Besluit 2004/857 - Wijziging van Beschikking 97/222/EG tot vaststelling van de lijst van derde landen waaruit de lidstaten de invoer van vleesproducten toestaan

1.

Wettekst

16.12.2004   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 369/65

 

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 8 december 2004

tot wijziging van Beschikking 97/222/EG tot vaststelling van de lijst van derde landen waaruit de lidstaten de invoer van vleesproducten toestaan

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2004) 4563)

(Voor de EER relevante tekst)

(2004/857/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 72/462/EEG van de Raad van 12 december 1972 inzake gezondheidsvraagstukken en veterinairrechtelijke vraagstukken bij de invoer van runderen, varkens, schapen en geiten, van vers vlees of van vleesproducten uit derde landen (1), en met name op artikel 3, lid 1, artikel 16 en artikel 21 bis, lid 1, eerste alinea,

Gelet op Richtlijn 92/118/EEG van de Raad van 17 december 1992 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke en de gezondheidsvoorschriften voor het handelsverkeer en de invoer in de Gemeenschap van producten waarvoor ten aanzien van deze voorschriften geen specifieke communautaire regelgeving geldt als bedoeld in bijlage A, hoofdstuk I, van Richtlijn 89/662/EEG, en, wat ziekteverwekkers betreft, van Richtlijn 90/425/EEG (2), en met name op artikel 10, lid 2, onder a), en lid 3, onder a),

Gelet op Richtlijn 2002/99/EG van de Raad van 16 december 2002 houdende vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor de productie, de verwerking, de distributie en het binnenbrengen van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (3), en met name op artikel 8, leden 1 en 4,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Beschikking 97/222/EG van de Commissie (4) stelt een lijst vast van derde landen of delen van derde landen waaruit vleesproducten mogen worden ingevoerd.

 

(2)

Om de transparantie en de harmonisatie te waarborgen van de in de tabellen van de delen II en III van de bijlage bij Beschikking 97/222/EG vastgestelde codes voor bepaalde behandelingen, moeten sommige voetnoten met betrekking tot de oorsprong en de herkomst van vers vlees worden gewijzigd en verduidelijkt.

 

(3)

De beschrijving van geregionaliseerde gebieden in deel I van de bijlage bij Beschikking 97/222/EG bevat verouderde verwijzingen naar ingetrokken wetten die door nieuwe wetten zijn vervangen. Deze verwijzingen moeten daarom worden geactualiseerd. De overeenkomstige codes van gebieden en behandelingen in deel II van de bijlage bij Beschikking 97/222/EG moeten ook dienovereenkomstig worden geactualiseerd.

 

(4)

De delen I, II en IV van de bijlage bij Beschikking 97/222/EG moeten daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

 

(5)

De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Beschikking 97/222/EG wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

Deel I van de bijlage wordt vervangen door de tekst van bijlage I bij deze beschikking.

 

2)

Deel II van de bijlage wordt vervangen door de tekst van bijlage II bij deze beschikking.

 

3)

Deel IV van de bijlage wordt vervangen door de tekst van bijlage III bij deze beschikking.

Artikel 2

Deze beschikking is van toepassing vanaf 23 december 2004.

Artikel 3

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 8 december 2004.

Voor de Commissie

Markos KYPRIANOU

Lid van de Commissie

 

 

BIJLAGE I

„Omschrijving van de geregionaliseerde gebieden voor de in de delen II en III genoemde landen

 

Land

Gebied

Omschrijving van het gebied

Code

Versie

Argentinië

AR

 

Het hele land

AR-1

1/2004

Het hele land met uitzondering van de provincies Chubut, Santa Cruz en Tierra del Fuego

AR-2

1/2004

De provincies Chubut, Santa Cruz en Tierra del Fuego

Bulgarije

BG

 

Het hele land

BG-1

Zoals beschreven in bijlage II, deel I, van Beschikking 79/542/EEG van de Raad (1) (zoals laatstelijk gewijzigd)

BG-2

Zoals beschreven in bijlage II, deel I, van Beschikking 79/542/EEG (1) (zoals laatstelijk gewijzigd)

Brazilië

BR

 

Het hele land

BR-1

Zoals beschreven in bijlage I van Beschikking 94/984/EG van de Commissie (2) (zoals laatstelijk gewijzigd)

Servië en Montenegro

CS

 

Het hele land zoals beschreven in bijlage II, deel I, van Beschikking 79/542/EEG (1) (zoals laatstelijk gewijzigd)

Maleisië

MY

 

Het hele land

MY-1

95/1

Alleen West-Maleisië (schiereiland)”

 

 

BIJLAGE II

„DEEL II

Derde landen of delen daarvan waaruit vleesproducten in de Europese Gemeenschap mogen worden ingevoerd

 

ISO-code

Land van herkomst of deel daarvan

1.

Gedomesticeerde runderen

 

2.

Gekweekt evenhoevig wild, met uitzondering van wilde varkens

Gedomesticeerde schapen en geiten

1.

Gedomesticeerde varkens

 

2.

Gekweekt evenhoevig wild (wilde varkens)

Gedomesticeerde eenhoevigen

1.

Gedomesticeerd pluimvee

 

2.

Gekweekt vederwild

Tamme konijnen en gekweekte leporidae

Vrij evenhoevig wild (met uitzondering van wilde varkens)

Wilde varkens

Wilde eenhoevigen

Wilde leporidae (konijnen en hazen)

Vrij vederwild

Niet-gedomesticeerde landzoogdieren (met uitzondering van hoefdieren en leporidae)

AR

Argentinië AR

C

C

C

A

A

A

C

C

XXX

A

D

XXX

Argentinië AR-1 (1)

C

C

C

A

A

A

C

C

XXX

A

D

XXX

Argentinië AR-2 (1)

A (2)

A (2)

C

A

A

A

C

C

XXX

A

D

XXX

AU

Australië

A

A

A

A

D

A

A

A

XXX

A

D

A

BG

Bulgarije BG

D

D

D

A

D

A

D

D

XXX

A

D

XXX

Bulgarije BG-1

A

A

D

A

D

A

A

D

XXX

A

D

XXX

Bulgarije BG-2

D

D

D

A

D

A

D

D

XXX

A

D

XXX

BH

Bahrain

B

B

B

B

XXX

A

C

C

XXX

A

XXX

XXX

BR

Brazilië

C

C

C

A

D

A

C

C

XXX

A

D

XXX

Brazilië BR-1

C

C

C

A

A

A

C

C

XXX

A

A

XXX

BW

Botswana

B

B

B

B

XXX

A

B

B

A

A

XXX

XXX

BY

Wit-Rusland

C

C

C

B

XXX

A

C

C

XXX

A

XXX

XXX

CA

Canada

A

A

A

A

A

A

A

A

XXX

A

A

A

CH

Zwitserland

A

A

A

A

A

A

A

D

XXX

A

A

XXX

CL

Chili

A

A

A

A

A

A

B

B

XXX

A

A

XXX

CN

Volksrepubliek China

B

B

B

B

B

A

B

B

XXX

A

B

XXX

CO

Colombia

B

B

B

B

XXX

A

B

B

XXX

A

XXX

XXX

CS

Servië en Montenegro

A

A

D

A

D

A

D

D

XXX

A

XXX

XXX

ET

Ethiopië

B

B

B

B

XXX

A

B

B

XXX

A

XXX

XXX

GL

Groenland

XXX

XXX

XXX

XXX

XXX

A

XXX

XXX

XXX

A

A

A

HK

Hongkong

B

B

B

B

D

A

B

B

XXX

A

XXX

XXX

HR

Kroatië

A

A

D

A

A

A

A

D

XXX

A

A

XXX

IL

Israël

B

B

B

B

D

A

B

B

XXX

A

D

XXX

IN

India

B

B

B

B

XXX

A

B

B

XXX

A

XXX

XXX

IS

IJsland

B

B

B

A

A

A

B

B

XXX

A

A

XXX

KE

Kenia

B

B

B

B

XXX

A

B

B

XXX

A

XXX

XXX

KR

Zuid-Korea

XXX

XXX

XXX

XXX

D

A

XXX

XXX

XXX

A

D

XXX

MA

Marokko

B

B

B

B

XXX

A

B

B

XXX

A

XXX

XXX

MG

Madagascar

B

B

B

B

D

A

B

B

XXX

A

D

XXX

MK

Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (3)

A

A

B

A

XXX

A

B

B

XXX

A

XXX

XXX

MU

Mauritius

B

B

B

B

XXX

A

B

B

XXX

A

XXX

XXX

MX

Mexico

A

D

D

A

D

A

D

D

XXX

A

D

XXX

MY

Maleisië MY

XXX

XXX

XXX

XXX

XXX

XXX

XXX

XXX

XXX

XXX

XXX

XXX

Maleisië MY-1

XXX

XXX

XXX

XXX

D

A

XXX

XXX

XXX

A

D

XXX

NA

Namibië (1)

B

B

B

B

D

A

B

B

A

A

D

XXX

NZ

Nieuw-Zeeland

A

A

A

A

A

A

A

A

XXX

A

A

A

PY

Paraguay

C

C

C

B

XXX

A

C

C

XXX

A

XXX

XXX

RO

Roemenië

A

A

D

A

A

A

A

D

XXX

A

A

A

RU

Rusland

C

C

C

B

XXX

A

C

C

XXX

A

XXX

A

SG

Singapore

B

B

B

B

D

A

B

B

XXX

A

XXX

XXX

SZ

Swaziland

B

B

B

B

XXX

A

B

B

A

A

XXX

XXX

TH

Thailand

B

B

B

B

A

A

B

B

XXX

A

D

XXX

TN

Tunesië

C

C

B

B

A

A

B

B

XXX

A

D

XXX

TR

Turkije

XXX

XXX

XXX

XXX

D

A

XXX

XXX

XXX

A

D

XXX

UA

Oekraïne

XXX

XXX

XXX

XXX

XXX

A

XXX

XXX

XXX

A

XXX

XXX

US

Verenigde Staten van Amerika

A

A

A

A

A

A

A

A

XXX

A

A

XXX

UY

Uruguay

C

C

B

A

D

A

XXX

XXX

XXX

A

D

XXX

ZA

Zuid-Afrika (1)

C

C

C

A

D

A

C

C

A

A

D

XXX

ZW

Zimbabwe (1)

C

C

B

A

D

A

B

B

XXX

A

D

XXX”.

XXX: Vleesproducten met vlees van deze soorten mogen niet worden ingevoerd

 

  • (1) 
    Zie deel III van deze bijlage voor de minimale behandelingsvereisten voor gepasteuriseerde vleesproducten en biltong.
  • (2) 
    Voor vleesproducten bereid met vers vlees van dieren die na 1 maart 2002 zijn geslacht.
  • (3) 
    Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië: voorlopige code die geen invloed heeft op de definitieve naam die het land zal krijgen na afloop van de lopende onderhandelingen binnen de Verenigde Naties.

XXX: Vleesproducten met vlees van deze soorten mogen niet worden ingevoerd

 

BIJLAGE III

„DEEL IV

Verklaring van de in de tabellen in de delen II en III gebruikte codes

Stelsel niet-specifieke behandeling

 

A

=

Voor het vleesproduct wordt geen op veterinairrechtelijke gronden gebaseerde minimumeis vastgesteld ten aanzien van temperatuur of een andere behandeling. Om als een vleesproduct te worden beschouwd, moet het vlees echter een zodanige behandeling hebben ondergaan dat, wanneer het wordt doorgesneden, het snijvlak niet langer de kenmerken van vers vlees vertoont. Het gebruikte verse vlees moet ook voldoen aan de veterinairrechtelijke voorschriften die gelden voor de uitvoer van vers vlees naar de Europese Gemeenschap.

Stelsel specifieke behandeling (opgenoemd in dalende orde van strengheid)

 

B =

Behandeling in een hermetisch gesloten recipiënt tot een Fo-waarde van 3 of meer.

C = A

Tijdens de bereiding van het vleesproduct moet overal in het vlees een temperatuur worden bereikt van ten minste 80 oC.

D = A

Tijdens de bereiding van het vleesproduct moet overal in het vlees een temperatuur worden bereikt van ten minste 70 oC. Voor ongekookte ham volstaat een behandeling bestaande uit een natuurlijke fermentatie en rijping gedurende ten minste negen maanden, resulterend in de volgende eigenschappen:

 

een Aw van ten hoogste 0,93,

 

een pH van ten hoogste 6,0.

E =

Voor producten van het type „biltong”, een behandeling die resulteert in:

 

een Aw van ten hoogste 0,93,

 

een pH van ten hoogste 6,0.

F = A

Een warmtebehandeling die garandeert dat een kerntemperatuur van ten minste 65 oC wordt bereikt gedurende een voldoende lange tijd om een pasteurisatiewaarde (pw) van ten minste 40 te bereiken.”

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.