VVD ontevreden over samenwerking bij bewaking buitengrenzen

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op donderdag 14 januari 2010, 12:57.

in Nieuws

Met vol bombarie werd het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de Europese buitengrenzen, beter bekend onder de naam FRONTEX, door de EU-lidstaten in het leven geroepen als zijnde dé oplossing in de strijd tegen de illegale immigratie.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Een illusie als vervolgens blijkt dat lidstaten, inclusief Nederland, weliswaar betrokken zijn bij allerhande operaties máár in gebreke blijven als het aankomt op het daadwerkelijk leveren van schepen en vliegtuigen. FRONTEX is een coördinerend agentschap en voor middelen afhankelijk van de lidstaten."

Na eindeloos soebatten heeft Nederland enige tijd geleden een fregat toegezegd, maar deze is nog altijd niet operationeel. We leven januari 2010. FRONTEX ging van start op 3 oktober 2005. Argument van de Nederlandse regering hiervoor is dat er te veel onduidelijkheid bestaat over het internationaal zeerecht. De interpretaties hiervan lopen zeer uiteen, bijvoorbeeld als het gaat om de verantwoordelijkheid van de verschillende EU-lidstaten voor migranten op volle zee. In 2007 werd de Europese Commissie dan ook gevraagd om met richtsnoeren te komen en zo geschiedde. Sindsdien buitelen de EU-lidstaten over elkaar heen.

Hennis-Plasschaert: "Het spijt me zeer, maar het gaat er bij mij écht niet in dat er met veel lawaai een agentschap wordt opgericht om vervolgens in alle rust 'ns uit te vogelen hoe en op welke wijze materieel moet worden ingezet en wie nu precies voor wat verantwoordelijk is. De verkeerde volgorde! Op deze wijze blijven de Europese buitengrenzen gatenkaas."

Zoals het er nu naar uit ziet, kan op korte termijn dan eindelijk een doorbraak worden verwacht. Alleen Malta en Italië liggen nog met elkaar overhoop. Spanje heeft nu een laatste compromisvoorstel gedaan.

Hennis-Plasschaert: "Hoog tijd. Het opheffen van de binnengrenzen heeft nu eenmaal nieuwe verantwoordelijkheden met zich meegebracht. De Europese buitengrenzen zijn ook de Nederlandse buitengrenzen. Nederland moet leveren en snel."

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht