Gedelegeerde verordening 2013/812 - Aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU wat de energie-etikettering van waterverwarmingstoestellen, warmwatertanks en pakketten van waterverwarmingstoestellen en zonne-energie-installaties betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze gedelegeerde verordening is op 6 september 2013 gepubliceerd en is op 26 september 2013 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 812/2013 van de Commissie van 18 februari 2013 ter aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad wat de energie-etikettering van waterverwarmingstoestellen, warmwatertanks en pakketten van waterverwarmingstoestellen en zonne-energie-installaties betreft Voor de EER relevante tekst

officiële Engelstalige titel

Commission Delegated Regulation (EU) No 812/2013 of 18 February 2013 supplementing Directive 2010/30/EU of the European Parliament and of the Council with regard to the energy labelling of water heaters, hot water storage tanks and packages of water heater and solar device Text with EEA relevance
 
Rechtsinstrument Gedelegeerde verordening
Wetgevingsnummer Gedelegeerde verordening 2013/812
Celex-nummer i 32013R0812

3.

Key dates

Document 18-02-2013
Bekendmaking in Publicatieblad 06-09-2013; PB L 239 p. 83-135
Inwerkingtreding 26-09-2013; in werking datum publicatie + 20 zie art 8
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

6.9.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 239/83

 

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. 812/2013 VAN DE COMMISSIE

van 18 februari 2013

ter aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad wat de energie-etikettering van waterverwarmingstoestellen, warmwatertanks en pakketten van waterverwarmingstoestellen en zonne-energie-installaties betreft

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad van 19 mei 2010 betreffende de vermelding van het energieverbruik en het verbruik van andere hulpbronnen op de etikettering en in de standaardproductinformatie van energiegerelateerde producten (1), en met name artikel 10,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op grond van Richtlijn 2010/30/EU moet de Commissie gedelegeerde handelingen vaststellen met betrekking tot de etikettering van energiegerelateerde producten die een significant potentieel voor besparingen van energie bieden en die een soortgelijke werking hebben, maar sterk verschillen wat de prestatieniveaus betreft.

 

(2)

De energie die door waterverwarmingstoestellen en warmwatertanks verbruikt wordt, vormt een groot deel van de totale energievraag in de Unie en de energie-efficiëntie van waterverwarming en het warmhoudverlies van waterverwarmingstoestellen en warmwatertanks met een gelijkaardige functie kunnen sterk uiteenlopen. De mogelijkheden om het energieverbruik ervan te verlagen zijn aanzienlijk en omvatten ook het combineren van waterverwarmingstoestellen met passende zonne-energie-installaties. Daarom dienen eisen voor energie-etikettering van toepassing te zijn op waterverwarmingstoestellen, warmwatertanks en pakketten van waterverwarmingstoestellen en zonne-energie-installaties.

 

(3)

Waterverwarmingstoestellen die zijn ontworpen voor gebruikmaking van gasvormige of vloeibare brandstoffen welke overwegend (meer dan 50 %) zijn geproduceerd uit biomassa hebben specifieke technische kenmerken die verdere technische, economische en milieutechnische analysen vergen. Afhankelijk van het resultaat van deze analysen, moeten in voorkomend geval een later stadium etiketteringseisen voor dergelijke waterverwarmingstoestellen worden vastgesteld.

 

(4)

Er moeten geharmoniseerde bepalingen worden vastgesteld met betrekking tot etikettering en standaardproductinformatie inzake de energie-efficiëntie van waterverwarmingstoestellen en warmwatertanks teneinde de fabrikanten te motiveren om de energie-efficiëntie van deze producten te verhogen, eindgebruikers aan te moedigen energie-efficiënte producten aan te kopen en bij te dragen tot de goede werking van de interne markt.

 

(5)

Wat de aanzienlijke energie- en kostenbesparingen voor elke type waterverwarmingstoestel en voor warmwatertanks betreft, moet bij deze verordening een nieuwe eengemaakte etiketteringsschaal van A tot en met G worden ingevoerd voor conventionele waterverwarmingstoestellen, waterverwarmingstoestellen op zonne-energie en waterverwarmingstoestellen met warmtepomp, alsook voor warmwatertanks. Een dynamische klasse A+ dient na twee jaar aan de indeling te worden toegevoegd om de marktpenetratie van de meest efficiënte waterverwarmingstoestellen en warmwatertanks te versnellen.

 

(6)

Deze verordening moet ervoor zorgen dat consumenten meer nauwkeurige, vergelijkbare gegevens krijgen over de prestatie van waterverwarmingstoestellen op zonne-energie en waterverwarmingstoestellen met warmtepomp in drie Europese klimaatzones.

 

(7)

Het geluidsvermogensniveau van een waterverwarmingstoestel kan voor eindgebruikers een belangrijk element zijn. Informatie over het geluidsvermogensniveau moet worden vermeld op de etiketten van...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.