Verordening 2016/1724 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 471/2009 betreffende gemeenschappelijke statistieken van de buitenlandse handel met derde landen wat het verlenen van gedelegeerde en uitvoeringsbevoegdheden aan de Commissie voor de vaststelling van bepaalde maatregelen betreft

1.

Wettekst

30.9.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 266/1

 

VERORDENING (EU) 2016/1724 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 14 september 2016

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 471/2009 betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen wat het verlenen van gedelegeerde en uitvoeringsbevoegdheden aan de Commissie voor de vaststelling van bepaalde maatregelen betreft

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 338, lid 1,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale Parlementen,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Als gevolg van de inwerkingtreding van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (het „Verdrag”) moeten de aan de Commissie verleende bevoegdheden in overeenstemming worden gebracht met de artikelen 290 en 291 van het Verdrag.

 

(2)

De Commissie heeft naar aanleiding van de vaststelling van Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad (2) door middel van een verklaring (3) toegezegd de wetgevingshandelingen die momenteel verwijzingen naar de regelgevingsprocedure met toetsing bevatten te bezien in het licht van de in het Verdrag vastgelegde criteria.

 

(3)

Bij Verordening (EG) nr. 471/2009 van het Europees Parlement en de Raad (4) zijn aan de Commissie bevoegdheden verleend om sommige bepalingen van die verordening uit te voeren.

 

(4)

Om Verordening (EG) nr. 471/2009 in overeenstemming te brengen met de artikelen 290 en 291, moeten de bij die verordening aan de Commissie toegekende uitvoeringsbevoegdheden worden vervangen door de bevoegdheid om gedelegeerde handelingen en uitvoeringshandelingen vast te stellen.

 

(5)

Teneinde rekening te houden met wijzigingen in het douanewetboek of bepalingen die voortvloeien uit internationale overeenkomsten, wijzigingen omwille van methodologische redenen en de noodzaak een efficiënt systeem voor het verzamelen van gegevens en het samenstellen van statistieken op te zetten, moet de bevoegdheid om handelingen vast te stellen overeenkomstig artikel 290 van het Verdrag aan de Commissie worden overgedragen met betrekking tot:

 

de aanpassing van de lijst van douaneregelingen of douanebestemmingen;

 

specifieke goederen of bewegingen en verschillende of specifieke bepalingen dienaangaande;

 

de uitsluiting van goederen of bewegingen van de statistiek van de buitenlandse handel;

 

de in artikel 4, leden 2 en 4, van Verordening (EG) nr. 471/2009 bedoelde gegevensverzameling;

 

de nadere specificatie van de statistische gegevens;

 

het voorschrift voor beperkte reeksen gegevens voor de specifieke goederen of -bewegingen bedoeld in artikel 3, lid 3, van Verordening (EG) nr. 471/2009, alsmede voor overeenkomstig artikel 4, lid 2, van die verordening verstrekte gegevens;

 

de mate van aggregatie voor partnerlanden, goederen en valuta's voor statistieken van de handel naar factuurvaluta.

Het is van bijzonder belang dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden tot passende raadplegingen overgaat, onder meer op deskundigenniveau, en dat die raadplegingen gebeuren in overeenstemming met de beginselen die zijn vastgelegd in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven (5). Met name om te zorgen voor gelijke deelname aan de voorbereiding van gedelegeerde handelingen ontvangen het Europees Parlement en de Raad alle documenten op hetzelfde tijdstip als de deskundigen van de lidstaten, en hebben hun deskundigen systematisch toegang tot de vergaderingen van de deskundigengroepen van de Commissie die zich bezighouden met de voorbereiding van de gedelegeerde handelingen.

 

(6)

De Commissie dient erop toe te zien dat die gedelegeerde handelingen niet leiden tot een aanzienlijke lastenverzwaring voor de lidstaten of de berichtgevers, en dat de kosten zo laag mogelijk blijven.

 

(7)

Om eenvormige voorwaarden te waarborgen voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 471/2009, moeten aan de Commissie uitvoeringsbevoegdheden worden toegekend voor het vaststellen van maatregelen in verband met:

 

de codes en het formaat daarvan met betrekking tot de in artikel 5, lid 1, van die verordening bedoelde gegevens;

 

de koppeling van de gegevens over bedrijfskenmerken met overeenkomstig dat artikel opgetekende gegevens;

 

de eenvormige inhoud en dekking van de geleverde statistieken.

Die bevoegdheden moeten worden uitgeoefend overeenkomstig Verordening (EU) nr. 182/2011.

 

(8)

Het in artikel 11 van Verordening (EG) nr. 471/2009 bedoelde Comité voor de statistiek met betrekking tot de goederenhandel met derde landen („Extrastat-comité”) heeft de Commissie advies gegeven en bijstand verleend bij de uitoefening van haar uitvoeringsbevoegdheden. Volgens de strategie om het Europees statistisch systeem („ESS”)een nieuwe, duidelijke, piramidevormige structuur te geven met het oog op het verbeteren van de coördinatie en het partnerschap, moet het Comité voor het Europees statistisch systeem („ESS-comité”), dat bij Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad (6) is opgericht, een adviserende rol hebben, en de Commissie bijstand verlenen bij de uitoefening van haar uitvoeringsbevoegdheden. Daartoe moet Verordening (EG) nr. 471/2009 worden gewijzigd door de verwijzing naar het Extrastat-comité te vervangen door een verwijzing naar het ESS-comité.

 

(9)

Ter waarborging van de rechtszekerheid moet deze verordening de procedures voor de vaststelling van maatregelen die vóór de inwerkingtreding van deze verordening geïnitieerd maar niet afgerond zijn, onverlet laten.

 

(10)

Verordening (EG) nr. 471/2009 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Verordening (EG) nr. 471/2009 wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

lid 2 wordt vervangen door:

„2.   Teneinde rekening te houden met wijzigingen in het douanewetboek en bepalingen die voortvloeien uit internationale verdragen is de Commissie bevoegd om overeenkomstig artikel 10 bis gedelegeerde handelingen vast te stellen voor de aanpassing van de in de tweede alinea van lid 1 van dit artikel opgenomen lijst van douaneregelingen of -bestemmingen.”;

 

b)

in lid 3 wordt de tweede alinea vervangen door:

„De Commissie is bevoegd om overeenkomstig artikel 10 bis gedelegeerde handelingen met betrekking tot specifieke goederen of bewegingen en verschillende of specifieke bepalingen dienaangaande vast te stellen.”;

 

c)

in lid 4 wordt de tweede alinea vervangen door:

„De Commissie is bevoegd om overeenkomstig artikel 10 bis gedelegeerde handelingen met betrekking tot de uitsluiting van goederen of bewegingen van de statistiek van de buitenlandse handel vast te stellen.”;

 

d)

het volgende lid wordt toegevoegd:

„5.   Bij de uitoefening van de op grond van de leden 2, 3 en 4 gedelegeerde bevoegdheden ziet de Commissie erop toe dat de gedelegeerde handelingen niet leiden tot een aanzienlijke lastenverzwaring voor de lidstaten of de berichtgevers.”.

 

2)

Artikel 4, lid 5, wordt vervangen door:

„5.   De Commissie is bevoegd om overeenkomstig artikel 10 bis gedelegeerde handelingen met betrekking tot de gegevensverzameling als bedoeld in de leden 2 en 4 van dit artikel vast te stellen. Bij de uitoefening van deze bevoegdheden ziet de Commissie erop toe dat de gedelegeerde handelingen niet leiden tot een aanzienlijke lastenverzwaring voor de lidstaten of de berichtgevers.”.

 

3)

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

lid 2 wordt vervangen door:

„2.   De Commissie is bevoegd om overeenkomstig artikel 10 bis gedelegeerde handelingen met betrekking tot nadere specificatie van de in lid 1 van dit artikel bedoelde gegevens vast te stellen.

2 bis.   De Commissie stelt door middel van uitvoeringshandelingen maatregelen betreffende de codes en het formaat daarvan met betrekking tot de in artikel 5, lid 1, van die verordening bedoelde gegevens.

Deze uitvoeringshandelingen worden vastgesteld volgens de in artikel 11, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure.”;

 

b)

in lid 4 wordt de tweede alinea vervangen door:

„De Commissie is bevoegd om overeenkomstig artikel 10 bis gedelegeerde handelingen met betrekking tot deze beperkte gegevensbestanden vast te stellen.”;

 

c)

het volgende lid wordt toegevoegd:

„5.   Bij de uitoefening van de op grond van de leden 2 en 4 gedelegeerde bevoegdheden ziet de Commissie erop toe dat de gedelegeerde handelingen niet leiden tot een aanzienlijke lastenverzwaring voor de lidstaten of de berichtgevers.”.

 

4)

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

lid 2, derde alinea, wordt vervangen door:

„De Commissie stelt door middel van uitvoeringshandelingen maatregelen vast met betrekking tot de koppeling van de gegevens en de samen te stellen statistieken.

Deze uitvoeringshandelingen worden vastgesteld volgens de in artikel 11, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure.”;

 

b)

lid 3 wordt vervangen door:

„3.   Om de twee jaar stellen de lidstaten jaarlijkse statistieken samen van de handel naar factuurvaluta.

De lidstaten maken bij de samenstelling van de statistieken gebruik van een representatieve steekproef van gegevens over de invoer en de uitvoer die zijn ontleend aan douaneaangiften die gegevens over de factuurvaluta bevatten. Indien in het geval van uitvoer de douaneaangifte de factuurvaluta niet vermeldt, wordt er een enquête uitgevoerd om de vereiste gegevens te verzamelen.

De Commissie is bevoegd om overeenkomstig artikel 10 bis gedelegeerde handelingen met betrekking tot de mate van aggregatie voor partnerlanden, goederen en valuta's vast te stellen. Bij de uitoefening van deze bevoegdheden ziet de Commissie erop toe dat de gedelegeerde handelingen niet leiden tot een aanzienlijke lastenverzwaring voor de lidstaten of de berichtgevers.”.

 

5)

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

 

a)

lid 1 wordt vervangen door:

„1.   De lidstaten leveren de Commissie (Eurostat) de in artikel 6, lid 1, bedoelde statistieken uiterlijk 40 dagen na het eind van elke maandelijkse referentieperiode. De lidstaten dragen er zorg voor dat de statistieken informatie over alle invoer en uitvoer in de desbetreffende referentieperiode bevatten, waarbij zij corrigeren voor gegevens die niet beschikbaar zijn.

Wanneer de geleverde statistieken worden herzien, sturen de lidstaten de herziene resultaten uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op de datum waarop de herziene gegevens beschikbaar werden.

De lidstaten nemen in de aan de Commissie (Eurostat) geleverde resultaten ook statistische informatie op die vertrouwelijk is.

De Commissie stelt door middel van uitvoeringshandelingen maatregelen vast met betrekking tot de eenvormige technische specificaties voor de inhoud en de dekking van de geleverde statistieken. Deze uitvoeringshandelingen worden vastgesteld volgens de in artikel 11, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure.”;

 

b)

lid 2 wordt vervangen door:

„2.   De in artikel 6, lid 2, bedoelde statistieken van de handel naar bedrijfskenmerken worden uiterlijk 18 maanden na afloop van het referentiejaar aan de Commissie (Eurostat) geleverd.

De in artike 6, lid 3, bedoelde statistieken van de handel naar factuurvaluta worden uiterlijk drie maanden na afloop van het referentiejaar aan de Commissie (Eurostat) geleverd.”.

 

6)

Het volgende artikel wordt ingevoegd:

„Artikel 10 bis

Uitoefening van de bevoegdheidsdelegatie

  • 1. 
    De bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen, wordt aan de Commissie toegekend onder de in dit artikel neergelegde voorwaarden.
  • 2. 
    De in artikel 3, leden 2, 3 en 4, artikel 4, lid 5, artikel 5, leden 2 en 4, en artikel 6, lid 3, bedoelde bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen, wordt aan de Commissie toegekend voor een termijn van vijf jaar met ingang van 20 oktober 2016. De Commissie stelt uiterlijk negen maanden voor het einde van de termijn van vijf jaar een verslag op over de bevoegdheidsdelegatie. De bevoegdheidsdelegatie wordt stilzwijgend met termijnen van dezelfde duur verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad zich uiterlijk drie maanden voor het einde van elke termijn tegen deze verlenging verzet.
  • 3. 
    Het Europees Parlement of de Raad kan de in artikel 3, leden 2, 3 en 4, artikel 4, lid 5, artikel 5, leden 2 en 4, en artikel 6, lid 3, bedoelde bevoegdheidsdelegatie te allen tijde intrekken. Het besluit tot intrekking beëindigt de delegatie van de in dat besluit genoemde bevoegdheid. Het wordt van kracht op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie of op een daarin genoemde latere datum. Het laat de geldigheid van de reeds van kracht zijnde gedelegeerde handelingen onverlet.
  • 4. 
    Vóór de vaststelling van een gedelegeerde handeling raadpleegt de Commissie de door elke lidstaat aangewezen deskundigen overeenkomstig de beginselen die zijn neergelegd in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven (*).
  • 5. 
    Zodra de Commissie een gedelegeerde handeling heeft vastgesteld, doet zij daarvan gelijktijdig kennisgeving aan het Europees Parlement en de Raad.
  • 6. 
    Een overeenkomstig artikel 3, leden 2, 3 en 4, artikel 4, lid 5, artikel 5, leden 2 en 4, en artikel 6, lid 3, vastgestelde gedelegeerde handeling treedt alleen in werking indien het Europees Parlement noch de Raad daartegen binnen een termijn van drie maanden na de kennisgeving van de handeling aan het Europees Parlement en de Raad bezwaar heeft gemaakt, of indien zowel het Europees Parlement als de Raad voor het verstrijken van die termijn de Commissie hebben medegedeeld dat zij daartegen geen bezwaar zullen maken. Die termijn wordt op initiatief van het Europees Parlement of de Raad met drie maanden verlengd.

(*)  PB L 123 van 12.5.2016, blz. 1.”."

 

7)

Artikel 11 wordt vervangen door:

„Artikel 11

Comitéprocedure

  • 1. 
    De Commissie wordt bijgestaan door het Comité voor het Europees statistisch systeem, dat is opgericht bij Verordening (EG) nr. 223/2009. Dat comité is een comité in de zin van Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad (**).
  • 2. 
    Wanneer naar dit lid wordt verwezen, is artikel 5 van Verordening (EU) nr. 182/2011 van toepassing.

(**)  Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren (PB L 55 van 28.2.2011, blz. 13).”."

Artikel 2

Deze verordening laat de procedures voor de vaststelling van de in Verordening (EG) nr. 471/2009 bedoelde maatregelen die vóór de inwerkingtreding van deze verordening geïnitieerd maar niet afgerond zijn, onverlet.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Straatsburg, 14 september 2016.

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

  • M. 
    SCHULZ

Voor de Raad

De voorzitter

  • I. 
    KORČOK
 

  • (1) 
    Standpunt van het Europees Parlement van 12 maart 2014 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad) en standpunt van de Raad in eerste lezing van 16 juni 2016 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad). Standpunt van het Europees Parlement van 13 september 2016 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
  • (2) 
    Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren (PB L 55 van 28.2.2011, blz. 13).
  • (4) 
    Verordening (EG) nr. 471/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 6 mei 2009 betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad (PB L 152 van 16.6.2009, blz. 23).
  • (6) 
    Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 betreffende de Europese statistiek en tot intrekking van Verordening (EG, Euratom) nr. 1101/2008 betreffende de toezending van onder de statistische geheimhoudingsplicht vallende gegevens aan het Bureau voor de Statistiek van de Europese Gemeenschappen, Verordening (EG) nr. 322/97 van de Raad betreffende de communautaire statistiek en Besluit 89/382/EEG, Euratom van de Raad tot oprichting van een Comité statistisch programma van de Europese Gemeenschappen (PB L 87 van 31.3.2009, blz. 164).
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.