Besluit 2022/1962 - Standpunt EU in het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart en de Centrale Commissie voor de Rijnvaart ten aanzien van de goedkeuring van standaarden betreffende binnenschepen en rivierinformatiediensten

1.

Wettekst

18.10.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 270/62

 

BESLUIT (EU) 2022/1962 VAN DE RAAD

van 13 oktober 2022

betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart en de Centrale Commissie voor de Rijnvaart ten aanzien van de goedkeuring van standaarden betreffende binnenschepen en rivierinformatiediensten

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Herziene Rijnvaartakte van 17 oktober 1868, zoals gewijzigd bij de Overeenkomst tot wijziging van de Herziene Rijnvaartakte, die op 20 november 1963 is ondertekend in Straatsburg (de “akte”), is op 14 april 1967 in werking getreden.

 

(2)

Op grond van de akte kan de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) technische voorschriften voor binnenschepen goedkeuren voor de certificaten die uit hoofde van artikel 22 van de akte zijn afgegeven.

 

(3)

Uit hoofde van de akte kan de CCR haar regelgevingskader voor rivierinformatiediensten (RIS) wijzigen door te verwijzen naar de standaarden die zijn goedgekeurd door het Europees Comité voor de opstelling van standaarden op het gebied van de binnenvaart (Cesni) en die standaarden verplicht te stellen in het kader van de toepassing van de akte.

 

(4)

Het Cesni is op 3 juni 2015 opgericht in het kader van de CCR, met het oog op de ontwikkeling van technische standaarden voor de binnenvaart op diverse gebieden, vooral met betrekking tot schepen, informatietechnologie en bemanningen.

 

(5)

Op het gebied van de binnenvaartsector moet de Unie handelen met het oog op de eenvormige ontwikkeling van in de Unie toegepaste technische voorschriften en specificaties, met name wat binnenschepen en RIS betreft.

 

(6)

Voor een efficiënt en veilig vervoer over de binnenwateren is het belangrijk dat de technische voorschriften voor schepen en RIS zo veel mogelijk verenigbaar en geharmoniseerd zijn ten opzichte van de verschillende rechtsstelsels in Europa. In het bijzonder moeten de lidstaten die ook leden van de CCR zijn, besluiten steunen waarbij de CCR-reglementen worden geharmoniseerd met de regels die in de Unie worden toegepast.

 

(7)

Op de vergadering van 13 oktober 2022 zal het Cesni naar verwachting versie 2023/1 van de Europese standaard tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen (ES-TRIN 2023/1) en versie 2023/1 van de Europese standaard voor de rivierinformatiediensten (ES-RIS 2023/1) goedkeuren.

 

(8)

In ES-TRIN 2023/1 worden de eenvormige technische voorschriften vastgesteld die nodig zijn om de veiligheid van binnenschepen te verzekeren. De standaard bevat bepalingen met betrekking tot de bouw, inrichting en uitrusting van binnenschepen, speciale bepalingen voor specifieke categorieën van vaartuigen zoals passagiersschepen, duwstellen en containerschepen, bepalingen met betrekking tot de apparatuur van het automatisch identificatiesysteem, bepalingen met betrekking tot de identificatie van vaartuigen, modelcertificaten en het modelregister, overgangsbepalingen en instructies voor de toepassing van de technische standaard.

 

(9)

In bijlage II bij Richtlijn (EU) 2016/1629 van het Europees Parlement en de Raad (1) wordt verwezen naar de technische voorschriften voor vaartuigen als bepaald in ES-TRIN 2021/1. De Commissie is gemachtigd om die verwijzing in bijlage II bij die richtlijn bij te werken zodat die overeenkomt met de recentste versie van ES-TRIN en om de datum van toepassing daarvan vast te stellen. Daarom zal de vaststelling van ES-TRIN 2023/1 gevolgen hebben voor Richtlijn (EU) 2016/1629.

 

(10)

Het is derhalve passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het Cesni moet worden ingenomen, aangezien ES-RIS 2023/1 een beslissende invloed zal kunnen hebben op de inhoud van het Unierecht, namelijk op Richtlijn (EU) 2016/1629.

 

(11)

ES-RIS 2023/1 stelt uniforme technische specificaties en standaarden vast om RIS te ondersteunen en de interoperabiliteit ervan te waarborgen. De technische specificaties en standaarden van ES-RIS 2023/1 stemmen overeen met de technische specificaties en standaarden die krachtens Richtlijn 2005/44/EG van het Europees Parlement en de Raad (2) moeten worden vastgesteld, met name op de volgende gebieden: het systeem voor de elektronische weergave van binnenvaartkaarten en -informatie, elektronische scheepsrapportering, berichten aan de scheepvaart, tracking- en tracingsystemen voor vaartuigen en compatibiliteit van de nodige apparatuur voor het gebruik van RIS.

 

(12)

De technische specificaties voor RIS zijn gebaseerd op de technische beginselen van bijlage II bij Richtlijn 2005/44/EG en houden rekening met de werkzaamheden die op dat gebied zijn verricht door de betrokken internationale organisaties.

 

(13)

Het is derhalve passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het Cesni moet worden ingenomen, aangezien ES-RIS 2023/1 een beslissende invloed zal kunnen hebben op de inhoud van het Unierecht, namelijk op de bindende technische specificaties die in het kader van Richtlijn 2005/44/EG zijn vastgesteld.

 

(14)

De CCR zal naar verwachting tijdens een volgende plenaire zitting besluiten tot wijziging van de CCR-reglementen goedkeuren teneinde daarin een verwijzing naar ES-TRIN 2023/1 en ES-RIS 2023/1 op te nemen. Daarom is het ook passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in de CCR moet worden ingenomen.

 

(15)

De Unie is geen lid van de CCR, noch van het Cesni. Het standpunt van de Unie moet daarom tot uiting worden gebracht door de gezamenlijk in het belang van de Unie optredende lidstaten die lid zijn van die organen.

 

(16)

Het voorgestelde standpunt van de Unie is om ES-TRIN 2023/1 en ES-RIS 2023/1 goed te keuren, aangezien daardoor het hoogste veiligheidsniveau in de binnenvaart wordt gefaciliteerd, de technische ontwikkelingen in de sector worden gevolgd en de verenigbaarheid van de voorschriften voor schepen en van rivierinformatiediensten in Europa wordt gewaarborgd,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

  • 1. 
    Het namens de Unie in het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart (Cesni) in te nemen standpunt ten aanzien van de goedkeuring van de Europese standaarden ES-TRIN 2023/1 en ES-RIS 2023/1 houdt in dat wordt ingestemd met de goedkeuring ervan.
  • 2. 
    Het namens de Unie in de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) in te nemen standpunt houdt in dat steun wordt verleend aan alle voorstellen die de CCR-reglementen afstemmen op ES-TRIN 2023/1 en ES-RIS 2023/1.

Artikel 2

  • 1. 
    Het in artikel 1, lid 1, opgenomen standpunt wordt tot uitdrukking gebracht door de gezamenlijk in het belang van de Unie optredende lidstaten die lid zijn van het Cesni.
  • 2. 
    Het in artikel 1, lid 2, opgenomen standpunt wordt tot uitdrukking gebracht door de gezamenlijk in het belang van de Unie optredende lidstaten die lid zijn van de CCR.

Artikel 3

Kleine technische wijzigingen van de in artikel 1 vastgestelde standpunten kunnen worden overeengekomen zonder nader besluit van de Raad.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking op de datum van de vaststelling ervan.

Gedaan te Luxemburg, 13 oktober 2022.

Voor de Raad

De voorzitter

  • P. 
    BLAŽEK
 

  • (1) 
    Richtlijn (EU) 2016/1629 van het Europees Parlement en de Raad van 14 september 2016 tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen, tot wijziging van Richtlijn 2009/100/EG en tot intrekking van Richtlijn 2006/87/EG (PB L 252 van 16.9.2016, blz. 118).
  • (2) 
    Richtlijn 2005/44/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende geharmoniseerde River Information Services (RIS) op de binnenwateren in de Gemeenschap (PB L 255 van 30.9.2005, blz. 152).
 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.