Verordening 2013/255 - Wijziging, met het oog op aanpassing aan de technische en wetenschappelijke vooruitgang, van de bijlagen IC, VII en VIII bij Verordening 1013/2006 betreffende de overbrenging van afvalstoffen

1.

Wettekst

21.3.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 79/19

 

VERORDENING (EU) Nr. 255/2013 VAN DE COMMISSIE

van 20 maart 2013

houdende wijziging, met het oog op aanpassing aan de technische en wetenschappelijke vooruitgang, van de bijlagen IC, VII en VIII bij Verordening (EG) nr. 1013/2006 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de overbrenging van afvalstoffen

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1013/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2006 betreffende de overbrenging van afvalstoffen (1), en met name artikel 58, lid 1,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Verordening (EG) nr. 1013/2006 omschrijft onder welke voorwaarden de procedure van voorafgaande schriftelijke kennisgeving en toestemming van toepassing is op de overbrenging van de in bijlage IIIA of bijlage IIIB bij die verordening opgenomen afvalstoffen. De indiening van een kennisgeving vereist de invulling van het kennisgevings- en het vervoersdocument zoals vastgesteld in de bijlagen IA en IB bij die verordening. In de bijlagen IIIA, IIIB of IVA bij Verordening (EG) nr. 1013/2006 opgenomen afvalstoffen kunnen in vak 14 van bijlage IA of bijlage IB worden geïdentificeerd onder het kopje vi) „Overige (specificeren)”. Bijlage IC bij die verordening, die specifieke instructies voor het invullen van bijlage IA en IB bevat, dient te worden gewijzigd teneinde te verduidelijken hoe die afvalstoffen in bijlage IA of IB moeten worden opgevoerd.

 

(2)

Verordening (EG) nr. 1013/2006 bepaalt ook onder welke voorwaarden in de bijlagen IIIA en IIIB bij die verordening opgenomen afvalstoffen vergezeld dienen te gaan van het in bijlage VII bij die verordening opgenomen document wanneer die afvalstoffen bestemd zijn om te worden overgebracht. Aangezien vak 10 van bijlage VII niet de mogelijkheid biedt om in de bijlagen IIIA en IIIB opgenomen afvalstoffen te identificeren, kunnen dergelijke afvalstoffen in bijlage VII niet naar behoren worden geïdentificeerd. De opneming van in de bijlagen IIIA en IIIB vermelde afvalstoffen maakt een uitbreiding van de in vak 10 van bijlage VII vermelde opties noodzakelijk.

 

(3)

Op de tiende vergadering van de Conferentie der Partijen bij het Verdrag van Bazel inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan, die van 17 tot en met 21 oktober 2011 heeft plaatsgevonden, zijn technische richtsnoeren en handleidingen voor een milieuhygiënisch verantwoord afvalbeheer aangenomen. Na de aanneming daarvan moet bijlage VIII bij Verordening (EG) nr. 1013/2006 dienovereenkomstig worden bijgewerkt.

 

(4)

Verordening (EG) nr. 1013/2006 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

 

(5)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het comité dat is ingesteld bij artikel 39 van Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende afvalstoffen en tot intrekking van een aantal richtlijnen (2),

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Verordening (EG) nr. 1013/2006 wordt als volgt gewijzigd:

 

(1)

bijlage IC wordt gewijzigd overeenkomstig bijlage I bij deze verordening;

 

(2)

bijlage VII wordt vervangen door de tekst in bijlage II bij deze verordening;

 

(3)

bijlage VIII wordt vervangen door de tekst in bijlage III bij deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 20 maart 2013.

Voor de Commissie

De voorzitter

José Manuel BARROSO

 

 

BIJLAGE I

Bijlage IC bij Verordening (EG) nr. 1013/2006 wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

in punt 25, onder c), wordt de tweede zin geschrapt;

 

b)

in punt 25, onder d), wordt de tweede zin geschrapt;

 

c)

aan punt 25, onder e), wordt de volgende alinea toegevoegd:

„Deze codes kunnen opgenomen zijn in de bijlagen IIIA, IIIB of IVA van deze verordening. In dat geval moet het nummer van de bijlage vóór de code(s) worden vermeld. Wat bijlage IIIA betreft, dienen de relevante code(s) zoals vermeld in die bijlage te worden gebruikt - in voorkomend geval meerder codes achter elkaar. Sommige Bazel-codes zoals B1100, B3010 en B3020 gelden alleen voor specifieke afvalstromen, zoals aangegeven in bijlage IIIA.”.

 

BIJLAGE II

„BIJLAGE VII

BEGELEIDENDE INFORMATIE BIJ OVERBRENGINGEN VAN AFVALSTOFFEN ALS BEDOELD IN ARTIKEL 3, LEDEN 2 EN 4

 

BIJLAGE III

„BIJLAGE VIII

RICHTSNOEREN VOOR EEN MILIEUHYGIËNISCH VERANTWOORD BEHEER (ARTIKEL 49)

 

I.

Bij het Verdrag van Bazel vastgestelde richtsnoeren en handleidingen:

 

1.

Technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van biomedisch afval en afval uit de gezondheidszorg (Y1; Y3) (1)

 

2.

Technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van afgedankte loodaccu’s (1)

 

3.

Technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van de volledige en gedeeltelijke sloop van schepen (1)

 

4.

Technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord recycleren/terugwinnen van metalen en metaalverbindingen (R4) (2)

 

5.

Bijgewerkte algemene technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van afvalstoffen die persistente organische verontreinigende stoffen (POP’s) bevatten, daarmee verontreinigd zijn of daaruit bestaan (3)

 

6.

Bijgewerkte technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van afvalstoffen die polychloorbifenylen (PCB’s), polychloorterfenylen (PCT’s) of polybroombifenylen (PBB’s) bevatten, daarmee verontreinigd zijn of daaruit bestaan (3)

 

7.

Technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van afvalstoffen die de bestrijdingsmiddelen aldrin, chloordaan, dieldrin, endrin, heptachloor, hexachloorbenzeen (HCB), mirex of toxafeen of HCB als industriële chemische stof bevatten, daarmee verontreinigd zijn of daaruit bestaan (3)

 

8.

Technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van afvalstoffen die 1,1,1-trichloor-2,2-bis(4-chloorfenyl)ethaan (DDT) bevatten, daarmee verontreinigd zijn of daaruit bestaan (3)

 

9.

Technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van afvalstoffen die onopzettelijk geproduceerde polychloordibenzo-p-dioxines (PCDD’s), polychloordibenzofuranen (PCDF’s), hexachloorbenzeen (HCB) of polychloorbifenylen (PCB’s) bevatten of daarmee zijn verontreinigd (3)

 

10.

Technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van gebruikte en afgedankte luchtbanden (4)

 

11.

Technische richtsnoeren voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van afvalstoffen die uit elementair kwik bestaan en afvalstoffen die kwik bevatten of daarmee verontreinigd zijn (4)

 

12.

Technische richtsnoeren voor de milieuhygiënisch verantwoorde verwerking van gevaarlijke afvalstoffen in cementovens (4)

 

13.

Handleiding voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van gebruikte en afgedankte mobiele telefoons (4)

 

14.

Handleiding voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van gebruikte en afgedankte computerapparatuur, delen 1, 2, 4 en 5 (4)

 

II.

Door de OESO vastgestelde richtsnoeren:

Technische leidraad voor het milieuhygiënisch verantwoord beheer van specifieke afvalstromen:

gebruikte en afgedankte personal computers (5)

 

III.

Door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) vastgestelde richtsnoeren:

Richtsnoeren betreffende recycling van schepen (6)

 

IV.

Door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) vastgestelde richtsnoeren:

Veiligheid en gezondheid bij het slopen van schepen: richtsnoeren voor de Aziatische landen en Turkije (7)

 

  • (1) 
    Vastgesteld door de zesde vergadering van de Conferentie der Partijen bij het Verdrag van Bazel inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan, 9-13 december 2002.
  • (2) 
    Vastgesteld door de zevende vergadering van de Conferentie der Partijen bij het Verdrag van Bazel inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan, 25-29 oktober 2004.
  • (3) 
    Vastgesteld door de achtste vergadering van de Conferentie der Partijen bij het Verdrag van Bazel inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan, 27 november- 1 december 2006.
  • (4) 
    Vastgesteld door de tiende vergadering van de Conferentie der Partijen bij het Verdrag van Bazel inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan, 17-21 oktober 2011.
  • (5) 
    Vastgesteld door de OESO-commissie voor milieubeleid in februari 2003 (document ENV/EPOC/WGWPR(2001)3/FINAL).
  • (6) 
    Resolutie A.962, aangenomen door de Algemene Vergadering van de IMO tijdens haar 23e gewone zitting, 24 november-5 december 2003.
  • (7) 
    Goedgekeurd voor publicatie door de Raad van Bestuur van de IAO tijdens zijn 289e vergadering van 11-26 maart 2004.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.