Besluit 2005/733 - Beschermende maatregelen in verband met een vermoeden van hoogpathogene aviaire influenza in Turkije

1.

Wettekst

20.10.2005   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 274/102

 

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 19 oktober 2005

tot vaststelling van bepaalde beschermende maatregelen in verband met een vermoeden van hoogpathogene aviaire influenza in Turkije en tot intrekking van Beschikking 2005/705/EG

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2005) 4135)

(Voor de EER relevante tekst)

(2005/733/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 91/496/EEG van de Raad van 15 juli 1991 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor dieren uit derde landen die in de Gemeenschap worden binnengebracht en tot wijziging van de Richtlijnen 89/662/EEG, 90/425/EEG en 90/675/EEG (1), en met name op artikel 18, leden 1 en 6,

Gelet op Richtlijn 97/78/EG van de Raad van 18 december 1997 tot vaststelling van de beginselen voor de organisatie van de veterinaire controles voor producten die uit derde landen in de Gemeenschap worden binnengebracht (2), en met name op artikel 22, leden 1, 5 en 6,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 9 oktober 2005 heeft Turkije bij de Commissie een uitbraak van aviaire influenza op een pluimveebedrijf in West-Anatolië gemeld. Om het risico van insleep van de ziekte in de Gemeenschap te beperken is bij wijze van onmiddellijke maatregel Beschikking 2005/705/EG van de Commissie van 10 oktober 2005 tot vaststelling van bepaalde beschermende maatregelen in verband met een vermoeden van hoogpathogene aviaire influenza in Turkije (3) vastgesteld om de invoer van andere vogels dan pluimvee en van onbewerkte veren uit Turkije op te schorten.

 

(2)

Turkije staat op de lijst in de bijlage bij Beschikking 94/85/EG van de Commissie van 16 februari 1994 tot vaststelling van een lijst van derde landen waaruit de lidstaten de invoer van vers vlees van pluimvee toestaan (4). Beschikking 2003/812/EG van de Commissie van 17 november 2003 tot vaststelling van de lijsten van derde landen waaruit de lidstaten de invoer van bepaalde producten voor menselijke consumptie als bedoeld in Richtlijn 92/118/EEG van de Raad toestaan (5) verwijst naar de bovengenoemde lijst.

 

(3)

Beschikking 2000/666/EG van de Commissie van 16 oktober 2000 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke voorschriften en de voorschriften inzake veterinaire certificering voor de invoer van vogels, met uitzondering van pluimvee, alsmede van quarantainevoorschriften (6) bepaalt dat de lidstaten de invoer van vogels uit derde landen die lid zijn van de Werelddiergezondheidsorganisatie (OIE), moeten toestaan. Daar Turkije lid van de OIE is, moeten de lidstaten de invoer van andere vogels dan pluimvee krachtens die beschikking toestaan.

 

(4)

Overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1774/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 3 oktober 2002 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten (7) is de invoer van een reeks dierlijke bijproducten, onder meer gelatine voor technische toepassingen en stoffen voor farmaceutisch gebruik, van oorsprong uit Turkije toegestaan, omdat die producten veilig geacht worden vanwege de specifieke omstandigheden bij de productie, de verwerking en het gebruik, waardoor eventuele ziekteverwekkers doeltreffend worden geïnactiveerd of contact met vatbare dieren wordt voorkomen.

 

(5)

Overeenkomstig Beschikking 2005/432/EG van de Commissie van 3 juni 2005 tot vaststelling van de veterinairrechtelijke en de gezondheidsvoorschriften en het model van de certificaten voor uit derde landen ingevoerde vleesproducten voor menselijke consumptie en tot intrekking van de Beschikkingen 97/41/EG, 97/221/EG en 97/222/EG (8) is de invoer uit Turkije van producten die een hittebehandeling hebben ondergaan bij een temperatuur van ten minste 70 °C in het gehele product, toegestaan.

 

(6)

De Turkse autoriteiten hebben de Commissie nadere informatie over de ziektesituatie verstrekt die aanleiding geeft tot een volledige opschorting van alle invoer van levend pluimvee, levende vogels en producten van deze dieren; verder kan op grond van die informatie worden vastgesteld onder welke voorwaarden veilige producten van vogels kunnen worden ingevoerd.

 

(7)

De invoer van bepaalde dierlijke bijproducten, waaronder bewerkte veren en delen van veren, behandelde jachttrofeeën en producten van pluimveevlees die een hittebehandeling bij een temperatuur van ten minste 70 °C hebben ondergaan, kan echter gezien het geringe aan die producten verbonden risico toegestaan blijven, aangezien de betrokken ziekteverwekker door de behandeling wordt geïnactiveerd.

 

(8)

Ook de invoer van voor menselijke consumptie bestemde gepasteuriseerde eiproducten die voldoen aan de microbiologische criteria van Beschikking 97/38/EG van de Commissie van 18 december 1996 tot vaststelling van specifieke gezondheids-voorschriften voor de invoer van voor menselijke consumptie bestemde eiproducten (9) dient toegestaan te blijven.

 

(9)

De invoer van bepaalde producten van vóór 1 september 2005 geslacht pluimvee moet toegestaan blijven gezien de incubatietijd van de ziekte.

 

(10)

Verder moet het toegestaan worden om veilig verpakte monsters van alle vogelsoorten onder de verantwoordelijkheid van de Turkse bevoegde autoriteit rechtstreeks naar een erkend laboratorium in een lidstaat te zenden met het oog op laboratoriumdiagnostiek, onder meer voor tests overeenkomstig het Manual of Diagnostic Tests and Vaccines for Terrestrial Animals van de OIE.

 

(11)

Beschikking 2005/705/EG moet worden ingetrokken en door deze beschikking worden vervangen.

 

(12)

De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

De lidstaten schorten de invoer uit Turkije op van:

 

1)

levend pluimvee, levende loopvogels, levend gekweekt en vrij vederwild en levende andere vogels dan pluimvee, zoals bedoeld in artikel 1, derde streepje, van Beschikking 2000/666/EG, met inbegrip van vogels die hun eigenaar vergezellen (gezelschapsdieren);

 

2)

producten van de in lid 1 bedoelde vogelsoorten.

Artikel 2

  • 1. 
    In afwijking van artikel 1, punt 2, staan de lidstaten de invoer toe van:
 

a)

vleesproducten van of met vlees van pluimvee, loopvogels of gekweekt of vrij vederwild, wanneer het vlees van deze soorten een specifieke behandeling heeft ondergaan zoals bedoeld in deel 4, onder B, C of D, van bijlage II bij Beschikking 2005/432/EG;

 

b)

veren en delen van veren die na een behandeling zoals beschreven in punt 55 van bijlage I bij Verordening (EG) nr. 1774/2002 niet langer als onbewerkt worden aangemerkt;

 

c)

monsters van alle vogelsoorten, die veilig verpakt onder de verantwoordelijkheid van de Turkse bevoegde autoriteiten rechtstreeks naar een erkend laboratorium in een lidstaat worden gezonden met het oog op laboratoriumdiagnostiek.

  • 2. 
    In afwijking van artikel 1, punt 2, staan de lidstaten de invoer toe van producten die voldoen aan de voorwaarden van bijlage VII, hoofdstuk II, onder C, hoofdstuk III, onder C, hoofdstuk IV, onder B, hoofdstuk VI, onder C, en hoofdstuk X, onder B, en bijlage VIII, hoofdstuk II, onder C, hoofdstuk VII, onder B, punt 5, en hoofdstuk X, bij Verordening (EG) nr. 1774/2002.
  • 3. 
    In afwijking van het verbod van artikel 1, punt 2, staan de lidstaten de invoer toe van voor menselijke consumptie bestemde gepasteuriseerde eiproducten overeenkomstig de voorschriften van Beschikking 97/38/EG.

Artikel 3

  • 1. 
    De lidstaten zorgen ervoor dat zendingen van bewerkte veren of delen van veren bij de invoer uit Turkije vergezeld gaan van een handelsdocument waarin wordt verklaard dat zij de in artikel 2, lid 1, onder b), vereiste behandeling hebben ondergaan.
  • 2. 
    Lid 1 is niet van toepassing op bewerkte sierveren, bewerkte veren die door reizigers voor eigen gebruik worden vervoerd en zendingen van bewerkte veren die niet voor industriële doelen aan privé-personen worden gestuurd.
  • 3. 
    De lidstaten zorgen ervoor dat in de veterinaire certificaten of handelsdocumenten die de zendingen van de in artikel 2 genoemde producten vergezellen, de volgende vermelding wordt opgenomen:

„Van vogels afkomstig product overeenkomstig artikel 2 van Beschikking 2005/733/EG van de Commissie.”.

Artikel 4

De lidstaten brengen de maatregelen die zij ten aanzien van het handelsverkeer toepassen, in overeenstemming met deze beschikking en geven onmiddellijk de nodige bekendheid aan de vastgestelde maatregelen. Zij stellen de Commissie daarvan onverwijld in kennis.

Artikel 5

Beschikking 2005/705/EG wordt ingetrokken.

Artikel 6

Deze beschikking is van toepassing tot en met 30 april 2006.

Artikel 7

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 19 oktober 2005.

Voor de Commissie

Markos KYPRIANOU

Lid van de Commissie

 

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.