Besluit 2022/1976 - Standpunt EU in het Handelscomité dat is opgericht bij de Vrijhandelsovereenkomst met Singapore, met betrekking tot de vaststelling van het reglement van orde van het Handelscomité

1.

Wettekst

19.10.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 271/17

 

BESLUIT (EU) 2022/1976 VAN DE RAAD

van 17 oktober 2022

betreffende het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Handelscomité dat is opgericht bij de Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore, met betrekking tot de vaststelling van het reglement van orde van het Handelscomité

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91, lid 1, artikel 100, lid 2, en artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore (de “overeenkomst”) is door de Unie gesloten door middel van Besluit (EU) 2019/1875 van de Raad (1) en is op 21 november 2019 in werking getreden.

 

(2)

Het Handelscomité werd bij de overeenkomst opgericht.

 

(3)

Op grond van artikel 16.1, lid 4, punt f), van de overeenkomst kan het Handelscomité zijn eigen reglement van orde vaststellen.

 

(4)

Het is derhalve passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het Handelscomité moet worden ingenomen betreffende de vaststelling van zijn reglement van orde, teneinde de doeltreffende uitvoering van de overeenkomst te waarborgen.

 

(5)

Het standpunt van de Unie in het Handelscomité betreffende de vaststelling van zijn reglement van orde moet worden gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van dat comité,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen in het Handelscomité dat is opgericht bij de Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore, betreffende de vaststelling van zijn reglement van orde, is gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van dat comité.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum van de vaststelling ervan.

Gedaan te Luxemburg, 17 oktober 2022.

Voor de Raad

De voorzitter

  • Z. 
    NEKULA
 

  • (1) 
    Besluit (EU) 2019/1875 van de Raad van 8 november 2019 betreffende de sluiting van de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore (PB L 294 van 14.11.2019, blz. 1).
 

ONTWERP

BESLUIT Nr. …/2022 VAN HET HANDELSCOMITÉ

van …

betreffende zijn reglement van orde

HET HANDELSCOMITÉ,

Gezien de Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore (de “overeenkomst”), en met name artikel 16.1, lid 4, punt f),

Overwegende dat het Handelscomité overeenkomstig artikel 16.1, lid 4, punt f), van de Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore zijn eigen reglement van orde kan vaststellen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

 

1.

Het in de bijlage bij dit besluit opgenomen reglement van orde van het Handelscomité wordt vastgesteld.

 

2.

Dit besluit treedt in werking op ….

Gedaan te …, op …

Voor het Handelscomité

De medevoorzitters

 

BIJLAGE

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET HANDELSCOMITÉ DAT IS OPGERICHT BIJ ARTIKEL 16.1 VAN DE VRIJHANDELSOVEREENKOMST TUSSEN DE EUROPESE UNIE, ENERZIJDS, EN DE REPUBLIEK SINGAPORE, ANDERZIJDS

ARTIKEL 1

Rol en naam van het Handelscomité

  • 1. 
    Het Handelscomité dat is opgericht bij artikel 16.1 van de Vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Singapore (de “overeenkomst”), is bevoegd ter zake van alle in artikel 16.1 van de overeenkomst bedoelde aangelegenheden.
  • 2. 
    In de documenten van het in lid 1 bedoelde comité, met inbegrip van besluiten en aanbevelingen, wordt het comité aangeduid als “Handelscomité”.

ARTIKEL 2

Samenstelling en gezamenlijk voorzitterschap

  • 1. 
    Op grond van artikel 16.1 van de overeenkomst bestaat het Handelscomité uit vertegenwoordigers van de Europese Unie en van de Republiek Singapore, en wordt het voorzitterschap van het Handelscomité gezamenlijk bekleed door het lid van de Europese Commissie dat bevoegd is voor handel en de minister van Handel en Industrie van Singapore, of door hun respectieve vertegenwoordigers.
  • 2. 
    Elke partij stelt de andere partij in kennis van de naam, de functie en de contactgegevens van de vertegenwoordiger die voor die partij medevoorzitter is van het Handelscomité. Die vertegenwoordiger wordt geacht bevoegd te zijn de partij te vertegenwoordigen tot de datum waarop de partij de andere partij in kennis heeft gesteld van de benoeming van een nieuwe medevoorzitter.

ARTIKEL 3

Secretariaat

  • 1. 
    Ambtenaren van de voor handel bevoegde dienst van elke partij fungeren als het secretariaat van het Handelscomité.
  • 2. 
    Elke partij stelt de andere partij in kennis van de naam, de functie en de contactgegevens van de ambtenaar die voor die partij lid is van het secretariaat van het Handelscomité. Die ambtenaar wordt geacht te blijven fungeren als lid van het secretariaat voor de partij tot de datum waarop de partij de andere partij in kennis heeft gesteld van de benoeming van een nieuw lid.

ARTIKEL 4

Vergaderingen

  • 1. 
    Overeenkomstig artikel 16.1 van de overeenkomst vergadert het Handelscomité om de twee jaar of zo spoedig mogelijk na een verzoek daartoe van een van de partijen.
  • 2. 
    De vergaderingen vinden op een overeengekomen datum en tijdstip afwisselend in Brussel en Singapore plaats, tenzij de medevoorzitters anders overeenkomen.
  • 3. 
    De vergaderingen worden bijeengeroepen door de medevoorzitter van de partij die de vergadering organiseert.
  • 4. 
    Een vergadering kan worden bijgewoond in persoon of worden gehouden per videoconferentie of op enige andere wijze.

ARTIKEL 5

Delegaties

Voorafgaand aan elke vergadering stelt elk lid van het secretariaat van het Handelscomité het andere lid in kennis van de voorgenomen samenstelling van de delegatie van hun respectieve partij. De lijsten vermelden de naam en de functie van elk lid van de delegatie.

ARTIKEL 6

Agenda van de vergaderingen

  • 1. 
    Het secretariaat van het Handelscomité stelt, op basis van een voorstel van de partij die de vergadering organiseert, ten minste 15 dagen voorafgaand aan elke vergadering een voorlopige agenda daarvoor op. De andere partij wordt in de gelegenheid gesteld opmerkingen te maken.
  • 2. 
    De agenda wordt aan het begin van elke vergadering door het Handelscomité vastgesteld. Punten die niet op de voorlopige agenda staan, kunnen in onderlinge overeenstemming op de agenda worden geplaatst.

ARTIKEL 7

Uitnodiging van deskundigen

De medevoorzitters van het Handelscomité kunnen in onderlinge overeenstemming onafhankelijke deskundigen uitnodigen de vergaderingen van het Handelscomité bij te wonen teneinde informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken; zij worden alleen uitgenodigd voor de delen van de vergadering tijdens welke die specifieke onderwerpen worden besproken.

ARTIKEL 8

Notulen

  • 1. 
    Het lid van het secretariaat voor de partij die de vergadering organiseert, stelt binnen 21 dagen na het einde van elke vergadering ontwerpnotulen daarvan op, tenzij de medevoorzitters anders besluiten. De ontwerpnotulen worden voor opmerkingen toegezonden aan het lid van het secretariaat van de andere partij.
  • 2. 
    Wanneer dit reglement van orde van toepassing is op de vergaderingen van gespecialiseerde comités, worden de notulen van de vergaderingen van de gespecialiseerde comités beschikbaar gesteld voor latere vergaderingen van het Handelscomité.
  • 3. 
    De notulen bevatten in de regel een samenvatting van elk agendapunt, in voorkomend geval met vermelding van:
 

a)

alle bij het Handelscomité ingediende documenten;

 

b)

elke verklaring waarvan een van de medevoorzitters van het Handelscomité om opneming in de notulen heeft verzocht; en

 

c)

de vastgestelde besluiten, aanbevelingen, overeengekomen verklaringen en conclusies over specifieke punten.

  • 4. 
    De notulen bevatten een lijst van alle besluiten van het Handelscomité, die sinds de laatste vergadering van het comité op grond van artikel 9, lid 2, bij schriftelijke procedure zijn genomen.
  • 5. 
    Een bijlage bij de notulen bevat tevens een lijst met de namen, titels en hoedanigheden van alle personen die de vergadering van het Handelscomité hebben bijgewoond.
  • 6. 
    Het secretariaat past de ontwerpnotulen aan op basis van de ontvangen opmerkingen; de herziene ontwerpnotulen worden binnen 30 dagen na de vergadering of uiterlijk op een andere door de medevoorzitters overeengekomen datum door de partijen goedgekeurd. Na de goedkeuring worden door het secretariaat twee originele versies van de notulen opgesteld, waarvan de partijen elk een originele versie ontvangen.

ARTIKEL 9

Besluiten en aanbevelingen

  • 1. 
    Het Handelscomité kan besluiten nemen en aanbevelingen doen betreffende alle aangelegenheden, waarvoor de overeenkomst daarin voorziet. Het Handelscomité neemt besluiten en doet aanbevelingen bij onderlinge overeenstemming, zoals bepaald in artikel 16.4 van de overeenkomst.
  • 2. 
    In de periode tussen twee vergaderingen kan het Handelscomité besluiten nemen of aanbevelingen doen volgens de schriftelijke procedure.
  • 3. 
    Daartoe legt een medevoorzitter de andere medevoorzitter schriftelijk in de werktaal van het Handelscomité de tekst van een ontwerpbesluit of -aanbeveling voor. De andere partij kan binnen één maand of een door de voorstellende partij bepaalde langere termijn met het ontwerpbesluit of de ontwerpaanbeveling instemmen. De ontwerpbesluiten of ontwerpaanbevelingen worden geacht te zijn vastgesteld zodra de andere partij binnen de door de voorstellende partij bepaalde termijn haar instemming heeft betuigd, en van die vaststelling wordt op grond van artikel 8, lid 4, melding gemaakt in de notulen van de vergadering van het Handelscomité. Wanneer de andere partij haar instemming niet betuigt, wordt het voorgestelde besluit of de voorgestelde aanbeveling tijdens de volgende vergadering van het Handelscomité besproken en eventueel vastgesteld.
  • 4. 
    In de gevallen waarin het Handelscomité uit hoofde van de overeenkomst gemachtigd is besluiten te nemen of aanbevelingen te doen, worden deze van het opschrift “Besluit” dan wel “Aanbeveling” voorzien. Het secretariaat van het Handelscomité voorziet alle besluiten of aanbevelingen van een oplopend volgnummer, vermeldt de datum van vaststelling en geeft een beschrijving van het onderwerp ervan. In elk besluit en in elke aanbeveling wordt de datum van inwerkingtreding of, naargelang het geval, van uitvoering vermeld.
  • 5. 
    De door het Handelscomité aangenomen besluiten en gedane aanbevelingen worden in tweevoud opgesteld, door de medevoorzitters gewaarmerkt en aan elke partij toegezonden.

ARTIKEL 10

Transparantie

  • 1. 
    Tenzij in de overeenkomst anders wordt bepaald of door de partijen anders wordt besloten, zijn de vergaderingen van het Handelscomité niet toegankelijk voor het publiek.
  • 2. 
    Elke partij kan besluiten om de besluiten en aanbevelingen van het Handelscomité in haar officiële publicatieblad of online bekend te maken.
  • 3. 
    Wanneer een partij aan het Handelscomité informatie voorlegt die uit hoofde van haar wet- en regelgeving als vertrouwelijk wordt aangemerkt, wordt die informatie door de andere partij vertrouwelijk behandeld, tenzij de partij die de informatie voorlegt anders beslist.
  • 4. 
    Elke partij kan op elk daarvoor geschikt medium de voorafgaand aan de vergadering van het Handelscomité tussen de partijen vastgestelde agenda alsmede de overeenkomstig artikel 8 opgestelde goedgekeurde gezamenlijke notulen bekendmaken.
  • 5. 
    De bekendmaking van de in de leden 2 tot en met 4 vermelde documenten geschiedt in overeenstemming met de toepasselijke gegevensbeschermingsregels van elke partij.

ARTIKEL 11

Talen

  • 1. 
    De werktaal van het Handelscomité is het Engels.
  • 2. 
    Het Handelscomité neemt besluiten tot wijziging of uitlegging van de overeenkomst. Op besluiten van het Handelscomité tot wijziging of uitlegging van de overeenkomst is artikel 16.21 van de overeenkomst van overeenkomstige toepassing. Alle andere besluiten van het Handelscomité, met inbegrip van het besluit waarbij dit reglement van orde wordt vastgesteld, worden genomen in de in lid 1 bedoelde werktaal.
  • 3. 
    Elke partij is verantwoordelijk voor de vertaling van besluiten en andere documenten in haar eigen officiële taal of talen, indien dit op grond van dit artikel vereist is, en draagt de kosten in verband met die vertalingen.

ARTIKEL 12

Kosten

  • 1. 
    Elke partij draagt haar eigen kosten in verband met haar deelname aan de vergaderingen van het Handelscomité, en met name haar personeels-, reis- en verblijfskosten alsmede haar eigen kosten voor video- of teleconferenties, post en telecommunicatie.
  • 2. 
    Uitgaven in verband met de organisatie van vergaderingen en de reproductie van documenten komen ten laste van de partij die de vergadering organiseert.

ARTIKEL 13

Gespecialiseerde comités en andere organen

  • 1. 
    Overeenkomstig artikel 16.1 van de overeenkomst kunnen gespecialiseerde comités worden opgericht voor de behandeling van alle aangelegenheden die door het Handelscomité aan hen worden gedelegeerd.
  • 2. 
    Op grond van de artikelen 16.1 en 16.2 van de overeenkomst houdt het Handelscomité toezicht op de werkzaamheden van alle krachtens de overeenkomst opgerichte gespecialiseerde comités en andere organen.
  • 3. 
    Het Handelscomité wordt schriftelijk in kennis gesteld van de contactpunten die zijn aangewezen door de krachtens de overeenkomst opgerichte gespecialiseerde comités of andere organen. Alle relevante correspondentie, documenten en mededelingen die tussen de contactpunten van elk gespecialiseerd comité worden uitgewisseld in verband met de uitvoering van de overeenkomst, worden tegelijkertijd aan het secretariaat van het Handelscomité toegezonden.
  • 4. 
    Op grond van artikel 16.2 van de overeenkomst brengen de gespecialiseerde comités aan het Handelscomité verslag uit over de resultaten en conclusies van hun vergaderingen.
  • 5. 
    Tenzij door elk gespecialiseerd comité anders wordt besloten, is dit reglement van orde van overeenkomstige toepassing op de krachtens de overeenkomst opgerichte gespecialiseerde comités en andere organen.

ARTIKEL 14

Wijzigingen van het reglement van orde

Dit reglement van orde kan schriftelijk worden gewijzigd bij besluit van het Handelscomité overeenkomstig artikel 9.

 

Deze samenvatting is overgenomen van EUR-Lex.