Besluit 2016/2220 - Sluiting van de Overeenkomst tussen de VS en de EU over de bescherming van persoonlijke informatie in verband met de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten

1.

Wettekst

10.12.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 336/1

 

BESLUIT (EU) 2016/2220 VAN DE RAAD

van 2 december 2016

betreffende de sluiting namens de Europese Unie van de Overeenkomst tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie over de bescherming van persoonlijke informatie in verband met de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 16, in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig Besluit (EU) 2016/920 van de Raad (2) is op 2 juni 2016 de Overeenkomst tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie over de bescherming van persoonlijke informatie in verband met de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten (de „overeenkomst”) ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan op een latere datum.

 

(2)

Met de overeenkomst wordt beoogd een alomvattend kader vast te stellen van beginselen en waarborgen op het gebied van gegevensbescherming in het geval van doorgifte van persoonlijke informatie met het oog op strafrechtshandhaving tussen de Verenigde Staten van Amerika (Verenigde Staten), enerzijds, en de Europese Unie of haar lidstaten, anderzijds. De doelstelling bestaat erin te zorgen voor een hoog niveau van gegevensbescherming en daarmee de samenwerking tussen de partijen te verbeteren. Hoewel de overeenkomst niet zelf de rechtsgrondslag vormt voor doorgifte van persoonlijke informatie aan de Verenigde Staten, vormt zij, waar nodig, een aanvulling op de waarborgen op het gebied van gegevensbescherming in bestaande en toekomstige overeenkomsten over de doorgifte van gegevens of op nationale bepalingen op grond waarvan dergelijke doorgiften zijn toegestaan.

 

(3)

De Unie is ten aanzien van alle bepalingen van de overeenkomst bevoegd. Met name heeft de Unie Richtlijn (EU) 2016/680 van het Europees Parlement en de Raad (3) goedgekeurd betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens. Bij artikel 37, lid 1, onder a), van die richtlijn wordt in aan passende waarborgen onderworpen doorgiften door lidstaten voorzien.

 

(4)

Overeenkomstig artikel 6 bis van Protocol nr. 21 betreffende de positie van het Verenigd Koninkrijk en Ierland ten aanzien van de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht, dat gehecht is aan het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) en aan het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), zijn het Verenigd Koninkrijk en Ierland niet gebonden door de in de Overeenkomst neergelegde regels die betrekking hebben op de verwerking van persoonsgegevens door de lidstaten bij de uitvoering van activiteiten binnen het toepassingsgebied van hoofdstuk 4 of 5 van titel V van het derde deel van het VWEU wanneer het Verenigd Koninkrijk en Ierland niet gebonden zijn door de regels betreffende de vormen van justitiële samenwerking in strafzaken of van politiële samenwerking die tot naleving van de in de Overeenkomst neergelegde bepalingen verplichten.

 

(5)

Overeenkomstig de artikelen 2 en 2 bis van Protocol nr. 22 betreffende de positie van Denemarken, dat gehecht is aan het VEU en het VWEU, zijn de in de Overeenkomst neergelegde regels die betrekking hebben op de verwerking van persoonsgegevens door de lidstaten bij de uitvoering van activiteiten binnen het toepassingsgebied van hoofdstuk 4 of 5 van titel V van het derde deel van het VWEU, niet bindend voor, noch van toepassing in Denemarken.

 

(6)

Alle kennisgevingen op grond van artikel 27 van de Overeenkomst ten aanzien van het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Denemarken moeten worden verricht overeenkomstig de status van deze lidstaten onder de relevante bepalingen van het Unierecht en in nauw overleg met hen.

 

(7)

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming heeft op 12 februari 2016 een advies uitgebracht (4).

 

(8)

De overeenkomst moet namens de Unie worden goedgekeurd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De Overeenkomst tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie over de bescherming van persoonlijke informatie in verband met de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten, wordt namens de Europese Unie goedgekeurd.

De tekst van de overeenkomst is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

De voorzitter van de Raad verricht namens de Unie de in artikel 29, lid 1, van de overeenkomst bedoelde kennisgeving (5).

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de dag van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 2 december 2016.

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    LAJČÁK
 

  • (1) 
    Goedkeuring van 1 december 2016 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
  • (2) 
    Besluit (EU) 2016/920 van de Raad van 20 mei 2016 betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie over de bescherming van persoonlijke informatie in verband met de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten (PB L 154 van 11.6.2016, blz. 1).
  • (3) 
    Richtlijn (EU) 2016/680 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Kaderbesluit 2008/977/JBZ van de Raad (PB L 119 van 4.5.2016, blz. 89).
  • (5) 
    De datum van inwerkingtreding van de overeenkomst voor de Europese Unie zal door het secretariaat-generaal van de Raad in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.