Besluit 2017/2182 - Ondertekening van een overeenkomst met Noorwegen over aanvullende handelspreferenties voor landbouwproducten

1.

Wettekst

24.11.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 309/1

 

BESLUIT (EU) 2017/2182 VAN DE RAAD

van 20 november 2017

betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en het Koninkrijk Noorwegen over aanvullende handelspreferenties voor landbouwproducten

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 5,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In artikel 19 van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte („de EER-overeenkomst”) is bepaald dat de overeenkomstsluitende partijen zich verplichten tot voortzetting van hun inspanningen met het oog op de geleidelijke liberalisatie van de handel in landbouwproducten.

 

(2)

Op 18 november 2014 heeft de Raad de Commissie gemachtigd met Noorwegen onderhandelingen te beginnen met het oog op de verdere liberalisering van de bilaterale handel in landbouwproducten in het kader van artikel 19 van de EER-overeenkomst. De onderhandelingen zijn met succes afgerond en op op 5 april 2017 is een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en het Koninkrijk Noorwegen over aanvullende handelspreferenties voor landbouwproducten („de overeenkomst”) geparafeerd.

 

(3)

De overeenkomst moet namens de Unie worden ondertekend, onder voorbehoud van de sluiting ervan,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Er wordt machtiging verleend voor de ondertekening, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Unie en het Koninkrijk Noorwegen over aanvullende handelspreferenties voor landbouwproducten, onder voorbehoud van de sluiting van die overeenkomst (1).

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wordt gemachtigd de persoon (personen) aan te wijzen die bevoegd is (zijn) de overeenkomst namens de Unie te ondertekenen.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 20 november 2017.

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    MAASIKAS
 

  • (1) 
    De tekst van de overeenkomst zal samen met het besluit betreffende de sluiting ervan in het Publicatieblad worden bekendgemaakt.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.