Besluit 2017/817 - Standpunt dat namens de EU in de Wereldhandelsorganisatie moet worden ingenomen aangaande de wijziging van punt C, onder ii), van bijlage 3 bij de WTO-Overeenkomst wat betreft de frequentie van de toetsing van het handelsbeleid van de WTO en van het reglement van orde van het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid

1.

Wettekst

13.5.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 122/71

 

BESLUIT (EU) 2017/817 VAN DE RAAD

van 11 mei 2017

tot vaststelling van het standpunt dat namens de Europese Unie in de Wereldhandelsorganisatie moet worden ingenomen aangaande de wijziging van punt C, onder ii), van bijlage 3 bij de WTO-Overeenkomst wat betreft de frequentie van de toetsing van het handelsbeleid van de WTO en van het reglement van orde van het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Punt C, onder ii), van bijlage 3 bij de Overeenkomst van Marrakesh tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie („WTO-Overeenkomst”) regelt de frequentie van de toetsing van het handelsbeleid en de handelspraktijken van de leden van de WTO. De frequentie van de toetsing van het handelsbeleid van ieder lid hangt af van zijn aandeel in de wereldhandel. De vier leden die de meeste handel drijven, worden momenteel om de twee jaar onderzocht. De volgende 16 leden wier aandeel in de wereldhandel daarop volgt, worden om de vier jaar getoetst, terwijl de andere leden momenteel om de zes jaar worden getoetst.

 

(2)

Door de groei van het aantal leden van de WTO sinds 1995 is ook het aantal toetsingen dat nodig is om te voldoen aan het bepaalde in bijlage 3 bij de WTO-Overeenkomst toegenomen, waardoor de druk op de leden en het secretariaat van de WTO is verhoogd. Om de doeltreffendheid van de toetsingsregeling te vrijwaren, stelt het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid van de WTO voor, de huidige cycli met één jaar te verlengen. Als gevolg daarvan zouden de leden van de WTO, afhankelijk van hun aandeel in de wereldhandel, om de drie, vijf of zeven jaar worden onderzocht.

 

(3)

Overeenkomstig artikel X, lid 8, van de WTO-Overeenkomst worden besluiten tot goedkeuring van wijzigingen van bijlage 3 bij de WTO-Overeenkomst bij consensus genomen door de Ministeriële Conferentie of, overeenkomstig artikel IV, lid 2, van de WTO-Overeenkomst, door de Algemene Raad in de perioden tussen de bijeenkomsten van de Ministeriële Conferentie; zij worden voor alle leden van de WTO van kracht na de goedkeuring ervan.

 

(4)

Om de doeltreffendheid van de toetsingsregeling te vrijwaren, heeft het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid van de WTO ook aanbevolen zijn reglement van orde te wijzigen om kleine aanpassingen aan te brengen die de toetsing moeten vergemakkelijken, zoals het geven van vier weken tijd in plaats van de huidige drie waarbinnen het getoetste lid moet antwoorden op voorafgaande vragen wanneer het gebruikmaakt van het alternatieve tijdschema. Andere wijzigingen van het reglement van orde omvatten bijvoorbeeld de mogelijkheid dat een lid van de WTO belangrijke wijzigingen in zijn handelsbeleid tussen twee toetsingen in toelicht tijdens een bijeenkomst van het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid, of de mogelijkheid om op verzoek van een lid de tweede dag van de toetsing interactiever te maken door de gebruikmaking van panels of de bekendmaking door het secretariaat van de WTO van een lijst van sprekers voor de interventies van de leden van de WTO tijdens de eerste dag van de toetsing. Overeenkomstig artikel IV, lid 4, van de WTO-Overeenkomst kan het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid het besluit tot wijziging van zijn reglement van orde zelf nemen.

 

(5)

Het is in het belang van de Unie om te zorgen voor een goed functionerende regeling inzake toetsing van het handelsbeleid, zodat alle leden van de WTO regelmatig worden getoetst en de bijeenkomsten van het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid zo efficiënt mogelijk en zo goed mogelijk voorbereid zijn.

 

(6)

Daarom is het passend als het standpunt dat namens de Unie in de WTO moet worden ingenomen vast te stellen dat de cycli van de toetsing van het handelsbeleid van de leden van de WTO met één jaar worden verlengd en dat het reglement van orde van het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid wordt gewijzigdom de toetsing te vergemakkelijken,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie in de Algemene Raad van de Wereldhandelsorganisatie zal worden ingenomen, bestaat uit het zich aansluiten bij de consensus tot wijziging van punt C, onder ii), van bijlage 3 bij de WTO-Overeenkomst teneinde de cycli van de toetsing van het handelsbeleid van de leden van de WTO met één jaar te verlengen. De toetsingscycli in punt C, onder ii), van bijlage 3 bij de WTO-Overeenkomst hangen af van het aandeel in de wereldhandel en duren thans twee, vier of zes jaar. Zij zullen worden vervangen door cycli van respectievelijk drie, vijf of zeven jaar.

Dit standpunt wordt door de Commissie tot uitdrukking gebracht tijdens de komende bijeenkomst van de Algemene Raad.

Artikel 2

Het standpunt dat namens de Unie in het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid zal worden ingenomen, bestaat uit het zich aansluiten bij de consensus om het reglement van orde van het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid te wijzigen zoals voorgesteld in document WT/RD/TPR/745.

Dit standpunt wordt door de Commissie ingenomen tijdens een komende bijeenkomst van het Orgaan voor toetsing van het handelsbeleid.

Artikel 3

Na de vaststelling ervan wordt de wijziging van punt C, onder ii), van bijlage 3 bij de WTO-Overeenkomst, zoals daarvan door de WTO kennisgeving wordt gedaan, bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 11 mei 2017.

Voor de Raad

De voorzitter

  • C. 
    CARDONA
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.