Besluit 2018/1062 - Standpunt EU in het Gemengd Comité voor de CETA dat is ingesteld bij de Brede Economische en Handelsovereenkomst tussen Canada en de EU wat de goedkeuring van het reglement van orde van het Gemengd Comité en de gespecialiseerde commissies van de CETA betreft

1.

Wettekst

27.7.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 190/13

 

BESLUIT (EU) 2018/1062 VAN DE RAAD

van 16 juli 2018

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité voor de CETA dat is ingesteld bij de Brede Economische en Handelsovereenkomst tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds, wat de goedkeuring van het reglement van orde van het Gemengd Comité en de gespecialiseerde commissies van de CETA betreft

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91, in samenhang met artikel 100, lid 2, artikel 207, lid 4, eerste alinea en artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Besluit (EU) 2017/37 van de Raad (1) voorziet in de ondertekening namens de Europese Unie van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds („de Overeenkomst”). De Overeenkomst is op 30 oktober 2016 ondertekend.

 

(2)

Besluit (EU) 2017/38 van de Raad (2) voorziet in de voorlopige toepassing van delen van de Overeenkomst, met inbegrip van de oprichting van het Gemengd Comité en de gespecialiseerde commissies van de CETA. De overeenkomst wordt sinds 21 september 2017 voorlopig toegepast.

 

(3)

Overeenkomstig artikel 26.1, lid 4, onder d), van de Overeenkomst stelt het Gemengd Comité zijn reglement van orde vast.

 

(4)

Overeenkomstig artikel 26.2, lid 4, van de Overeenkomst stellen de gespecialiseerde comités hun eigen reglement van orde vast en wijzigen het, indien zij dit passend achten.

 

(5)

Het Gemengd Comité voor de CETA moet tijdens zijn eerste vergadering zijn reglement van orde vaststellen, zoals bepaald in de Overeenkomst.

 

(6)

Tenzij anders wordt besloten door elk gespecialiseerd comité overeenkomstig artikel 26.2, lid 4, is dat reglement van orde mutatis mutandis van toepassing op de gespecialiseerde comités.

 

(7)

Het is derhalve wenselijk het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité voor de CETA op basis van het aangehechte ontwerpbesluit van het Gemengd Comité voor de CETA over zijn reglement van orde met het oog op de daadwerkelijke uitvoering van de Overeenkomst,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen bij de eerste vergadering van het Gemengd Comité voor de CETA dat is ingesteld bij de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds, wat het reglement van orde van het Gemengd Comité en de gespecialiseerde commissies van de CETA betreft, wordt gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van het Gemengd Comité voor de CETA.

Artikel 2

Dit besluit is gericht tot de Commissie.

Gedaan te Brussel, 16 juli 2018.

Voor de Raad

De voorzitter

  • J. 
    BOGNER-STRAUSS
 

  • (1) 
    Besluit (EU) 2017/37 van de Raad van 28 oktober 2016 betreffende de ondertekening namens de Europese Unie van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (PB L 11 van 14.1.2017, blz. 1).
  • (2) 
    Besluit (EU) 2017/38 van de Raad van 28 oktober 2016 betreffende de voorlopige toepassing van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (PB L 11 van 14.1.2017, blz. 1080).
 

ONTWERP

BESLUIT Nr. […/2018] VAN HET GEMENGD COMITE VOOR DE CETA

van …

tot vaststelling van zijn reglement van orde en van de gespecialiseerde comités

HET GEMENGD COMITÉ VOOR DE CETA,

Gezien de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds, en met name artikel 26.1, lid 4, onder d), en artikel 26.2, lid 4,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Overeenkomstig artikel 30.7, lid 3, van de Overeenkomst wordt de Overeenkomst voorlopig toegepast sinds 21 september 2017;

 

(2)

Overeenkomstig artikel 26,1, lid 4, onder d), van de Overeenkomst moet het Gemengd Comité voor de CETA zijn reglement van orde vaststellen;

 

(3)

Overeenkomstig artikel 26.2, lid 4, van de Overeenkomst moeten de gespecialiseerde comités hun reglement van orde vaststellen en wijzigen als zij dat nodig achten;

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Het reglement van orde van het Gemengd Comité voor de CETA en van de gespecialiseerde comités, zoals opgenomen in de bijlage, wordt hierbij goedgekeurd.

Gedaan te …, ….

Voor het Gemengd Comité voor de CETA

De medevoorzitters

 

BIJLAGE

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET GEMENGD COMITÉ

Regel 1

Samenstelling en voorzitterschap

  • 1. 
    Het Gemengd Comité voor de CETA dat is opgericht overeenkomstig artikel 26.1 van de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds („de Overeenkomst”), verricht haar taken als bedoeld in artikel 26.1 van de Overeenkomst, neemt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering en toepassing van de Overeenkomst en bevordert de algemene doelstellingen ervan.
  • 2. 
    Op grond van artikel 26.1, lid 1, van de Overeenkomst bestaat het Gemengd Comité voor de CETA uit vertegenwoordigers van de partijen bij de Overeenkomst (hierna „leden van het Gemengd Comité voor de CETA”) en wordt het medevoorzitterschap bekleed door de minister van Internationale Handel van Canada en het lid van de Europese Commissie dat bevoegd is voor handel. De medevoorzitters kunnen zich doen vertegenwoordigen door hun respectieve vertegenwoordigers, zoals bepaald in artikel 26.1, lid 1, van de Overeenkomst.
  • 3. 
    De partijen in dit reglement van orde zijn de partijen die zijn gedefinieerd in artikel 1.1 van de Overeenkomst.

Regel 2

Vertegenwoordiging

  • 1. 
    Elke partij bij de Overeenkomst verstrekt de andere partij bij de Overeenkomst de lijst van haar leden van het Gemengd Comité voor de CETA. De lijst wordt beheerd en actueel gehouden door het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA.
  • 2. 
    Een medevoorzitter van het Gemengd Comité voor de CETA mag zich laten vertegenwoordigen door een door hem aangewezen persoon, indien hij verhinderd is een vergadering bij te wonen. De medevoorzitter of de door hem aangewezen persoon informeert de andere medevoorzitter en het relevante contactpunt zo vroeg mogelijk vóór de vergadering over de aanwijzing.
  • 3. 
    De persoon die is aangewezen door de medevoorzitter van het Gemengd Comité voor de CETA oefent de rechten van die medevoorzitter uit voor zover de aanwijzing strekt. In dit reglement van orde wordt hierna onder leden en medevoorzitters van het Gemengd Comité voor de CETA ook de aangewezen persoon verstaan.

Regel 3

Secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA

De contactpunten voor de CETA die overeenkomstig artikel 26.5 van de Overeenkomst door de partijen bij de Overeenkomst zijn benoemd, fungeren als secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA.

Regel 4

Vergaderingen

  • 1. 
    Op grond van artikel 26.1, lid 2, van de Overeenkomst vergadert het Gemengd Comité voor de CETA eenmaal per jaar of op verzoek van een van de partijen bij de Overeenkomst. De vergaderingen worden afwisselend in Brussel en Ottawa gehouden, tenzij de medevoorzitters anders besluiten.
  • 2. 
    Overeenkomstig artikel 26.6, lid 1, van de Overeenkomst kunnen de vergaderingen van het Gemengd Comité voor de CETA plaatsvinden per video- of teleconferentie.
  • 3. 
    Elke vergadering van het Gemengd Comité voor de CETA wordt door het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA bijeengeroepen op een door de partijen bij de Overeenkomst overeengekomen datum en plaats. Zoals bepaald in artikel 26.6, lid 2, streven de partijen bij de Overeenkomst ernaar om bijeen te komen binnen 30 dagen nadat een partij bij de Overeenkomst een verzoek daartoe ontvangt van de andere partij bij de Overeenkomst.

Regel 5

Delegatie

De leden van het Gemengd Comité voor de CETA mogen worden vergezeld door overheidsfunctionarissen. De medevoorzitters van het Gemengd Comité voor de CETA worden vóór elke vergadering op de hoogte gesteld van de voorgenomen samenstelling van de delegatie van elke partij bij de Overeenkomst.

Regel 6

Documenten

Wanneer de besprekingen van het Gemengd Comité voor de CETA gebaseerd zijn op schriftelijke documenten, worden deze door het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA genummerd en als document van het Gemengd Comité voor de CETA verspreid.

Regel 7

Correspondentie

  • 1. 
    De correspondentie die aan de medevoorzitters van het Gemengd Comité voor de CETA is gericht, zal worden toegezonden aan het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA om, waar dit passend is, te worden verspreid onder de leden van het Gemengd Comité voor de CETA.
  • 2. 
    De correspondentie van de medevoorzitters van het Gemengd Comité voor de CETA wordt door het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA naar de ontvangers gestuurd, wordt genummerd en wordt, waar dit passend is, onder de andere leden van het Gemengd Comité voor de CETA verspreid.

Regel 8

Agenda voor de vergaderingen

  • 1. 
    Het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA stelt een voorlopige agenda voor elke vergadering vast. Deze zal worden doorgestuurd, samen met de desbetreffende documenten, aan de leden van het Gemengd Comité voor de CETA, met inbegrip van de medevoorzitters, uiterlijk 15 kalenderdagen voor het begin van de vergadering.
  • 2. 
    Op de voorlopige agenda staan de punten waarvoor het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA uiterlijk 21 dagen voor het begin van de vergadering, een verzoek van een partij bij de Overeenkomst tot plaatsing op de agenda, samen met de desbetreffende documenten, heeft ontvangen.
  • 3. 
    De medevoorzitters van het Gemengd Comité voor de CETA maken een gezamenlijk goedgekeurde versie van de voorlopige agenda van het Gemengd Comité voor de CETA openbaar voordat de vergadering plaatsvindt, onder voorbehoud van de toepassing van artikel 26.4 van de Overeenkomst.
  • 4. 
    Elke vergadering van het Gemengd Comité voor de CETA begint met de goedkeuring van de agenda. Indien de partijen bij de Overeenkomst dit overeenkomen, kunnen punten die niet op de voorlopige agenda staan, als agendapunt worden opgenomen.
  • 5. 
    De medevoorzitters van het Gemengd Comité voor de CETA kunnen met wederzijdse instemming waarnemers uitnodigen, onder wie vertegenwoordigers van andere organen van de partijen bij de Overeenkomst of onafhankelijke deskundigen, om de vergaderingen bij te wonen teneinde informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken.
  • 6. 
    De medevoorzitters van het Gemengd Comité voor de CETA mogen, met wederzijdse instemming, de in de leden 1 en 2 vermelde termijnen inkorten of verlengen als zulks in een bepaald geval vereist is.

Regel 9

Notulen

  • 1. 
    Het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA stelt ontwerpnotulen van elke vergadering op, normaliter binnen 21 dagen na het eind van de vergadering, tenzij met wederzijdse instemming anders wordt besloten.
  • 2. 
    De notulen geven in de regel een samenvatting van elk agendapunt, met, in voorkomend geval, vermelding van:
 

a)

de aan het Gemengd Comité voor de CETA voorgelegde documenten;

 

b)

elke verklaring waarvan een lid van het Gemengd Comité voor de CETA de opname in de notulen heeft gevraagd; en

 

c)

de besluiten, aanbevelingen, gezamenlijke verklaringen en operationele conclusies die met betrekking tot specifieke punten zijn vastgesteld.

  • 3. 
    De notulen omvatten een lijst met de namen, titels en achtergronden van alle personen die in welke hoedanigheid dan ook de vergadering hebben bijgewoond.
  • 4. 
    De notulen worden door de medevoorzitters schriftelijk goedgekeurd uiterlijk 28 dagen na de datum van de vergadering of op een andere datum die door de partijen bij de Overeenkomst is afgesproken. Na de goedkeuring worden twee exemplaren van de notulen ondertekend door de contactpunten van het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA, en ontvangt elke partij bij de Overeenkomst een exemplaar van deze documenten. De partijen kunnen besluiten dat de ondertekening en uitwisseling van elektronische kopieën volstaan om aan deze vereiste te voldoen. Een afschrift van de ondertekende notulen wordt aan de leden van het Gemengd Comité voor de CETA toegezonden.
  • 5. 
    Het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA stelt ook een samenvatting van de notulen op. Zodra de medevoorzitters van het Gemengd Comité de tekst van de samenvatting hebben goedgekeurd, maken zij de samenvatting van de notulen openbaar, onder voorbehoud van de toepassing van artikel 26.4 van de Overeenkomst.

Regel 10

Besluiten en aanbevelingen

  • 1. 
    Het Gemengd Comité voor de CETA neemt besluiten over alle in deze Overeenkomst bepaalde aangelegenheden, en mag ook passende aanbevelingen doen. Het Gemengd Comité voor de CETA handelt met wederzijdse instemming, zoals bepaald in artikel 26.3, lid 3, van de Overeenkomst.
  • 2. 
    In de periode tussen twee vergaderingen kan het Gemengd Comité voor de CETA besluiten of aanbevelingen vaststellen volgens een schriftelijke procedure, indien de partijen bij de Overeenkomst daartoe met wederzijdse instemming besluiten. Te dien einde wordt de tekst van het voorstel overeenkomstig regel 7 schriftelijk door de medevoorzitters meegedeeld aan de leden van het Gemengd Comité voor de CETA, waarbij een termijn wordt gesteld waarbinnen de leden eventuele bezwaren of amendementen ter kennis kunnen brengen. Aangenomen voorstellen worden meegedeeld overeenkomstig regel 7 zodra de termijn is verstreken, en vermeld in de notulen van de volgende vergadering.
  • 3. 
    In de gevallen waarin het Gemengd Comité voor de CETA krachtens de Overeenkomst gemachtigd is besluiten, aanbevelingen of interpretaties vast te stellen, worden de desbetreffende documenten respectievelijk voorzien van het opschrift „Besluit”, „Aanbeveling” of „Interpretatie”. Het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA voorziet besluiten, aanbevelingen en interpretaties van een volgnummer, vermeldt de datum van vaststelling en geeft een beschrijving van het onderwerp. In elk besluit wordt de datum van inwerkingtreding vermeld, onder voorbehoud van de voltooiing van eventueel noodzakelijke interne voorschriften en procedures.
  • 4. 
    Elk besluit, elke aanbeveling of interpretatie wordt ondertekend door de medevoorzitters van het Gemengd Comité voor de CETA.
  • 5. 
    De partijen bij de Overeenkomst zorgen ervoor dat de besluiten, aanbevelingen of interpretaties van het Gemengd Comité voor de CETA openbaar worden gemaakt.
  • 6. 
    In het geval van besluiten van het Gemengd Comité voor de CETA tot wijziging van de protocollen van en bijlagen bij de Overeenkomst als bedoeld in artikel 30.2, lid 2, van de Overeenkomst, zijn alle taalversies gelijkelijk authentiek, zoals bepaald in artikel 30.11 van de Overeenkomst.

Regel 11

Openbaarheid en vertrouwelijkheid

  • 1. 
    Tenzij anders bepaald in de Overeenkomst of besloten door de medevoorzitters, zijn de vergaderingen van het Gemengd Comité voor de CETA niet toegankelijk voor het publiek.
  • 2. 
    Wanneer een partij bij de Overeenkomst aan het Gemengd Comité voor de CETA of enig krachtens deze Overeenkomst opgericht gespecialiseerd comité informatie voorlegt die vertrouwelijk wordt geacht of die ingevolge haar wet- en regelgeving niet openbaar mag worden gemaakt, behandelt de andere partij bij de Overeenkomst die informatie als vertrouwelijk, zoals bepaald in artikel 26.4 van de Overeenkomst.

Regel 12

Talen

  • 1. 
    De officiële talen van het Gemengd Comité voor de CETA zijn de officiële talen van de partijen bij de Overeenkomst.
  • 2. 
    De werktalen van het Gemengd Comité voor de CETA zijn het Engels en/of het Frans. Tenzij anders wordt besloten door de medevoorzitters, beraadslaagt het Gemengd Comité voor de CETA gewoonlijk op basis van in die talen opgestelde documenten.

Regel 13

Onkosten

  • 1. 
    Elke partij draagt haar eigen kosten in verband met deelname aan de vergaderingen van het Gemengd Comité voor de CETA.
  • 2. 
    Uitgaven in verband met de organisatie van vergaderingen en de reproductie van documenten komen ten laste van de partij bij de Overeenkomst die de vergadering organiseert.
  • 3. 
    Uitgaven in verband met vertolking van en naar de werktalen bij de vergaderingen van het Gemengd Comité komen ten laste van de partij bij de Overeenkomst die de vergadering organiseert. Een partij bij de Overeenkomst die verzoekt om vertolking en vertaling in of uit andere talen dan de werktalen die in regel 12 zijn bepaald, betaalt voor die diensten.

Regel 14

Gespecialiseerde comités en andere organen

  • 1. 
    Op grond van artikel 26.1, lid 4, onder b), van de Overeenkomst houdt het Gemengd Comité voor de CETA toezicht op de werkzaamheden van alle krachtens de Overeenkomst opgerichte gespecialiseerde comités en andere organen.
  • 2. 
    Het Gemengd Comité voor de CETA wordt schriftelijk in kennis gesteld van de contactpunten die zijn aangewezen door gespecialiseerde comités of andere organen die krachtens de Overeenkomst zijn opgericht. Alle relevante correspondentie, documenten en mededelingen tussen de contactpunten van elk gespecialiseerd comité in verband met de uitvoering van de Overeenkomst worden tegelijkertijd toegezonden aan het secretariaat van het Gemengd Comité voor de CETA.
  • 3. 
    Op grond van artikel 26.2, lid 6, brengen de gespecialiseerde comités verslag uit aan het Gemengd Comité voor de CETA over de resultaten en conclusies van elk van hun vergaderingen.
  • 4. 
    Tenzij anders wordt besloten door elk gespecialiseerd comité overeenkomstig artikel 26.2, lid 4, van de Overeenkomst, is dit reglement van orde van overeenkomstige toepassing op de gespecialiseerde comités en andere organen die krachtens de Overeenkomst zijn opgericht.
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.