Passagiersrechten op de rails - Na luchtvaart nu ook Europese rechten treinreiziger -

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op donderdag 3 december 2009, 12:57.

in Nieuws

Consumentenbescherming, waaronder passagiersrechten, is een belangrijk speerpunt voor de Europese instellingen. Dit is ondermeer al vertaald in specifieke rechten voor luchtvaartpassagiers. Vandaag treedt een Europese Verordening in werking die voorziet in minimumrechten voor treinreizigers. Conform de verordening zullen alle Europeanen die gebruik maken van treinreizen en diensten een aantal basisrechten genieten. Hieronder is bijvoorbeeld inbegrepen: de aansprakelijkheid van vervoerders bij ongevallen en schade aan bagage, het recht op vervoer voor mindervaliden en een geld-terug-bij-vertraging-regeling.

VVD-Europarlementarier Jeanine Hennis-Plasschaert: "Europese minimumrechten voor de treinreiziger is een logische stap. Er wordt nu ook gewerkt aan soortgelijke rechten voor passagiers die over zee of binnenwateren reizen. Goede handhaving van de regels is cruciaal. Dit is bij de rechten van de luchtvaartpassagiers overigens geen sinecure gebleken."

Voor de reizigers van de Nederlandse Spoorwegen zal er trouwens niet zo heel veel veranderen, zo kunnen zij al aanspraak maken op geld terug bij vertraging. Wél zal de NS de treinpassagiers beter moeten informeren over hun rechten. Nieuw is ook dat treinreizigers recht hebben op restitutie als het, bij een vertraging van langer dan 60 minuten, geen zin meer heeft om naar zijn of haar reisdoel te gaan. De reiziger mag dan ook gratis terug naar het beginstation.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert