Hoorzitting Siim Kallas - Transport

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op woensdag 13 januari 2010, 12:57.

in Nieuws

Morgenochtend start om 09.00 uur de hoorzitting van kandidaat-Eurocommissaris Kallas. De liberaal Kallas was hiervoor Eurocommissaris voor Administratieve zaken, Audit en Fraudebestrijding.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert wil graag antwoord op de vraag wanneer het nu écht 1992 wordt, het jaar waarin alle handelsbelemmering in de EU zouden zijn opgeheven. Anno 2010 kampen we echter met nog veel te veel marktbeperkingen. Voorbeelden genoeg. In het wegtransport hebben we te maken met cabotage-beperkingen en een grote hoeveelheid aan rijverboden. Duidelijk moet zijn dat elke beperking, of het nu gaat om cabotage of de totaal onzinnige lappendeken aan rijverboden, tot méér vervoersbewegingen leidt. Voor een zo efficiënt mogelijke planning is een vrije markt een noodzakelijke voorwaarde.

Ook staatssteun blijft een heikel punt. De maritieme sector zit met smart te wachten op de lang verwachte richtsnoeren voor Europese zeehavens, maar de Commissie komt toezeggingen op dit punt keer op keer niet na. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie. Tot slot is er ook dringend behoefte aan duidelijke regels met betrekking tot de financiering van beveiligingsmaatregelen in de luchtvaart. Het is evident dat de economische impact groot kan zijn als de autoriteiten van lidstaat A besluiten een flink deel van de kosten voor hun rekening te nemen terwijl lidstaat B helemaal niets ten laste van de staatskas brengt. Het principe van een gelijk speelveld is niet iets om selectief mee om te gaan.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert