Besluit 2019/1932 - Standpunt EU in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs over de goedkeuring van een besluit om op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst overgangsmaatregelen vast te stellen

1.

Wettekst

21.11.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 300/1

 

BESLUIT (EU) 2019/1932 VAN DE RAAD

van 18 november 2019

betreffende het namens de Europese Unie in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs in te nemen standpunt over de goedkeuring van een besluit om op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst overgangsmaatregelen vast te stellen

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 217, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (de “ACS-staten”), enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend te Cotonou op 23 juni 2000 (“de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst”) (1), is op 1 april 2003 in werking getreden en van toepassing tot 29 februari 2020.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 95, lid 4, eerste alinea, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst zijn de onderhandelingen over een nieuwe ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst (“de nieuwe overeenkomst”) in september 2018 van start gegaan. Aangezien de nieuwe overeenkomst niet gereed zal zijn voor toepassing vóór het verstrijken van het huidige wettelijke kader, dienen er overgangsmaatregelen te worden vastgesteld ter verlenging van de toepassing van de ACS‐EU-overeenkomst.

 

(3)

In artikel 95, lid 4, tweede alinea, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst wordt bepaald dat de ACS‐EU-Raad van ministers eventueel de overgangsmaatregelen vaststelt die nodig zijn totdat de nieuwe overeenkomst in werking treedt.

 

(4)

Krachtens artikel 15, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst heeft de ACS‐EU-Raad van ministers op 23 mei 2019 de bevoegdheid om overgangsmaatregelen vast te stellen gedelegeerd aan het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs (2). Het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs moet het besluit nemen om overgangsmaatregelen vast te stellen op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst.

 

(5)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs, aangezien het vast te stellen besluit voor de Unie bindend zal zijn.

 

(6)

De bepalingen van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst zullen worden toegepast met het doel de continuïteit van de betrekkingen tussen de Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de ACS-staten, anderzijds, te verzekeren. De overgangsmaatregelen zijn derhalve niet bedoeld om de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst te wijzigen als bedoeld in artikel 95, lid 3, daarvan.

 

(7)

Het standpunt van de Unie in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs over de vaststelling van overgangsmaatregelen op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst, moet derhalve worden gebaseerd op het aangehechte ontwerpbesluit,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het namens de Unie in het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs in te nemen standpunt, op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst, houdt in dat de verlenging van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst tot 31 december 2020 of, indien dit eerder is, tot de inwerkingtreding van de nieuwe overeenkomst of de voorlopige toepassing daarvan tussen de Unie en de ACS-staten, moet worden gesteund; het standpunt moet worden gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs.

De bepalingen van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst worden toegepast in overeenstemming met het voorwerp en doel van artikel 95, lid 4, daarvan.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 18 november 2019.

Voor de Raad

De voorzitter

  • J. 
    LEPPÄ
 

  • (2) 
    Besluit nr. 1/2019 van de ACS‐EU-Raad van ministers van 23 mei 2019 over de delegatie van bevoegdheden aan het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs inzake het besluit om op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst overgangsmaatregelen vast te stellen [2019/920] (PB L 146 van 5.6.2019, blz. 114).
 

ONTWERP

Besluit Nr. .../2019 VAN HET ACS‐EU-COMITÉ VAN AMBASSADEURS

van ...

tot vaststelling van overgangsmaatregelen op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst

HET ACS‐EU-COMITÉ VAN AMBASSADEURS,

Gezien de partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de Groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend te Cotonou op 23 juni 2000 (1), en met name artikel 15, lid 4, en artikel 16, lid 2, in samenhang met artikel 95, lid 4,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de Groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend te Cotonou op 23 juni 2000 (“de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst”), is op 1 april 2003 in werking getreden en van toepassing tot 29 februari 2020.

 

(2)

Overeenkomstig artikel 95, lid 4, eerste alinea, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst zijn de onderhandelingen over een ACS‐EU-nieuwe partnerschapsovereenkomst (“de nieuwe overeenkomst”) in september 2018 van start gegaan. Aangezien de nieuwe overeenkomst niet gereed zal zijn voor toepassing vóór het huidige wettelijke kader verstrijkt, dienen er overgangsmaatregelen te worden vastgesteld zodat de bepalingen van de ACS‐EU-partnerschapovereenkomst langer van toepassing blijven.

 

(3)

In artikel 95, lid 4, tweede alinea, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst wordt bepaald dat de ACS‐EU-Raad van ministers eventueel de overgangsmaatregelen vaststelt die nodig zijn totdat de nieuwe overeenkomst in werking treedt.

 

(4)

Krachtens artikel 15, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst heeft de ACS‐EU-Raad van ministers op 23 mei 2019 de bevoegdheid om overgangsmaatregelen vast te stellen gedelegeerd aan het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs (2).

 

(5)

Het is daarom passend dat het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs een besluit vaststelt, op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst, ter verlenging van de toepassing van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst tot 31 december 2020 of, indien dit eerder is, tot de inwerkingtreding van de nieuwe overeenkomst of de voorlopige toepassing daarvan tussen de Unie en de ACS-staten.

 

(6)

De bepalingen van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst zullen worden toegepast met het doel de continuïteit van de betrekkingen tussen de Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de ACS-staten, anderzijds, te verzekeren. De overgangsmaatregelen zijn derhalve niet bedoeld om de ACS‐EU-overeenkomst te wijzigen als bedoeld in artikel 95, lid 3, daarvan,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De toepassing van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst wordt verlengd tot 31 december 2020 of, indien dit eerder is, tot de inwerkingtreding van de nieuwe overeenkomst of de voorlopige toepassing daarvan tussen de Unie en de ACS-staten.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2020.

Gedaan te …

Voor het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs

De voorzitter

 

  • (2) 
    Besluit nr. 1/2019 van de ACS‐EU-Raad van ministers van 23 mei 2019 over de delegatie van bevoegdheden aan het ACS‐EU-Comité van ambassadeurs inzake het besluit om op grond van artikel 95, lid 4, van de ACS‐EU-partnerschapsovereenkomst overgangsmaatregelen vast te stellen [2019/920] (PB L 146 van 5.6.2019, blz. 114).
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.