als carcinogeen van categorie 3 ingedeeld.
  • (4) 
    De door Frankrijk gemelde constateringen duiden dus op een vervalsing die een ernstig risico voor de gezondheid inhoudt.
  • (5) 
    Op 5 juni 2003 heeft Frankrijk gezien de mogelijke omvang van het probleem tijdelijke beschermende maatregelen getroffen en de Commissie daarvan in kennis gesteld.
  • (6) 
    Daarom moet de Commissie deze zaak binnen tien werkdagen nadat Frankrijk de maatregelen heeft vastgesteld aan het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid voorleggen met het oog op de verlenging, wijziging of intrekking van de nationale tijdelijke beschermende maatregelen.
  • (7) 
    Gezien de ernst van de gezondheidsbedreiging moeten de door Frankrijk genomen maatregelen tot de hele Gemeenschap worden uitgebreid. Bovendien moet rekening gehouden worden met mogelijke driehoekshandel, met name voor producten zonder officiële certificatie van oorsprong. Ter bescherming van de volksgezondheid moet worden voorgeschreven dat zendingen Spaanse peper en producten daarvan die, ongeacht in welke vorm, in de Gemeenschap worden ingevoerd en bestemd zijn voor menselijke consumptie, vergezeld gaan van een door de betrokken importeur of exploitant van een levensmiddelenbedrijf verstrekt analyserapport waaruit blijkt dat de zending geen Soedanrood 1 bevat. Om dezelfde reden moeten de lidstaten Spaanse peper en producten daarvan die worden ingevoerd of al in de handel zijn, steekproefsgewijs bemonsteren en analyseren.
  • (8) 
    Bepaald moet worden dat vervalste Spaanse peper en producten daarvan moeten worden vernietigd om te voorkomen dat zij in de voedselketen terechtkomen.
  • (9) 
    Aangezien de maatregelen waarin deze beschikking voorziet, gevolgen hebben voor de controlemiddelen van de lidstaten, dienen de resultaten van deze maatregelen uiterlijk na twaalf maanden te worden geëvalueerd om na te gaan of zij nog steeds nodig zijn om de volksgezondheid te beschermen.
  • (10) 
    Bij deze evaluatie moeten de resultaten van alle door de bevoegde autoriteiten verrichte analyses in aanmerking genomen worden.
  • (11) 
    De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Toepassingsgebied

Deze beschikking is van toepassing op voor menselijke consumptie bestemde Spaanse peper en producten daarvan, ongeacht in welke vorm, zoals hieronder omschreven:

  • vruchten van het geslacht "Capsicum", gedroogd en fijngemaakt of gemalen, van de GN-code 0904 20 90.

Artikel 2

Voorwaarden voor de invoer van Spaanse peper en producten daarvan

  • 1. 
    De lidstaten verbieden de invoer van Spaanse peper en producten daarvan zoals omschreven in artikel 1, tenzij de zending vergezeld gaat van een analyserapport waaruit blijkt dat het product geen Soedanrood 1 (CAS-nummer 842-07-9) bevat.
  • 2. 
    De bevoegde autoriteiten van de lidstaten controleren of elke zending Spaanse peper en producten daarvan die voor invoer wordt aangeboden, vergezeld gaat van een rapport als bedoeld in lid 1.
  • 3. 
    Bij ontbreken van het bedoelde analyserapport laat de in de Gemeenschap gevestigde importeur het product onderzoeken om aan te tonen dat het geen Soedanrood 1 bevat. Totdat het analyserapport beschikbaar is, wordt het product onder officieel toezicht gehouden.

Artikel 3

Bemonstering en analyse

  • 1. 
    De lidstaten nemen de nodige maatregelen, met inbegrip van steekproefsgewijze bemonstering en analyses van Spaanse peper en producten daarvan die voor invoer worden aangeboden of al in de handel zijn, om de afwezigheid van Soedanrood 1 te verifiëren. Zij stellen de Commissie via het systeem voor snelle waarschuwingen over levensmiddelen en diervoeders in kennis van positieve (ongunstige) resultaten. Negatieve (gunstige) resultaten worden driemaandelijks aan de Commissie gemeld. Dit verslag wordt ingediend in de maand die volgt op het betrokken kwartaal(2).
  • 2. 
    Elke zending die officieel wordt bemonsterd en geanalyseerd, kan maximaal 15 werkdagen worden vastgehouden.

Artikel 4

Splitsing van zendingen

Indien een zending wordt gesplitst, gaan de delen van de zending vergezeld van een gewaarmerkte kopie van het analyserapport als bedoeld in artikel 2, lid 1.

Artikel 5

Vervalste zendingen

In artikel 1 bedoelde producten die Soedanrood 1 blijken te bevatten, worden vernietigd.

Artikel 6

Verhalen van kosten

Betreffende artikelen 2(1), 2(3) en 5, de kosten van de analyses, opslag en eventuele vernietiging worden gedragen door de betrokken importeurs of exploitanten van levensmiddelenbedrijven.

Artikel 7

Evaluatie van de maatregelen

Deze beschikking wordt op 20 juni 2004 opnieuw bezien.

Artikel 8

Bestemmelingen

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 20 juni 2003.

Voor de Commissie

David Byrne

Lid van de Commissie

  • (1) 
    PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1.
  • (2) 
    april, juli, oktober, januari.

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.