Uitvoeringsverordening 2020/690 - Voorschriften voor de toepassing van Verordening 2016/429 wat betreft de in de lijst opgenomen ziekten waarvoor bewakingsprogramma’s van de Unie gelden, het geografische toepassingsgebied van dergelijke programma’s en de in de lijst opgenomen ziekten waarvoor de ziektevrije status van compartimenten kan worden vastgesteld

1.

Wettekst

3.6.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 174/341

 

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2020/690 VAN DE COMMISSIE

van 17 december 2019

tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de in de lijst opgenomen ziekten waarvoor bewakingsprogramma’s van de Unie gelden, het geografische toepassingsgebied van dergelijke programma’s en de in de lijst opgenomen ziekten waarvoor de ziektevrije status van compartimenten kan worden vastgesteld

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende overdraagbare dierziekten en tot wijziging en intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van diergezondheid (“diergezondheidswetgeving”) (1), en met name artikel 30, lid 1, onder a), en artikel 37, lid 4, onder b),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Bij Verordening (EU) 2016/429 zijn regels vastgesteld met betrekking tot de preventie en bestrijding van ziekten die kunnen worden overgedragen op dieren of mensen, met inbegrip van regels voor bewaking, uitroeiing en verlening van de ziektevrije status op het niveau van het compartiment.

 

(2)

Bij Verordening (EU) 2016/429 is een geharmoniseerde lijst vastgesteld van overdraagbare dierziekten (“in de lijst opgenomen ziekten”) die een risico inhouden voor de diergezondheid of de volksgezondheid in de Unie, ongeacht of het in de gehele Unie dan wel slechts in delen van de Unie is.

 

(3)

Artikel 28 van Verordening (EU) 2016/429 voorziet in bewakingsprogramma’s van de Unie voor bepaalde in de lijst opgenomen ziekten. Artikel 30 van die verordening voorziet in de vaststelling door middel van een uitvoeringshandeling van de in de lijst opgenomen ziekten waarvoor bewakingsprogramma’s van de Unie moeten gelden, met inbegrip van het geografische toepassingsgebied van dergelijke programma’s.

 

(4)

Bij Verordening (EU) 2016/429 wordt Richtlijn 2005/94/EG van de Raad (2) met ingang van 21 april 2021 ingetrokken. Richtlijn 2005/94/EG voorziet in verplichte bewakingsprogramma’s voor aviaire influenza bij pluimvee en wilde vogels. Vanwege de gevolgen van hoogpathogene aviaire influenza voor de diergezondheid blijven de verplichte bewakingsprogramma’s voor aviaire influenza relevant om in de gehele Unie een hoog niveau van bewaking te waarborgen. Deze programma’s moeten ook de bewaking omvatten van bepaalde gebieden met een verhoogd risico op mutatie van laagpathogene aviaire-influenzavirussen naar hoogpathogene aviaire-influenzavirussen. De bewaking van aviaire influenza draagt ook bij tot de kennis van virussen die een potentieel risico op zoönoses vormen. Daarom moet aan deze verplichting in het kader van Verordening (EU) 2016/429 uitdrukking worden gegeven door middel van bewakingsprogramma’s van de Unie voor aviaire influenza.

 

(5)

Overeenkomstig de geharmoniseerde lijst van overdraagbare dierziekten in Verordening (EU) 2016/429 wordt onderscheid gemaakt tussen hoogpathogene aviaire influenza en infectie met laagpathogene aviaire-influenzavirussen. Om te zorgen voor consistentie moet dit onderscheid worden weerspiegeld in het toepassingsgebied van de bewakingsprogramma’s van de Unie.

 

(6)

In Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/689 van de Commissie (3) zijn onder meer de criteria voor de vaststelling van de in de lijst opgenomen ziekten waarvoor bewakingsprogramma’s van de Unie gelden en de inhoud van dergelijke programma’s vastgelegd. Hoogpathogene aviaire influenza en infectie met laagpathogene aviaire-influenzavirussen voldoen aan deze criteria.

 

(7)

Krachtens artikel 37 van Verordening (EU) 2016/429 kunnen de lidstaten verzoeken om voor bepaalde in de lijst opgenomen ziekten als bedoeld in artikel 9, lid 1, onder a) tot en met c), van die verordening de ziektevrije status van compartimenten te erkennen. In een uitvoeringshandeling moet worden bepaald voor welke van deze in de lijst opgenomen ziekten de ziektevrije status van compartimenten kan worden vastgesteld.

 

(8)

Bij Verordening (EU) 2016/429 wordt Richtlijn 2006/88/EG van de Raad (4) met ingang van 21 april 2021 ingetrokken. Richtlijn 2006/88/EG voorziet in de vaststelling van ziektevrije compartimenten voor bepaalde ziekten bij waterdieren overeenkomstig de Gezondheidscode voor waterdieren van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Om het behoud van de ziektevrije status van compartimenten te vergemakkelijken, moet die lijst van ziekten bij waterdieren zo veel mogelijk worden gebruikt voor de lijst van ziekten waarvoor in het kader van Verordening (EU) 2016/429 de ziektevrije status van compartimenten kan worden vastgesteld.

 

(9)

Aangezien de bepalingen van Verordening (EU) 2016/429 die betrekking hebben op de aangelegenheden die onder deze verordening vallen, van toepassing zijn vanaf 21 april 2021, moet deze verordening vanaf dezelfde datum van toepassing zijn.

 

(10)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

De ziekten waarvoor bewakingsprogramma’s van de Unie overeenkomstig artikel 28 van Verordening (EU) 2016/429 gelden en het geografische toepassingsgebied van dergelijke programma’s zijn in de lijst in bijlage I bij deze verordening vermeld.

Artikel 2

De ziekten waarvoor de ziektevrije status van compartimenten kan worden vastgesteld overeenkomstig artikel 37 van Verordening (EU) 2016/429 zijn in de lijst in bijlage II bij deze verordening vermeld.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 21 april 2021.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 17 december 2019.

Voor de Commissie

De voorzitter

Ursula VON DER LEYEN

 

  • (2) 
    Richtlijn 2005/94/EG van de Raad van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40/EEG (PB L 10 van 14.1.2006, blz. 16).
  • (3) 
    Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/689 van de Commissie van 17 december 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft regels voor bewaking, uitroeiingsprogramma’s en de ziektevrije status voor bepaalde in de lijst opgenomen ziekten en nieuwe ziekten (zie bladzijde 211 van dit Publicatieblad).
  • (4) 
    Richtlijn 2006/88/EG van de Raad van 24 oktober 2006 betreffende veterinairrechtelijke voorschriften voor aquacultuurdieren en de producten daarvan en betreffende de preventie en bestrijding van bepaalde ziekten bij waterdieren (PB L 328 van 24.11.2006, blz. 14).
 

BIJLAGE I

 

LIJST VAN ZIEKTEN WAARVOOR BEWAKINGSPROGRAMMA’S VAN DE UNIE GELDEN

GEOGRAFISCH TOEPASSINGSGEBIED VAN DE BEWAKINGSPROGRAMMA’S VAN DE UNIE

Hoogpathogene aviaire influenza

Gehele grondgebied van de lidstaat

Infectie met laagpathogene aviaire-influenzavirussen

Gehele grondgebied van de lidstaat

 

BIJLAGE II

 

LIJST VAN ZIEKTEN WAARVOOR DE ZIEKTEVRIJE STATUS VAN COMPARTIMENTEN KAN WORDEN VASTGESTELD

Epizoötische hematopoëtische necrose

Virale hemorragische septikemie

Infectieuze hematopoëtische necrose

Infectie met zalmanemievirus met deletie in de hypervariabele regio (HPR)

Infectie met Mikrocytos mackini

Infectie met Perkinsus marinus

Infectie met Bonamia ostreae

Infectie met Bonamia exitiosa

Infectie met Marteilia refringens

Infectie met het taurasyndroomvirus

Infectie met het yellowheadvirus

Infectie met het wittevlekkensyndroomvirus

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.