Besluit 2022/568 - Standpunt EU in het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering, dat is ingesteld bij de Economische partnerschapsovereenkomst met de SADC-EPO-staten over de vaststelling van het reglement van orde van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering

1.

Wettekst

8.4.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 109/52

 

BESLUIT (EU) 2022/568 VAN DE RAAD

van 4 april 2022

betreffende het namens de Unie in te nemen standpunt in het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering, dat is ingesteld bij de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de SADC-EPO-staten, anderzijds, over de vaststelling van het reglement van orde van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de SADC-EPO-staten, anderzijds (1) (“de overeenkomst”) is op 10 juni 2016 door de Unie en haar lidstaten ondertekend. Zij wordt sinds 10 oktober 2016 voorlopig toegepast tussen de Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Botswana, Lesotho, Namibië, Eswatini en Zuid-Afrika, anderzijds, en sinds 4 februari 2018 tussen de Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Mozambique, anderzijds.

 

(2)

Het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering is opgericht bij artikel 50, lid 1, van de overeenkomst.

 

(3)

Op grond van artikel 50, lid 2, punt f), van de overeenkomst dient het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering zijn eigen reglement van orde vast te stellen.

 

(4)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering ingenomen moet worden, aangezien het besluit over de vaststelling van zijn reglement van orde rechtsgevolgen zal hebben voor de Unie.

 

(5)

Het standpunt van de Unie in het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering over de vaststelling van zijn reglement van orde moet gebaseerd zijn op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van dat comité,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie ingenomen moet worden in het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering dat is ingesteld bij artikel 50 van de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de SADC-EPO-staten, anderzijds, over de vaststelling van zijn reglement van orde, is gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van dat comité.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum van de vaststelling ervan.

Gedaan te Luxemburg, 4 april 2022.

Voor de Raad

De voorzitter

  • R. 
    BACHELOT-NARQUIN
 

 

Ontwerp

BESLUIT Nr. [...] VAN HET SPECIAAL COMITÉ VOOR DOUANE EN HANDELSBEVORDERING

van …

met betrekking tot zijn reglement van orde

HET SPECIAAL COMITÉ VOOR DOUANE EN HANDELSBEVORDERING,

Gezien de economische partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de SADC-EPO-staten, anderzijds (“de overeenkomst”), ondertekend op 10 juni 2016 in Kasane, en met name artikel 50, lid 2, punt f),

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Het reglement van orde van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering wordt vastgesteld overeenkomstig de bijlage.

Dit besluit treedt in werking op ….

Gedaan te ….

 

BIJLAGE

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET SPECIAAL COMITÉ VOOR DOUANE EN HANDELSBEVORDERING

HOOFDSTUK I

ORGANISATIE

Artikel 1

Samenstelling en voorzitterschap

  • 1. 
    Het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering, dat is opgericht overeenkomstig artikel 50 van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de SADC-EPO-staten, anderzijds (“de overeenkomst”), voert zijn taken uit overeenkomstig artikel 50 van de overeenkomst.
  • 2. 
    De verwijzing naar “de partijen” in dit reglement van orde komt overeen met de definitie in artikel 104 van de overeenkomst.
  • 3. 
    Zoals bepaald in artikel 50, lid 1, van de overeenkomst bestaat het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering uit vertegenwoordigers van de partijen.
  • 4. 
    Zoals bepaald in artikel 50, lid 4, van de overeenkomst wordt het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering beurtelings voorgezeten door een ambtenaar van de Europese Commissie en door een ambtenaar van de SADC-EPO-staten. De eerste vergadering van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering wordt gezamenlijk voorgezeten door een ambtenaar van de Europese Commissie en een ambtenaar van de SADC-EPO-staten.
  • 5. 
    De eerste voorzitterschapsperiode vangt aan op de datum van de eerste vergadering van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering en loopt af op 31 december van hetzelfde jaar.

Artikel 2

Vergaderingen

  • 1. 
    Het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering komt eenmaal per jaar of op verzoek van een van de partijen bijeen. De vergaderingen worden beurtelings gehouden in Brussel en in een van de SADC-EPO-staten, tenzij de partijen anders overeenkomen.
  • 2. 
    Tenzij de partijen anders overeenkomen, worden vergaderingen van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering bijeengeroepen door de partij die het voorzitterschap bekleedt, na overleg met de andere partij.

Artikel 3

Waarnemers

Het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering kan besluiten om op ad-hocbasis waarnemers uit te nodigen, en bepalen welke agendapunten voor die waarnemers zullen openstaan.

Artikel 4

Secretariaat

  • 1. 
    De partij die als gastheer voor de vergadering van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering optreedt, treedt op als secretariaat.
  • 2. 
    Wanneer de vergadering via elektronische middelen plaatsvindt, treedt de partij die het voorzitterschap bekleedt op als secretariaat.

HOOFDSTUK II

WERKING

Artikel 5

Documenten

Wanneer de besprekingen van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering gebaseerd zijn op schriftelijke ondersteunende documenten, worden die door het secretariaat van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering genummerd en als document van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering verspreid.

Artikel 6

Kennisgeving en agenda voor de vergaderingen

  • 1. 
    Uiterlijk 30 dagen vóór een vergadering stelt het secretariaat de partijen van de bijeenroeping ervan op de hoogte en vraagt het om input voor de agenda. Als een dringende aangelegenheid en/of onvoorziene omstandigheden besproken moeten worden, kan de vergadering op korte termijn bijeengeroepen worden.
  • 2. 
    Het secretariaat van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering stelt voor elke vergadering een voorlopige agenda op. Die wordt uiterlijk 14 dagen voor de vergadering door het secretariaat aan de voorzitter en de leden van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering toegezonden.
  • 3. 
    De voorlopige agenda bevat punten waarvoor het secretariaat van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering van een partij een verzoek tot plaatsing op de agenda heeft ontvangen.
  • 4. 
    De agenda wordt aan het begin van elke vergadering door het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering goedgekeurd. Indien de partijen zulks overeenkomen, kunnen punten die niet op de voorlopige agenda staan, als agendapunt worden opgenomen.
  • 5. 
    De voorzitter van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering kan met instemming van alle partijen deskundigen uitnodigen de vergaderingen bij te wonen om informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken.

Artikel 7

Verslag van de vergadering

Tenzij de partijen anders overeenkomen, wordt het verslag van elke vergadering opgesteld door het secretariaat van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering en aangenomen aan het eind van iedere vergadering.

Artikel 8

Besluiten en aanbevelingen

  • 1. 
    Het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering stelt besluiten of aanbevelingen bij consensus vast in de in de overeenkomst genoemde gevallen of wanneer die bevoegdheid door de Gezamenlijke Raad of het Handels- en ontwikkelingscomité aan dat comité is verleend.
  • 2. 
    Wanneer het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering krachtens de overeenkomst gemachtigd is besluiten of aanbevelingen vast te stellen, of wanneer die bevoegdheid door de Gezamenlijke Raad of het Handels- en ontwikkelingscomité aan dat comité is verleend, worden de desbetreffende handelingen in het verslag van de vergaderingen voorzien van het opschrift “Besluit” dan wel “Aanbeveling”. Het secretariaat van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering voorziet de vastgestelde besluiten en aanbevelingen van een volgnummer, vermeldt de datum van vaststelling en geeft een beschrijving van het onderwerp. In elk besluit en in elke aanbeveling wordt de datum van inwerkingtreding vermeld.
  • 3. 
    In gevallen waarin een SADC-EPO-staat niet aanwezig is, worden de besluiten en/of aanbevelingen van de vergadering door het secretariaat meegedeeld aan het lid dat de vergadering niet kon bijwonen. Die SADC-EPO-staat verstrekt binnen 10 kalenderdagen na verzending van de besluiten en/of aanbevelingen een schriftelijk antwoord, waarin hij de besluiten en/of aanbevelingen aangeeft waarmee hij niet akkoord is, vergezeld van de redenen daarvoor. Als een dergelijk schriftelijk antwoord niet binnen 10 kalenderdagen is verstrekt, worden de besluiten en/of aanbevelingen geacht te zijn vastgesteld. Wanneer de SADC-EPO-staat die de vergadering niet heeft bijgewoond, niet akkoord gaat met bepaalde besluiten en/of aanbevelingen, is de procedure van lid 4 van toepassing.
  • 4. 
    In de periode tussen twee vergaderingen kan het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering, indien beide partijen daarmee instemmen, besluiten of aanbevelingen vaststellen volgens de schriftelijke procedure. De schriftelijke procedure bestaat in een uitwisseling van nota’s tussen vertegenwoordigers van de partijen.
  • 5. 
    Besluiten en aanbevelingen van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering worden geauthenticeerd door een authentieke kopie te maken, die door een vertegenwoordiger van de Europese Unie en door een vertegenwoordiger van de SADC-EPO-staten wordt ondertekend.

Artikel 9

Openbaarheid

  • 1. 
    De vergaderingen van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering zijn niet openbaar, tenzij anders wordt besloten.
  • 2. 
    Elke partij kan besluiten tot bekendmaking van de besluiten en aanbevelingen van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering.

HOOFDSTUK III

SLOTBEPALINGEN

Artikel 10

Uitgaven

  • 1. 
    Elke partij draagt haar eigen personeels-, reis- en verblijfkosten en haar eigen kosten voor post en telecommunicatie in verband met de deelname aan de vergaderingen van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering.
  • 2. 
    Uitgaven in verband met de organisatie van vergaderingen, het verstrekken van tolkdiensten en de reproductie van documenten komen ten laste van de partij die als gastheer voor de vergadering optreedt.

Artikel 11

Wijziging van het reglement van orde

Dit reglement van orde kan worden gewijzigd bij schriftelijk besluit van het Speciaal Comité voor douane en handelsbevordering overeenkomstig artikel 8.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.