Besluit 2011/163 - Goedkeuring van de door derde landen ingediende plannen overeenkomstig artikel 29 van Richtlijn 96/23/EG

1.

Wettekst

17.3.2011   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 70/40

 

BESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 16 maart 2011

tot goedkeuring van de door derde landen ingediende plannen overeenkomstig artikel 29 van Richtlijn 96/23/EG van de Raad

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2011) 1630)

(Voor de EER relevante tekst)

(2011/163/EU)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 96/23/EG van de Raad van 29 april 1996 inzake controlemaatregelen ten aanzien van bepaalde stoffen en residuen daarvan in levende dieren en in producten daarvan en tot intrekking van de Richtlijnen 85/358/EEG en 86/469/EEG en de Beschikkingen 89/187/EEG en 91/664/EEG (1), en met name artikel 29, lid 1, vierde alinea, en lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Richtlijn 96/23/EG stelt controlemaatregelen vast voor de in bijlage I daarbij vermelde stoffen en groepen residuen. Richtlijn 96/23/EG bepaalt dat om te worden opgenomen, of te blijven voorkomen, op de lijsten van derde landen waaruit de lidstaten de onder die richtlijn vallende dieren en dierlijke producten mogen invoeren, de betrokken derde landen een plan moeten indienen met de garanties die zij bieden inzake de controle van de in die bijlage opgenomen groepen residuen en stoffen. Die plannen moeten op verzoek van de Commissie worden bijgewerkt, met name wanneer bepaalde controles dit nodig maken.

 

(2)

Bij Beschikking 2004/432/EG van de Commissie van 29 april 2004 tot goedkeuring van door derde landen ingediende residubewakingsplannen overeenkomstig Richtlijn 96/23/EG van de Raad (2) worden de in artikel 29 van Richtlijn 96/23/EG bedoelde plannen („de plannen”) goedgekeurd die zijn ingediend door bepaalde in de lijst van de bijlage bij die beschikking opgenomen derde landen voor de in die lijst vermelde dieren en dierlijke producten.

 

(3)

In het licht van de door bepaalde derde landen ingediende recente plannen en de door de Commissie verkregen aanvullende informatie is het nodig dat de lijst van derde landen wordt bijgewerkt waaruit de lidstaten bepaalde dieren en dierlijke producten mogen invoeren, als bedoeld in Richtlijn 96/23/EG en momenteel opgenomen in de bijlage bij Beschikking 2004/432/EG („de lijst”).

 

(4)

De Verenigde Arabische Emiraten hebben bij de Commissie een plan voor kamelenmelk ingediend. Dat plan biedt voldoende garanties en moet worden goedgekeurd. Daarom moet kamelenmelk worden opgenomen in de vermelding voor de Verenigde Arabische Emiraten in de lijst.

 

(5)

Brunei heeft bij de Commissie een plan voor aquacultuur ingediend. Dat plan biedt voldoende garanties en moet worden goedgekeurd. Daarom moet Brunei in de lijst worden opgenomen wat aquacultuur betreft.

 

(6)

De Commissie heeft de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië verzocht om informatie over de uitvoering van haar plan voor paardachtigen voor de slacht te verstrekken. Aangezien de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië niet heeft geantwoord, zijn er geen voldoende garanties voor goedkeuring. De vermelding voor dat derde land betreffende paardachtigen voor de slacht moet daarom uit de lijst worden geschrapt. De voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië is hiervan in kennis gesteld.

 

(7)

De vermelding voor Maleisië in de lijst omvat pluimvee maar het door Maleisië verstrekte plan en de door de Commissie verkregen aanvullende informatie bieden geen voldoende garanties ten aanzien van pluimvee. De enige inrichting die dergelijke grondstoffen verwerkt en die momenteel is erkend overeenkomstig artikel 12 van Verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (3) voert echter al haar grondstoffen uit een lidstaat in. Om de voortzetting van die activiteit mogelijk te maken, moet de vermelding voor Maleisië pluimvee omvatten maar moet zij worden beperkt tot grondstoffen die worden ingevoerd uit andere derde landen die in de lijst voor dergelijke grondstoffen zijn opgenomen of uit lidstaten. Maleisië is daarvan in kennis gesteld. Een voetnoot waarin deze beperking wordt vastgesteld, moet in de lijst voor dat derde land worden opgenomen.

 

(8)

De Commissie heeft Rusland verzocht om informatie over de uitvoering van zijn plan voor paardachtigen voor de slacht te verstrekken. Aangezien Rusland niet geantwoord heeft, zijn er geen voldoende garanties voor goedkeuring. De vermelding voor dat derde land betreffende paardachtigen voor de slacht moet uit de lijst worden geschrapt. Rusland is daarvan in kennis gesteld.

 

(9)

De Commissie heeft Oekraïne verzocht om informatie over de uitvoering van zijn plan voor paarden en producten daarvan te verstrekken. Aangezien Oekraïne niet geantwoord heeft, zijn er geen voldoende garanties voor goedkeuring. De vermelding voor dat derde land betreffende paarden en producten daarvan moet uit de lijst worden geschrapt. Oekraïne is daarvan in kennis gesteld.

 

(10)

De Verenigde Staten is verzocht om informatie over de uitvoering van hun plan voor paarden en producten daarvan te verstrekken. De Verenigde Staten hebben echter niet de respectieve garanties verstrekt, aangezien het slachten van paardachtigen voor uitvoer naar de Unie in dat derde land is gestaakt. De vermelding voor dat derde land betreffende paarden en producten daarvan moet daarom uit de lijst worden geschrapt. De Verenigde Staten zijn hiervan in kennis gesteld.

 

(11)

Een inspectie van de Commissie in Uruguay heeft ernstige tekortkomingen betreffende de uitvoering van het plan voor konijnen en gekweekt wild aan het licht gebracht. Voor konijnen bestond geen residubewakingsplan en voor gekweekt wild was het nemen van monsters en het uitvoeren van tests niet mogelijk wegens een stopzetting van de productie. De vermeldingen voor Uruguay betreffende konijnen en gekweekt wild moeten daarom uit de lijst worden geschrapt. Uruguay is daarvan in kennis gesteld.

 

(12)

Bepaalde derde landen voeren dierlijke producten uit die zijn afgeleid van grondstoffen die afkomstig zijn uit lidstaten of andere derde landen die voldoen aan de bepalingen van Richtlijn 96/23/EG voor deze grondstoffen en die daarom in de lijst zijn opgenomen. Om ervoor te zorgen dat voor in de Unie ingevoerde dierlijke producten een goedgekeurd plan bestaat, moeten derde landen die dergelijke grondstoffen voor latere uitvoer naar de Unie invoeren, in hun plan een verklaring daartoe opnemen.

 

(13)

Om een verstoring van het handelsverkeer te vermijden, moet een overgangsperiode worden vastgesteld voor de desbetreffende zendingen uit de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Rusland, Oekraïne en Uruguay, die vóór de datum van toepassing van dit besluit naar de Unie waren verzonden.

 

(14)

Beschikking 2004/432/EG is al enkele keren gewijzigd. Voor de duidelijkheid van de wetgeving van de Unie moet zij worden ingetrokken en door dit besluit worden vervangen.

 

(15)

De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De in artikel 29 van Richtlijn 96/23/EG bedoelde plannen die door de in de tabel van de bijlage opgenomen derde landen bij de Commissie zijn ingediend, worden goedgekeurd voor de dieren en dierlijke producten die voor menselijke consumptie zijn bestemd en in die tabel met een „X” zijn gemarkeerd.

Artikel 2

  • 1. 
    Derde landen die grondstoffen gebruiken die uit andere derde landen die overeenkomstig dit besluit zijn goedgekeurd voor de productie van levensmiddelen van dierlijke oorsprong of uit lidstaten zijn ingevoerd om naar de Europese Unie te worden uitgevoerd en die niet in staat zijn om een residubewakingsplan te verstrekken dat gelijkwaardig is aan het in artikel 7 van Richtlijn 96/23/EG voor dergelijke grondstoffen voorgeschreven plan, vullen het plan aan met de volgende verklaring:

„De bevoegde autoriteit van [derde land] draagt er zorg voor dat naar de Europese Unie uitgevoerde dierlijke producten voor menselijke consumptie, met name producten die zijn geproduceerd met naar [derde land] ingevoerde grondstoffen, alleen afkomstig zijn van inrichtingen die zijn erkend overeenkomstig artikel 12 van Verordening (EG) nr. 854/2004 en die beschikken over betrouwbare procedures om te garanderen dat in dergelijke levensmiddelen gebruikte grondstoffen van dierlijke oorsprong alleen afkomstig zijn van lidstaten van de Europese Unie of derde landen die voor de respectieve grondstoffen in de bijlage bij Besluit 2011/163/EU van de Commissie zijn opgenomen zonder een restrictieve voetnoot, als bedoeld in artikel 2, lid 2, van het besluit.”.

  • 2. 
    De vermelding in de bijlage bij dit besluit van een derde land dat dierlijke producten voor menselijke consumptie uitvoert, die alleen zijn geproduceerd met grondstoffen van dierlijke oorsprong die zijn verkregen van lidstaten van de Unie of van derde landen die een plan overeenkomstig artikel 29 van Richtlijn 96/23/EG hebben verstrekt, wordt aangevuld met de volgende restrictieve voetnoot:

„Derde landen die alleen grondstoffen gebruiken van andere derde landen die zijn goedgekeurd voor de invoer van dergelijke grondstoffen naar de Unie of van lidstaten, overeenkomstig artikel 2.”.

Artikel 3

  • 1. 
    Voor een overgangsperiode tot en met 30 april 2011 aanvaarden de lidstaten zendingen konijnen en gekweekt wild uit Uruguay en zendingen producten van paarden uit Oekraïne, op voorwaarde dat de invoerder kan aantonen dat dergelijke zendingen vóór 15 maart 2011 overeenkomstig Beschikking 2004/432/EG zijn gecertificeerd en uit Uruguay of Oekraïne naar de Unie zijn verzonden.
  • 2. 
    Voor een overgangsperiode tot en met 25 maart 2011 aanvaarden de lidstaten zendingen paardachtigen voor de slacht uit de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Rusland of Oekraïne, op voorwaarde dat de invoerder van dergelijke dieren kan aantonen dat zij vóór 15 maart 2011 overeenkomstig Beschikking 2004/432/EG zijn gecertificeerd en uit de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Rusland of Oekraïne naar de Unie zijn verzonden.

Artikel 4

Beschikking 2004/432/EG wordt ingetrokken.

Artikel 5

Dit besluit is gericht tot de lidstaten.

Het is van toepassing met ingang van 15 maart 2011.

Gedaan te Brussel, 16 maart 2011.

Voor de Commissie

John DALLI

Lid van de Commissie

 

 

BIJLAGE

 

ISO 2-code

Land

Runderen

Schapen/geiten

Varkens

Paarden

Pluimvee

Aquacultuurproducten

Melk

Eieren

Konijnen

Vrij wild

Gekweekt wild

Honing

AD

Andorra

X

X

 

X

               

AE

Verenigde Arabische Emiraten

         

X

X (1)

         

AL

Albanië

 

X

     

X

 

X

       

AR

Argentinië

X

X

 

X

X

X

X

X

X

X

X

X

AU

Australië

X

X

 

X

 

X

X

   

X

X

X

BA

Bosnië en Herzegovina

         

X

           

BD

Bangladesh

         

X

           

BN

Brunei

         

X

           

BR

Brazilië

X

   

X

X

X

         

X

BW

Botswana

X

   

X

           

X

 

BY

Belarus

     

X (3)

 

X

X

X

       

BZ

Belize

         

X

         

X

CA

Canada

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

CH

Zwitserland

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

CL

Chili

X

X (4)

X

 

X

X

X

   

X

 

X

CM

Kameroen

                     

X

CN

China

       

X

X

 

X

X

   

X

CO

Colombia

         

X

           

CR

Costa Rica

         

X

           

CU

Cuba

         

X

         

X

CW

Curaçao

           

X (2)

         

EC

Ecuador

         

X

           

ET

Ethiopië

                     

X

FK

Falklandeilanden

X

X

                   

FO

Faeröer

         

X

           

GL

Groenland

 

X

             

X

X

 

GT

Guatemala

         

X

         

X

HK

Hongkong

       

X (2)

X (2)

           

HN

Honduras

         

X

           

HR

Kroatië

X

X

X

X (3)

X

X

X

X

X

X

X

X

ID

Indonesië

         

X

           

IL

Israël

       

X

X

X

X

   

X

X

IN

India

         

X

 

X

       

IS

IJsland

X

X

X

X

 

X

X

     

X (2)

 

IR

Iran

         

X

           

JM

Jamaica

         

X

         

X

JP

Japan

         

X

           

KG

Kirgizië

                     

X

KR

Zuid-Korea

         

X

           

LK

Sri Lanka

         

X

           

MA

Marokko

         

X

           

MD

Moldavië

                     

X

ME

Montenegro

X

X

X

 

X

X

 

X

     

X

MG

Madagascar

         

X

           

MK

Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (5)

X

X

X

 

X

X

X

X

 

X

 

X

MU

Mauritius

       

X (2)

X

           

MX

Mexico

     

X

 

X

 

X

     

X

MY

Maleisië

       

X (2)

X

           

MZ

Mozambique

         

X

           

NA

Namibië

X

X

             

X

X

 

NC

Nieuw-Caledonië

X

       

X

     

X

X

X

NI

Nicaragua

         

X

         

X

NZ

Nieuw-Zeeland

X

X

 

X

 

X

X

   

X

X

X

PA

Panama

         

X

           

PE

Peru

       

X

X

           

PF

Frans-Polynesië

                     

X

PH

Filipijnen

         

X

           

PN

Pitcairneilanden

                     

X

PY

Paraguay

X

                     

RS

Servië (6)

X

X

X

X (3)

X

X

X

X

 

X

 

X

RU

Rusland

X

X

X

 

X

 

X

X

   

X (7)

X

SA

Saudi-Arabië

         

X

           

SG

Singapore

X (2)

X (2)

X (2)

 

X (2)

X (2)

X (2)

         

SM

San Marino

X

 

X

               

X

SR

Suriname

         

X

           

SV

El Salvador

                     

X

SX

Sint Maarten

           

X (2)

         

SZ

Swaziland

X

                     

TH

Thailand

       

X

X

         

X

TN

Tunesië

       

X

X

     

X

   

TR

Turkije

       

X

X

X

       

X

TW

Taiwan

         

X

         

X

TZ

Tanzania

         

X

         

X

UA

Oekraïne

       

X

X

X

X

     

X

UG

Uganda

         

X

         

X

US

Verenigde Staten

X

X

X

 

X

X

X

X

X

X

X

X

UY

Uruguay

X

X

 

X

 

X

X

   

X

 

X

VE

Venezuela

         

X

           

VN

Vietnam

         

X

           

YT

Mayotte

         

X

           

ZA

Zuid-Afrika

                 

X

X

 

ZM

Zambia

                     

X

ZW

Zimbabwe

         

X

       

X

 
 

  • (1) 
    Alleen kamelenmelk.
  • (2) 
    Derde landen die alleen grondstoffen gebruiken van andere derde landen of lidstaten die zijn goedgekeurd voor de invoer van dergelijke grondstoffen naar de Unie, overeenkomstig artikel 2.
  • (3) 
    Uitvoer naar de Unie van levende paardachtigen voor de slacht (uitsluitend dieren voor de levensmiddelenproductie).
  • (4) 
    Alleen schapen.
  • (5) 
    Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië; de definitieve naam van dit land zal worden vastgelegd in aansluiting op de lopende onderhandelingen in het kader van de Verenigde Naties.
  • (6) 
    Exclusief Kosovo, dat momenteel onder internationaal bestuur staat overeenkomstig Resolutie nr. 1244 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 10 juni 1999.
  • (7) 
    Alleen voor rendieren uit de regio’s Moermansk en Yamalo-Nenets.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.