Verordening 2020/2171 - Wijziging van bijlage IIa bij Verordening 428/2009 wat betreft het verlenen van een uniale algemene uitvoervergunning voor de uitvoer van bepaalde producten voor tweeërlei gebruik uit de Unie naar het Verenigd Koninkrijk

1.

Wettekst

21.12.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 432/4

 

VERORDENING (EU) 2020/2171 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 16 december 2020

tot wijziging van bijlage IIa bij Verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad wat betreft het verlenen van een uniale algemene uitvoervergunning voor de uitvoer van bepaalde producten voor tweeërlei gebruik uit de Unie naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 29 maart 2017 heeft het Verenigd Koninkrijk kennisgegeven van zijn voornemen om zich uit de Unie terug te trekken krachtens artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU). Overeenkomstig dit artikel werd het akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (2) (het “terugtrekkingsakkoord”) namens de Unie krachtens Besluit (EU) 2020/135 van de Raad (3) gesloten.

 

(2)

Volgens de voorwaarden van het terugtrekkingsakkoord is het Verenigd Koninkrijk sinds 31 januari 2020 geen lidstaat meer van de Europese Unie en zal het primaire en secundaire recht van de Unie na het einde van de in het terugtrekkingsakkoord vermelde overgangsperiode op 31 december 2020 niet langer op en in het Verenigd Koninkrijk van toepassing zijn.

 

(3)

Verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad (4) voorziet in een gemeenschappelijk stelsel voor de controle op de uitvoer van producten voor tweeërlei gebruik om de veiligheid van de Unie en de internationale veiligheid te bevorderen en een gelijk speelveld voor de exporteurs in de Unie te creëren.

 

(4)

Verordening (EG) nr. 428/2009 voorziet in uniale algemene uitvoervergunningen ter vergemakkelijking van de controles op de uitvoer van producten voor tweeërlei gebruik naar bepaalde derde landen die weinig risico oplevert. De uniale algemene uitvoervergunning nr. EU001 is momenteel geldig voor Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zwitserland (met inbegrip van Liechtenstein) en de Verenigde Staten van Amerika.

 

(5)

Het Verenigd Koninkrijk is partij bij relevante internationale verdragen en is aangesloten bij internationale non-proliferatieregelingen en leeft de daarmee verband houdende verplichtingen en verbintenissen ten volle na.

 

(6)

Het Verenigd Koninkrijk past in overeenstemming met de bepalingen en doelstellingen van Verordening (EG) nr. 428/2009 evenredige en passende controles toe waarbij op doeltreffende wijze uitvoering wordt gegeven aan overwegingen omtrent het voorgenomen eindgebruik en het onttrekkingsgevaar.

 

(7)

De toevoeging van het Verenigd Koninkrijk aan de lijst van landen waarvoor de uniale algemene uitvoervergunning nr. EU001 geldig is, zal naar verwachting geen negatieve gevolgen hebben voor de veiligheid van de Unie of de internationale veiligheid.

 

(8)

Aangezien het Verenigd Koninkrijk een belangrijke bestemming is voor in de Unie vervaardigde producten voor tweeërlei gebruik, is het passend het Verenigd Koninkrijk toe te voegen aan de lijst van bestemmingen waarvoor de uniale algemene uitvoervergunning nr. EU001 geldig is, teneinde een uniforme en consistente toepassing van de controles in de hele Unie te waarborgen, in een gelijk speelveld voor exporteurs in de Unie te voorzien en onnodige administratieve lasten te vermijden, en tegelijkertijd de veiligheid van de Unie en de internationale veiligheid te beschermen.

 

(9)

Overeenkomstig het evenredigheidsbeginsel is het voor de verwezenlijking van de fundamentele doelstellingen om onevenredige verstoringen in de handel en buitensporige administratieve lasten voor de uitvoer van bepaalde producten voor tweeërlei gebruik uit de Unie naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland te vermijden, noodzakelijk en passend om te voorzien in bepalingen inzake de toevoeging van het Verenigd Koninkrijk in de uniale algemene uitvoervergunning nr. EU001. Deze verordening gaat overeenkomstig artikel 5, lid 4, van het VEU niet verder dan nodig is om de beoogde doelstellingen te verwezenlijken.

 

(10)

Gezien de urgentie die voortvloeit uit de omstandigheden van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, wordt het passend geacht te voorzien in een uitzondering op de periode van acht weken als bedoeld in artikel 4 van Protocol nr. 1 betreffende de rol van de nationale parlementen in de Europese Unie, gehecht aan het VEU, aan het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en aan het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

 

(11)

Deze verordening moet met spoed in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie en moet van toepassing zijn vanaf 1 januari 2021, zodat het Verenigd Koninkrijk onverwijld wordt toegevoegd aan de uniale algemene uitvoervergunning nr. EU001,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Bijlage IIa bij Verordening (EG) nr. 428/2009 wordt als volgt gewijzigd:

 

1)

In de titel wordt de zinsnede “Uitvoer naar Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zwitserland, met inbegrip van Liechtenstein, en de Verenigde Staten” vervangen door:

“Uitvoer naar Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zwitserland, met inbegrip van Liechtenstein, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten”.

 

2)

In deel 2 wordt het volgende streepje ingevoegd na het zesde streepje:

 

“—

Verenigd Koninkrijk (onverminderd de toepassing van deze verordening op en in het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot Noord-Ierland overeenkomstig bijlage 2, punt 47, bij het Protocol inzake Ierland/Noord Ierland (het “protocol”), gehecht aan het Akkoord betreffende de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (*1) waarin de bepalingen van het recht van de Unie als bedoeld in artikel 5, lid 4, van het protocol vermeld staan.

(*1)  Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (PB L 29 van 31.1.2020, blz. 7).”."

Artikel 2

Inwerkingtreding en toepassing

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing vanaf 1 januari 2021.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 16 december 2020.

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

  • D. 
    M. SASSOLI

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    ROTH
 

  • (1) 
    Standpunt van het Europees Parlement van 26 november 2020 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad) en Besluit van de Raad van 4 december 2020.
  • (2) 
    Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (PB L 29 van 31.1.2020, blz. 7).
  • (3) 
    Besluit (EU) 2020/135 van de Raad van 30 januari 2020 betreffende de sluiting van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (PB L 29 van 31.1.2020, blz. 1).
  • (4) 
    Verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad van 5 mei 2009 tot instelling van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (PB L 134 van 29.5.2009, blz. 1).
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.