Verordening 2006/701 - Gedetailleerde regels voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 2494/95, wat de dekking in de tijd van de verzameling van prijzen in het kader van het geharmoniseerde indexcijfer van de consumptieprijzen betreft

1.

Wettekst

9.5.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 122/3

 

VERORDENING (EG) Nr. 701/2006 VAN DE RAAD

van 25 april 2006

houdende gedetailleerde regels voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 2494/95, wat de dekking in de tijd van de verzameling van prijzen in het kader van het geharmoniseerde indexcijfer van de consumptieprijzen betreft

(Voor de EER relevante tekst)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 2494/95 van de Raad van 23 oktober 1995 inzake geharmoniseerde indexcijfers van de consumptieprijzen (1), en met name op artikel 4, derde alinea, en artikel 5, lid 3,

Gezien het advies van de Europese Centrale Bank (2), zoals vereist krachtens artikel 5, lid 3, van Verordening (EG) nr. 2494/95,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De geharmoniseerde indexcijfers van de consumptieprijzen (GICP's) zijn geharmoniseerde inflatiecijfers die de Commissie en de Europese Centrale Bank nodig hebben voor de uitoefening van hun taken uit hoofde van artikel 121 van het Verdrag. De GICP's zijn bedoeld om internationale vergelijkingen van de inflatie van de consumptieprijzen te vergemakkelijken. Het zijn belangrijke indicatoren voor het beheer van het monetaire beleid.

 

(2)

Krachtens artikel 5, lid 1, onder b), van Verordening (EG) nr. 2494/95 moet iedere lidstaat in het kader van de uitvoering van de verordening vanaf januari 1997 een GICP samenstellen.

 

(3)

Volgens artikel 3 van Verordening (EG) nr. 2494/95 moet het GICP gebaseerd zijn op de prijzen van goederen en diensten die in het economisch gebied van de lidstaat gekocht kunnen worden voor de rechtstreekse bevrediging van de behoeften en wensen van de consumenten.

 

(4)

Verordening (EG) nr. 1749/96 van de Commissie van 9 september 1996 inzake initiële maatregelen tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 2494/95 van de Raad inzake geharmoniseerde indexcijfers van de consumptieprijzen (3) definieerde de dekking van het GICP als de goederen en diensten die deel uitmaken van de monetaire consumptieve bestedingen van de huishoudens in het economisch gebied van de lidstaat in een van beide of in beide tijdsperioden die worden vergeleken.

 

(5)

Ingevolge artikel 8 van Verordening (EG) nr. 1749/96 moeten GICP's worden samengesteld op basis van een doelsteekproef die binnen elk elementair aggregaat voldoende prijzen omvat om rekening te houden met de prijsschommelingen in de populatie.

 

(6)

Verschillen in de perioden waarin de prijzen worden verzameld, kunnen leiden tot grote verschillen in de geschatte prijswijziging voor de tijdsperioden die worden vergeleken.

 

(7)

Een geharmoniseerde aanpak van de GICP-dekking in de tijd is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de op grond van de verzamelde prijzen berekende GICP's voldoen aan de eisen inzake vergelijkbaarheid, betrouwbaarheid en relevantie in artikel 4, derde alinea, en artikel 5, lid 3, van Verordening (EG) nr. 2494/95.

 

(8)

Voor de samenstelling van het indexcijfer van de consumptieprijzen voor de Europese Monetaire Unie (MUICP) en het Europees indexcijfer van de consumptieprijzen (EICP) is een geharmoniseerd concept van de GICP-dekking in de tijd nodig. Dit mag er echter niet aan in de weg staan dat voorlopige GICP's of op het GICP gebaseerde actuele schattingen van de gemiddelde prijswijziging worden vrijgegeven op basis van de prijsgegevens die zijn waargenomen in de maand waarop het lopende indexcijfer betrekking heeft.

 

(9)

Volgens Verordening (EG) nr. 1921/2001 van de Commissie van 28 september 2001 houdende gedetailleerde regels voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 2494/95 van de Raad wat de minimumnormen voor herzieningen van het geharmoniseerde indexcijfer van de consumptieprijzen betreft en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2602/2000 (4) mogen wijzigingen in het systeem van geharmoniseerde regels geen herzieningen tot gevolg hebben, maar moeten zo nodig schattingen worden gemaakt van het effect op het jaarlijkse wijzigingspercentage van het GICP.

 

(10)

Overeenkomstig artikel 3 van Besluit 89/382/EEG, Euratom van 19 juni 1989 tot oprichting van een Comité statistisch programma van de Europese Gemeenschappen is het Comité statistisch programma geraadpleegd (5),

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Doel

Met deze verordening wordt beoogd minimumnormen vast te stellen voor de perioden waarin de prijzen worden verzameld teneinde de vergelijkbaarheid, betrouwbaarheid en relevantie van de geharmoniseerde indexcijfers van de consumptieprijzen (GICP'S) te verbeteren.

Artikel 2

Voorwerp

De GICP is een op een steekproef gebaseerde statistiek die een beeld geeft van de gemiddelde prijswijziging die zich voordoet tussen de kalendermaand van het lopende indexcijfer en de tijdsperiode waarmee deze wordt vergeleken.

Artikel 3

Minimumnormen voor de prijsverzameling

  • 1. 
    De prijzen worden verzameld gedurende ten minste een gehele werkweek in, of rond, het midden van de kalendermaand waarop het indexcijfer betrekking heeft.
  • 2. 
    Voor producten waarvan bekend is dat de prijs binnen een maand dikwijls sterk en onregelmatig verandert, worden de prijzen over een langere periode dan een werkweek verzameld.

Deze regel heeft met name betrekking op:

 

a)

energieproducten;

 

b)

verse levensmiddelen, zoals groente en fruit.

Artikel 4

Uitvoering

De bepalingen van deze verordening worden uiterlijk in december 2007 ten uitvoer gelegd en worden met ingang van het indexcijfer voor januari 2008 van kracht.

Artikel 5

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Luxemburg, 25 april 2006.

Voor de Raad

De voorzitter

  • J. 
    PRÖLL
 

  • (2) 
    Advies van 27 februari 2006 (nog niet in het Publicatieblad bekendgemaakt).
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.