Besluit 2006/69 - Vergunning voor het in de handel brengen van voedingsmiddelen en voedselingrediënten geproduceerd met de genetisch gemodificeerde Roundup-Ready-maïslijn GA21 als nieuwe voedingsmiddelen of nieuwe voedselingrediënten krachtens Verordening 258/97

1.

Wettekst

7.2.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 34/29

 

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 13 januari 2006

tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen van voedingsmiddelen en voedselingrediënten geproduceerd met de genetisch gemodificeerde Roundup-Ready-maïslijn GA21 als nieuwe voedingsmiddelen of nieuwe voedselingrediënten krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2005) 5940)

(Slechts de tekst in de Nederlandse en de Franse taal is authentiek)

(2006/69/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad van 27 januari 1997 betreffende nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten (1), en met name op artikel 7,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 24 juli 1998 heeft Monsanto bij de bevoegde autoriteiten van Nederland overeenkomstig artikel 4 van Verordening (EG) nr. 258/97 een verzoek ingediend voor het in de handel brengen van voedingsmiddelen en voedselingrediënten afgeleid van de genetisch gemodificeerde maïslijn GA21 als nieuwe voedingsmiddelen of nieuwe voedselingrediënten.

 

(2)

In haar verslag van de eerste beoordeling van 21 december 1999 kwam de Nederlandse bevoegde instantie voor de beoordeling van voedingsmiddelen tot de conclusie dat GA21-maïs en daaruit geproduceerde voedingsmiddelen en voedselingrediënten even veilig voor consumptie zijn als maïs en maïsproducten die niet genetisch gemodificeerd zijn.

 

(3)

De Commissie heeft het verslag van de eerste beoordeling op 18 februari 2000 aan alle lidstaten toegezonden. Binnen de in artikel 6, lid 4, van Verordening (EG) nr. 258/97 vastgestelde termijn van 60 dagen zijn overeenkomstig die bepaling met redenen omklede bezwaren tegen het in de handel brengen van dit product ingediend.

 

(4)

Op 18 mei 2000 heeft de Commissie het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding (WCMV) overeenkomstig artikel 11 van Verordening (EG) nr. 258/97 geraadpleegd. Op 27 februari 2002 heeft het WCMV het advies uitgebracht dat GA21-maïs en daarvan afgeleide producten uit het oogpunt van de gezondheid van de consument even veilig zijn als maïs en daarvan afgeleide producten van conventionele maïslijnen (2). Bij dit advies heeft het WCMV alle specifieke vraagpunten en bedenkingen in beschouwing genomen die door de lidstaten naar voren gebracht waren.

 

(5)

Op 24 april 2002 verzocht Monsanto het verzoek te beperken tot voedingsmiddelen en voedselingrediënten geproduceerd met de genetisch gemodificeerde maïslijn GA21.

 

(6)

Met betrekking tot het gebruik van het product als diervoeder of in diervoeders heeft Monsanto op 12 december 1997 een kennisgeving overeenkomstig deel C van Richtlijn 90/220/EEG van de Raad (3) ingediend. In het op 22 september 2000 door het Wetenschappelijk Comité voor planten goedgekeurde advies werd geconcludeerd dat er geen aanwijzingen zijn dat het in de handel brengen van GA21-maïs voor dit gebruik nadelige gevolgen voor de gezondheid van de mens en het milieu kan veroorzaken. De aanvraag werd echter om commerciële redenen ingetrokken.

 

(7)

Ingevolge artikel 46, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1829/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2003 inzake genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders (4) worden verzoeken krachtens artikel 4 van Verordening (EG) nr. 258/97 die vóór de datum van toepassing van eerstgenoemde verordening waren ingediend, ongeacht artikel 38 van Verordening (EG) nr. 1829/2003 volgens de bepalingen van Verordening (EG) nr. 258/97 behandeld wanneer het verslag van de aanvullende beoordeling die volgens artikel 6, lid 3 of lid 4, van Verordening (EG) nr. 258/97 nodig is, vóór de datum van toepassing van Verordening (EG) nr. 1829/2003 naar de Commissie is gestuurd.

 

(8)

Het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek (GCO) van de Commissie heeft in samenwerking met het Europese netwerk van GGO-laboratoria (ENGL) een detectiemethode voor GA21-maïs gevalideerd. Het GCO heeft een volledige valideringsstudie (ringonderzoek) aan de hand van internationaal aanvaarde richtsnoeren uitgevoerd om de prestaties van een kwantitatieve modificatiespecifieke methode voor het opsporen en kwantificeren van de GA21-transformatiestap bij maïs te testen. Het voor de studie benodigde materiaal is door Monsanto verstrekt. Volgens het GCO zijn de prestaties van de methode geschikt voor het beoogde doel, rekening houdend met de door het ENGL voorgestelde prestatiecriteria voor methoden die zijn ingediend in verband met naleving van de regelgeving, enerzijds, en de gangbare wetenschappelijke opvattingen over bevredigende prestaties van een methode, anderzijds. Zowel de methode als de resultaten van de validatie zijn door het GCO gepubliceerd.

 

(9)

Het referentiemateriaal voor GA21-maïs is door het GCO geproduceerd.

 

(10)

Voedingsmiddelen en voedselingrediënten afkomstig van GA21-maïs moeten worden geëtiketteerd overeenkomstig de bepalingen van Verordening (EG) nr. 1829/2003 en moeten voldoen aan de traceerbaarheidsvereisten van Verordening (EG) nr. 1830/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2003 betreffende de traceerbaarheid en etikettering van genetisch gemodificeerde organismen en de traceerbaarheid van met genetisch gemodificeerde organismen geproduceerde levensmiddelen en diervoeders en tot wijziging van Richtlijn 2001/18/EG (5).

 

(11)

Overeenkomstig Verordening (EG) nr. 65/2004 van de Commissie (6) is aan het product een eenduidig identificatienummer toegekend met het oog op de toepassing van Verordening (EG) nr. 1830/2003.

 

(12)

De in de bijlage opgenomen informatie over de identificatie van voedingsmiddelen en voedselingrediënten geproduceerd met GA21-maïs, met inbegrip van de gevalideerde detectiemethode en het referentiemateriaal, moet terug te vinden zijn in het register bedoeld in artikel 28 van Verordening (EG) nr. 1829/2003.

 

(13)

Het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid heeft geen advies uitgebracht; de Commissie heeft derhalve op 29 juli 2005 overeenkomstig artikel 5, lid 4, van Besluit 1999/468/EG van de Raad (7) een voorstel bij de Raad ingediend, waarover de Raad binnen drie maanden een besluit moet nemen.

 

(14)

De Raad heeft echter geen besluit genomen binnen de vastgestelde termijn; daarom moet de Commissie nu een beschikking geven,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Voedingsmiddelen en voedselingrediënten geproduceerd met de genetisch gemodificeerde maïslijn GA21 (hierna „de producten” genoemd), overeenkomstig de benaming en specificatie in de bijlage, mogen als nieuwe voedingsmiddelen of nieuwe voedselingrediënten in de Gemeenschap in de handel worden gebracht.

Artikel 2

De producten worden geëtiketteerd als „genetisch gemodificeerde maïs” of „geproduceerd met genetisch gemodificeerde maïs” overeenkomstig de etiketteringsvoorschriften van artikel 13 van Verordening (EG) nr. 1829/2003.

Artikel 3

De producten en de in de bijlage opgenomen informatie worden opgenomen in het communautaire register van genetisch gemodificeerde levensmiddelen en diervoeders.

Artikel 4

Deze beschikking is gericht tot Monsanto Europe NV, België, als vertegenwoordiger van Monsanto Company, USA. Zij heeft een geldigheidsduur van tien jaar.

Gedaan te Brussel, 13 januari 2006.

Voor de Commissie

Markos KYPRIANOU

Lid van de Commissie

 

  • (2) 
    http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/index_en.html
 

BIJLAGE

INFORMATIE VOOR HET COMMUNAUTAIRE REGISTER VAN GENETISCH GEMODIFICEERDE LEVENSMIDDELEN EN DIERVOEDERS

  • 1. 
    Aanvrager en vergunninghouder:
 

Naam

:

Monsanto Europe NV

Adres

:

Tervurenlaan 270-272, 1150 Brussel, België

Namens Monsanto Company, 800 Nord Lindbergh Boulevard, St Louis, Missouri 63167, U.S.A.

  • 2. 
    Benaming en specificatie van de producten: Voedingsmiddelen en voedselingrediënten geproduceerd met genetisch gemodificeerde maïs (Zea mays L.) van lijn GA21, met een verhoogde tolerantie voor het herbicide glyfosaat, en van alle kruisingen daarvan met traditioneel geteelde maïslijnen. GA21-maïs bevat de coderende sequentie van gemodificeerd 5-enolpyruvylshikimaat-3-fosfaatsynthase (mEPSPS), gereguleerd door de promoter van het actine 1-gen van rijst (r-act) en een geoptimaliseerd transportpeptide (OPT)-sequentie op basis van sequenties voor het chloroplasttransportpeptide uit Helianthus annuus en het RuBisCo-gen uit Zea mays L.
  • 3. 
    Etikettering: „Genetisch gemodificeerde maïs” of „Geproduceerd met genetisch gemodificeerde maïs”.
  • 4. 
    Detectiemethode:
 

Modificatiespecifieke real-time kwantitatieve PCR-methode voor de genetisch gemodificeerde maïslijn GA21.

 

Gevalideerd door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek (GCO) van de Commissie, in samenwerking met het Europese netwerk van GGO-laboratoria; gepubliceerd op http://gmo-crl.jrc.it/statusofdoss.htm

 

Referentiemateriaal: IRMM-414, geproduceerd door het GCO van de Commissie.

  • 5. 
    Eenduidig identificatienummer: MON-ØØØ21-9.
  • 6. 
    Krachtens bijlage II van het Protocol van Cartagena vereiste informatie: Niet van toepassing.
  • 7. 
    Voorwaarden of beperkingen met betrekking tot het in de handel brengen van het product: Niet van toepassing.
  • 8. 
    Voorschriften voor monitoring na het in de handel brengen: Niet van toepassing.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.