Verordening 2009/222 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 638/2004 betreffende de gemeenschappelijke statistieken van het goederenverkeer tussen de lidstaten

1.

Wettekst

31.3.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 87/160

 

VERORDENING (EG) Nr. 222/2009 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 11 maart 2009

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 638/2004 betreffende de communautaire statistieken van het goederenverkeer tussen de lidstaten

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 285, lid 1,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 638/2004 van het Europees Parlement en de Raad (2), bevat de basisbepalingen voor de communautaire statistieken betreffende het goederenverkeer tussen de lidstaten.

 

(2)

In het kader van de mededeling van de Commissie van 14 november 2006 betreffende verlichting van de responslast, vereenvoudiging en prioritering op het gebied van communautaire statistieken werd Intrastat, het systeem voor het verzamelen van communautaire statistieken over het goederenverkeer tussen de lidstaten, aangemerkt als een gebied waar vereenvoudiging mogelijk en wenselijk is.

 

(3)

Voor de vermindering van de statistische lastendruk kunnen onmiddellijk maatregelen worden genomen door de dekkingsgraad van via Intrastat verzamelde gegevens te verlagen. Dit is mogelijk door de drempels waaronder de informatieplichtigen van het verstrekken van Intrastat-informatie zijn vrijgesteld, te verhogen. Bijgevolg zal het aandeel van de statistieken die gebaseerd zijn op schattingen van de nationale autoriteiten toenemen.

 

(4)

Met het oog op efficiëntie op de lange termijn moet worden gedacht aan andere stappen om de statistische lastendruk verder te verminderen, met behoud van statistieken die aan de van kracht zijnde kwaliteitsindicatoren en -normen voldoen. Dergelijke stappen kunnen de verdere verlaging inhouden van de verplichte minimale dekkingsgraad van de totale verzendingen en de totale aankomsten, evenals de mogelijke toekomstige invoering van een eenrichtingssysteem. Hiertoe moeten de waarde, de uitvoerbaarheid en de invloed op de kwaliteit van dergelijke stappen door de Commissie verder worden bestudeerd.

 

(5)

De lidstaten moeten de Commissie (Eurostat) geaggregeerde jaargegevens over de handel ingedeeld naar bedrijfskenmerken verstrekken. Daarmee zullen de gebruikers worden voorzien van nieuwe statistische informatie over relevante economische kwesties en zal er een nieuw soort analyses kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld over de manier waarop Europese ondernemingen in een gemondialiseerde context functioneren, zonder dat nieuwe statistische eisen aan rapporterende ondernemingen worden opgelegd. Het verband tussen bedrijfs- en handelsstatistieken moet worden gelegd door de informatie uit het register van deelnemers aan het intracommunautaire goederenverkeer te koppelen aan informatie die wordt vereist krachtens Verordening (EG) nr. 177/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 20 februari 2008 tot vaststelling van een gemeenschappelijk kader voor ondernemingsregisters voor statistische doeleinden (3).

 

(6)

Aan de Commissie moeten uitvoeringsbevoegdheden worden verleend om de minimale dekkingsgraad van het handelsverkeer te verlagen. Dergelijke uitvoeringsbevoegdheden zouden meer flexibiliteit moeten bieden voor mogelijke toekomstige veranderingen op grond van een regelmatige beoordeling van de drempels in nauwe samenwerking met de nationale autoriteiten, zodat een optimaal evenwicht kan worden gevonden tussen de statistische lastendruk en de nauwkeurigheid van de gegevens.

 

(7)

Wanneer de minimale dekkingsgraad van het handelsverkeer wordt verlaagd, moeten maatregelen worden genomen om de minder volledige gegevensverzameling en bijgevolg de nadelige gevolgen voor de kwaliteit, en met name de nauwkeurigheid, van de gegevens te compenseren. Aan de Commissie moet de bevoegdheid worden verleend om de kwaliteitsregelingen van de lidstaten te verscherpen en met name criteria vast te stellen voor de schatting van het handelsverkeer waarover via Intrastat geen gegevens worden verzameld.

 

(8)

Krachtens Verordening (EG) nr. 638/2004 moeten bepaalde maatregelen worden vastgesteld in overeenstemming met Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden (4).

 

(9)

Besluit 1999/468/EG is gewijzigd bij Besluit 2006/512/EG (5), waarbij de regelgevingsprocedure met toetsing is ingevoerd voor de vaststelling van maatregelen van algemene strekking tot wijziging van niet-essentiële onderdelen van een volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag aangenomen besluit, onder meer door sommige van deze niet-essentiële onderdelen te schrappen of het besluit aan te vullen met nieuwe niet-essentiële onderdelen.

 

(10)

Overeenkomstig de verklaring van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie (6) betreffende Besluit 2006/512/EG kan de regelgevingsprocedure met toetsing pas op volgens de in artikel 251 van het Verdrag bedoelde procedure aangenomen, bestaande besluiten worden toegepast wanneer deze besluiten volgens de geldende procedures zijn aangepast.

 

(11)

In het bijzonder moet de Commissie bevoegdheid worden gegeven om afwijkende of specifieke regels vast te stellen voor specifieke goederen of bewegingen; om de referentieperiode aan te passen om het verband te kunnen leggen met de verplichtingen inzake de belasting over de toegevoegde waarde en met de douaneverplichtingen; om de regelingen voor de verzameling van door de nationale autoriteiten te vergaren informatie, met name de te gebruiken codes, vast te stellen; om de minimale dekkingsgraad door de via Intrastat verzamelde gegevens aan te passen aan technische en economische ontwikkelingen; om te bepalen aan welke voorwaarden de lidstaten moeten voldoen om de voor kleine afzonderlijke transacties te verstrekken informatie te vereenvoudigen; om te bepalen welke geaggregeerde gegevens moeten worden ingediend en aan welke criteria de resultaten van de schattingen moeten voldoen; om uitvoeringsbepalingen vast te stellen voor de opstelling van de statistieken door gegevens over krachtens Verordening (EG) nr. 177/2008 geregistreerde bedrijfskenmerken te koppelen aan de statistieken betreffende verzendingen en aankomsten van goederen; en om alle andere maatregelen te nemen die nodig zijn om de gegevenskwaliteit te waarborgen. Daar het maatregelen van algemene strekking betreft tot wijziging van niet-essentiële onderdelen van Verordening (EG) nr. 638/2004, onder meer door haar aan te vullen met nieuwe niet-essentiële onderdelen, moeten zij worden vastgesteld volgens de in artikel 5 bis van Besluit 1999/468/EG bepaalde regelgevingsprocedure met toetsing.

 

(12)

Verordening (EG) nr. 638/2004 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Verordening (EG) nr. 638/2004 wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

Artikel 3, lid 4, komt als volgt te luiden:

„4.   De Commissie kan andere of bijzondere voorschriften vaststellen voor bijzondere goederen of bewegingen. Deze maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze verordening beogen te wijzigen, onder meer door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.”.

 

2)

Artikel 6, lid 2, komt als volgt te luiden:

„2.   De Commissie kan de referentieperiode aanpassen om het verband te leggen met de verplichtingen inzake de belasting over de toegevoegde waarde en met de douaneverplichtingen. Deze maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze verordening beogen te wijzigen, onder meer door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.”.

 

3)

Artikel 7, lid 1, komt als volgt te luiden:

„1.   Tot het verstrekken van Intrastat-informatie zijn verplicht:

 

a)

de belastingplichtige als bedoeld in titel III van Richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijk stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (7) in de lidstaat van verzending die:

 

i)

de overeenkomst — met uitzondering van een vervoerovereenkomst — die tot verzending van de goederen leidt, heeft gesloten of, bij gebreke hiervan,

 

ii)

de goederen verzendt of doet verzenden, of, bij gebreke hiervan,

 

iii)

in het bezit is van de goederen die worden verzonden;

of zijn fiscaal vertegenwoordiger overeenkomstig artikel 204 van Richtlijn 2006/112/EG, en

 

b)

de belastingplichtige als bedoeld in titel III van Richtlijn 2006/112/EG in de lidstaat van aankomst die:

 

i)

de overeenkomst — met uitzondering van een vervoerovereenkomst — die tot de levering van de goederen leidt, heeft gesloten of, bij gebreke hiervan,

 

ii)

de goederen in ontvangst neemt of doet nemen, of, bij gebreke hiervan,

 

iii)

in het bezit is van de goederen die worden geleverd;

of zijn fiscaal vertegenwoordiger overeenkomstig artikel 204 van Richtlijn 2006/112/EG.

 

4)

Artikel 8, lid 2, onder a), komt als volgt te luiden:

 

„a)

ten minste één keer per maand de lijsten van belastingplichtigen die hebben verklaard in de betrokken periode goederen aan andere lidstaten te hebben geleverd of goederen afkomstig uit andere lidstaten te hebben verworven. De lijsten vermelden de totale waarde van deze goederen die de belastingplichtige voor fiscale doeleinden heeft aangegeven;”.

 

5)

Artikel 9, lid 1, wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

de eerste alinea, onder a), komt als volgt te luiden:

 

„a)

het individuele identificatienummer dat aan de informatieplichtige is toegekend overeenkomstig artikel 214 van Richtlijn 2006/112/EG;”;

 

b)

de tweede alinea komt als volgt te luiden:

„De definities van de in de eerste alinea, onder e) tot en met h), genoemde statistische gegevens zijn opgenomen in de bijlage. Zo nodig stelt de Commissie nadere regelingen vast aangaande het verzamelen van deze informatie, en in het bijzonder aangaande de te gebruiken codes. Deze maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze verordening beogen te wijzigen, onder meer door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.”.

 

6)

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

lid 3 komt als volgt te luiden:

„3.   De drempels waaronder de informatieplichtigen van het verstrekken van Intrastat-informatie zijn vrijgesteld, worden zo vastgesteld dat ten minste 97 % van de totale verzendingen en ten minste 95 % van de totale aankomsten van de belastingplichtigen van de betreffende lidstaat worden gedekt.

De Commissie past deze Intrastat-dekkingspercentages aan de technische en economische ontwikkelingen aan wanneer het mogelijk is deze te verlagen met behoud van de statistieken die aan de van kracht zijnde kwaliteitsindicatoren en -normen blijven voldoen. Deze maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze verordening beogen te wijzigen, worden vastgesteld volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.”;

 

b)

in lid 4 komt de tweede alinea als volgt te luiden:

„De Commissie specificeert de voorwaarden voor de vaststelling van deze drempels nader. Deze maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze verordening beogen te wijzigen, onder meer door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.”;

 

c)

lid 5 komt als volgt te luiden:

„5.   Onder bepaalde kwaliteitsvoorwaarden mogen de lidstaten de voor kleine afzonderlijke transacties te verstrekken informatie vereenvoudigen. De voorwaarden worden door de Commissie vastgesteld. Deze maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze verordening beogen te wijzigen, onder meer door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.”.

 

7)

Artikel 11 komt als volgt te luiden:

„Artikel 11

Statistische geheimhouding

Alleen wanneer de informatieplichtige daartoe een verzoek indient, besluiten de nationale diensten of de statistische resultaten waaruit kan blijken op wie deze betrekking hebben, niet worden verspreid of zodanig worden aangepast dat de verspreiding ervan het belang van de statistische geheimhouding niet schaadt.”.

 

8)

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

lid 1, onder a), komt als volgt te luiden:

 

„a)

40 kalenderdagen na afloop van de referentiemaand voor de door de Commissie vast te stellen geaggregeerde gegevens. Deze maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze verordening beogen te wijzigen, onder meer door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.”;

 

b)

aan lid 2 worden de volgende zinnen toegevoegd:

„De resultaten van de schattingen moeten in overeenstemming zijn met door de Commissie vastgestelde criteria. Deze maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze verordening beogen te wijzigen, onder meer door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.”;

 

c)

het volgende lid 4 wordt toegevoegd:

„4.   De lidstaten dienen bij de Commissie (Eurostat) jaarstatistieken van de handel naar bedrijfskenmerken in, namelijk de economische activiteit van de onderneming volgens de afdeling of het tweecijferniveau van de gemeenschappelijke statistische classificatie van economische activiteiten in de Europese Gemeenschap (NACE), zoals vastgelegd bij Verordening (EG) nr. 1893/2006 van het Europees Parlement en de Raad (8), en grootteklasse gemeten naar aantal werknemers.

Deze statistieken worden opgesteld door de gegevens over de bedrijfskenmerken die zijn opgetekend overeenkomstig Verordening (EG) nr. 177/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 20 februari 2008 tot vaststelling van een gemeenschappelijk kader voor ondernemingsregisters voor statistische doeleinden (9) te koppelen aan de in artikel 3 van deze verordening genoemde statistieken.

De Commissie stelt uitvoeringsvoorschriften voor de opstelling van de statistieken vast. Deze maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze verordening beogen te wijzigen, onder meer door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.

 

9)

Artikel 13 komt als volgt te luiden:

„Artikel 13

Kwaliteit

  • 1. 
    Ten behoeve van deze verordening zijn de volgende kwaliteitscriteria van toepassing op de in te dienen statistieken:
 

a)

„relevantie”, dat betrekking heeft op de mate waarin de statistieken voorzien in de huidige en potentiële behoeften van de gebruikers;

 

b)

„nauwkeurigheid”, dat betrekking heeft op de mate waarin de schattingen de onbekende werkelijke waarden benaderen;

 

c)

„actualiteit”, dat betrekking heeft op de tijdspanne tussen de beschikbaarheid van de informatie en de gebeurtenis die of het verschijnsel dat door de informatie wordt beschreven;

 

d)

„stiptheid”, dat betrekking heeft op de tijdspanne tussen de datum van de publicatie van de gegevens en de beoogde datum (de datum waarop ze hadden moeten worden gepubliceerd);

 

e)

„toegankelijkheid” en „duidelijkheid”, die betrekking hebben op de voorwaarden en modaliteiten waaronder gebruikers de gegevens kunnen verkrijgen, gebruiken en interpreteren;

 

f)

„vergelijkbaarheid”, dat betrekking heeft op de meting van het effect van verschillen in de toegepaste statistische concepten, meetinstrumenten en -procedures wanneer statistieken tussen geografische gebieden of sectoren of over een periode worden vergeleken;

 

g)

„coherentie”, dat betrekking heeft op de mate waarin de gegevens geschikt zijn om op betrouwbare wijze op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden te worden gecombineerd.

  • 2. 
    De lidstaten dienen elk jaar bij de Commissie (Eurostat) een jaarlijks verslag over de kwaliteit van de verstrekte statistieken in.
  • 3. 
    Bij de toepassing van de in lid 1 genoemde kwaliteitscriteria op de onder deze verordening vallende statistieken worden de modaliteiten en de structuur van de kwaliteitsverslagen vastgesteld volgens de regelgevingsprocedure van artikel 14, lid 2.

De Commissie (Eurostat) beoordeelt de kwaliteit van de ingediende statistieken.

  • 4. 
    De Commissie stelt de eventuele maatregelen vast die nodig zijn om de kwaliteit van de statistieken te garanderen conform de kwaliteitscriteria. Deze maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze verordening beogen te wijzigen, onder meer door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 14, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.”.
 

10)

Artikel 14, lid 3, komt als volgt te luiden:

„3.   Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn artikel 5 bis, leden 1 tot en met 4, en artikel 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van artikel 8 van dat besluit.”.

 

11)

Lid 3, onder a), van de bijlage komt als volgt te luiden:

 

„a)

de maatstaf van heffing, dat wil zeggen de waarde die krachtens Richtlijn 2006/112/EG voor belastingdoeleinden wordt bepaald;”.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2009.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Straatsburg, 11 maart 2009.

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

H.-G. PÖTTERING

Voor de Raad

De voorzitter

  • A. 
    VONDRA
 

  • (1) 
    Advies van het Europees Parlement van 21 oktober 2008 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad) en besluit van de Raad van 19 februari 2009.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.