Besluit 2012/96 - Aanpassing en verlenging van de looptijd van de passende maatregelen, voor het eerst vastgesteld bij Besluit 2002/148/EG houdende afsluiting van het overleg met Zimbabwe krachtens artikel 96 van de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst

1.

Wettekst

18.2.2012   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 47/47

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 17 februari 2012

tot aanpassing en verlenging van de looptijd van de passende maatregelen, voor het eerst vastgesteld bij Besluit 2002/148/EG houdende afsluiting van het overleg met Zimbabwe krachtens artikel 96 van de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst

(2012/96/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 217,

Gezien de Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend in Cotonou op 23 juni 2000 (1), voor de eerste maal gewijzigd in Luxemburg op 25 juni 2005 (2) en voor de tweede maal gewijzigd in Ouagadougou op 23 juni 2010 (3), hierna de „ACS-EU-partnerschapsovereenkomst” genoemd, en met name artikel 96,

Gezien het Intern Akkoord van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, betreffende de te nemen maatregelen en te volgen procedures voor de tenuitvoerlegging van de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst (4), en met name artikel 3,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Besluit 2002/148/EG van de Raad (5) werd het overleg met de Republiek Zimbabwe krachtens artikel 96, lid 2, onder c), van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst afgesloten en werden de in de bijlage bij dit besluit omschreven passende maatregelen genomen. Deze maatregelen werden sindsdien elk jaar verlengd.

 

(2)

Bij Besluit 2011/106/EU van de Raad (6) werd de termijn voor de toepassing van de maatregelen met nogmaals twaalf maanden verlengd tot en met 20 februari 2012.

 

(3)

Ondertussen werd de installatie van een regering van nationale eenheid gezien als een kans om opnieuw een constructieve relatie tussen de Europese Unie en Zimbabwe tot stand te brengen en de uitvoering van het hervormingsprogramma te ondersteunen.

 

(4)

Hoewel de algemene situatie is verbeterd, blijft de tenuitvoerlegging van politieke hervormingen traag verlopen en dienen ettelijke essentiële elementen van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst, waartoe de regering van nationale eenheid zich in het algemene politieke akkoord heeft verbonden, nog te worden uitgevoerd.

 

(5)

De Europese Unie erkent de inspanningen van de ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika en van Zuid-Afrika om via het algemene politieke akkoord een klimaat te scheppen waarin geloofwaardige verkiezingen mogelijk zijn. De voltooiing van een vreedzaam referendum zal een belangrijk deel uitmaken van dit proces,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De in de brief in de bijlage van dit besluit bedoelde maatregelen worden gehandhaafd aangezien zij passende maatregelen zijn in de zin van artikel 96, lid 2, onder c), van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst.

Deze maatregelen gelden gedurende 6 maanden van 20 februari 2012 tot en met 20 augustus 2012. Deze maatregelen worden voortdurend getoetst en opnieuw geëvalueerd in het licht van de concrete vooruitgang van de uitvoering van het algemene politieke akkoord en de voorbereidingen van vreedzame en geloofwaardige verkiezingen.

De brief in de bijlage wordt gericht aan de president van Zimbabwe, de heer Mugabe, met een kopie aan premier Tsvangirai en Welshman Ncube.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 17 februari 2012.

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    SAREEN
 

 

BIJLAGE

BRIEF AAN DE PRESIDENT VAN ZIMBABWE

De Europese Unie hecht het grootste belang aan de bepalingen van artikel 9 van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst. De eerbiediging van de mensenrechten, de democratische instellingen en de rechtsstaat zijn essentiële elementen van de partnerschapsovereenkomst en vormen als zodanig de basis van onze betrekkingen.

Bij brief van 19 februari 2002 heeft de Europese Unie u in kennis gesteld van haar besluit om het overleg krachtens artikel 96 van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst af te sluiten en passende maatregelen te nemen in de zin van artikel 96, lid 2, onder c), van de overeenkomst. Bij jaarlijkse brieven, de laatste gedateerd van 23 februari 2011, heeft de Europese Unie u in kennis gesteld van haar besluit om de passende maatregelen niet in te trekken en de looptijd ervan te verlengen.

De Europese Unie verheugt zich over de vooruitgang die op basis van het algemene politieke akkoord is geboekt door de in 2009 aangetreden regering van nationale eenheid. De Europese Unie herhaalt dat zij groot belang hecht aan de in artikel 8 van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst bedoelde politieke dialoog, die op verzoek van de regering van Zimbabwe in gang werd gezet tijdens de ministeriële trojka die op 18-19 juni 2009 in Brussel plaatsvond. Zoals overeengekomen door beide partijen, is het doel van deze politieke dialoog de betrekkingen tussen de EU en Zimbabwe geleidelijk aan te normaliseren naargelang van de tenuitvoerlegging van de hervormingen waarin het algemene politieke akkoord voorziet, om aldus de weg te effenen voor vreedame en geloofwaardige verkiezingen.

Als onderdeel van het algemene proces van de hervatting van de betrekkingen heeft de Europese Unie stappen gezet om de op Zimbabwe van toepassing zijnde maatregelen te verzachten. De passende maatregelen werden gewijzigd om steun te kunnen verlenen aan instellingen en processen die verband houden met de tenuitvoerlegging van het algemene politieke akkoord. De Europese Unie heeft als overgangsmaatregel voorlopige financiele steun verleend in de vorm van pakketmaatregelen op korte termijn.

Sindsdien heeft de Europese Unie de inspanningen van de regering om het algemene politieke akkoord uit te voeren verder gesteund en verheugt zij zich over de resultaten die zijn geboekt met betrekking tot het stabiliseren van de economie en het herstellen van sociale basisvoorzieningen. De Europese Unie verwacht echter nog steeds vooruitgang betreffende ettelijke politieke hervormingen waarin het algemene politieke akkoord voorziet, met inbegrip van het constitutionele proces en hervormingen die nodig zijn voor het scheppen van een klimaat waarin vreedzame en geloofwaardige verkiezingen kunnen worden gehouden, en voorutigang kan worden geboekt op het gebied van de naleving van de mensenrechten en de beginselen van de rechtsstaat. In deze context verwelkomt de Europese Unie de inspanningen onder leiding van Zuid-Afrika en de ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika, alsook de opstelling van een routekaart door alle partijen.

De Europese Unie verheugt zich over recente verklaringen van alle partijen in Zimbabwe tegen politiek geweld, en blijft hopen dat de recente sociale en economische vooruitgang zal worden gevolgd door politieke hervormingen die moeten leiden tot vreedzame en geloofwaardige verkiezingen.

Om het overgangsproces verder te ondersteunen heeft de Europese Unie besloten:

 

de passende maatregelen van Besluit 2002/148/EG en Besluit 2010/97/GBVB voor een beperkte periode van zes maanden te verlengen. Daarmee herhaalt de EU haar bereidheid om op elk ogenblik haar standpunt te herzien zodra concrete stappen met de tenuitvoerlegging van het algemene politieke akkoord en de voorbereiding van de verkiezingen zijn gezet;

 

een landenstrategiedocument voor te bereiden in het kader van het Europees Ontwikkelingsfonds, dat moet worden ondetekend en uitgevoerd zodra de omstandigheden dit toelaten.

Ondertussen zal de Europese Unie doorgaan met de verlening van overgangssteun voor het economische herstel, de sociale sector en de tenuitvoerlegging van het algemene politieke akkoord.

Alle andere maatregelen van de bijlage bij Besluit 2002/148/EG blijven ongewijzigd van kracht. Het besluit van de Raad kan tussen nu en 20 augustus 2012 op elk moment worden herzien.

In het licht van het bovenstaande wens de Europese Unie de regering van Zimbabwe uit te nodigen voor een geïntensifieerde politieke dialoog zoals bedoeld in artikel 8 van de ACS-EU-partnerchapsovereenkomst en verdere stappen vast te stellen naar de normalisering van de betrekkingen tussen de EU en Zimbabwe. In deze context kijkt de Europese Unie uit naar het bezoek van het comité voor de hervatting van de betrekkingen van Zimbabwe aan Brussel, dat hopelijk op korte termijn zal kunnen plaatsvinden.

Met de meeste hoogachting,

Voor de Commissie

Voor de Raad

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.