Besluit 2013/456 - Wijziging van Besluit 97/836/EG inzake de toetreding van de EG tot de Overeenkomst van de VN/ECE betreffende het aannemen van eenvormige technische eisen voor wielvoertuigen, uitrustingsstukken en onderdelen die kunnen worden aangebracht en/of gebruikt op wielvoertuigen en de voorwaarden voor onderlinge erkenning van goedkeuringen verleend op basis van deze eisen („herziene overeenkomst van 1958”)

1.

Wettekst

14.9.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 245/25

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 22 juli 2013

tot wijziging van Besluit 97/836/EG inzake de toetreding van de Europese Gemeenschap tot de Overeenkomst van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties betreffende het aannemen van eenvormige technische eisen voor wielvoertuigen, uitrustingsstukken en onderdelen die kunnen worden aangebracht en/of gebruikt op wielvoertuigen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning van goedkeuringen verleend op basis van deze eisen („herziene overeenkomst van 1958”)

(2013/456/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Unie is bij Besluit 97/836/EG van de Raad (1) toegetreden tot de Overeenkomst van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties betreffende het aannemen van eenvormige technische eisen voor wielvoertuigen, uitrustingsstukken en onderdelen die kunnen worden aangebracht en/of gebruikt op wielvoertuigen en de voorwaarden voor wederzijdse erkenning van goedkeuringen verleend op basis van deze eisen („herziene overeenkomst van 1958”).

 

(2)

Bij Richtlijn 2007/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 september 2007 tot vaststelling van een kader voor de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan en van systemen, onderdelen en technische eenheden die voor dergelijke voertuigen zijn bestemd (kaderrichtlijn) (2) zijn de nationale goedkeuringssystemen van de lidstaten vervangen door een goedkeuringsprocedure van de Unie, waardoor een geharmoniseerd kader is vastgesteld voor de bestuursrechtelijke bepalingen en de algemene technische voorschriften voor alle nieuwe voertuigen, systemen, onderdelen en technische eenheden. Met die richtlijn zijn de VN/ECE-reglementen als voorschriften voor de typegoedkeuring of als alternatieven voor de EU-wetgeving in het EU-typegoedkeuringssysteem voor voertuigen opgenomen. Sinds de vaststelling van Richtlijn 2007/46/EG zijn de VN/ECE-reglementen steeds verder opgenomen in de Uniewetgeving in het kader van de EU-typegoedkeuring voor voertuigen.

 

(3)

Na de aanneming van Besluit 97/836/EG zijn wijzigingen aangebracht in de Verdragen waarop de Europese Unie is gegrond. Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie heeft de procedure die moet worden gevolgd voor het sluiten van overeenkomsten tussen de Unie en internationale organisaties ingrijpend gewijzigd, en Besluit 97/836/EG moet aan de nieuwe procedures worden aangepast.

 

(4)

De procedure voor de vaststelling van het standpunt dat namens de Unie in de Verenigde Naties wordt ingenomen ten aanzien van de goedkeuring of wijziging van VN/ECE-reglementen moet worden aangepast aan de nieuwe procedures in artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

 

(5)

Dezelfde procedure moet ook worden gevolgd wanneer de Unie besluit VN/ECE-reglementen toe te passen waartoe zij op het moment van toetreding tot de herziene overeenkomst niet was toegetreden of wanneer zij besluit een VN/ECE-reglement dat zij eerder heeft aanvaard, niet meer toe te passen.

 

(6)

Het is wenselijk dat voor de vaststelling van voorstellen tot wijziging van de herziene overeenkomst die door de Unie worden ingediend en van het besluit om al dan niet bezwaar aan te tekenen tegen een voorgestelde wijziging, dezelfde procedure wordt gevolgd als voor de toetreding tot internationale overeenkomsten.

 

(7)

Besluit 97/836/EG moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Besluit 97/836/EG wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

In artikel 3 worden de leden 2 en 3 vervangen door:

„2.   Overeenkomstig artikel 1, lid 6, van de herziene overeenkomst kan de Unie, krachtens de procedure van artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), besluiten de toepassing van een eerder door haar aanvaarde VN/ECE-reglement te beëindigen.

  • 3. 
    Overeenkomstig artikel 1, lid 7, van de herziene overeenkomst kan de Unie, krachtens de procedure van artikel 218, lid 9, van het VWEU, besluiten één, een aantal of het geheel van de VN/ECE-reglementen toe te passen waartoe zij op het ogenblik van haar toetreding tot de herziene overeenkomst niet is toegetreden.”.
 

2)

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

lid 2 wordt vervangen door:

„2.   De Unie stemt voor de vaststelling van een ontwerp van VN/ECE-reglement of een ontwerp tot wijziging van een VN/ECE-reglement wanneer dat ontwerp overeenkomstig de procedure van artikel 218, lid 9, VWEU is goedgekeurd.”;

 

b)

lid 4 wordt geschrapt. Verwijzingen naar artikel 4, lid 4, in Richtlijn 2007/46/EG en Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad (3) gelden als verwijzingen naar artikel 4, lid 2.

 

3)

Artikel 5 wordt vervangen door:

„Artikel 5

  • 1. 
    Voorstellen tot wijziging van de herziene overeenkomst die namens de Unie aan de partijen bij de overeenkomst worden voorgelegd, worden vastgesteld volgens de procedure van artikel 218, lid 6, onder a), VWEU.
  • 2. 
    Het besluit om al dan niet bezwaar aan te tekenen tegen een door een andere partij bij de overeenkomst ingediend voorstel tot wijziging van de herziene overeenkomst, wordt genomen volgens de procedure van artikel 218, lid 6, onder a), VWEU.

Wanneer deze procedure één week voor het verstrijken van de termijn als bedoeld in artikel 13, lid 2, van de herziene overeenkomst niet is beëindigd, tekent de Unie vóór het verstrijken van die termijn bezwaar aan tegen de wijziging.”.

 

4)

Bijlage III wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

punt 1 wordt als volgt gewijzigd:

 

i)

de eerste alinea wordt vervangen door:

„De bijdrage van de Unie met betrekking tot de prioriteiten van het werkprogramma wordt in voorkomend geval vastgesteld volgens de procedure van artikel 218, leden 3 en 4, VWEU, in samenhang met artikel 207, lid 2, VWEU.”;

 

ii)

in de derde alinea wordt de eerste zin vervangen door:

„Na deze voorbereidende fase vertegenwoordigt de Commissie de Unie in het bij artikel 1 van de herziene overeenkomst ingestelde Administratief Comité als woordvoerder van de Unie, overeenkomstig artikel 207 VWEU.”;

 

b)

in punt 2, tweede alinea, wordt de tweede zin vervangen door:

„Daartoe dient de Commissie haar voorstel in zodra alle essentiële onderdelen van het ontwerp-VN/ECE-reglement zijn verstrekt.”.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 22 juli 2013.

Voor de Raad

De voorzitter

  • C. 
    ASHTON
 

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.