Besluit 2020/984 - Sluiting van het protocol tot uitvoering van de visserijovereenkomst met Guinee-Bissau (2019‐2024)

1.

Wettekst

10.7.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 222/4

 

BESLUIT (EU) 2020/984 VAN DE RAAD

van 7 juli 2020

betreffende de sluiting van het protocol tot uitvoering van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee-Bissau (2019‐2024)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, in samenhang met artikel 218, lid 6, tweede alinea, onder a), v), en artikel 218, lid 7,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 17 maart 2008 heeft de Raad Verordening (EG) nr. 241/2008 (2) vastgesteld, waarbij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee-Bissau (3) (“de overeenkomst”) werd gesloten. De overeenkomst is op 15 april 2008 in werking getreden, is stilzwijgend verlengd en is nog steeds van kracht.

 

(2)

Na de aanbeveling van de Commissie heeft de Raad op 28 februari 2017 besloten machtiging te verlenen voor het openen van onderhandelingen met de Republiek Guinee-Bissau met het oog op de sluiting van een nieuw protocol tot uitvoering van de overeenkomst.

 

(3)

Het vorige protocol bij de overeenkomst is op 23 november 2017 verstreken.

 

(4)

De Commissie heeft namens de Unie onderhandeld over een nieuw protocol. Naar aanleiding van die onderhandelingen is het nieuwe protocol op 15 november 2018 geparafeerd.

 

(5)

Overeenkomstig Besluit (EU) 2019/1088 van de Raad (4) is het protocol tot uitvoering van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee-Bissau (2019‐2024) (“het protocol”) op 15 juni 2019 ondertekend.

 

(6)

Het protocol wordt voorlopig toegepast met ingang van de datum van de ondertekening ervan.

 

(7)

Het protocol heeft tot doel het voor de Unie en de Republiek Guinee-Bissau mogelijk te maken om nauwer samen te werken met het oog op de bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de wateren van Guinee-Bissau, en Guinee-Bissau ondersteuning te bieden bij zijn inspanningen om een blauwe economie te ontwikkelen.

 

(8)

Het protocol moet worden goedgekeurd.

 

(9)

Bij artikel 10 van de overeenkomst is een gemengde commissie opgericht die belast is met de controle op de uitvoering van de overeenkomst. Voorts kan de gemengde commissie, overeenkomstig dat artikel en artikel 5, artikel 6, lid 4, artikel 7, lid 4, en artikel 8, leden 2 en 4, van het protocol, bepaalde wijzigingen van het protocol goedkeuren. Om de goedkeuring van die wijzigingen te vergemakkelijken, moet de Commissie onder bepaalde materiële en procedurele voorwaarden worden gemachtigd om namens de Unie deze wijzigingen goed te keuren volgens een vereenvoudigde procedure.

 

(10)

Het standpunt van de Unie over de wijzigingen van het protocol moet worden vastgesteld door het comité van permanente vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten. De voorgestelde wijzigingen zullen worden aanvaard tenzij een blokkerende minderheid van de lidstaten overeenkomstig artikel 16, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie bezwaar maakt in het comité van permanente vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten.

 

(11)

Het door de Unie in de gemengde commissie in te nemen standpunt over andere aangelegenheden moet worden bepaald in overeenstemming met de Verdragen en bestaande praktijken,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het protocol tot uitvoering van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee-Bissau (2019‐2024) wordt namens de Unie goedgekeurd (5).

Artikel 2

De voorzitter van de Raad verricht namens de Unie de in artikel 17 van het protocol bedoelde kennisgeving.

Artikel 3

De Commissie wordt, overeenkomstig de procedure van de bijlage bij dit besluit, gemachtigd om namens de Unie goedkeuring te verlenen voor door de gemengde commissie die is ingesteld bij artikel 10 van de overeenkomst vast te stellen wijzigingen van het protocol.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 7 juli 2020.

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    ROTH
 

  • (1) 
    Goedkeuring van 17 juni 2020 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad).
  • (2) 
    Verordening (EG) nr. 241/2008 van de Raad van 17 maart 2008 betreffende de sluiting van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee-Bissau (PB L 75 van 18.3.2008, blz. 49).
  • (4) 
    Besluit (EU) 2019/1088 van de Raad van 6 juni 2019 betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, en de voorlopige toepassing van het protocol tot uitvoering van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee-Bissau (2019‐2024) (PB L 173 van 27.6.2019, blz. 1).
 

BIJLAGE

Procedure voor de goedkeuring van door de Gemengde Commissie vast te stellen wijzigingen van het protocol

Indien de Gemengde Commissie wordt verzocht overeenkomstig artikel 5, artikel 6, lid 4, artikel 7, lid 4, en artikel 8, leden 2 en 4, van het protocol wijzigingen ervan vast te stellen, wordt de Commissie gemachtigd de voorgestelde wijzigingen namens de Unie goed te keuren, onder de volgende voorwaarden:

 

1)

De Commissie zorgt ervoor dat de goedkeuring namens de Unie:

 

a)

in overeenstemming is met de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid;

 

b)

in overeenstemming is met de toepasselijke voorschriften van de regionale organisaties voor visserijbeheer en geschiedt met inachtneming van het gezamenlijk beheer door de kuststaten;

 

c)

geschiedt met inachtneming van de meest recente statistische, biologische en andere relevante informatie die aan de Commissie is toegezonden.

 

2)

Voordat de Commissie, namens de Unie, voorgestelde wijzigingen goedkeurt, legt de Commissie deze tijdig voorafgaand aan de desbetreffende vergadering van de Gemengde Commissie voor aan de Raad.

 

3)

Het Comité van permanente vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten beoordeelt of de voorgestelde wijzigingen in overeenstemming zijn met de criteria in punt 1 van deze bijlage.

 

4)

Tenzij een aantal lidstaten dat een blokkerende minderheid van de Raad vormt overeenkomstig artikel 16, lid 4, van het Verdrag betreffende de Europese Unie, bezwaar maakt tegen de voorgestelde wijzigingen, keurt de Commissie de wijzigingen namens de Unie goed. Ingeval zich een dergelijke blokkerende minderheid voordoet, wijst de Commissie namens de Unie de voorgestelde wijzigingen af.

 

5)

Indien tijdens latere vergaderingen met Guinee-Bissau, ook ter plaatse, geen overeenstemming kan worden bereikt, wordt de zaak overeenkomstig de procedure van de punten 2, 3 en 4 opnieuw aan de Raad voorgelegd om ervoor te zorgen dat in het standpunt van de Unie rekening wordt gehouden met nieuwe elementen.

 

6)

De Commissie wordt verzocht te gelegener tijd alle stappen te ondernemen die noodzakelijk zijn voor de follow-up van het besluit van de gemengde commissie, met inbegrip van, waar passend, de bekendmaking van het betrokken besluit in het Publicatieblad van de Europese Unie, en de mededeling van voorstellen die nodig zijn voor de uitvoering van dat besluit.

 

7)

Over aangelegenheden die geen betrekking hebben op wijzigingen van het protocol overeenkomstig artikel 5, artikel 6, lid 4, artikel 7, lid 4, en artikel 8, leden 2 en 4, ervan, wordt het door de Unie in de Gemengde Commissie in te nemen standpunt bepaald in overeenstemming met de Verdragen en bestaande werkpraktijken.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.